De fiscaliteit van fondsen is een bijzonder complex gegeven. In dit artikel doen we een poging om daar wat licht op te laten schijnen. We pogen zo volledig mogelijk te zijn, maar weet dat zoiets vrijwel onmogelijk is. Er zijn vaak tal van uitzonderingen en speciale gevallen die we niet allemaal kunnen beschrijven. Om die reden laten we ook trackers of ETF’s buiten beschouwing.
Kapitaliserende fondsen (KAP, Acc) keren geen dividenden of rente uit. Alle dividenden worden terug in het fonds zelf geïnvesteerd.
Distribuerende fondsen (DIV, Inc) keren wel de dividenden/rentes uit van de onderliggende aandelen of obligaties.
Gemeenschappelijke BeleggingsFondsen (GBF, FPC) zijn fondsen met een heel specifieke juridische vorm waar een aantal specifieke fiscale regels op van toepassing zijn.
Roerende voorheffing (R.V.) is een heffing die wordt toegepast op uitgekeerde dividenden en rentes, en dit van zowel aandelen, obligaties of fondsen.
Meerwaardeheffing of Reynderstaks is een heffing die wordt toegepast op meerwaarde van fondsen, maar enkel op de meerwaarde van het obligatiegedeelte van fondsen.
Beurstaks (TOB) is een taks die je betaalt bij verkoop van fondsen.
In de samenvattende tabel geven we een overzicht van de percentages voor DIV en KAP fondsen
Nu gaan we nog wat verder in op bepaalde subtiliteiten van de fiscaliteit van fondsen.
Op kapitaliserende mixfondsen en obligatiefondsen is een meerwaardeheffing én beurstaks (TOB) van toepassing. Eerst wordt de meerwaardeheffing afgehouden, op het restbedrag is de beurstaks van toepassing. Sommige banken rekenen de beurstaks aan op het volledige bruto bedrag en dat is niet correct.
Wil je bank dit niet geloven? Verwijs dan naar de wetgeving WDRT art 123 4°.
De meerwaardeheffing is van toepassing op kapitaliserende mixfondsen en obligatiefondsen. Distributiefondsen zijn vrijgesteld, ten minste als ze statutair alle inkomsten aan de belegger uitkeren. Meestal is aan die voorwaarde niet voldaan, en zal de meerwaardeheffing toch van toepassing zijn. Wat we dan ook zo in de tabel vermelden.
Die meerwaardeheffing is enkel van toepassing op het obligatiegedeelte van een mixfonds en niet op de volledige meerwaarde van het fonds. Je bank maakt daarbij gebruik van de zgn. TIS waarden die enkel de meerwaarden van dat obligatiegedeelte omvatten. Die TIS waarden zijn meestal niet publiekelijk beschikbaar, waardoor je spijtig genoeg niet zelf kan inschatten welk bedrag je moet betalen.
Indien die TIS waarden niet gekend zijn, is er nog geen man overboord. Je betaalt nog altijd geen heffing op de totale meerwaarde van het fonds, maar enkel volgens de verhouding aandelen/obligaties in het fonds.
In een heel uitzonderlijk geval is ook die verhouding niet gekend en betaal je meerwaardeheffing op de volledige meerwaarde. Maar dat is dus erg zeldzaam.
Indien je fonds in een buitenlandse munt noteert, dan berekent men eerst de heffing in buitenlandse munt en pas dan converteert men dit naar Euro.
Vaak stelt men de vraag: kan je die meerwaarde zelf berekenen? Helaas is dat voor een gewone belegger een vrijwel onmogelijke taak omdat je de juiste gegevens als particulier niet te pakken krijgt.
Wil je nog meer weten over de meerwaardeheffing op fondsen, lees dan dit artikel over meerwaardeheffing.
Bij verkoop van kapitaliserende fondsen betaal je beurstaks. Distribuerende fondsen zijn vrijgesteld.
Gemeenschappelijke Beleggingsfondsen (GBF of FPC) zijn eveneens helemaal vrijgesteld van beurstaks, iets wat weinig geweten is. Ook hier durven banken wel eens in de fout gaan. Vraag zeker een rechtzetting indien je bank toch beurstaks toepast.
Ieder fonds heeft een juridische vorm. Meestal zijn fondsen SICAV’s of BEVEK’s. Een heel kleine groep zijn GBF’s.
Afhankelijk van het land waar een fonds gevestigd is, betaalt een fonds zelf ook belastingen op die inkomsten. Bij een buitenlandse GBF is dat echter niet het geval. Fiscaal transparant betekent dat jij zelf verantwoordelijk bent om die belastingen te betalen. En wegens een vreemde kronkel moet je die betalen in het jaar waarin het fonds die inkomsten krijgt en niet op het ogenblik dat je het fonds verkoopt. Praktisch gevolg: je moet die inkomsten ieder jaar aangeven in je (Belgische) belastingaangifte.
Hoe je dat doet, dat lees in in dit artikel over aangifte van GBF’s.
We herhalen nogmaals dat een GBF is vrijgesteld van beurstaks bij verkoop. Wat toch een mooie compensatie is voor die aangifteplicht. Wel zijn de normale regels van toepassing rond de meerwaardeheffing, zoals bij alle andere fondsen.
Ben je onder de indruk van de complexiteit rond de fiscaliteit van fondsen? Spijtig genoeg is dit geen onderwerp waarvan je zomaar mag aannemen dat iedere bank dit op de correcte manier afhandelt.
De wakkere belegger kan zich daarom best zelf verdiepen in het onderwerp en zelf controleren of alles wel volgens de regels verloopt. Aarzel niet om vervolgens op je strepen te staan als het fout loopt.
Carl De Ridder (@Robokat_MK)
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Beste Robocat, Bedankt voor de moeite om deze ingewikkelde materie ivm de fiscaliteit van beleggingen in fondsen nog eens duidelijk en gedetailleerd weer te geven. Dit is voor mij alleszins een bewaarartikel !
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be