About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

86
Reageer op dit artikel

avatar
24 Comment threads
62 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
22 Comment authors
platinRobokat (Carl De Ridder)WillKevincostaadeje Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Will
Gast
Will

De simulator werkt niet, geeft foutmelding !

platin
Gast
platin

is terug in orde

Kevin
Gast
Kevin

Dat 2de bedrag van 1,34 euro moet je toch wel aangeven? Carmignac Investissement geeft dat trouwens ook weer. Waarom zou je dat weglaten?

Kevin
Gast
Kevin

Het klopt inderdaad van de verste verte niet!

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik heb net de simulatieberekening toegepast voor 2017 voor FVS.

Klopt het dat ik ook een bedrag van 13,79 EURO krijg bij het volgende onderdeel “Uw / de belegger’s deel in de interesten verzameld door het fonds tijdens het jaar 2017 (toepassing van regels van absolute fiscale transparantie, zie Ruling nr. 2014.121 van 15 april 2014)”? Ik veronderstel dat je enkel het bedrag van de dividenden (in mijn geval 21,18 euro) moet inbrengen en niet die 13,79 euro?

Dimitri
Gast
Dimitri

Heb de simulator van Flossbach voor berekening Multi Opp. II RT voor 2016 gebruikt.
Naast een bedrag voor deel in dividenden, staat er ook een bedrag voor deel in interesten.
Voor 2015 was dit voor Flossbach Multi Opp. II RT niet het geval. Enkel een bedrag bij dividenden.
Ook bij Carmignac en Ethna Aktiv stond er de voorbije jaren nooit een bedrag bij interesten.
Klopt dit voor Flossbach Multi Opp. II RT wat betreft 2016?

jempi25
Gast
jempi25

Ik heb een vraagje >>> zie bv staan bij uitbetalingen DIV Franklin een bedrag bij mijn broker bank
Maar ivm de 3 die hier aangehaald worden om aan te geven zie ik nergens een bedrag van inkomsten staan? Op de rekeninguittreksels?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het artikel goed lezen.

jempi25
Gast
jempi25

Dus als ik het goed heb kapitalisatiefondsen geen uitkering te zien op de geldrekening!
Wordt opgebouwd !
Maar toch aangeven daar ze mee opgenomen is in de waarde van de fondsen!
Waarom moet men de waarde elke keer opnieuw ingeven, daar dat er het jaar voordien reeds een aangifte gedaan is?
Of worden enkel de nieuwe gekochte berekent?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het gaat hem niet over kapitalisatiefondsen of distributiefondsen in dit geval. Het gaat hem alleen over Sicavs en GBF’s.
Van die laatste (bij de Mixer zijn dat Carmignac Patrimoine, Ethna en Flossbach) dien je elk jaar een aangifte te doen. Om te weten welk bedrag je moet aangeven, dien je de specifieke rekenmodules te gebruiken zoals in het artikel wordt aangegeven.
Voor de sicavs hoef je (zelf) niks te doen.

jempi25
Gast
jempi25

OK heb het uitgeteld en ga het ingeven!
Verleden jaar trouwens ook!
Maar de inkomsten waar zitten dan die? Bouwen die zich op?
Want ze keren toch niets uit?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

De winsten voor jou worden inderdaad opgebouwd en vertalen zich door hogere Inventariswaarden. Zoals ik deze week nog ergens aangaf: Carmignac Patrimoine in 2008 gekocht voor ongeveer 350 euro en in april 2017 verkocht aan 650 euro. Maar het kan ook anders zoals jij gezien hebt onmiddellijk na jouw aankoop: toen was de notering lager dan jouw aankoopprijs.

jempi25
Gast
jempi25

OK dank u
Trouwens daar was ik toen even geschrokken maar nu momenteel zit ik aan 5,86 %
En annual 3,57 %
Maar niet gepanikeerd na de deskundige uitleg en verder lezen op MK ook in de reacties!
Niet slecht !

kastarken
Gast
kastarken

ik ben toch ook verschoten van de bedragen die moeten aangegeven worden in de personenbelasting met betrekking tot FVS. In 2015 waren er reeds 55 eenheden aangekocht,welke ik dan ook ingegeven heb in de simulator ‘aantal aandelen op 1 jan. 2016’.In 2016 zijn er nogmaals 50 eenheden aangekocht verdeeld over het ganse jaar.Nu rekent de simulator uit dat ik 86 euro moet invullen in desbetreffende code.30% op die 86 euro geeft algauw 25 euro extra belastingen te betalen.Uiteraard is dit geen monsterbedrag maar ik hou toch ook mijn hart vast wat dit gaat geven binnen een aantal jaar als de… Lees verder »

Kevin
Gast
Kevin

Binnen nu en 10 jaar verwacht ik in vakje 1444-11 een bedrag van om en bij de €500 in te moeten vullen, aan het tempo van aankopen te zien.
Maar goed, als dit ‘normale’ bedragen zijn. Zal ik ze gewoon invulllen en indienen. Ik was gewoon geschrokken.

Kevin
Gast
Kevin

Ik geef alles correct in, maar krijg toch zeer vreemde cijfers hoor. Je moet vervolgens eens alles weglaten wat je had voor 1/1/2016. Het lijkt alsof die proporties totaal niet kloppen. Vooral FVS berekent vreemd vind ik.

costaadeje
Gast
costaadeje

IK had ook hoge bedragen bij FVS om in de belastingaangifte aan te geven trouwens; Zou de calculator dan verkeerd berekenen?

Kevin
Gast
Kevin

Is het normaal dat je elk jaar belastingen betaalt, ook op het gedeelte waar je vroeger reeds belastingen op betaalde? Dit lijkt me ergens fout te zitten?

Ik zit voor FVS alleen al aan 33 euro (Carmignac Patrimoine en Ethna Aktiv zijn belange zo hoog niet), zo loopt het natuurlijk wel flink op.
Ik dien voorlopig niets in.

Dus stel dat je vorig jaar 4 euro moest ingeven, kan het nu al 6 euro zijn en volgend jaar 9.

Kevin
Gast
Kevin

Een ander voorbeeld.

Stel dat ik in 2015 voor 1000 euro fondsen kocht
En in 2016 terug voor 1000 euro fondsen.

Dan neem ik aan dat dat cijfer rond hetzelfde moet liggen, buiten een paar centjes? Maar toch geen verdubbeling in bedrag die ik moet invoeren in vak 1444-11. Want daar gaat het om.

Geert
Gast
Geert

In jullie voorbeeld komen er de getallen 3.06 EUR (dividenden) en 0.00 EUR (interesten) uit, moet je beide, opgeteld, aangeven?

costaadeje
Gast
costaadeje

Meer dan 1 maand later krijg ik opnieuw zelfde berekening
Ik herhaal nog eens m’n vraag:
@Robokat:
Voor 2015 heb ik zowel een bedrag gekregen bij “Uw / de belegger’s deel in de dividenden” als bij “Uw / de belegger’s deel in de interesten”. Moet ik beide bedragen optellen of dient elk bedrag onder een andere code te worden aangegeven? En zo ja, welke codes zijn dit in de belastingaangifte?

costaadeje
Gast
costaadeje

Over de aangifte 2016 inkomsten 2015. Dus wat ik nu zal moeten inbrengen in de aangifte.

costaadeje
Gast
costaadeje

@Robokat:
Voor 2015 heb ik zowel een bedrag gekregen bij “Uw / de belegger’s deel in de dividenden” als bij “Uw / de belegger’s deel in de interesten”. Moet ik beide bedragen optellen of dient elk bedrag onder een andere code te worden aangegeven? En zo ja, welke codes zijn dit in de belastingaangifte?

omega
Gast
omega

In artikel staat dat Flossbach dividenden uitkeert. Is dat geen KAP? Anders, op welke datum doen ze dat?

kastar
Gast
kastar

in december 2014 ben ik periodiek beginnen beleggen in FVS voor een bedrag van 125 euro per maand,wat me 1,16 deelbewijzen opleverde.Als ik die 1,16 aandelen ingeef op de simulator berekent hij o euro als in te geven bedrag op het belastingsformulier.Moet dit dan ingegeven worden op het formulier of mag dit zo gelaten worden?

luc1961
Gast

Ik had ook dit probleem met telkens een fout. Blijkbaar mag je de komma niet gebruiken maar wel een punt bij de simulator.

Wim013
Gast
Wim013

Is er iemand die weet of je een GBF met vestigingsland België moet aangeven in je belastingaangifte? Bijvoorbeeld KBC Privileged Portfolio uit de challengers. Ik heb nog geen simulator gevonden. In mijn locale KBC kantoor weet men het precies ook niet goed.

eight10man
Gast
eight10man

Grappig, ik heb gisteren quasi net dezelfde vraag gesteld hier https://www.mijnkapitaal.be/thema/fiscaliteit/kent-uw-bank-de-fiscale-regels-wel/
Robokat zou er op terug komen..

costaadeje
Gast
costaadeje

Weet niet of het aan mij ligt, maar als ik de gegevens invoer voor 2014 en de aan te geven inkomsten laat berekenen, dan geeft de simulator aan dat er een fout is opgetreden. Heeft iemand al hetzelfde probleem gekregen?

costaadeje
Gast
costaadeje

Blijkbaar moet je je aantal aandelen naar boven of beneden afronden, de calculator werkt niet met getallen na de komma. Ik vermoed dat dit het probleem is. Iemand andere ervaringen?

eddyl
Gast
eddyl

Heeft iets te maken met , of . bij de decimalen. Bij mij in ieder geval. Fracties van aandelen worden aanvaard maar hij rond het eindresultaat af volgens mij.

Ruben
Gast

Is mijn stelling correct dat indien ik via een broker – in mijn geval DeGiro – de variant Multiple Opportunities R (LU0323578657) aangekocht heb op de Beurs van Frankfurt dit niet aangegeven moet worden onder Vak VII op de belastingsaangifte omdat de Management tab op Morningstar.de zegt dat voor dit fonds de Rechtsform SICAV is..?

juluscesar
Gast
juluscesar

Bedankt om dit even mee te geven dat dit ook op de giro ter beschikking is. Ken je ook de voorwaarden ? Ik bedoel is er een lagere kost ?

Ruben
Gast

Behalve de volgende twee varianten met lagere kosten uit het Mixerfonds – BlackRock Global Allocation D2 (LU0523293024) en Ethna Activ SIA-T (LU0523293024) – zijn er volgens mij geen andere fondsen gratis beschikbaar bij DeGiro. De rest van de fondsen hieronder, zijnde varianten of dezelfde als in Belgie, zijn beursgenoteerd op de Beurs van Frankfurt en kun je daar net zoals aandelen aanschaffen. Je kunt zoeken op ISIN via http://www.boerse-frankfurt.de/en/ Wat de impact van beursgenoteerde fondsen op de fiscaliteit in Belgie precies is weet ik niet goed. Maar er is wel een bid/ask spread en tevens zijn er broker transactie kosten… Lees verder »

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Bedankt voor de info, zo deden we het vroeger ook via argenta…maar die piste is afgesloten. Echt veel voordeel zie ik er niet in om dit beursgenoteerd te kopen gezien ze allemaal tegen lage prijs beschikbaar zijn bij Belgische brokers. Voor de flosbach is er een erg gering verschil in kost…0,03 wrsssh omdat ze in de Belgische variant een iets duurdere omweg moeten doen om goud in het fonds te mogen steken voor de isfma. Maar zelfs dan lijkt deze winst te niet door via de beurs te kopen waar er toch altijd ook wat spread is. Wel is het… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Is al bekend hoe je de inkomsten van 2014 uit Rouvier Patrimoine moet aangeven?

loonly
Gast
loonly

wat zijn de gevolgen als men niets invult ( alles samen nog geen 5 euro voor de 3 fondsen samen )?

Koen
Gast
Koen

Hoe lossen mensen dit eigenlijk op die een vereenvoudigd belastingformulier ontvangen ?

jempi
Gast
jempi

Beste vermits ik pas aangekocht heb in 2015 moet ik dit jaar geen enkel bedrag invullen van de Mixers, maar wel in aangifte 2016?
mvg
jrmpi

peterdedonder
Gast
peterdedonder

Dus, gesteld dat ik van ELK fonds in de mixer in 2014 eenheden heb aangekocht, van welke moet er dan iets in mijn belastingsaangifte van dit jaar (AJ 2014) terug te vinden zijn?

– Ethna Activ (LU0431139764)
– Carmignac Patrimoine (FR0010135103)
– Flossbach von Storch – Multiple Opportunities II RT (LU1038809395)
– Rouvier Patrimoine (LU1100077442) [Laatste jaar dat het moet want van FRxxxx naar LUxxxx veranderd. Juist?]

Zijn dit de enige vier (en dus volgend jaar de enige drie)?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be