[quiz-cat id=”36927″]
De TER of Taks op Effectenrekeningen, kortweg effectentaks, werd ingevoerd op 10 maart 2018 en bedraagt 0,15% op effectenrekeningen met een gemiddelde waarde van 500.000 euro of meer aan belastbare effecten. De banken en vermogensbeheerders zijn verplicht de TER in te houden. De effectentaks is de eerste belasting op het bezit van financieel vermogen of de eerste vermogensbelasting in België.
Effectenrekeningen met een gemiddelde waarde van maximum 499.999 euro zijn vrijgesteld van effectentaks. Voor effectenrekeningen op meerdere titularissen wordt de vrijstelling verhoogd. Opgelet! De TER wordt berekend op het volledig bedrag aan belastbare effecten en niet op het excedent. (cfr vrijstelling gereglementeerde spaarrekening).
niet-ingezetenen op hun Belgische effectenrekening, tenzij er een dubbelbelastingverdrag (oa Duitsland, Luxemburg, Nederland) is afgesloten;
onverdeeldheden: beleggingsclubs, maatschappen (de vennoten worden als co-titularissen van de effectenrekening beschouwd maar hun aandelen zijn niet noodzakelijk gelijk. Iedere vennoot kan eventueel een terugbetaling vragen van de taks door het werkelijk aandeel in de onverdeeldheid te bewijzen);
rechtspersonen zijn niet onderworpen (antimisbruikbepaling: inbreng van effectenrekening in vennootschap vanaf 1 jan 2018 met als doel TER te vermijden -> natuurlijk persoon-inbrenger wordt beschouwd als titularis!!!!).
De gemiddelde belastbare waarde wordt berekend tijdens de standaard referentieperiode die loopt van 1/10 tot 30 september. Voor 2018 kon die periode maar beginnen op 10 maart. Tijdens de referentieperiode zijn de banken en vermogensbeheerders verplicht om een foto nemen van de waarde van de effectenrekening:
Op het einde van elk kwartaal;
Banken en vermogensbeheerders moesten tegen eind oktober 2018 de klant informeren over de gemiddelde belastbare waarde.
Als de gemiddelde belastbare waarde van de effectenrekening lager is dan 500.000 euro bij een bank of vermogensbeheerder, wordt de TER niet automatisch ingehouden. Maar als de houder nog effectenrekeningen heeft bij andere financiële instellingen en als de som van alle gemiddelde waarden hoger of gelijk is aan 500.000 euro, dan moet hij wel TER betalen. De houder kan kiezen voor:
Sommige effectenrekeningen staan op naam van meerdere personen. De wet veronderstelt dat elke titularis van een rekening eigenaar is van een even groot deel, ook al is dat niet het geval. Als sommige titularissen een groter aandeel hebben, kunnen ze de bank niet vragen bij de ene meer taks te innen dan bij de andere. Een correctie is alleen mogelijk via een latere belastingaangifte, maar is niet verplicht.
Minderjarige kinderen zijn aparte belastingplichtigen, wat betekent dat de waarde van hun effectenrekeningen niet wordt opgeteld bij de waarde van de effectenrekening(en) van de ouders.
Opgelet! De volmachthouder is geen titularis;
Bij blote eigendom en vruchtgebruik is zowel de blote eigenaar als de vruchtgebruiker titularis van de effectenrekening.
Ze vinden de TER discriminerend! Enerzijds worden slechts bepaalde beleggingen geviseerd: aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, … en is de taks niet van toepassing op levensverzekeringen, vastgoed, aandelen op naam. Bovendien betalen enkel natuurlijke personen de TER en is hij niet van toepassing op effectenrekeningen van rechtspersonen.
MijnKapitaal.be is een financiële website in België, opgericht met als doel mensen te informeren over financiën. MijnKapitaal.be geeft geen beleggingsadvies en bemiddelt niet in financiële producten. Elke belegger is zelf verantwoordelijk voor de handelingen die hij stelt.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik heb bij 4 banken een effectenrekening,geen enkele heeft mij tot nu toe deze gemiddelde waarde van de portefeuille medegedeeld,en ook niet gevraagd of ze al dan niet de taks moessten inhouden (alle rekeningen zijn onder 500.000€. Ik veronderstel dat de banken verplicht zijn de bedragen van alle effectenrekeningen te melden aan een centraal register bij de Nat. Bank ? Het wordt een moeilijke klus om dan al dan niet de juiste bedragen te bepalen om al dan niet de belastingsaangite te doen
Normaal is deze vraag in online platform bij berichten te lezen
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be