About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jempi
jempi
7 jaren geleden

Mooie plaatsing van dit bericht! Kan nog velen van dienst zijn!

iejoor
iejoor
7 jaren geleden
Antwoord aan  jempi

Even terzijde …
Zeer mooie update met als titel “Update 19.03.2015: een goede afloop van ons verhaal.”
Blijkbaar kan de auteur in de toekomst kijken. Wat velen, waaronder ikzelf hem benijd.
😉

bvdv
bvdv
7 jaren geleden

€80.000 samen gespaard hebben op je pensioen stelt niet veel voor… Als je daarmee samen met je klein pensioentje je oude dag mee moet slijten zal er een dag komen dat daar niks meer van over schiet!!
Als ze nu eens de mensen boven €1.500.000 wat meer zou belasten zou dat ook al iets zijn, en daarmee een lastenverlaging voor de werkende mens!! En mss moet de regering eens in eigen boezem kijken en daar nog wat meer besparen? Maarja, als je het vermogen bekijkt van enkele politici, dan zouden er toch een paar in die categorie vallen, en daar knelt natuurlijk het schoentje!!

Make it simple
Make it simple
7 jaren geleden

Vanaf 60 milj oude bel franken Robocat, echt simpel. Dat zal echter niet makkelijk gaan (moeilijk gaat ook) want de rijken hebben veel macht en achter de schermen nog veel meer invloed om dit tegen te houden. Iedereen tot 60 milj oude bel franken noemen we vanaf nu de kleine spaarder.

Al jaren krijgen we van alle kanten waarschuwingen dat het zo niet verder kan, tot de pleuris pas echt uitbreekt…

http://www.telegraph.co.uk/finance/globalbusiness/8296987/IMF-raises-spectre-of-civil-wars-as-global-inequalities-worsen.html

Sheridans
Sheridans
7 jaren geleden

Er moetmij hier toch even iets van het hart.
Wanneer gaan bepaalde mensen (meestal dezelfde (sociale) klasse ophouden met bepaalde mensen die gans hun leven gewerkt en gespaard hebben tebeschouwen als rijk?
Terwijl deze hardwderkende “zuinige mensen” hun spaarcentje hebben opgepot om een rustig, en goed gevuld pensioen en oude dag te spenderen. Misschien ook een beetje hebben gedacht aan hun kinderen en kleininderen…
Zaten anderen gans hun leven aan een uitkering (ik heb het niet over de echte zieken) of hebben ze alles vergokt, opgedronken, opgereisd, opgeleefd, noem maar op. Voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over mensen met een handicap, mensen die onvrijwiligwerkloos waren enz enz.

Dusde spaarzame werkende mensen hebben gans hun leven bijgedragen om de uitkeringen van de onwilligen te betalen. (zenoemen die al te vaak de zwakkeren en kanslozen uit onze samenleving) Als ze dan een centje aan de aknt hebben gezet hebben ze alweer op niets recht en moeten ze hun eigen geld gebruiken terwijl degene die al gans hun leven hebben geprofiteerd terug langs dezelfde kassa passeren.
Die krijgen meestal ook, nog eens een maatschappelijk assistente ter beschikkingom hun zaken te regelen. Raad eens met wiens geld deze wordt betaald?

Ik vind dit een regelrechte schande.

Het is helemaal niet mijn mentaliteit, maar in de huidige denkwijze en heksenjacht op brave werkende mensen die een beetje gespaard hebben zou je beter alles opleven voor je 65ste en je huis verkopen om een sociale woning aan te vragen of iets te huren.

Zo kom je voor alles in aanmerking, overal vermindering en grotere teruggaves,geen belastingen enz enz.

Ik word echt woest van het constante stimuleren van het parasiteren van onze brave burgers.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Sheridans

Daarom ook dat ik tussen kwam met te stellen dat je met 80.000 euro spaarcenten niet echt vermogend bent.

Darts
Darts
7 jaren geleden

De tante in de brief heeft volgens sommigen geld genoeg om geen recht te hebben op deze tegemoetkoming. Mijn eerste gevoel is dat dit misschien wel terecht is.

Maar, wat doe je dan met iemand die hetzelde vermogen heeft maar het anders belegd heeft, in zodanige kasbons waarvan er jaarlijks enkele vervallen, zodat de rente niet allemaal op één jaar wordt uitbetaald. Deze persoon krijgt die tegemoetkoming wel en heeft exact hetzelfde vermogen. Eerlijk?

Nog iets anders ivm de demagogische roep om vermogenswinstbelasting, vooral door (sommige) vakbonden.

Twee oudere personen, de ene bezit een vermogen, eigen huis, grote som geld aan spaargeld…, de andere is een sukkelaar geworden en heeft niets.
Ha, de rijkaard moet vermogenswinstbelasting betalen en krijgt niet de sociale voordelen van de sukkelaar, dat is toch de eerlijkheid zelve.

Toch bestaan er zo’n gevallen waarbij beide personen een ongeveer gelijke beroepsloopbaan hebben gekend met een gelijk inkomen, alleen heeft de ene ( zeer ) zuinig en verstandig geleefd terwijl de andere er steeds alles heeft doorgedraaid. Is dit nog steeds de eerlijkheid zelve?

Make it simple
Make it simple
7 jaren geleden

Het is toch simpel om een vermogen te belasten? Alleen doen politici alle moeite van de wereld om het voor te stellen als iets wat onmogelijk is te organiseren zonder de kleine spaarder te treffen. Mist spuiten. Waarom? Niemand maakt graag een wet waarvan hij zelf de nadelen gaat dragen…

Ik ben voor een vermogensbelasting. We beginnen pas vanaf een vermogen van 60 miljoen oude Belgische franken. Simpel, waar een wil is is een weg. 😉

Kali
Kali
7 jaren geleden

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/reyerslaat/2.37093?video=1.2201263 vanaf 11:50:

In Frankrijk heeft men de belasting van 75% op het inkomen groter dan 1 miljoen EUR afgeschaft. Er bestaat echter nog altijd een vermogensbelasting.

Kali
Kali
7 jaren geleden

En ook dat blijkt iets genuanceerder te zijn:

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/VK14-formatie/1.1931857 :
“als we de geïnde belasting uit kapitaal vergelijken met het bbp, staat ons land inderdaad met 9,2 procent op de zesde plaats in Europa. Maar bij een vergelijking tussen de geïnde belastingen op kapitaal en het totale inkomen uit kapitaal in het hele land, blijkt dat België helemaal onderaan de lijst bengelt.”

Ook: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/factcheck/1.2149208

Jens
Jens
7 jaren geleden

Niet iedereen is vertrouwd met een kapitalisatiebon en denkt misschien verkeerdelijk dat de rente van 20K jaarlijks was.

Kali
Kali
7 jaren geleden

Als iemand 20 000 EUR rente ontvangt, dan moet die toch blijkbaar over al ietwat kapitaal beschikken om zoveel rente te krijgen. Misschien kan iemand die een beter idee heeft van de rentes 5 en 7 jaar geleden hier een inschatting maken over de grootte van dat kapitaal, maar het lijkt mij wel duidelijk dat dat wel een veelvoud van die 20 000 EUR moet zijn.

Is het dan echt zo oneerlijk zijn dat iemand die dus beschikt over een dergelijk groot kapitaal het normale tarief moet betalen nu (zoals de meerderheid van de bevolking), en dat de verlaagde tarieven zijn voorbehouden aan de mensen met een beperkt inkomen die daarnaast niet over een kapitaal beschikken dat zoveel intresten opbrengt?

Patrick Schuermans
7 jaren geleden

Nee natuurlijk want dan kunnen we maar beter allemaal stoppen met (pensioen)sparen.
Mensen die nu bijna op pensioen gaan hebben heel hun leven zeer veel betaald op hun inkomen, als men nu de tax shift van arbeids- naar vermogensinkomen kan hij verder betalen…
Zonder voordeel te hebben van de verminderde belasting op arbeid.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Patrick Schuermans

Ik meen te mogen stellen dat er voor pensioensparen geen probleem is. De taxatie wordt afgerekend op 60, bij de uitbetaling is er geen taxatie of aangifte meer.
Ik weet het jullie binnen een paar maanden te vertellen.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Kali

Roep niet te snel grote kapitalen !
Als je 20.000 euro krijgt op een kapitalisatiebon van 5 jaar dan komt dat al maar neer op 4.000 euro rente per jaar. We spreken hier over intresten van 5 en 7 jaar geleden.
Dat bedrag is het resultaat van 5% op 80.000 euro.
Met 80.000 euro reken jij de mensen toch nog niet bij de vermogenden ? Dergelijk groot kapitaal ?

Kali
Kali
7 jaren geleden

Een groot vermogen is dat niet. Maar zeker ook geen klein. Er zijn echt wel veel mensen die met véél minder geld moeten rondkomen. Ik zou het aantal mensen die met ongeveer 20 000 EUR per jaar moeten rondkomen en géén reservekapitaal hebben, niet willen te eten geven…

Iemand die 50 000 à 80 000 EUR kan vastzetten in kapitalisatiebons (en dus daarnaast wellicht ook nog wel over een onmiddellijk beschikbare reserve zal beschikken) is wat mij betreft dus zeker niet arm.

Bovendien, wat ik ook nergens lees: voor hoe lang geldt deze maatregel nu, dat ze het normale tarief moet betalen? Na één of enkele jaren zal men allicht een nieuwe berekening maken op basis van een later inkomensjaar, waardoor ze terug onder de grens valt, en dus opnieuw recht heeft op die verhoogde tegemoetkoming?

Met verhoogde tegemoetkoming waren er 100 EUR medische kosten per maand, dat is 1200 EUR per jaar. Hoeveel wordt het nu? Het dubbele? Het vijfvoudige? Het twintigvoudige?

Ook weten we eigenlijk niet over hoeveel rente het precies gaat, enkel meer dan 20 020 EUR. Hoeveel meer was het dan precies? En als de rente nog een stuk hoger zou zijn dan 20 020 EUR, is het kapitaal dus ook nog een pak hoger dan de schatting die we hier maken.

Die persoon heeft nu dus minstens 70 000 EUR kapitaal + jaarlijks inkomen van 12 500 EUR. Veel hangt dan volgens mij af van hoe lang die verhoogde tegemoetkoming wegvalt en van wat de precieze meerkost daarvan is per jaar, om als buitenstaander te beoordelen of dit redelijk is of niet. Ik durf in ieder geval niet te schreeuwen over kwalijke gevolgen, zonder deze gegevens te kennen.

Voice
Voice
7 jaren geleden

Valt MeDirect ook onder de buitenlandse brokers?

Leon
7 jaren geleden

Als er weer ondoordachte nieuwe belastingen komen, wie zal dan nog het risico nemen reeds belast geld te investeren in bv. het mixerfonds, enz. … zo geraakt de economie nooit terug op gang. Jan met de pet zal inderdaad betalen, zeker niet Jan Luxleaks.

fred
fred
7 jaren geleden

Wat gaan de volgende regeringen er aan toe breien eenmaal er een begin van een nieuwe taks is gemaakt?
vergeet niet dat de socialisten en de groenen ooit terug in de regering zullen komen.

De kleine spaarder
De kleine spaarder
7 jaren geleden

We moeten opletten want nu spreken ze ineens weer over een speculatietaks. Veel hangt af van de periode die ze bestempelen als speculatief: je koopt een fonds of een aandeel en dat blijkt een foutieve inschatting te zijn of er komt een crash aan. Spoedig terug verkopen om je verlies binnen de perken te houden, bestempelt de goede huisvader ineens tot speculant.

jhn
jhn
7 jaren geleden

Inderdaad Robokat, ik herhaal mijn eigen woorden:
Ik vrees dat wat gaat komen met de vermogens(winst) belasting vele mensen gaat doen vloeken. Inclusief diegene die het nu zo hard willen! Een vermogen hoe klein ook is ook een vermogen. Vergeet het maar dat ze het enkel bij de rijken gaan halen, zoals de afgevoerde rijkentaks.

Die vinyl boer uit west-vlaanderen gaat zijn bedrijf verkopen voor 1 miljard. Wat gaat daarvan naar de schatkist? Zijn standpunt zal zijn: ik heb hier jaren voor gewerkt, massa’s lasten betaald, grote risico’s genomen, velen te werk gesteld, …

Iedereen zijn verhaal en mening, verschillende standpunten en iedereen wil of zoekt voor zichzelf de meest optimale situatie.

trouwens op vermogen staat geen datum:
– iemand die 60 jaar is en 100.000 euro bij elkaar spaart is even “vermogend” als iemand die 20 jaar is en via de beurs ineens 100.000 euro bij elkaar belegd via een risico aandeel.

Is hier een verschil?
Ja, als je het verhaal kent.
Nee, als je puur naar de cijfers kijkt.
– Wie van die 2 zit s avonds voor zijn TV te roepen dat de rijken moet bijdragen?
– Bij wie denk je dat de vermogens(winst) belasting het meest pijn gaat doen?

vermogens(winst) belasting = not a free lunch

Mike
Mike
7 jaren geleden
Antwoord aan  De kleine spaarder

Ah maar gelukkig kan je je verlies dan ook aftrekken hé!

kevin
kevin
7 jaren geleden

Jhn misschein had ze haar huis verkocht en de opbrengst in kapitaliserende kasbons destijds aan 5-6% belegd ze vervielen deze allemaal samen in 2012, dan had ze blijkbaar een probleem. Was het een optie om deze reeds gedeeltelijk te verkopen voor de vervaldag zodat deze niet als intresten aanzien werden maar als meerwaarde ???

jhn
jhn
7 jaren geleden

Dat de regering blunders begaat is duidelijk, geen twijfel over.

Maar …
Is die tegemoetkoming er voor mensen die kapitaal hebben uitstaan die na 7 jaar meer dan 20000 euro rente opbrengt? Ik hoop van niet.

Sorry, maar die vrouw heeft middelen om dat zelf bij te passen.
1150 euro pensioen + kapitaal + rente + (eigen huis?): ze kan nog vele jaren verder.
Als het op is, kan ze inderdaad aanspraak maken op tegemoetkomingen.
Er zijn mensen die het met veel minder moeten doen.

Of ziet er iemand hier zijn erfenis stillekes wegsmelten?

Ik vrees dat wat gaat komen met de vermogens(winst) belasting vele mensen gaat doen vloeken.
Inclusief diegene die het nu zo hard willen!
Een vermogen hoe klein ook is ook een vermogen.
Vergeet het maar dat ze het enkel bij de rijken gaan halen, zoals de afgevoerde rijkentaks.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

32
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x