De fondsbeheerders van fondsen Convertible Bonds uit het buitenland stellen hun fondsen soms voor als het ultieme Mixfonds. Zij kennen echter onze Belgische fiscale regels niet tot in de puntjes.
= Een obligatie uitgegeven door een onderneming die het recht geeft op een omzetting in aandelen tijdens een bepaalde periode tegen bepaalde voorwaarden. Voor de gewone spaarder/belegger meestal de ver-van-mijn-bed-show en daarom best over te laten aan professionals die weten waar ze mee bezig zijn.
De echte kenners kunnen momenteel soms zo’n stukken aankopen tegen soldenprijzen en de zaak op het geschikte moment omzetten in aandelen en de meerwaarde verzilveren.
Ik ben er zeker van dat er nog wel zullen zijn, maar deze vind je in ieder geval in mijn screenings.
Sommige van die fondsen kunnen schitterende prestaties voorleggen en zouden alzo inderdaad een alternatief of een aanvulling op een portefeuille mixfondsen kunnen zijn. Met de nadruk op “zouden”. Kijk vooral naar de periodes over 3 en 5 jaar en vergeet onze MK Quality Indicator (MK Q 10) niet.
Ooit kwam ik overtuigd van de kwaliteit van het fonds uit het Verenigd Koninkrijk terug en schreef daar een stukje over dat hier nog steeds terug te vinden is: hier. Het beschreven Schroderfonds was zeker niet van de minste.
In België is er echter iets waar je best rekening mee dient te houden:
Ik heb hier een voorbeeld kunnen berekenen omdat ik van dat fonds ook de TIS-waarde kon terugvinden:
Ik hoop dat dit voorbeeld voor iedereen duidelijk en begrijpbaar is. Zo kan je zien dat onze fiscus met een deel van de prestatie aan de haal gaat. Als je voor zo’n fonds zou gaan, kies er dan eentje met kwaliteit of je houdt netto heel weinig rendement over.
Nog een voorbeeld:
Trek deze vergelijking niet door naar de echte mixfondsen. Door het feit dat deze maar een gedeelte in obligaties beleggen en dat die obligaties op dit ogenblik amper rendement genereren, is de impact van de Reynderstaks (bij gebruik van de TIS-waarde ) minimaal. Een fonds met converteerbare obligaties is meestal volledig belegd in obligaties: op het moment van de omzetting in aandelen wordt er winst genomen… M.a.w. die aandelen worden vrijwel onmiddellijk verkocht.
= Taxable Income per Share of belastbaar gedeelte per eenheid. Dit mag je onmiddellijk weer vergeten.
Je zou er kunnen van uitgaan dat de fondsbeheerder een afzonderlijke koers noteert van het specifieke obligatiegedeelte. Zo kan je achteraf perfect berekenen wat de prestatie was van het obligatiegedeelte in het fonds.
Dat gedeelte valt onder de roerende voorheffing. Momenteel 30%. (2018).
Om hun eigen producten in het zonnetje te zetten, wordt er soms aangegeven dat de volledige meerwaarde van een mixfonds of een fonds van converteerbare obligaties aan die roerende voorheffing onderworpen is. Hier in de voorbeelden zie je dat dat niet zo is.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Goed dat die Reyndertaks en de berekening volgens de Tis-methode nog eens in de aandacht geplaatst word. Hoe ver staan ze al bij MeDirect al met de implantatie van de Tis-methode ? Op 26 juni 2017 schreef U dat ze bij MD klaar staan om de Tismethode te implenteren. Of is dit reeds ondertussen gebeurd ?
Dat is nog niet het geval, want dat is gekoppeld aan de omschakeling naar hun nieuwe website. Het duurt allemaal veel te lang.
Als je fondsen wil verkopen voor een belangrijk bedrag, zou je best van hen eisen dat ze de berekening manueel doen en op correcte manier. Je hebt immers recht op een taxatie die wettelijk in orde is. Als genoeg mensen dat doen, zal het misschien wat rapper vooruit gaan.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be