About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

149 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
marien marc
marien marc
9 maanden geleden

ben 23 jaar werkzaam geweest bij fabricom en ontslagen, er is gestopt met groepsverzekering, weet echter niet meer bij welke maatschappij ik het moet opvragen, de firma kan het niet opzoeken??? mijn uoderdom is 63 jaar en ga op eind mei met pensioen, waar kan ik terecht voor info aub

J. Snoeijen
J. Snoeijen
1 jaar geleden

ik heb een verzekeringsnummer, meer niet. ca. van 1984 tot 1988 in Belgie gewerkt.Nummer is van ASLK. Hoe kan ik aanvragen?
Mijn zwager heeft zelfs geen nummer meer. Bestaan er toch mogelijkheden?
Bij voorbaat hartelijk dank

Johan
Beheerder
Johan (@admjohandp)
1 jaar geleden
Antwoord aan  J. Snoeijen

Gelieve hiervoor contact op te nemen met uw plaatselijke verzekeringsagent.

Martha
Martha
3 jaren geleden

Ik ben 60 j geworden en wens mijn kapitaal en intresten op te vragen uit mijn groepsverzekering Vivium maar ik ben nog steeds aan het werk, want ik moet nog 3 j werken vooraleer ik op pensioen ben. Ik werk nog steeds bij dezelfde werkgever. Loopt mijn contract dan verder ? Ik kreeg een document om Vivium te ontheven van alle rechten en verplichtingen en het contract definitief te vernietigen. Ik durf dit niet tekenen omdat ik denk dat dit doorliep volgens de nieuwste wetgeving. Ik heb al gebeld naar Vivium, mar mag blijkbaar geen contact hebben met hen !!! ze willen mijn vragen aldus niet beantwoorden.
Kan mij iemand hierbij helpen ?

Martha
Martha
3 jaren geleden

Ik heb toch ku nen bellen naar Vivium en daar deelde men me mee dat mijn contract geschorst is omdat ik thans ( sinds 27/01/2018) met ziekteverlof ben .
Zoiets kan toch niet ! Wat moet ik doen ?
Alvast bedankt ,

Frank
Frank
3 jaren geleden

Ik ben op 62 jaar op pensioen gegaan na 45 jaar werken. Ik heb een aantal groepsverzekeringen onder meer bij Delta Lloyd maar ook bij Generali. Delta Lloyd handelt, conform de wet van 18.12.2015, de zaken fatsoenlijk af en wil ons uitbetalen. Echter Generali reageert totaal niet; zelfs niet na een aantal aanmaningen. Zij moeten ons een hoop geld en ik ben van plan om Generali en de Belgische Directie in gebreke te stellen en indien nodig voor de rechter te brengen wegens verregaand verzuim. Is dit volgens U de juiste weg en wat kan ik als alternatieve weg.

Deburghgraeve hilde
Deburghgraeve hilde
3 jaren geleden

ik werkte tot mijn 50° bij een bank die gestopt is. daar had ik een groepsverzekering. na een stempelperiode ben ik 10 jaar geleden terug gestart met werken tot nu eind maart 2018, dan ga ik op mijn 61 en 45 jaar gewerkt op pensioen. ik heb besloten nog een nieuwe taak van 15 uur aan te nemen, bovenop mijn pensioen. ik krijg van Baloise de mededeling dat ze de groepsverzekering van de bank willen uitbetalen met een afhouding van 16.6%

mogen zij dit uitbetalen of kan ik eisen dat het blijft staan tot mijn 65 (wat in het contract staat)daar ik nog doorwerk?
dank voor je raadgeving

daniel van assche
daniel van assche
3 jaren geleden

ik vraag mijn groepsverzekering op mijn 60j hoelang moet ik wachten tot uibetaling

KPS
KPS
3 jaren geleden

Ik heb een AXA-groepsverzekering die uitbetaling voorziet op 60jaar. Ik ben ondertussen van werkgever veranderd.
AXA vertelt me dat de wetgeving veranderd is, en dat ze nu pas op pensioenleeftijd mogen vereffenen. Ik ben geboren in 1962, dus val net buiten de overgangsregeling …
AXA zegt ook dat ze in periode tussen 60j en mijn pensioenleeftijd ook maar een rente van 0,25% garanderen (tov polis 2,25%).
1) zijn beweringen van AXA correct?
2) als ik als rechthebbende verplicht langer in mijn contract moet blijven, moet AXA dan ook niet de rente van het contract blijven honoreren tijdens die verplichte verlengde periode? (of spelen overheid en verzekeraars/bankiers hier onder 1 hoedje op kap van bevolking, waarschijnlijk als pasmunt voor één of andere maatregel????

daniel
daniel
4 jaren geleden

Hoelang moet ik wachten tot uitbetaling na aan vraag op 60 j

willy DE JAEGHERE
willy DE JAEGHERE
4 jaren geleden

ben invalide werknemer (reeds 7 jaar op mutualiteit) (niet ontslagen). Werkgever betaalt groepsverzekering voor mij.
Wanneer kan ik groepsverzekering opvragen? Ik word 60 jaar.

Dirk Derde
Dirk Derde
4 jaren geleden

Bij opname op 65 jaar wordt er belasting ingehouden, 10% of 16.5%. Daar bovenop komt nog ééns de
gemeentebelasting. Wordt deze afgehouden op het ogenblik van de opname van het kapitaal of wordt
ze later verrekend via de aangifte? Hoe gebeurt in dit laatste geval de opname in de belastingaangifte?
Naar ik vermoed via een fiscale fiche, maar welke codes worden gebruikt?

tanguy de valensart
tanguy de valensart
4 jaren geleden
Antwoord aan  Dirk Derde

de gemeentebelasting wordt niet ingehouden ; de berekening en verrekening gebeurt automatisch in de belastingsbrief betreffende het jaar van de opname van het kapitaal.

Sabrina
4 jaren geleden

De oplossing om enkel 5,55 % Riziv- en solidariteitsbijdrage op je groepsverzekering te betalen: verhuizen naar Portugal (officieel je domicilie daar zetten, dus 2de woonst telt niet). Zelfde voor je wettig pensioen: 0% belasting, hetgeen voor een koppel met een volledige loopbaan en dat als laatste lonen 5000€ bruto en 3500€ bruto heeft een verschil maakt van 1150€/maand extra pensioen.

Luc Marchal
Luc Marchal
3 jaren geleden
Antwoord aan  Sabrina

Hoe reageert Belgische fiscus hiero, wanneer er geen belasting verschuldigd is in Portugal?

herman
herman
4 jaren geleden

Heb zopas gebeld met zowel Integrale als met AG, en het is inderdaad zo dat je sinds 1/1/2016 VERPLICHT bent om uw groepsverzekering op te nemen van zodra je op pre-pensioen gaat. Dat de regering en de verzekeringsmaatschappijen onder 1 hoedje spelen is dus heel duidelijk !

Het enige positieve is dat de hogere belasting bij vroegtijdige opname (20% of 18% ngl. leeftijd van 60 of 61 jaar) vervalt bij vervroegd pensioen – dus het belastings percentage is hetzelfde als op 65. Maar dat is een doekje voor het bloeden, want als je op 60 jaar vervroegd pensioen zou nemen, dan verlies je 5 jaar intresten op je GV, wat op een bedrag van 100,000 Euro al minstens 17.000 Euro verlies betekent (bij rendement van 3,25%, hetgeen voor oudere contracten tot 4,75% kan gaan ) !!!

Ik vraag me trouwens ook af wat er gebeurd met mensen die vóòr 1/1/2016 op prepensioen gingen – werd hun groepsverzekering dan ook plots uitbetaald ?

Deze wetswijziging vind ik ronduit schandalig, en vraag me af of dit ook wettelijk in orde is : de overheid heeft inzake groepsverzekering NIETS in de pap te brokken, want dit is particulier opgebouwd spaargeld en totaal geen overheidstoelage!

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om tot zijn 65ste te kunnen blijven werken, en die worden dus nog maar eens afgestraft. Het toppunt is dat diegenen die dit soort wetten stemmen zelfs na hun 65ste nu mogen bijverdienen zoveel ze willen MET BEHOUD van hun volledig pensioen, terwijl iemand op prepensioen nog maximaal 6000 Euro per jaar mag bijverdienen, want anders riskeert hij zijn pre-pensioen te moeten inleveren.

Mijn conclusie is : neem in GEEN geval vervroegd pensioen als je een groepsverzekering hebt, en ga desnoods doppen tot je 65 – dan behoudt je temniste de intresten en dat kan een heel pak meer zijn dan het verschil tussen stempeldgeld en pre-pensioen !

herman
herman
4 jaren geleden

Gaat hij zijn leven “beteren” of “nog verbeteren” ? Ik denk eerder het laatste, want dat soort krijgt op zijn 65ste een riant pensioen en kan daar bovenop nog zonder probleem postjes cummuleren ZONDER extra belasting.

De modale Belg slikt dit alles zonder verpinken tot hij individueel met de gebakken peren geconfronteerd wordt, en dan is het te laat. Heel logisch dat er zelf geen deftige berichtgeving over geweest is – want dan riskeert men dat een groot deel van de bay-boomers naar Brussel stapt!

En dan is men verwonderd dat er een Brexit en “TRUMP” moment komt …

Vino
Vino
4 jaren geleden
Antwoord aan  herman

“Ik vraag me trouwens ook af wat er gebeurd met mensen die vóòr 1/1/2016 op prepensioen gingen – werd hun groepsverzekering dan ook plots uitbetaald ?”

Niets gebeurd, ben op 60 met vervroegd pensioen gegaan en wordt dit jaar 65, Integrale noch AG hebben in 2016 iets laten horen, hoop natuurlijk wel dit jaar iets van hen te horen !!!

Frank Daems
Frank Daems
4 jaren geleden

Overigens, en dit is een persoonlijke kijk hierop …

Misschien zitten er wat politici in de besturen van de verzekeringsmaatschappijen die groepsverzekeringen afsluiten, want de wijzigingen zijn mijns inziens inderdaad niet in het voordeel van de verzekerde …

Bij een vervroegde uitbetaling moet de verzekeringsmaatschappij niet meer het in het contract voorziene gegarandeerde rendement ervan ophoesten voor de periode tussen vervroegde pensionering en je 65e, en dat tegenover de huidige rentes van praktisch niets of zelfs negatief.
Door de verplichting tot vervroegde uitbetaling wordt er nu uitgesloten dat je – zoals vroeger – de groepsverzekering kon/moest laten staan tot je 65e.
Daarenboven kan je bij vervroegde uitbetaling niet meer genieten van de bedrijfsvoorheffing op het werkgeversgedeelte van 10,09% (wat toegepast zou worden als je tot je 65e actief was geweest op de arbeidsmarkt), maar wordt er 16,66% BV afgetrokken

herman
herman
4 jaren geleden

ik ben inderdaad geschrokken van het verschil, dus daarom juist wil ik het laten staan tot mijn 65ste. Maar van het statement MOETEN opnemen in vernoemd artikel, en dezelde bewering van mijn broer die dit via zijn HR dienst had vernomen, ben ik nog meer geschrokken !

Ben benieuwd wat mijn Groepsverzekering fonds hierop morgen gaat zeggen…

Frank Daems
Frank Daems
4 jaren geleden
Antwoord aan  herman

Bij vervroegd pensioen kan je de groepsverzekering niet laten staan tot je 65e. De wetgeving laat dat niet meer toe (sinds de wetswijzigingen van 2015).
(ik ben per 1 november 2016 met pensioen gegaan en heb de groepsverzekeringen uitbetaald gekregen. Percentage bedrijfsvoorheffing (op werkgeversgedeelte) is dan 16,66%. Je zal mogelijk wel een kopie van de officiële brief van de RVP, die de effectieve ingangsdatum van je vervroegd pensioen vermeld, moeten bezorgen aan de verzekeringsmaatschappij).

Dirk
Dirk
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frank Daems

Mijn ervaring is nog iets anders. Bij pensionering op 62 een jaar geleden, werd verplicht het pensioenfonds van de laatste werkgever uitgekeerd. Totale belasting, inclusief gemeentetaksen, lopen op tot meer dan 20%. Pensioenfondsen van vorige werkgevers kunnen blijven staan, die rekenen trouwens vlot meer dan 7% min voor elk jaar voor 65. Legaal of niet. Vermits je niet actief actief blijt tot 65, wordt ook daar vlot 20% afgehouden. Van zodra je een pensioenfonds uitgekeerd krijgt, wordt ook je pensioen van de RVP verminderd met een solidariteitsbijdrage. Deze wordt berekend op een fictieve rente. Voor de berekening van de fictieve rente baseert de RVP zich op een wet van 1997 (sic). Dus van lang voor de financiele repressie van de ECB. Je betaalt die solidariteit dan ook op basis van een fictieve rente, die vlot het dubbele is van wat je pensioenfonds je zou betalen. De gangsters zitten overal…

herman
herman
4 jaren geleden

Ik kreeg dit gisteren op een nieuwjaarsfeestje te horen – was info van een werkgever aan mijn broer die zinnens was om op pre-pensioen te gaan, net zoals ik, doch dit nu serieus in vraag stelt. Ik ben via google op een aantal sites gekomen die dit thema behandelen, meestal vanuit de optiek wanneer KAN ik mijn GV opnemen, maar het zou ook MOETEN zijn geworden bij pre-pensioen – althans volgens de info die mijn broer had verkregen, en wat in vernoemd artikel ook wordt bevestigd, al heb ik hier toch serieuze bedenkingen over …

herman
herman
4 jaren geleden

ter aanvulling van voorgaande reactie – dit is de paragraaf in het artikel dat ik aanhaalde. Men noemt dit hier zelfs een VOORDEEL- terwijl dit een verlies van 30.000 Euro kan betekenen ?!?!?

Met pensioen vóór 65 jaar…

Stel dat in een bestaand groepsverzekeringscontract staat dat er pas uitgekeerd wordt vanaf 65 jaar, maar dat een werknemer beslist om op zijn 63ste al met (vervroegd) pensioen te gaan. Wat dan met de groepsverzekering? Dan speelt de nieuwe wet eigenlijk in zijn voordeel. Zij zegt immers ook dat een groepsverzekering uitbetaald moet worden zodra iemand zijn pensioen effectief opneemt. Gaat iemand dus effectief met pensioen op 63 jaar, dan moet de groepsverzekeraar reeds uitbetalen, ook al loopt het contract eigenlijk nog tot zijn 65 jaar.

Frank Daems
Frank Daems
4 jaren geleden
Antwoord aan  herman

Ik denk dat ik die tekst herken als diegene die ik ook gelezen had vorig jaar. Voor wat de percentages bedrijfsvoorheffing betreft is die nogal onduidelijk.

Bij vervroegd effectief pensioen is het percentage bedrijfsvoorheffing sowieso 16,66% op het werkgeversgedeelte, ongeacht hoe oud je bent. De verzekeringsmaatschappij vraagt dan een kopie van de officiële brief van de RVP, die de ingangsdatum van je effectief vervroegd pensioen bevat.
Wil je na je 60e, maar voor je effectieve pensioendatum de groepsverzekering laten uitbetalen, dan gelden hogere percentages daarop. Als ik me goed herinner is dat bijv. voor iemand van 61 jaar een percentage van 18,17%.
Als er ook maandelijks een afhouding van je eigen wedde werd gedaan ten voordele van de groepsverzekering, dan is het percentage van de bedrijfsvoorheffing op het werknemersgedeelte altijd 10,09%

herman
herman
4 jaren geleden

Ik lees (redactie:ik heb de link verwijderd omdat men op de meeste plaatsen ook een link naar MijnKapitaal verwijdert. Hier heeft het echter toch geen zin omdat men op een pagina komt waar men een login dient in te voeren ) dat opname van een groepsverzekering niet alleen onmogelijk wordt vóór de leeftijd van 60, en ook zwaarder belast wordt zolang je nog geen 65 bent, maar dat je ook VERPLICHT wordt op deze op te nemen bij ingang van PRE-pensioen !?! Dat betekent een DUBBEL verlies : intresten van mogelijk meer dan 4 % per jaar en dan ook nog eens 16,5 % (vanaf 62 jaar) of zelfs 20% belasting (op 60 jaar), wat enkele 10.000den Euro’s verlies kan betekenen ! Klopt dit ? Als dat het gevel is dan kan men bij jobverlies veel beter gaan doppen dan met pre-pensioen te gaan !

De Block Liliane
De Block Liliane
3 jaren geleden

Ik ben ontslagen geweest in september 2015, toen was ik 61 j en heb mijn vervroegd pensioen aangevraagd op 62 j, mei 2016 Ik wou mijn groepsverzekering nog niet opvragen maar, onwetend werd ik wel verplicht om mijn groepsverzekering op te nemen nadat ik hiervan slechts verwittigd werd, eind 2017. Conclusie := ik heb 16.5% reeds betaald + de intresten verloren tussen mei 2016 en eind 2017. Kan dit zomaar ??

ronny
ronny
6 jaren geleden

In 2016 is mijn lening van mijn woning afbetaald. Ik twijfel nog tussen een wederopname of mijn verbouwing zelf te financieren. Tot ik dit artikel las.
http://www.exclusiveliving.be/home/nieuws?tmpl=blank&id=322
Ik ben dan net 50. Is het niet interessanter om de groepsverzekering deels op te nemen en het vrijgekomen bedrag te investeren in bvb de mixer. Aangezien de looptijd nog 15j is.
Kan men het opgenomen bedrag en interesten ook inbrengen in de belastingen?

Jens
Jens
6 jaren geleden

Dan begrijp ik het helemaal niet meer. De ‘uitzonderingen’ waarvan sprake in het artikel kloppen volgens jou niet, Al Fonds? Je vindt het artikel hier: http://trends.knack.be/economie/beleid/bescherm-de-koopkracht-of-schaf-het-aanvullend-pensioen-af/article-opinion-611765.html

Jens
Jens
6 jaren geleden

Ik las onlangs op Knack een artikel over de groepsverzekering waarin wordt gezegd dat de vaak aangehaalde rendementsgarantie van 3,25% onderworpen is aan heel wat voorwaarden. Zo zou die garantie er enkel zijn voor de jaren dat de werknemer in dienst is. Als hij vertrekt, valt die garantie terug naar 0%. Ook zou die rendementsgarantie er niet zijn tijdens de eerste 5 jaar na indiensttreding. In die jaren zou enkel de inflatie gedekt moeten worden. Heel wat belangrijke nuances die ik voorheen nog nergens gelezen had. Het artikel stelt dat de werkelijke rente eerder 1,5% zal zijn rekening houdend met de kosten en een verandering van werk om de 10 jaar.

Leo
Leo
6 jaren geleden

Beste, ik ben 62 jaar en beland wegens ziekte in het ziekenfonds. Ik had bij mijn werkgever een pensioenfonds dat ik nu zou kunnen opnemen (taxatie 16,5%). Ik wens dit echter pas op te nemen op mijn 65. Vraag is of ik in het ziekenfonds als ‘actief’ geboekstaafd blijf en dus de taxatie v 10% onderga op 65 jaar ?

Philippe
Philippe
6 jaren geleden

Beste Al Fonds,

Ik ben bij verschillende werkgevers actief geweest en heb zodoende een aantal groepsverzekeringen lopen. Een aantal onder hen vervalt op 60 jarige leeftijd. Mijn vraag is of er voor bepaalde contracten niet kan gevraagd worden om slechts een deel van het kapitaal op te nemen (bvb de helft) en het ander deel te laten verderlopen tot 61, 62 of zelfs 65 jaar.
Alvast bedankt voor jouw mening hieromtrent.
Philippe

Tom
Tom
6 jaren geleden

Beste,

Mijn vader heeft 20 jaar gewerkt voor InBev maar heeft in 2009 zijn ontslag gekregen. Dan heeft hij hier en daar gewerkt waarna hij permanent geland is bij NMBS. Nu is het zo dat mijn vader sinds 2 jaar ernstig ziek is en op sterven ligt. Het gaat dus niet lang meer duren alvorens hij ons gaat verlaten.

Nu is het grote probleem dat hij jaren aan pensioensparen gedaan heeft bij Inbev, na het ontslag als ‘slaper’ verder gespaard. Maar nu hij stilaan komt te overlijden hebben we thuis schrik dat we niets van het pensioensparen gaan te zien krijgen.

Mijn vader is 57 jaar en zal wellicht niet ouder worden dus 60 jaar zal niet behaald worden, maar omwille van dat hij ontslagen is zou het pensioensparen gewoon weg vallen? Mijn vader kan trouwens geen handtekening meer plaatsen.
Ik ben een echte leek op dit vlak maar zou graag een uitweg vinden.

Wie weet hier raad mee?
Alvast bedankt

Tom

Tom
Tom
6 jaren geleden

Dus als ik het goed begrijp zijn we alles kwijt? Want mijn vader heeft jaren als ‘slaper’ bij de groepsverzekering gezeten.
Maar als ik het internet moet geloven ben je als ‘slaper’ de dekking bij overlijden in merendeel van de gevallen kwijt.
Wil dit dan zeggen dat het normale bedrag dat hij zou krijgen bij overlijden als alles in orde was wegvalt? Maar valt het bedrag dat door de jaren heen is gespaard dan ook weg?
Dit lijkt me zeer onwaarschijnlijk omdat hij daar jaren belastingen op betaald heeft.
Hij heeft bij zijn ontslag de groepsverzekering blijkbaar wel binnen de 30 dagen laten weten dat hij ontslagen was en hij bij die verzekeraar bleef. Wat ik dus aanneem dat hij als ‘slaper’ staat ingeschreven?
Mijn excuses dat ik misschien met de domste vragen afkom, maar mijn vader is omwille van zijn ziekte niet meer in staat om hierop een klaar antwoord te geven. Daarom moet ik alle info zelf zien op te zoeken.

Van Eynde Steven
Van Eynde Steven
6 jaren geleden

Beste, Alvast bedankt en mijn excuses, ik ben de zoon en vullen dit samen in. Dus ik val niet onder het wettelijk pensioen aan een taxatie van 16,5%? Ik verlies, aangezien ik niet werkzaam ben tot 65 max. 3,5% (20% taxatie op 60) indien ik het opvraag op 60jaar of laat staan tot 65j waar ik nog steeds 16,5% zal moeten betalen? Is het interessant om een uitbetaling in rente te krijgen zoals ze mij voorstellen of een 1malige uitbetaling vanaf 65 jaar? Bestaat er ook de mogelijkheid tot het nemen van een voorschot op 60jaar en het overige te laten staan tot 65? Alvast bedankt.

Hugo
Hugo
6 jaren geleden
Antwoord aan  Van Eynde Steven

Beste,
In verband met pensioen sparen en groepsverzekering via het werk /
is het niet interessant deze bedragen te laten uit te betalen en het herbeleggen hiervan via aandelen?

Men betaald éénmaal een tax van 35% ….
Ben man van 53jaar , denk snel hoger rendement te halen dan de 3% momenteel.
Voordeel is dat men kan beschikken over het bedrag wanneer gewenst en dus niet moet wachten tot men 65 wat er ook gebeurt. De vraag is dan ook , word het bedrag bij pensioen ook in aanmerking genomen ondanks dit al uitbetaald is om belastingen jaarlijks op te heffen bij pensioen?
Want dat zou nog eens een extra voordeel zijn het nu al op te nemen ?

Hugo

Van Eynde Steven
Van Eynde Steven
6 jaren geleden

Beste, Ik heb via mijn vorige werkgever (ben op weduwepensioen – 58 jaar geworden) een groepsverzekering via AG Insurance. Op mijn laatste fiche staat het bedrag van mijn huidig opgebouwde reserves en de mogelijkheid om vanaf 2022 (65jaar) een jaarrente te laten uitkeren. Er bestaat ook de mogelijkheid om mijn reserves meteen onder te brengen in een onthaalstructuur. Wat betekent dit concreet en kan ik aan mijn reserves al aan vanaf mijn 60jaar? Ik dacht dat je de eindleeftijd niet meer kon wijzigen indien de groepsverzekering bij begin bepaald is op een eindleeftijd van 65. Alvast bedankt!

Lut Lenzer
Lut Lenzer
6 jaren geleden

mijn echtgenoot is overleden voor zijn 65ste. Bij zijn groepsverzekering is een uitbetaling voorzien bij overlijden. Echter, het kapitaal dat uitbetaald wordt is minder dan de minimale verworven reserve. Is dit juist? Ik meende dat uitgekeerd kapitaal minstens bedrag van minimum verworven reserve moet zijn, of vervalt deze regel bij overlijden?

Christine Van Damme
Christine Van Damme
6 jaren geleden

Ik ben 59 jaar en werkloos. Ik heb bij mijn vroegere werkgever een pensioensparen met contract dat eindigt op 60 jaar, dus in 2016. Zal de verzekeringsmaatschappij mijn kapitaal automatisch uitbetalen ? En hoeveel bedraagt de taxatie ? Is de taxatie dezelfde op de winstdeelname als op het kapitaal ?

DBM
DBM
6 jaren geleden

IK las iets voorschot op polis bij mij gaat het inderdaad om het beheren, behouden van een vastgoed …kan dit bij een team benefit van kbc

DBM
DBM
6 jaren geleden

Nou ik heb een moeilijke situatie al 10 jaar beroepsactiviteit moeten stoppen wegens gezondheidsproblemen …een mini uitkering en momenteel een situatie waar ik de centen van de groepsverzekering echt zou nodig hebben om het dak boven mijn hoofd te bewaren…een dak waar ik jaren lang hard voor werktte. Voor welke doelstelling en onder welke voorwaarden mag men een groepsverzekering nog vervroegd opvragen (is een team benefit van kbc)

Rita Mus
Rita Mus
6 jaren geleden

Ik ben 60 en ik heb begrepen dat ik beter wacht voor de uitbetaling tot 62 of 65 omwille van de 20% i.p.v. 16,5 en omdat je momenteel nooit een hogere rente kan krijgen.
Maat wat zijn de gevolgen als ik overlijd voor mijn 62ste of 65ste ?

Hendrik De Smet
6 jaren geleden

Beste Al Fonds,

Ondanks het feit dat ik zal op pensioen gaan op 62 jaar kan ik de redenering goed volgen van mijn kapitaal te laten staan tot mijn 65 jaar met een rentevoet van 3,25%. Wat gebeurt er echter wanneer mijn werkgever failliet gaat? Mijn werkgever is ook eigenaar van de pensioeninstelling!

Hartelijk dank!

Fundsmentalist
Fundsmentalist
6 jaren geleden

In sommige gevallen (ook bij mijn vorige werkgever) zet het bedrijf een ‘VERENIGING VOOR HET PENSIOENPLAN VAN …’ op. Deze vereniging is, voor zover ik weet, volledig onafhankelijk van het bedrijf waarvoor ze het pensioenplan beheert behalve dat het bedrijf verantwoordelijk is voor het aanvullen van tekorten in de dekking. Dus bij failliet van het bedrijf worden mogelijke tekorten in de vereniging niet verder aangevuld. Er zijn hieraangaande wettelijke vereisten (o.a. voor de limieten waarin het pensioenplan kan investeren in het moederbedrijf). Wel oppassen : in mijn geval was het pensioenplan niet gedekt door een levensverzekering, wat wil zeggen dat wanneer ik kwam te overlijden voor de pensioengerechtigde leeftijd, er geen uitbetaling was. Opties : aparte levensverzekering afsluiten of pensioenrechten onderbrengen in een onthaalstructuur. Ik heb gekozen voor de laatste optie wegens meest eenvoudig.

Herman
Herman
7 jaren geleden

Vraagje,

Ik ben 63 sinds september 2014. Ik was werkzaam als bediende plus als zelfstandige in bijberoep. Bij mijn werkgever is er een groepsverzekering die loopt tot 65 jaar. Ik nam ontslag op 28/09/2014 en sinds 29/9/2014 ben ik (terug) zelfstandige in hoofdberoep. Wettelijk kon ik al mijn pensioen opnemen in de loop van 2012, maar bleef verder werken. Ik ben van plan om mijn pensioen op te nemen vanaf 1/01/2015, maar verder te blijven werken als zelfstandige, zeker tot mijn 65. Ik ben van plan mijn groepsverzekering pas op te nemen wanneer ik 65 geworden ben. De verzekeraar zegt dat de taxatie dan hoe dan ook 16,5% zal zijn. Ik meen dat het 10% vermits ik actief blijf werken en sociale bijdragen betaal. Klopt mijn redenering, en zo ja, is er een officieel schrijven van de fiscus die dat bevestigt?
Met dank voor uw antwoord en us steeds interessante artikels.

Magic
Magic
7 jaren geleden

Vraagje,

Heb een team benefit plan van kbc. Afgesloten door een ex-wergever afgesloten in 1999. nu zou ik graag dat bedrag opvragen om bv te helpen bij aankoop wagen. vermits dit dan voordeliger is ipv te lenen. kan dit of kan ik aan dit geld niet aan ? ben 45J dus zeker niet op pensioen… 🙂
Groetjes

Marcel
Marcel
7 jaren geleden

Bedankt voor de reactie.
Op het internet vindt men zoveel tegenstrijdige informatie.
Wat de uitbetaling in rente betreft. Ik veronderstel dat de taxatie nu 25% is en vroeger 15% (van 3% van het gestorte kapitaal). Veel sites spreken nog van 15%.
Bijkomende vragen:
– Is die taxatie gebaseerd op het bruto of netto bedrag van het uit te keren kapitaal? ( dus na de 3,55 en 2 en 16,5%)?
– Moet op de uitbetaling in rente nog een RIZIV of solidariteitsbijdrage betaald worden?

Bedankt voor een antwoord.

Marcel Vanderheyden
Marcel Vanderheyden
7 jaren geleden

Ik wordt binnenkort 65 jaar en ben op brugpensioen sinds mijn 53e. In de 12 jaren van mijn brugpensioen heeft mijn werkgever een maandelijkse aanvullende vergoeding uitbetaald. Op deze vergoeding werd een rsz bijdrage door de werkgever betaald.
Bij ingang van mijn brugpensioen heeft mijn werkgever een eenmalige som in een groepsverzekering gestort.
Welke belasting wordt nu geheven op het kapitaal van mijn groepsverzekering? Is het de 16,5 % of is het de 10% boven op de 3,5% RIZIV en de 2% solidariteitsbijdrage. Maw wordt brugpensioen in dit geval gelijkgesteld met effectief werken tot 65 jaar?
Ik kan ook kiezen tussen een eenmalige som en een uitbetaling in rente. Wat is de belasting op de uitbetaling in rente?

Bedankt voor een antwoord
Marcel Vanderheyden

Hugo
Hugo
7 jaren geleden

De groepsverzekering van mijn vorige werkgever heeft een einddatum op mijn 55ste. Ik blijf echter “voorlopig” verder werken. Wordt dit uitbetaald op mijn 55jaar en hoe wordt dit belast? Ik wil het kapitaal niet verzwaard laten belasten, maar heb ik eigenlijk wel de keuze?
Ikzelf ben momenteel 52j.

Dockx Eddy
Dockx Eddy
7 jaren geleden

Ik ben 60 en sinds 15 mei 2014 met brugpensioen.Had via bedrijf groepsverzekering, met overlijdensdekking en als einddatum 1/10/2018 (leeftijd = 65 jaar). Heb nu van de maatschappij forulier gekregen om te beslissen wat er met het bedrag dient te gebeuren. Een van de keuzes is om de ‘verworven reserves’ te laten staan bij de verzekeringsmaatschappij van mijn ex-werkgever. Er worden dus geen premies meer betaald. Dit houdt in, dat de overlijdensdekking wegvalt zodat, indien ik overlijd er geen enkel bedrag wordt uitbetaald aan wie dan ook.
Is het dan niet interessanter om de verworven reserves nu te laten uitbetalen, desnoods tegen een hogere belasting van 20% ( of 18 % want wordt in september 61).
Beter toch nog iets ontvangen dan helemaal niets na jaren sparen.

ludo
ludo
7 jaren geleden

Ik ga met vervroegd pensioen op 60 jaar.op 1 december 2014, Ik heb een pensioenfonds bij mijn eerste werkgever. Dit was een contract met einde op 60 of 65 jaar. Na 2006 is daar niets meer bij gestort. Jaarlijks krijg ik een uittreksel. Hoeveel betaal ik aan belastingen.

Walter
Walter
7 jaren geleden

Beste Al Fonds,
Hierboven stel je dat de belasting op de uitgekeerde rente (als je niet kiest voor een uitbetaling in kapitaal) 25pct is op 3pct van het kapitaal.
Volgens mijn werkgever wordt de rente echter gewoon bij je andere inkomsten gevoegd en dus belast aan het marginaal tarief….

Van Damme Nancy
Van Damme Nancy
7 jaren geleden

Ik heb hier niet al de bovenstaande reacties gelezen. Mijn vraag is ..ik heb mijn ontslag gegeven en ga elders werken. Ben aan het scheiden, woon nu op een huurappartement en ik zou dat geld van de groepsverzekering goed kunnen gebruiken, maar ik kan dit niet opvragen??? Mijn contact is gestart op 1 januari 2006

beeld
beeld
7 jaren geleden

Ik heb een groepsverzekering die vervalt op mijn 60 nl. 1 maart 2016. Ik ben zelfstandige en bestuurder in een vennootschap sinds 2000 en blijf hierin actief, na mijn 60. Ik was niet actief – geen sociale zekerheidsbijdrage aanbetaald – tussen mijn 48 en 51 jaar. Aan welk tarief word ik belast bij uitkering van de groepsverzekering en gaat de verzekering het hele bedrag uitbetalen of in stukken.?

dwout
7 jaren geleden

Naast de belastingen, kunnen ook de kosten van de verzekeraar oplopen als je voor 65 je kapitaal opvraagt. In mijn geval verlaagt de verzekeraar het bruto kapitaal met zo’n 23% als ik op 62 ipv 65 opvraag. In het contract wordt niets vermeld. Uiteraard mis ik de 3 jaar interesten en winstdeelname, maar dat blijft nog ver van de 23%. Met wat kan een verzekeraar wegkomen ?

dirk
dirk
5 jaren geleden

Na maanden gebakkelei via de ombudsdienst blijft de (grootste belgische) pensioenverzekeraar bij zijn standput. Elk van de volgende 3 jaren komt er per jaar een goede 7% bij het pensioenkapitaal, hoewel er geen bijkomende premies meer gestort worden sinds vele jaren. Verzekeraar weigert elke verdere discussie of transparantie over hoe en waarom. Enige verantwoording is dat een groot deel van het kapitaal nog aan 4,75% per jaar toeneemt. Verschil zou volgens ombuds te maken hebben met ‘sterftetabellen’ etc – maar die ‘uplift’ lijkt me niet wettelijk, noch contractueel correct. Ombuds geeft een laatste mogelijkheid tot discussie doordat ik de technische fiche zou opvragen – bij verzekeraar of FSMA. Iemand enige ervaring ?

dirk
dirk
5 jaren geleden

Inderdaad 😉 Als je het bekijkt alsof het ‘opgespaarde’ kapitaal op vandaag het correcte bedrag is, lijkt het aantrekkelijk om er 7% per jaar bij te krijgen. Alleen is het kapitaal op 65 het correcte bedrag, maar gaat er bij vervroegde uitkering teveel af. Vandaar mijn vraag. Als ik het kapitaal vandaag vervroegd opvraag, wordt er nogal wat te weinig uitgekeerd.

Stinus
Stinus
7 jaren geleden

Ik heb een groepsverzekering die verplicht wordt uitbetaald op 60 jaar (=1 maart). Ik ga met vervroegd pensioen op 1 mei (2 maand later dus) omdat ik dan over voldoende arbeidsverleden beschik (helaas nog niet op 1 maart). Welk taxatietarief op de groepsverzekering ? 16,50 % of 20 %?

Debaere
Debaere
6 jaren geleden

Ik had U graag een vraag gesteld maar weet niet goed hoe ik U kan bereiken

Lieven Glibert
Lieven Glibert
7 jaren geleden

Stel het volgende doet zich voor: men wordt ontslagen op 62 jaar en ontvangt een opzegvergoeding van 36 maand waarbij ook de RMZ voor deze periode in 1 maal wordt doorgestort.Als actieve periode komt men aldus aan de leeftijd van 65 jaar.Indien men nu de groep opneemt op 62 jaar welk taxatiepercentage zal dan worden toegepast? 10 procent?
Dank voor je advies.

Tanguy de Valensart
Tanguy de Valensart
7 jaren geleden

Ik ben deze maand 60 en ik zit nog altijd met twijfels over de berekening van het netto-bedrag van de uitbetaling van het kapitaal van mijn groepsverzekering. Het reglement voorziet uitbetaling op 60 jaar, zonder mogelijkheid van verlenging. Sinds ik werkloos ben, ben ik 4 jaar geleden in een onthaalstructuur overgestapt, met dezelfde einddatum op 60 jaar. PROBLEEM : ik kan dus zelf niet verlengen om te genieten van een gunstigere fiscale regeling. Binnen 5 jaar ontvang ik exact hetzelfde bruto-bedrag, dixit de maatschappij (VIVIUM). Ben ik verplicht om, buiten de regels van mijn contract dat mij geen keuze toelaat, het boetetarief van 20 % te ondergaan ? Kan ik van de maatschappij eisen, al was het maar voorlopig, dat zij de voorheffing aan 16,50 % berekent ?
Mijn beste dank voor Uw advies !

Johan
Johan
7 jaren geleden

Ik heb volgende vraag :
Hoe groot is de kans dat ook in België de éénmalige uitkering van de groepsverzekering (bijv. op je 65ste) vervangen zal worden door een jaarlijkse lijfrente ? In dit geval heb je toch pech bij vroegtijdig overlijden vermits de erfgenamen geen aanspraak kunnen maken op het gedurende vele jaren opgespaarde bedrag. Indien de kans in België reëel is, kan je dan niet beter op de 60ste of zo spoedig mogelijk daarna, voor wie deze leeftijd reeds heeft bereikt, je kapitaal opvragen en de nodige belastingen te betalen ? dan ben je toch zeker van je opgespaarde kapitaal (verminderd met de gebruikelijke belastingen) ?
Dank voor een antwoordje.

Gerrit
Gerrit
8 jaren geleden

Ik ben 63 en heb via bedrijf groepsverzekering, evenwel zonder overlijdensdekking. Dit houdt in, volgens de maatschappij, dat indien ik overlijd voor de einddatum (1-juni-2015) het contract uitdooft en de verworven reserves naar de financiële instelling gaan en niet naar de begunstigden (bv. erfgenamen). Wat zijn de mogelijkheden om die huidige verworven reserves (of deel ervan) vervroegd op te nemen, terwijl ik toch nog aan het werk blijf tot de einddatum ? Kan ik dat gezien ik reeds 63 jaar ben ? Ik had begrepen dat bij opname van verworven reserves het bedrijf RSZ moet betalen ? Klopt dit ? Kunnen ze mij verbieden om vervroegd de verworven reserves op te nemen ? Niemand schijnt me duidelijk antwoord te kunnen geven.

Rik Rijs
Rik Rijs
8 jaren geleden

Beste Al Fonds, Ik werd op 58 werkloos. Mijn groepsverzekering is overgegaan naar een onthaalstructuur. Meteen na mijn 60ste verjaardag (dat is in januari) zal de groepsstructuur uitbetalen. Alhoewel ik pas op mijn 62ste met vervroegd pensioen kan (nieuwe wetgeving Di Rupo zorgt voor latere pensionering, ik heb 15 te weinig gewerkt om op 60 te gaan). Ik kan wel voor een 5 jaar verlenging van de onthaalstructuur kiezen maar enkel als ik op dat ogenblik werk (met een verklaring dat ik tot mijn 65ste wens te werken. Ik zoek uiteraard werk maar kan er toch niet aan doen dat ik werkloos ben. Ik kreeg een werkaanbieding voor 6 maanden (een personeelslid vervangen die de wereld rondreist). Maar na die 6 maanden ben ik terug werkloos. Wat dan? Zal de onthaalstructuur uitbetalen omdat ik niet meer werk? Ik zou het bedrag liever op mijn 65ste ontvangen. Alvast bedankt voor de tijd die jij op deze site besteedde.

marie louise
marie louise
8 jaren geleden

Ik vind dit een interessant artikel. Ik ben in aug 60 geworden en ga per 1/12 met brugpensioen. Ik heb een groepsverzekering waarvan de verzekeraar mij het bescheiden netto-kapitaal via een simulatie heeft laten weten. Ik ben evenwel geïnteresseerd in de uitbetaling ervan in een levenslange rente (zoals voorzien in de het contract en blijkbaar ook in de WAP. Ik had een simulatie gevraagd om te weten wat een maandelijkse netto-rente zou bedragen, maar plots zwijgt deze verzekeraar in alle talen. Zijn de afhoudingen op de bruto-rente dezelfde als deze voor het bruto-kapitaal ? En de netto-rente wordt dan waarschijnlijk wel door de fiscus bij mijn eveneens bescheiden pensioen geteld als ik mijn belastingsaangifte invul ? Alle informatie hierover is welkom.

Luc
Luc
8 jaren geleden

Beste,

Tijdens mijn carrière is mijn ex-werkgever verschillende malen veranderd van verzekeringsmaatschappij en ik zie door de bomen het bos niet meer. Hoe kan ik achterhalen bij welke maatschappijen en welke polisnummers mijn groepsverzekering had?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

149
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x