Uitstappen uit uw groepsverzekering en nog geen 65? Heel wat werknemers ( zowel arbeiders als bedienden ) hebben momenteel een groepsverzekering. Als men vroeger ontslagen werd of gewoon van werkgever veranderde, kreeg men een brief van de verzekeringsmaatschappij waarin gevraagd werd om te kiezen tussen 3 mogelijkheden: a) de onmiddellijke uitbetaling van de opgespaarde som, b) de mogelijkheid om zelf verder te sparen, c) de spaarsom verder laten oprenten zonder verdere stortingen.
Volgens de huidige wetgeving mag zo’n aanvullend pensioen nog alleen worden uitgekeerd bij a) een vervroegde pensionering, b) wanneer de wettelijke pensioenleeftijd is bereikt of c) vanaf het moment dat de verzekerde werknemer 60 jaar is geworden.
Een groepsverzekering laten uitbetalen voor men 60 is geworden is niet meer mogelijk. Heeft u nog een oud contract ( van een vorige werkgever ) dat een uitkering voorziet op 60 jaar ( of 55 voor vrouwen ), dan wordt dit uitbetaald, zelfs als u op dat moment nog aan ‘t werk bent. Dit is enkel het geval als dit contract afgesloten was door een vorige werkgever want alle lopende ( bij de huidige werkgever ) contracten werden ondertussen verplicht aangepast naar 65 jaar.
Juist voor de zomervakantie heeft de Regering Di Rupo 1 nog snel een wet uitgevaardigd die voorziet dat opvragingen op de leeftijd van 60 en 61 jaar voor sommige mensen zwaarder zullen belast worden.
INFO: in vele gevallen bestaat een groepsverzekering uit 2 delen: een deel betaald door de werkgever en een deel betaald door de werknemer, uzelf ( maandelijks afgehouden van uw loon en duidelijk te vinden op uw loonfiche ).
De verhoging van de belasting slaat alleen op het deel gefinancierd door uw werkgever en niet op het deel dat u zelf heeft gespaard.
Wil u er rekening mee houden dat de eigenlijke belasting nog zwaarder uitvalt: op het verhoogde bedrag betaalt u ook nog eens gemeentebelasting!
Een voorbeeldje maakt veel duidelijk: u bent met brugpensioen en u wordt 60 jaar in augustus 2013: in september 2013 vraagt u uw aanvullend pensioen op: dan betaalt u op het gedeelte dat uw werkgever voor u financierde 20 % belastingen, nog verhoogd met de gemeentebelasting…
Kijk dus goed uit want het gaat soms over erg grote bedragen !
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
ik heb een verzekeringsnummer, meer niet. ca. van 1984 tot 1988 in Belgie gewerkt.Nummer is van ASLK. Hoe kan ik aanvragen? Mijn zwager heeft zelfs geen nummer meer. Bestaan er toch mogelijkheden? Bij voorbaat hartelijk dank
Gelieve hiervoor contact op te nemen met uw plaatselijke verzekeringsagent.
Ik ben 60 j geworden en wens mijn kapitaal en intresten op te vragen uit mijn groepsverzekering Vivium maar ik ben nog steeds aan het werk, want ik moet nog 3 j werken vooraleer ik op pensioen ben. Ik werk nog steeds bij dezelfde werkgever. Loopt mijn contract dan verder ? Ik kreeg een document om Vivium te ontheven van alle rechten en verplichtingen en het contract definitief te vernietigen. Ik durf dit niet tekenen omdat ik denk dat dit doorliep volgens de nieuwste wetgeving. Ik heb al gebeld naar Vivium, mar mag blijkbaar geen contact hebben met hen !!! ze willen mijn vragen aldus niet beantwoorden. Kan mij iemand hierbij helpen ?
Met de weinige gegevens die we hebben, is het vrij moeilijk een correct antwoord te geven. Als je nog aan ‘t werk bent en jouw werkgever draagt nog bij tot die groepsverzekering, dan zou het af te raden zijn om nu al op te vragen. Je verliest waarschijnlijk een mooie opbrengst. Als het nog steeds dezelfde werkgever is en dezelfde groepsverzekering, dan dient jouw werkgever het nodige te doen om jouw contract te laten verder lopen. Hij mag niet stoppen met bijdragen omdat jouw contract jaren geleden werd afgesloten tot 60 jaar. Tenandere die aanpassing naar 65 had al lang moeten uitgevoerd zijn. Contact opnemen met de personeelsdienst en daar uitleg vragen.
Ik heb toch ku nen bellen naar Vivium en daar deelde men me mee dat mijn contract geschorst is omdat ik thans ( sinds 27/01/2018) met ziekteverlof ben . Zoiets kan toch niet ! Wat moet ik doen ? Alvast bedankt ,
Contact opnemen met de personeelsdienst of de zaakvoerder van het bedrijf. Een groepsverzekering wordt niet geschorst bij ziekte.
Ik ben op 62 jaar op pensioen gegaan na 45 jaar werken. Ik heb een aantal groepsverzekeringen onder meer bij Delta Lloyd maar ook bij Generali. Delta Lloyd handelt, conform de wet van 18.12.2015, de zaken fatsoenlijk af en wil ons uitbetalen. Echter Generali reageert totaal niet; zelfs niet na een aantal aanmaningen. Zij moeten ons een hoop geld en ik ben van plan om Generali en de Belgische Directie in gebreke te stellen en indien nodig voor de rechter te brengen wegens verregaand verzuim. Is dit volgens U de juiste weg en wat kan ik als alternatieve weg.
Een procedure opstarten gaat je geld kosten (advokaat) en… er staat (tot op vandaag want er wordt aan gewerkt) nergens in de wet een termijn binnen dewelke die bedragen dienen uitbetaald te worden… Eens een makelaar (die met Generali werkt) laten bellen (niet schrijven) of ergens op die papieren een telefoonnummer vinden en zelf bellen. Weet dat je met honing meer vliegen vangt dan met azijn. Als ze niet reageren of helpen, zoveel als mogelijk die kwestie op de sociale media brengen zoals Facebook en zeker op hun eigen facebookpagina als ze die hebben (ook hier natuurlijk): van negatieve publiciteit huiveren de meeste ondernemingen.
ik werkte tot mijn 50° bij een bank die gestopt is. daar had ik een groepsverzekering. na een stempelperiode ben ik 10 jaar geleden terug gestart met werken tot nu eind maart 2018, dan ga ik op mijn 61 en 45 jaar gewerkt op pensioen. ik heb besloten nog een nieuwe taak van 15 uur aan te nemen, bovenop mijn pensioen. ik krijg van Baloise de mededeling dat ze de groepsverzekering van de bank willen uitbetalen met een afhouding van 16.6%
mogen zij dit uitbetalen of kan ik eisen dat het blijft staan tot mijn 65 (wat in het contract staat)daar ik nog doorwerk? dank voor je raadgeving
Nu moet ik toegeven dat ik de laatste maanden uit die sector weg ben en alzo niet meer alle punten en komma’s weet staan. Maar ik vrees dat de verzekeraar Baloise hier aan het langste eind trekt. Als je je pensioen aanvraagt, betaalt de groepsverzekering uit. Twee partijen hebben in die regelgeving mekaar gevonden zodat er snel een akkoord was zonder veel ruchtbaarheid: de verzekeraars wilden af van die hoge gegarandeerde rendementen (soms tot 4,75%) en onze fiscus die zo snel als mogelijk en zoveel als mogelijk geld wil zien binnen komen. De gewone spaarder betaalt zoals gewoonlijk het gelag. Qua werk als gepensioneerde: als je in aanmerking komt voor pensioen, dan houdt niemand of niks je tegen om je pensioen aan te vragen en gewoon te blijven werken tot… De belastingen gaan wel rekening houden met die cumul van inkomsten…
ik vraag mijn groepsverzekering op mijn 60j hoelang moet ik wachten tot uibetaling
Hangt een beetje af van maatschappij tot maatschappij, maar over ‘t algemeen gaat dat vrij snel. Als het te lang duurt, neem je best contact op met de maatschappij: soms wacht jij op hen en zij op jou om het juiste document te krijgen.
Ik heb een AXA-groepsverzekering die uitbetaling voorziet op 60jaar. Ik ben ondertussen van werkgever veranderd. AXA vertelt me dat de wetgeving veranderd is, en dat ze nu pas op pensioenleeftijd mogen vereffenen. Ik ben geboren in 1962, dus val net buiten de overgangsregeling … AXA zegt ook dat ze in periode tussen 60j en mijn pensioenleeftijd ook maar een rente van 0,25% garanderen (tov polis 2,25%). 1) zijn beweringen van AXA correct? 2) als ik als rechthebbende verplicht langer in mijn contract moet blijven, moet AXA dan ook niet de rente van het contract blijven honoreren tijdens die verplichte verlengde periode? (of spelen overheid en verzekeraars/bankiers hier onder 1 hoedje op kap van bevolking, waarschijnlijk als pasmunt voor één of andere maatregel????
Sinds ik niet meer in het actieve leven sta, ken ik die details niet meer tot in de puntjes. Mijn ervaring is echter dat ze bij Axa de wetgeving zeer goed kennen. Maar, zoals jij schrijft, hebben ze mekaar zeer zeker gevonden: de regering om sneller aan de taksen te kunnen en de verzekeraars om van die hoge garanties af te geraken. Voor hen een winwinsituatie op de kap van… Ergens in stilte zonder veel tamtam doorgevoerd: ik weet echter niet of het met deze regering of al met de vorige was dat ze dat geflikt hebben.
Hoelang moet ik wachten tot uitbetaling na aan vraag op 60 j
Als de uitbetaling op de eindvervaldag gebeurt, dan wordt een groepsverzekering normaal uitbetaald op de 1ste van de maand die volgt op jouw 65ste verjaardag en dit MITS alle nodige documenten binnen zijn. Als je vervroegd opvraagt (als dat reglementair kan) zou je de uitbetaling toch binnen de maand moeten ontvangen hebben. Dikwijls zit jij op de verzekeraar te wachten (uitbetaling) en de verzekeraar op jou (ontbrekend document): een telefoontje kan dan wonderen doen. Dan kom je te weten op wat ze juist zitten te wachten.
ben invalide werknemer (reeds 7 jaar op mutualiteit) (niet ontslagen). Werkgever betaalt groepsverzekering voor mij. Wanneer kan ik groepsverzekering opvragen? Ik word 60 jaar.
Ik weet niet voor elk specifiek geval de juiste oplossing: ik vermoed dat de mutualiteit ervoor gaat zorgen dat jij op pensioen kunt gaan en eens op pensioen wordt je volgens de nieuwe regels verplicht om je groepsverzekering op te vragen. Zelfs als je dat niet zou willen. Als je aangesloten bent bij een vakbond dan zou die sociale dienst jou misschien kunnen uitleggen hoe het juist zit. In elk geval hebben ze op elke mutualiteit een pensioendienst: daar een afspraak maken is misschien geen slecht idee. Ook op mypension.be kan je de datum vinden wanneer jij op pensioen kan gaan. Maar of die in jouw geval accuraat werkt, durf ik niet garanderen.
Bij opname op 65 jaar wordt er belasting ingehouden, 10% of 16.5%. Daar bovenop komt nog ééns de gemeentebelasting. Wordt deze afgehouden op het ogenblik van de opname van het kapitaal of wordt ze later verrekend via de aangifte? Hoe gebeurt in dit laatste geval de opname in de belastingaangifte? Naar ik vermoed via een fiscale fiche, maar welke codes worden gebruikt?
De eindbelasting (10 of 16,5%) wordt door de verzekeringsmaatschappij ingehouden. Daar ontsnap je ook in ‘t buitenland niet aan. De bedragen worden rechtstreeks doorgegeven aan de fiscus want daarop komt ook nog de gemeentebelasting
de gemeentebelasting wordt niet ingehouden ; de berekening en verrekening gebeurt automatisch in de belastingsbrief betreffende het jaar van de opname van het kapitaal.
De oplossing om enkel 5,55 % Riziv- en solidariteitsbijdrage op je groepsverzekering te betalen: verhuizen naar Portugal (officieel je domicilie daar zetten, dus 2de woonst telt niet). Zelfde voor je wettig pensioen: 0% belasting, hetgeen voor een koppel met een volledige loopbaan en dat als laatste lonen 5000€ bruto en 3500€ bruto heeft een verschil maakt van 1150€/maand extra pensioen.
Hoe reageert Belgische fiscus hiero, wanneer er geen belasting verschuldigd is in Portugal?
Daar hebben ze een heel eenvoudige oplossing voor want het zijn daar bij de fiscus geen uilen: de uitbetalende verzekeringsmaatschappij houdt de taksen in.
Heb zopas gebeld met zowel Integrale als met AG, en het is inderdaad zo dat je sinds 1/1/2016 VERPLICHT bent om uw groepsverzekering op te nemen van zodra je op pre-pensioen gaat. Dat de regering en de verzekeringsmaatschappijen onder 1 hoedje spelen is dus heel duidelijk !
Het enige positieve is dat de hogere belasting bij vroegtijdige opname (20% of 18% ngl. leeftijd van 60 of 61 jaar) vervalt bij vervroegd pensioen – dus het belastings percentage is hetzelfde als op 65. Maar dat is een doekje voor het bloeden, want als je op 60 jaar vervroegd pensioen zou nemen, dan verlies je 5 jaar intresten op je GV, wat op een bedrag van 100,000 Euro al minstens 17.000 Euro verlies betekent (bij rendement van 3,25%, hetgeen voor oudere contracten tot 4,75% kan gaan ) !!!
Ik vraag me trouwens ook af wat er gebeurd met mensen die vóòr 1/1/2016 op prepensioen gingen – werd hun groepsverzekering dan ook plots uitbetaald ?
Deze wetswijziging vind ik ronduit schandalig, en vraag me af of dit ook wettelijk in orde is : de overheid heeft inzake groepsverzekering NIETS in de pap te brokken, want dit is particulier opgebouwd spaargeld en totaal geen overheidstoelage!
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om tot zijn 65ste te kunnen blijven werken, en die worden dus nog maar eens afgestraft. Het toppunt is dat diegenen die dit soort wetten stemmen zelfs na hun 65ste nu mogen bijverdienen zoveel ze willen MET BEHOUD van hun volledig pensioen, terwijl iemand op prepensioen nog maximaal 6000 Euro per jaar mag bijverdienen, want anders riskeert hij zijn pre-pensioen te moeten inleveren.
Mijn conclusie is : neem in GEEN geval vervroegd pensioen als je een groepsverzekering hebt, en ga desnoods doppen tot je 65 – dan behoudt je temniste de intresten en dat kan een heel pak meer zijn dan het verschil tussen stempeldgeld en pre-pensioen !
en zulke zaken worden zonder veel commotie (en zonder dat je de vakbond gehoord hebt), zonder enig krantenbericht in alle stilte doorgedrukt. De werknemers werden hier opgelicht voor ettelijke miljoenen. Da’s weer die minister zeker die gisteren op TV kwam vertellen dat hij zijn leven ging beteren. Voor het verleden: vroeger kon je gerust in pensioen of prepensioen gaan en voor de groepsverzekering rustig afwachten tot je 65 werd. Ik spreek uit ervaring.
Gaat hij zijn leven “beteren” of “nog verbeteren” ? Ik denk eerder het laatste, want dat soort krijgt op zijn 65ste een riant pensioen en kan daar bovenop nog zonder probleem postjes cummuleren ZONDER extra belasting.
De modale Belg slikt dit alles zonder verpinken tot hij individueel met de gebakken peren geconfronteerd wordt, en dan is het te laat. Heel logisch dat er zelf geen deftige berichtgeving over geweest is – want dan riskeert men dat een groot deel van de bay-boomers naar Brussel stapt!
En dan is men verwonderd dat er een Brexit en “TRUMP” moment komt …
“Ik vraag me trouwens ook af wat er gebeurd met mensen die vóòr 1/1/2016 op prepensioen gingen – werd hun groepsverzekering dan ook plots uitbetaald ?”
Niets gebeurd, ben op 60 met vervroegd pensioen gegaan en wordt dit jaar 65, Integrale noch AG hebben in 2016 iets laten horen, hoop natuurlijk wel dit jaar iets van hen te horen !!!
Overigens, en dit is een persoonlijke kijk hierop …
Misschien zitten er wat politici in de besturen van de verzekeringsmaatschappijen die groepsverzekeringen afsluiten, want de wijzigingen zijn mijns inziens inderdaad niet in het voordeel van de verzekerde …
Bij een vervroegde uitbetaling moet de verzekeringsmaatschappij niet meer het in het contract voorziene gegarandeerde rendement ervan ophoesten voor de periode tussen vervroegde pensionering en je 65e, en dat tegenover de huidige rentes van praktisch niets of zelfs negatief. Door de verplichting tot vervroegde uitbetaling wordt er nu uitgesloten dat je – zoals vroeger – de groepsverzekering kon/moest laten staan tot je 65e. Daarenboven kan je bij vervroegde uitbetaling niet meer genieten van de bedrijfsvoorheffing op het werkgeversgedeelte van 10,09% (wat toegepast zou worden als je tot je 65e actief was geweest op de arbeidsmarkt), maar wordt er 16,66% BV afgetrokken
Het is zoals ik zei: de bandieten hebben mekaar gevonden. Terwijl staan de vakbonden te roepen dat pensioen op 67 niet kan, maar dat is om de aandacht af te leiden zodat de pickpockets ongehinderd hun gang kunnen gaan. Je krijgt immers de kans niet om tot je 67ste te werken. Je bent voor die tijd al lang op de straatstenen gekieperd.
ik ben inderdaad geschrokken van het verschil, dus daarom juist wil ik het laten staan tot mijn 65ste. Maar van het statement MOETEN opnemen in vernoemd artikel, en dezelde bewering van mijn broer die dit via zijn HR dienst had vernomen, ben ik nog meer geschrokken !
Ben benieuwd wat mijn Groepsverzekering fonds hierop morgen gaat zeggen…
Laat je ons iets weten. Zowel op de website van de FSMA als op Wikifin lees ik nog altijd “kan” opvragen…
Bij vervroegd pensioen kan je de groepsverzekering niet laten staan tot je 65e. De wetgeving laat dat niet meer toe (sinds de wetswijzigingen van 2015). (ik ben per 1 november 2016 met pensioen gegaan en heb de groepsverzekeringen uitbetaald gekregen. Percentage bedrijfsvoorheffing (op werkgeversgedeelte) is dan 16,66%. Je zal mogelijk wel een kopie van de officiële brief van de RVP, die de effectieve ingangsdatum van je vervroegd pensioen vermeld, moeten bezorgen aan de verzekeringsmaatschappij).
Tsja: de verzekeraar dient die hoge intresten niet meer verder op te hoesten en de Staat ontvangt vervroegd de taksen. De bandieten…
Mijn ervaring is nog iets anders. Bij pensionering op 62 een jaar geleden, werd verplicht het pensioenfonds van de laatste werkgever uitgekeerd. Totale belasting, inclusief gemeentetaksen, lopen op tot meer dan 20%. Pensioenfondsen van vorige werkgevers kunnen blijven staan, die rekenen trouwens vlot meer dan 7% min voor elk jaar voor 65. Legaal of niet. Vermits je niet actief actief blijt tot 65, wordt ook daar vlot 20% afgehouden. Van zodra je een pensioenfonds uitgekeerd krijgt, wordt ook je pensioen van de RVP verminderd met een solidariteitsbijdrage. Deze wordt berekend op een fictieve rente. Voor de berekening van de fictieve rente baseert de RVP zich op een wet van 1997 (sic). Dus van lang voor de financiele repressie van de ECB. Je betaalt die solidariteit dan ook op basis van een fictieve rente, die vlot het dubbele is van wat je pensioenfonds je zou betalen. De gangsters zitten overal…
Ik kreeg dit gisteren op een nieuwjaarsfeestje te horen – was info van een werkgever aan mijn broer die zinnens was om op pre-pensioen te gaan, net zoals ik, doch dit nu serieus in vraag stelt. Ik ben via google op een aantal sites gekomen die dit thema behandelen, meestal vanuit de optiek wanneer KAN ik mijn GV opnemen, maar het zou ook MOETEN zijn geworden bij pre-pensioen – althans volgens de info die mijn broer had verkregen, en wat in vernoemd artikel ook wordt bevestigd, al heb ik hier toch serieuze bedenkingen over …
ter aanvulling van voorgaande reactie – dit is de paragraaf in het artikel dat ik aanhaalde. Men noemt dit hier zelfs een VOORDEEL- terwijl dit een verlies van 30.000 Euro kan betekenen ?!?!?
Met pensioen vóór 65 jaar…
Stel dat in een bestaand groepsverzekeringscontract staat dat er pas uitgekeerd wordt vanaf 65 jaar, maar dat een werknemer beslist om op zijn 63ste al met (vervroegd) pensioen te gaan. Wat dan met de groepsverzekering? Dan speelt de nieuwe wet eigenlijk in zijn voordeel. Zij zegt immers ook dat een groepsverzekering uitbetaald moet worden zodra iemand zijn pensioen effectief opneemt. Gaat iemand dus effectief met pensioen op 63 jaar, dan moet de groepsverzekeraar reeds uitbetalen, ook al loopt het contract eigenlijk nog tot zijn 65 jaar.
Ik heb nog niet vernomen dat er een nieuwe wet zou komen (of zijn) die dit verplicht. De controle daarop zou weer iets op zijn Belgisch zijn: onuitvoerbaar vermits dat allemaal verschillende diensten zijn (werkgever, pensioendienst, verzekeraar). Denk echter niet dat de som op je (bijv) 63ste dezelfde zal zijn dan die op je 65. Je zal schrikken van het verschil.
Ik denk dat ik die tekst herken als diegene die ik ook gelezen had vorig jaar. Voor wat de percentages bedrijfsvoorheffing betreft is die nogal onduidelijk.
Bij vervroegd effectief pensioen is het percentage bedrijfsvoorheffing sowieso 16,66% op het werkgeversgedeelte, ongeacht hoe oud je bent. De verzekeringsmaatschappij vraagt dan een kopie van de officiële brief van de RVP, die de ingangsdatum van je effectief vervroegd pensioen bevat. Wil je na je 60e, maar voor je effectieve pensioendatum de groepsverzekering laten uitbetalen, dan gelden hogere percentages daarop. Als ik me goed herinner is dat bijv. voor iemand van 61 jaar een percentage van 18,17%. Als er ook maandelijks een afhouding van je eigen wedde werd gedaan ten voordele van de groepsverzekering, dan is het percentage van de bedrijfsvoorheffing op het werknemersgedeelte altijd 10,09%
Ik lees (redactie:ik heb de link verwijderd omdat men op de meeste plaatsen ook een link naar MijnKapitaal verwijdert. Hier heeft het echter toch geen zin omdat men op een pagina komt waar men een login dient in te voeren ) dat opname van een groepsverzekering niet alleen onmogelijk wordt vóór de leeftijd van 60, en ook zwaarder belast wordt zolang je nog geen 65 bent, maar dat je ook VERPLICHT wordt op deze op te nemen bij ingang van PRE-pensioen !?! Dat betekent een DUBBEL verlies : intresten van mogelijk meer dan 4 % per jaar en dan ook nog eens 16,5 % (vanaf 62 jaar) of zelfs 20% belasting (op 60 jaar), wat enkele 10.000den Euro’s verlies kan betekenen ! Klopt dit ? Als dat het gevel is dan kan men bij jobverlies veel beter gaan doppen dan met pre-pensioen te gaan !
Je bent niet verplicht om je pensioensparen op te nemen als je met prepensioen gaat. Je mag het gerust laten staan. Dat van die hogere aanslag is echter correct: gaan doppen is echter geen oplossing ! Je dient actief te zijn op 65 (ingeschreven) anders is het 16,50%.
Ik ben ontslagen geweest in september 2015, toen was ik 61 j en heb mijn vervroegd pensioen aangevraagd op 62 j, mei 2016 Ik wou mijn groepsverzekering nog niet opvragen maar, onwetend werd ik wel verplicht om mijn groepsverzekering op te nemen nadat ik hiervan slechts verwittigd werd, eind 2017. Conclusie := ik heb 16.5% reeds betaald + de intresten verloren tussen mei 2016 en eind 2017. Kan dit zomaar ??
Als twee partijen aan tafel gaan zitten en ze met één beslissing allebei bereiken wat ze willen, dan is dat heel snel beklonken. De verzekeraars (1) die graag van die garantie tot 4,75% afwillen en de regering (2) die graag zo snel als mogelijk de taksen incasseert. Ze hebben zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven, samen beslist dat een groepsverzekering stopt als men zijn (vervroegd) pensioen aanvraagt…
Ze beweren allebei dat ze hun klanten/hun kiezers willen helpen.
In 2016 is mijn lening van mijn woning afbetaald. Ik twijfel nog tussen een wederopname of mijn verbouwing zelf te financieren. Tot ik dit artikel las. http://www.exclusiveliving.be/home/nieuws?tmpl=blank&id=322 Ik ben dan net 50. Is het niet interessanter om de groepsverzekering deels op te nemen en het vrijgekomen bedrag te investeren in bvb de mixer. Aangezien de looptijd nog 15j is. Kan men het opgenomen bedrag en interesten ook inbrengen in de belastingen?
Hier spelen zovele persoonlijke elementen een rol en er liggen zoveel wolfijzers en schietgeweren klaar dat we daar onmogelijk op een twee drie een antwoord kunnen opgeven. Ik geef je een aantal zaken waar je zeker dient over na te denken of na te kijken: a) Je kan als voorschot maar een 60% opnemen van dat eindkapitaal: volstaat dat bedrag? b) Als je groepsverzekering al een tijdje loopt, dan heb je een rendement met een minimale garantie van 3,75%. Ga je voor een beetje meer die garantie aan de kant zetten en naar meer risico overschakelen. Let wel: je gaat op dat voorschot ook intrest moeten betalen. c) Zijn de verbouwingen ingrijpend genoeg zodat ze je KI verhogen: alleen schilderwerk (ik overdrijf) is niet voldoende. d) Blijft de constructie overeind na fiscaliteit. Last but not least: Uit ervaring weet ik dat die “voorschotmogelijkheid” eerder een marketingelement is om het te verkopen, dan een realiteit. Velen beginnen aan een afweging en kiezen dan toch voor een andere oplossing…
Dan begrijp ik het helemaal niet meer. De ‘uitzonderingen’ waarvan sprake in het artikel kloppen volgens jou niet, Al Fonds? Je vindt het artikel hier: http://trends.knack.be/economie/beleid/bescherm-de-koopkracht-of-schaf-het-aanvullend-pensioen-af/article-opinion-611765.html
De tekst is correct en mijn opmerkingen zijn correct. Door het feit dat de auteur een hoop dingen door mekaar haspelt, ziet de leek door de bomen het bos niet meer. Volgens de Wet dient een werkgever momenteel een hogere rente te garanderen dan diegene in het contract. Ga je weg bij die werknemer, dan heb je enkel nog de garantie van het contract. Soms heb je eigenlijk meerdere contracten tegelijk. Als de dekking overlijden in zo’n apart contract zit en volledig door de werkgever betaald wordt, dan gaat die natuurlijk niet meer betalen als je geen werknemer meer bent. De meeste contracten van Axa bijvoorbeeld; Je hebt dan enkel nog een contract bij leven op 65. Overlijd je voordien, dan krijgen je nabestaanden niks. Men vergelijkt het graag met een spaarpot, maar dat is het niet: het is een verzekering. Als je uit dienst gaat, krijg je sowieso van de verzekeraar een overzicht. Daarop moet je antwoorden maar de meesten doen dat niet (omdat ze er waarschijnlijk niet aan uit geraken). Stap daarmee eens binnen bij een degelijke makelaar om je wat uitleg te geven en er eventueel voor te zorgen dat je nabestaanden toch uitbetaald worden. Bespreek de mogelijkheden. Als je toch niet naar een makelaar wil: op die overzichten staat er zeker een contactpersoon en zijn telefoonnummer. Bel hem of haar gerust op: met inlichtingen te vragen, kan je nooit iets verliezen.
Ik las onlangs op Knack een artikel over de groepsverzekering waarin wordt gezegd dat de vaak aangehaalde rendementsgarantie van 3,25% onderworpen is aan heel wat voorwaarden. Zo zou die garantie er enkel zijn voor de jaren dat de werknemer in dienst is. Als hij vertrekt, valt die garantie terug naar 0%. Ook zou die rendementsgarantie er niet zijn tijdens de eerste 5 jaar na indiensttreding. In die jaren zou enkel de inflatie gedekt moeten worden. Heel wat belangrijke nuances die ik voorheen nog nergens gelezen had. Het artikel stelt dat de werkelijke rente eerder 1,5% zal zijn rekening houdend met de kosten en een verandering van werk om de 10 jaar.
Zou dat daar werkelijk gestaan hebben? Dan was dat zeker fout. Elke storting krijgt een garantie mee en die blijft behouden, ook na “normale” opzeg of vertrek. Als je in een onderneming met een groepsverzekering gaat werken, dan is er eerst een wachttijd waain je niet aangesloten bent (ik dacht momenteel 1 jaar). Daarna treed je automatisch toe. Soms mits medische onderzoeken. Hoe dat in de toekomst gaat zijn? Daar zijn ze over aan ‘t bakkeleien en dat zal nog wel even duren…
Beste, ik ben 62 jaar en beland wegens ziekte in het ziekenfonds. Ik had bij mijn werkgever een pensioenfonds dat ik nu zou kunnen opnemen (taxatie 16,5%). Ik wens dit echter pas op te nemen op mijn 65. Vraag is of ik in het ziekenfonds als ‘actief’ geboekstaafd blijf en dus de taxatie v 10% onderga op 65 jaar ?
Waarschijnlijk heeft de regering Di Rupo er niet aan gedacht dat mensen ook kunnen ziek worden, want ik vrees dat het ook voor jou 16,50% zal zijn. Ik las deze week nog ergens dat de nieuwe wetten er veel te snel door moeten, zodat ze geen tijd genoeg hebben om er eens flink over na te denken. Dan krijg je natuurlijk een reeks ongewilde slachtoffers. Veel mensen zouden ook graag doorwerken tot hun 65 maar krijgen daar gewoon de kans niet voor omdat ze ontslagen worden.
Beste Al Fonds,
Ik ben bij verschillende werkgevers actief geweest en heb zodoende een aantal groepsverzekeringen lopen. Een aantal onder hen vervalt op 60 jarige leeftijd. Mijn vraag is of er voor bepaalde contracten niet kan gevraagd worden om slechts een deel van het kapitaal op te nemen (bvb de helft) en het ander deel te laten verderlopen tot 61, 62 of zelfs 65 jaar. Alvast bedankt voor jouw mening hieromtrent. Philippe
Ik zou je aanraden om een degelijke makelaar te raadplegen want ik heb nog niet zo lang geleden gelezen dat je de reserves van een groepsverzekering kan overdragen naar een nieuw contract dat dan wel loopt tot 65 jaar. Je mag daarmee niet wachten tot ze vervallen zijn, dat doe je best een aantal maanden voordien. Dat nieuwe contract garandeert dan wel geen 4,75% meer, maar je krijgt meer intrest dan op een spaarboekje en je vermijdt de verhoogde eindbelasting. Ik vrees dat het alles of niets zal zijn en dat je geen gedeelte zal kunnen opvragen, maar ook dat zal die makelaar je graag uitleggen. Vermits je spreekt over verschillende groepsverzekeringen zal dat zeker geen probleem stellen. Luister goed en denk er goed over na voor je je handtekening zet. Niet tevreden over de uitleg, raadpleeg dan een andere.
Beste,
Mijn vader heeft 20 jaar gewerkt voor InBev maar heeft in 2009 zijn ontslag gekregen. Dan heeft hij hier en daar gewerkt waarna hij permanent geland is bij NMBS. Nu is het zo dat mijn vader sinds 2 jaar ernstig ziek is en op sterven ligt. Het gaat dus niet lang meer duren alvorens hij ons gaat verlaten.
Nu is het grote probleem dat hij jaren aan pensioensparen gedaan heeft bij Inbev, na het ontslag als ‘slaper’ verder gespaard. Maar nu hij stilaan komt te overlijden hebben we thuis schrik dat we niets van het pensioensparen gaan te zien krijgen.
Mijn vader is 57 jaar en zal wellicht niet ouder worden dus 60 jaar zal niet behaald worden, maar omwille van dat hij ontslagen is zou het pensioensparen gewoon weg vallen? Mijn vader kan trouwens geen handtekening meer plaatsen. Ik ben een echte leek op dit vlak maar zou graag een uitweg vinden.
Wie weet hier raad mee? Alvast bedankt
Tom
A) Niet meer in de mogelijkheid om een handtekening te zetten: dit is een niet zo uitzonderlijk gegeven en wordt meestal opgelost door een attest van de behandelende geneesheer. Iemand van de familie kan dan tekenen. Let echter op: niet alle aanvragen tot wijziging gaan aanvaard worden. B) Ik vermoed dat dat “pensioensparen” een groepsverzekering is (vermits via een onderneming): Op het moment dat men ontslagen wordt of gewoon de firma verlaat, ontvangt men van de verzekeraar een document dat toelaat om te kiezen: gewoon verder zetten zonder bij te sparen, verder sparen, maar ook behouden als spaarverzekering zonder dekking overlijden of als gemengde levensverzekering met dekking overlijden. Kiest men voor een contract zonder dekking overlijden of men reageert gewoon niet, dan loopt dat contract tot de einddatum en is het niet meer vervroegd afkoopbaar. Eigenlijk is dat aldus een bewuste keuze. Bij overlijden voor die datum valt het geld aan de verzekeraar. Men dient te weten dat zo’n verzekering zonder dekking overlijden meer kapitaal uitkeert op 65 dan zo’n verzekering met een dekking bij overlijden. Da’s de verzekering. De mensen denken dikwijls niet verder na als ze bij ontslag die brief krijgen: het is echter wel een keuzemoment dat vrij ernstige gevolgen kan hebben. Een soortgelijke keuze heb je bij het afsluiten van een autoverzekering: neem ik er een met dekking omnium of neem ik alleen de verplichte BA-verzekering ? Er zijn ook mensen die geen rechtsbijstanddekking nemen en achteraf klagen dat ze niet geholpen worden bij het vorderen van hun schade.
Dus als ik het goed begrijp zijn we alles kwijt? Want mijn vader heeft jaren als ‘slaper’ bij de groepsverzekering gezeten. Maar als ik het internet moet geloven ben je als ‘slaper’ de dekking bij overlijden in merendeel van de gevallen kwijt. Wil dit dan zeggen dat het normale bedrag dat hij zou krijgen bij overlijden als alles in orde was wegvalt? Maar valt het bedrag dat door de jaren heen is gespaard dan ook weg? Dit lijkt me zeer onwaarschijnlijk omdat hij daar jaren belastingen op betaald heeft. Hij heeft bij zijn ontslag de groepsverzekering blijkbaar wel binnen de 30 dagen laten weten dat hij ontslagen was en hij bij die verzekeraar bleef. Wat ik dus aanneem dat hij als ‘slaper’ staat ingeschreven? Mijn excuses dat ik misschien met de domste vragen afkom, maar mijn vader is omwille van zijn ziekte niet meer in staat om hierop een klaar antwoord te geven. Daarom moet ik alle info zelf zien op te zoeken.
Het komt misschien vrij hard over, maar ik wil daar enige zaken bij rechtzetten. Bovendien komt hier vrij pijnlijk tot uiting dat vele mensen zeer weinig uitleg hebben gekregen over een vrij ingewikkelde materie. Bovendien worden er dan nog zaken verbloemd gezegd die eigenlijk niet correct zijn. Men spreekt over sparen, maar dat is het niet. Jouw vader heeft een verzekering afgesloten en daar een premie voor betaald. Voor die som kon hij ofwel kiezen tussen een groot bedrag en niets bij overlijden of een kleiner bedrag en ook een bedrag bij overlijden. Voor de verzekeringsmaatschappij is dat allebei een risico. Vroeger kon je een brandverzekering afsluiten met of zonder bijkomende dekking waterschade. De mensen die die bijkomende dekking waterschade niet namen, zagen dikwijls als eerste de waterleiding springen maar hun huis is nooit afgebrand. Ook premie weg… Jouw vader heeft geen belastingen betaald op die premie’s maar juist belastingen uitgespaard. Cru gezegd: toch niet allemaal verlies. Als hij of zijn werkgever de verzekeraar heeft gemeld dat hij ontslagen was, dan heeft hij zeker die keuzebrief ontvangen, want dat is wettelijk verplicht. De verzekeraars komen altijd te weten dat er een ontslag heeft plaatsgevonden omdat een werkgever natuurlijk geen premies meer gaat betalen voor iemand die niet in dienst meer is. Ik ga hier zeker in de toekomst nog eens een uitgebreid artikel over schrijven. Maar ik hoor je keihard roepen: “daar ben ik nu vet mee”. Schiet aub niet op de pianist.
Beste, Alvast bedankt en mijn excuses, ik ben de zoon en vullen dit samen in. Dus ik val niet onder het wettelijk pensioen aan een taxatie van 16,5%? Ik verlies, aangezien ik niet werkzaam ben tot 65 max. 3,5% (20% taxatie op 60) indien ik het opvraag op 60jaar of laat staan tot 65j waar ik nog steeds 16,5% zal moeten betalen? Is het interessant om een uitbetaling in rente te krijgen zoals ze mij voorstellen of een 1malige uitbetaling vanaf 65 jaar? Bestaat er ook de mogelijkheid tot het nemen van een voorschot op 60jaar en het overige te laten staan tot 65? Alvast bedankt.
Een voorschot opnemen zoals jij dat bedoelt (waarschijnlijk), kan niet. Je kan enkel een voorschot opnemen als dat bedrag dient om onroerend goed aan te kopen of te verbouwen. Zo maar een som opnemen, is niet toegelaten. Om een heel lang verhaal kort te maken: een uitbetaling in rente is geen aanrader. Ik heb ooit iemand van de verzekeringsmaatschappij horen zeggen dat dit gelegaliseerde oplichting is. Toch een voorbeeldje: stel dat je moeder een omzetting in rente vraagt en ze zou een half jaar daarna overlijden (wat ik haar niet wens!) dan is de hele som weg. Niks meer voor jou. Nu weet ik het niet meer, maar vroeger lieten advokaten en notarissen regelmatig berekenen wat zo’n omzetting zou opbrengen voor een wilsonbekwame waarvoor zij het beheer deden. Eens ze die cijfers in handen hadden, belegden ze die som zelf en betaalden ze maandelijks het bedrag uit dat in de berekening was voorgesteld. Zo hadden ze het bewijs dat ze niets onredelijk deden en ze staken de winst in eigen zak. Tip: laat de verzekeringsmaatschappij berekenen wat zo’n omzetting in rente uitbetaalt, beleg die som zelf en betaal aan je moeder wat er in de offerte staat…
Beste, In verband met pensioen sparen en groepsverzekering via het werk / is het niet interessant deze bedragen te laten uit te betalen en het herbeleggen hiervan via aandelen?
Men betaald éénmaal een tax van 35% …. Ben man van 53jaar , denk snel hoger rendement te halen dan de 3% momenteel. Voordeel is dat men kan beschikken over het bedrag wanneer gewenst en dus niet moet wachten tot men 65 wat er ook gebeurt. De vraag is dan ook , word het bedrag bij pensioen ook in aanmerking genomen ondanks dit al uitbetaald is om belastingen jaarlijks op te heffen bij pensioen? Want dat zou nog eens een extra voordeel zijn het nu al op te nemen ?
Hugo
Een groepsverzekering kan men niet opvragen voor 60. En de taks is dan maximum 20%. Jij spreekt waarschijnlijk van de afkoop van pensioensparen op 53.
Er zijn inderdaad mensen die meer dan 3% halen per jaar, maar ik zou niet graag de mensen die geen 3% halen de kost willen geven. Met beide voeten op de grond blijven. Bovendien is het ene gewaarborgd en zonder enig risico, terwijl het andere…
Beste, Ik heb via mijn vorige werkgever (ben op weduwepensioen – 58 jaar geworden) een groepsverzekering via AG Insurance. Op mijn laatste fiche staat het bedrag van mijn huidig opgebouwde reserves en de mogelijkheid om vanaf 2022 (65jaar) een jaarrente te laten uitkeren. Er bestaat ook de mogelijkheid om mijn reserves meteen onder te brengen in een onthaalstructuur. Wat betekent dit concreet en kan ik aan mijn reserves al aan vanaf mijn 60jaar? Ik dacht dat je de eindleeftijd niet meer kon wijzigen indien de groepsverzekering bij begin bepaald is op een eindleeftijd van 65. Alvast bedankt!
Mag ik jou eerst een vraag stellen: aan je naam te zien ben jij een man. Ik dacht dat alleen vrouwen een weduwepensioen konden krijgen? Ik denk dat die onthaalstructuur voor jou niet interessant is: Binnen een onthaalstructuur kan je je verworven reserves aanwenden om bijkomende risicodekkingen te kopen, zoals invaliditeit of overlijden. Dus aanwenden voor een andere verzekering. Een groepsverzekering kan men steeds vervroegd opvragen tijdens de laatste 5 jaar: dus vanaf 60. Maar let goed op: de taxatie is dan 20% en je gaat een belegging moeten zoeken voor dat vrijgekomen bedrag en het is niet evident om dat te laten renderen. Laat als het kan de reserves van de groepsverzekering staan (ze brengen meestal meer dan 3% netto op) en leef eerst andere spaarpotjes op als je die moest hebben. Een verzekering die minstens 3% opbrengt, afkopen en dan beleggen aan 0,50% is niet zo slim en dan spreek ik nog niet over de taks bij de afkoop.
mijn echtgenoot is overleden voor zijn 65ste. Bij zijn groepsverzekering is een uitbetaling voorzien bij overlijden. Echter, het kapitaal dat uitbetaald wordt is minder dan de minimale verworven reserve. Is dit juist? Ik meende dat uitgekeerd kapitaal minstens bedrag van minimum verworven reserve moet zijn, of vervalt deze regel bij overlijden?
Onze deelneming. Aan de hand van de verstrekte info kan ik het niet controleren maar ik vermoed dat het correct is. In de oude contracten had je mogelijkheden om een kapitaal bij leven en een ander kapitaal bij overlijden te nemen. Combinaties waarbij het dubbele bij leven (10/20), of zelfs kapitalen die er totaal los van staan (bijv 1 x het brutoloon vermeerderd met XXX euro per kind ten laste). Als de werknemer niet meer aan ‘t werk is bij zijn overlijden, krijgt de echtgenote in dit laatste geval zelfs niks uitbetaald: 1 x brutoloon = 0 euro. Vergelijk een groepsverzekering dus niet met Tak21 want de motor onder de kap is helemaal anders.
Ik ben 59 jaar en werkloos. Ik heb bij mijn vroegere werkgever een pensioensparen met contract dat eindigt op 60 jaar, dus in 2016. Zal de verzekeringsmaatschappij mijn kapitaal automatisch uitbetalen ? En hoeveel bedraagt de taxatie ? Is de taxatie dezelfde op de winstdeelname als op het kapitaal ?
Op de einddatum van het contract wordt er uitbetaald. Die datum ligt vast en kan niet gewijzigd worden: meestal de 1ste van de maand volgend op uw verjaardag. Op het verzekerde kapitaal is er een bijdrage voor de RSZ, niet op de Winstdeelname. Maar gezien er op je 60ste wordt uitbetaald, gaat er op het saldo een taxatie zijn van 20%.
IK las iets voorschot op polis bij mij gaat het inderdaad om het beheren, behouden van een vastgoed …kan dit bij een team benefit van kbc
A) Waar dat die verzekering afgesloten is, speelt geen rol: het gaat hier over de Belgische reglementering op groepsverzekeringen. B) Normaal dien je voor zulke vragen contact op te nemen met de makelaar van de zaak. Als je echter al jaren niet meer actief bent bij de wrekgever, dan zou ik in jouw plaats eens gaan praten met je plaatselijke KBC-kantoor. Die moeten jou in contact kunnen brengen met één van hun specialisten groep. Met die persoon kan jij je plannen bespreken en aftoetsen. C) Ik vrees dat je je ook niet teveel moet voorstellen over mogelijke bedragen. Als jouw project kan, dan komt het mogelijke bedrag neer op zo’n 60% van de momenteel beschikbare reserve. Dat bedrag zou je moeten vinden op de jaarlijkse fiche en is NIET het bedrag dat voorzien is op jouw 65. Zou ook kunnen dat er geen dekking overlijden meer in het contract zit en dan heb je ook nog een dekking overlijden nodig. Als je problemen hebt met de gezondheid, dan is dat ook al niet evident.
Nou ik heb een moeilijke situatie al 10 jaar beroepsactiviteit moeten stoppen wegens gezondheidsproblemen …een mini uitkering en momenteel een situatie waar ik de centen van de groepsverzekering echt zou nodig hebben om het dak boven mijn hoofd te bewaren…een dak waar ik jaren lang hard voor werktte. Voor welke doelstelling en onder welke voorwaarden mag men een groepsverzekering nog vervroegd opvragen (is een team benefit van kbc)
Gewoon opvragen (zoals je schrijft) is niet meer mogelijk. Wat je wel kan: een voorschot (een lening op…) opvragen. Dat moet dienen om een onroerend goed aan te kopen, te verbouwen of in stand te houden. Om een andere lening af te betalen, is niet mogelijk. Meestal is dat ook al niet interessant.
Ik ben 60 en ik heb begrepen dat ik beter wacht voor de uitbetaling tot 62 of 65 omwille van de 20% i.p.v. 16,5 en omdat je momenteel nooit een hogere rente kan krijgen. Maat wat zijn de gevolgen als ik overlijd voor mijn 62ste of 65ste ?
Dat hangt af van het type groepsverzekering dat je hebt. Van hier kunnen wij niet zien of je groepsverzekering van het type Gemengde, Uitgesteld Kapitaal of Tak21 is. Daar moet ik je dus zo het antwoord schuldig blijven.
Ondanks het feit dat ik zal op pensioen gaan op 62 jaar kan ik de redenering goed volgen van mijn kapitaal te laten staan tot mijn 65 jaar met een rentevoet van 3,25%. Wat gebeurt er echter wanneer mijn werkgever failliet gaat? Mijn werkgever is ook eigenaar van de pensioeninstelling!
Hartelijk dank!
Mag ik daaruit afleiden dat jij bij een verzekeringsmaatschappij werkzaam bent. Bij mijn weten is er op dit ogenblik geen verzekeringsmaatschappij waar er sprake is van een mogelijk faillissement.
In sommige gevallen (ook bij mijn vorige werkgever) zet het bedrijf een ‘VERENIGING VOOR HET PENSIOENPLAN VAN …’ op. Deze vereniging is, voor zover ik weet, volledig onafhankelijk van het bedrijf waarvoor ze het pensioenplan beheert behalve dat het bedrijf verantwoordelijk is voor het aanvullen van tekorten in de dekking. Dus bij failliet van het bedrijf worden mogelijke tekorten in de vereniging niet verder aangevuld. Er zijn hieraangaande wettelijke vereisten (o.a. voor de limieten waarin het pensioenplan kan investeren in het moederbedrijf). Wel oppassen : in mijn geval was het pensioenplan niet gedekt door een levensverzekering, wat wil zeggen dat wanneer ik kwam te overlijden voor de pensioengerechtigde leeftijd, er geen uitbetaling was. Opties : aparte levensverzekering afsluiten of pensioenrechten onderbrengen in een onthaalstructuur. Ik heb gekozen voor de laatste optie wegens meest eenvoudig.
Dat is een andere manier. Jij was dus niet aangesloten in een groepsverzekering maar in een pensioenfonds. Vandaar het misverstand.
Vraagje,
Ik ben 63 sinds september 2014. Ik was werkzaam als bediende plus als zelfstandige in bijberoep. Bij mijn werkgever is er een groepsverzekering die loopt tot 65 jaar. Ik nam ontslag op 28/09/2014 en sinds 29/9/2014 ben ik (terug) zelfstandige in hoofdberoep. Wettelijk kon ik al mijn pensioen opnemen in de loop van 2012, maar bleef verder werken. Ik ben van plan om mijn pensioen op te nemen vanaf 1/01/2015, maar verder te blijven werken als zelfstandige, zeker tot mijn 65. Ik ben van plan mijn groepsverzekering pas op te nemen wanneer ik 65 geworden ben. De verzekeraar zegt dat de taxatie dan hoe dan ook 16,5% zal zijn. Ik meen dat het 10% vermits ik actief blijf werken en sociale bijdragen betaal. Klopt mijn redenering, en zo ja, is er een officieel schrijven van de fiscus die dat bevestigt? Met dank voor uw antwoord en us steeds interessante artikels.
Ik vrees dat de verzekeraar het bij het rechte eind heeft. Het gaat hier over sociale bijdragen voor werknemers… Maar ik kan de hand niet leggen op de specifieke tekst. Binnen 2 jaar ga je merken hoe goed die twee pensioendiensten (werknemers en zelfstandigen) samenwerken om je pensioen te bepalen.
Heb een team benefit plan van kbc. Afgesloten door een ex-wergever afgesloten in 1999. nu zou ik graag dat bedrag opvragen om bv te helpen bij aankoop wagen. vermits dit dan voordeliger is ipv te lenen. kan dit of kan ik aan dit geld niet aan ? ben 45J dus zeker niet op pensioen… 🙂 Groetjes
Ik moet je teleurstellen. Voor een wagen kan je daarop niet lenen, enkel voor zaken die je kadastrale inkomen verhogen: grond, bouwen of verbouwingen.
Bedankt voor de reactie. Op het internet vindt men zoveel tegenstrijdige informatie. Wat de uitbetaling in rente betreft. Ik veronderstel dat de taxatie nu 25% is en vroeger 15% (van 3% van het gestorte kapitaal). Veel sites spreken nog van 15%. Bijkomende vragen: – Is die taxatie gebaseerd op het bruto of netto bedrag van het uit te keren kapitaal? ( dus na de 3,55 en 2 en 16,5%)? – Moet op de uitbetaling in rente nog een RIZIV of solidariteitsbijdrage betaald worden?
Bedankt voor een antwoord.
Vroeger was de RV 15% en nu is ze 25%. Om de 3% te berekenen, dien je uit te gaan van het bruto bedrag dat je nodig had om “de rente te vestigen”. Stel je kreeg uitbetaald 75.000 euro. Je houdt 15.000 euro en stort 60.000 euro in een rentecontract. Op dat laatste bedrag dus. Op de rente is er geen RIZIV of solidariteitsbijdrage meer: dit laatste contract heeft immers niks meer te maken met een werkgever of verloning: dit is louter prive. Je kan immers ook zonder groepsverzekering een rentecontract afsluiten. Als je kinderen hebt, dan gaan die dat geen goede beslissing vinden.
Ik wordt binnenkort 65 jaar en ben op brugpensioen sinds mijn 53e. In de 12 jaren van mijn brugpensioen heeft mijn werkgever een maandelijkse aanvullende vergoeding uitbetaald. Op deze vergoeding werd een rsz bijdrage door de werkgever betaald. Bij ingang van mijn brugpensioen heeft mijn werkgever een eenmalige som in een groepsverzekering gestort. Welke belasting wordt nu geheven op het kapitaal van mijn groepsverzekering? Is het de 16,5 % of is het de 10% boven op de 3,5% RIZIV en de 2% solidariteitsbijdrage. Maw wordt brugpensioen in dit geval gelijkgesteld met effectief werken tot 65 jaar? Ik kan ook kiezen tussen een eenmalige som en een uitbetaling in rente. Wat is de belasting op de uitbetaling in rente?
Bedankt voor een antwoord Marcel Vanderheyden
De bedoeling van de lagere taxatie is de mensen aanmoedigen om aan ‘t werk te blijven. Alzo is de vraagstelling eigenlijk simpel: ben je nog actief op je 65ste dan is het 10%. Niet meer actief, dan is het 16,50%, telkens + riziv + solidariteitsbijdrage. Die wet loopt zichzelf voorbij want de meesten willen wel blijven werken maar krijgen de kans niet. Taxatie van de rente: elk jaar 25% op 3% van het gestorte kapitaal. Als je erfgenamen hebt aan dewelke je toch iets wil nalaten: kies dan nooit voor een rente. Voorbeeld: bij overlijden na 6 maanden: kapitaal weg… Zo’n rente heb ik ooit gelegaliseerde oplichterij horen noemen.
De groepsverzekering van mijn vorige werkgever heeft een einddatum op mijn 55ste. Ik blijf echter “voorlopig” verder werken. Wordt dit uitbetaald op mijn 55jaar en hoe wordt dit belast? Ik wil het kapitaal niet verzwaard laten belasten, maar heb ik eigenlijk wel de keuze? Ikzelf ben momenteel 52j.
Die groepsverzekering zal uitbetalen op je 55ste. Vermits je daar niet meer werkt, kan je ze ook niet laten wijzigen en ga je de verhoogde taxatie betalen. Er is een theoretisch alternatief: de oude groepsverzekering laten opslorpen door je lopende bij je huidige werkgever. Ik sprak over theoretisch want ook dat is momenteel niet zonder verlies: je oude groepsverzekering genereert waarschijnlijk nog 4,75% per jaar. Als je die reserve laat overbrengen, dan gaan ze je natuurlijk geen 4,75% meer willen geven. Ik vrees dat je aan de huidige gewaarborgde rente nog meer gaat verliezen. Dat is dus een catch 22.
Ik ben 60 en sinds 15 mei 2014 met brugpensioen.Had via bedrijf groepsverzekering, met overlijdensdekking en als einddatum 1/10/2018 (leeftijd = 65 jaar). Heb nu van de maatschappij forulier gekregen om te beslissen wat er met het bedrag dient te gebeuren. Een van de keuzes is om de ‘verworven reserves’ te laten staan bij de verzekeringsmaatschappij van mijn ex-werkgever. Er worden dus geen premies meer betaald. Dit houdt in, dat de overlijdensdekking wegvalt zodat, indien ik overlijd er geen enkel bedrag wordt uitbetaald aan wie dan ook. Is het dan niet interessanter om de verworven reserves nu te laten uitbetalen, desnoods tegen een hogere belasting van 20% ( of 18 % want wordt in september 61). Beter toch nog iets ontvangen dan helemaal niets na jaren sparen.
Veel hangt af van jouw gezondheid op dit moment en de grootte van het bedrag. Overweeg ook dit alternatief: loop eens binnen bij een makelaar en vraag wat een zuivere overlijdensverzekering kan kosten voor het bedrag dat je zou ontvangen op je 65. Misschien is de kostprijs lager dan het verlies dat je maakt door vervroegd op te vragen. De premie van zo’n verzekering is fiscaal aftrekbaar.
Ik ga met vervroegd pensioen op 60 jaar.op 1 december 2014, Ik heb een pensioenfonds bij mijn eerste werkgever. Dit was een contract met einde op 60 of 65 jaar. Na 2006 is daar niets meer bij gestort. Jaarlijks krijg ik een uittreksel. Hoeveel betaal ik aan belastingen.
Eigenlijk is het heel eenvoudig: het enigste element dat telt, is jouw leeftijd op het moment van de uitbetaling: je bent 60: dus 20%…. Maar ik lees daar “tot 60 of 65”: wil dat eigenlijk zeggen dat het contract eigenlijk loopt tot 65, maar dat jij dat gaat afkopen volgend jaar ? Zo ja, zou je dan niet beter wachten tot je 62 bent? Als je afkoopt, betaal je 20% taks en wat ga je dan doen? Op een spaarboekje zetten aan 1% ? Als je nog twee jaar wacht (tot je 62 bent geworden) betaal je maar 16,50% en ik heb zo’n vermoeden dat je groepsverzekering meer dan 4% per jaar oplevert. Als je dat kapitaal niet echt nodig hebt, is afkopen niet de slimste beslissing. Een fout die velen maken!
Beste Al Fonds, Hierboven stel je dat de belasting op de uitgekeerde rente (als je niet kiest voor een uitbetaling in kapitaal) 25pct is op 3pct van het kapitaal. Volgens mijn werkgever wordt de rente echter gewoon bij je andere inkomsten gevoegd en dus belast aan het marginaal tarief….
Omdat het in de praktijk amper voorkomt, ben ik misschien iets te snel door de bocht gegaan. Als een groepsverzekering uitbetaalt in rente, dan wordt die rente bijgeteld bij het inkomen en belast aan het marginale tarief. Dat is juist de reden waarom het zo meestal niet gebeurt. Het kan voorkomen dat je er dan al snel meer dan 25% op betaalt… Bijna alle groepsverzekeringen betalen uit in kapitaal. Sommige mensen kiezen bij de uitbetaling in kapitaal toch onmiddellijk voor een nieuw contract met een (levenslange) rente: bij zo’n nieuw contract betaal je dan 25% op 3% van het gestorte kapitaal. Meestal is deze laatste gang van zaken voordeliger dan een groepsverzekering met automatische omzetting in rente.
Ik heb hier niet al de bovenstaande reacties gelezen. Mijn vraag is ..ik heb mijn ontslag gegeven en ga elders werken. Ben aan het scheiden, woon nu op een huurappartement en ik zou dat geld van de groepsverzekering goed kunnen gebruiken, maar ik kan dit niet opvragen??? Mijn contact is gestart op 1 januari 2006
Tot mijn spijt, beste Nancy, bepaalt de wet dat opvragingen voor 60 jaar niet meer mogelijk zijn. Men kan de reserves wel aanwenden om onroerend goed te verwerven of te beheren: daar moeten echter onroerende inkomsten uit voortkomen en dat zal hier zeker niet het geval zijn. Het moet dus gaan om een aankoop van grond of een woning of verbouwingswerken aan die woning. Tenandere, toen het vroeger nog wel mogelijk was, werden die opvragingen zeer zwaar belast zodat het meestal af te raden was.
Ik heb een groepsverzekering die vervalt op mijn 60 nl. 1 maart 2016. Ik ben zelfstandige en bestuurder in een vennootschap sinds 2000 en blijf hierin actief, na mijn 60. Ik was niet actief – geen sociale zekerheidsbijdrage aanbetaald – tussen mijn 48 en 51 jaar. Aan welk tarief word ik belast bij uitkering van de groepsverzekering en gaat de verzekering het hele bedrag uitbetalen of in stukken.?
Voor zover ik de gegevens kan bekijken die je hier aanbrengt: Op je 60ste gaat er een inhouding gebeuren van 20%. Je zou dit volgens mij kunnen voorkomen door de reserves van die groepsverzekering te laten opslorpen door een groepsverzekering in je huidige bedrijf. Een degelijke makelaar zal dit met veel plezier voor jou onderzoeken: er stellen zich daarbij nog wel enkele vragen die hij zal dienen te onderzoeken waaronder bijv je huidige loon (80%-regel) enz… Wacht niet tot februari 2016 om die vraag te stellen. Of een groepsverzekering in stukken (lijfrente?) of in zijn geheel wordt uitbetaald, hangt af van het specifieke contract. Is dat niet naar jouw wensen, dan is die opslorping die ik hierboven als optie vernoem ook een mogelijkheid om daar iets aan te doen.
Naast de belastingen, kunnen ook de kosten van de verzekeraar oplopen als je voor 65 je kapitaal opvraagt. In mijn geval verlaagt de verzekeraar het bruto kapitaal met zo’n 23% als ik op 62 ipv 65 opvraag. In het contract wordt niets vermeld. Uiteraard mis ik de 3 jaar interesten en winstdeelname, maar dat blijft nog ver van de 23%. Met wat kan een verzekeraar wegkomen ?
Lijkt me niet logisch, maar zonder verdere info kan ik daar geen beeld op krijgen. Normaal worden er geen verzekeringskosten in rekening gebracht als je tijdens de 5 laatste jaren opvraagt.
Na maanden gebakkelei via de ombudsdienst blijft de (grootste belgische) pensioenverzekeraar bij zijn standput. Elk van de volgende 3 jaren komt er per jaar een goede 7% bij het pensioenkapitaal, hoewel er geen bijkomende premies meer gestort worden sinds vele jaren. Verzekeraar weigert elke verdere discussie of transparantie over hoe en waarom. Enige verantwoording is dat een groot deel van het kapitaal nog aan 4,75% per jaar toeneemt. Verschil zou volgens ombuds te maken hebben met ‘sterftetabellen’ etc – maar die ‘uplift’ lijkt me niet wettelijk, noch contractueel correct. Ombuds geeft een laatste mogelijkheid tot discussie doordat ik de technische fiche zou opvragen – bij verzekeraar of FSMA. Iemand enige ervaring ?
Eerlijk gezegd begrijp ik jouw probleem niet. Is 7% per jaar misschien teveel?
Inderdaad 😉 Als je het bekijkt alsof het ‘opgespaarde’ kapitaal op vandaag het correcte bedrag is, lijkt het aantrekkelijk om er 7% per jaar bij te krijgen. Alleen is het kapitaal op 65 het correcte bedrag, maar gaat er bij vervroegde uitkering teveel af. Vandaar mijn vraag. Als ik het kapitaal vandaag vervroegd opvraag, wordt er nogal wat te weinig uitgekeerd.
Vele mensen bekijken een levensverzekering (en hier waarschijnlijk nog een van het klassieke type) vanuit de logica van een spaarboekje, maar ze vergeten dat het een verzekering is en geen spaarboekje. Een LV werkt nu eenmaal met sterftetabellen en niet met intresten. Te lang om dat hier gaan uit te leggen. In de meeste gevallen is vervroegd opvragen bij een LV een foute strategie. Hier bewijs je het zelf: als je kapitaal elk jaar met 7% aangroeit, is het dan een slimme beslissing om dat kapitaal gaan op te vragen en te proberen om ergens zo’n rendement (zonder risico…) te vinden. Dan spreek ik nog niet over de mogelijk hogere taxatie als je het te vroeg opvraagt. Ik zou de LV laten lopen en eerst de gelden aanspreken die geen 7% per jaar opleveren. Al of niet een dekking overlijden: een afweging die ieder voor zichzelf moet maken.
Ik heb een groepsverzekering die verplicht wordt uitbetaald op 60 jaar (=1 maart). Ik ga met vervroegd pensioen op 1 mei (2 maand later dus) omdat ik dan over voldoende arbeidsverleden beschik (helaas nog niet op 1 maart). Welk taxatietarief op de groepsverzekering ? 16,50 % of 20 %?
Volgens de gegevens die je aanbrengt, wordt het helaas 20%. Dat je met pensioen gaat of niet, maakt niets uit: het is de leeftijd, waarop de uitbetaling gebeurt, die belangrijk is.
Ik had U graag een vraag gesteld maar weet niet goed hoe ik U kan bereiken
Bovenaan de site staat er een link: “contacteer ons”. Als je daarop klikt…
Stel het volgende doet zich voor: men wordt ontslagen op 62 jaar en ontvangt een opzegvergoeding van 36 maand waarbij ook de RMZ voor deze periode in 1 maal wordt doorgestort.Als actieve periode komt men aldus aan de leeftijd van 65 jaar.Indien men nu de groep opneemt op 62 jaar welk taxatiepercentage zal dan worden toegepast? 10 procent? Dank voor je advies.
Het lijkt mij eigenlijk vrij simpel. Het is niet omdat je uitbetaald wordt tot je 65ste dat je vandaag al 65 bent. Ik ben er bijna zeker van dat men je nu 16,50 % (+ sociale zekerheid + Gemeentebelastingen ) gaat afhouden. De Wet spreekt immers over een leeftijd. Als je wacht tot 65 dan gaat het 10% zijn omdat je in feite gewerkt hebt tot je 65 ( althans betaald ) zoals ik het hier begrijp. Nu vraag ik je om ook nog eens goed na te denken vooraleer je dat geld gaat opvragen: buiten die hogere taxatie ga je ook een som vrij krijgen en ik vermoed niet dat je in financiële problemen zit want je wordt 36 maanden uitbetaald. Zo ga je die som ergens moeten plaatsen aan een belachelijk lage intrest ? Dat terwijl ze nu in die groepsverzekering waarschijnlijk 4 à 4,75 % opbrengt… Ik zou de som rustig laten aangroeien en ze op je 65ste opvragen aan een lage taxatie. Je kan niet meer verdienen. Alleen al het verlies door die hogere taxatie kan je niet meer goedmaken of je moet gaan speculeren ( en de kans lopen dat je nog meer kwijt raakt ? ).
Ik ben deze maand 60 en ik zit nog altijd met twijfels over de berekening van het netto-bedrag van de uitbetaling van het kapitaal van mijn groepsverzekering. Het reglement voorziet uitbetaling op 60 jaar, zonder mogelijkheid van verlenging. Sinds ik werkloos ben, ben ik 4 jaar geleden in een onthaalstructuur overgestapt, met dezelfde einddatum op 60 jaar. PROBLEEM : ik kan dus zelf niet verlengen om te genieten van een gunstigere fiscale regeling. Binnen 5 jaar ontvang ik exact hetzelfde bruto-bedrag, dixit de maatschappij (VIVIUM). Ben ik verplicht om, buiten de regels van mijn contract dat mij geen keuze toelaat, het boetetarief van 20 % te ondergaan ? Kan ik van de maatschappij eisen, al was het maar voorlopig, dat zij de voorheffing aan 16,50 % berekent ? Mijn beste dank voor Uw advies !
Ik wil je aanraden om rechtstreeks contact op te nemen met de verzekeraar. Op de laatste documenten die je gekregen hebt van deze, zal er waarschijnlijk wel een contactpunt vermeld staan. Voor zover ik de richtlijnen kunnen inzien heb, heeft men waarschijnlijk geen rekening gehouden ( of willen houden, of er niet aan gedacht ) met een categorie mensen met een premievrijcontract ( zoals jij ) en gaan die getaxeerd worden aan 20 %.
Ik heb volgende vraag : Hoe groot is de kans dat ook in België de éénmalige uitkering van de groepsverzekering (bijv. op je 65ste) vervangen zal worden door een jaarlijkse lijfrente ? In dit geval heb je toch pech bij vroegtijdig overlijden vermits de erfgenamen geen aanspraak kunnen maken op het gedurende vele jaren opgespaarde bedrag. Indien de kans in België reëel is, kan je dan niet beter op de 60ste of zo spoedig mogelijk daarna, voor wie deze leeftijd reeds heeft bereikt, je kapitaal opvragen en de nodige belastingen te betalen ? dan ben je toch zeker van je opgespaarde kapitaal (verminderd met de gebruikelijke belastingen) ? Dank voor een antwoordje.
Met politiekers zoals in Belgie weet je natuurlijk nooit maar… ik weet dat ze daar al meer dan 20 jaar over praten. Ik veronderstel dat ze dat nog niet zo snel gaan invoeren. Ik twijfel zelfs of dat mogelijk is in de bestaande contracten.
Ik ben 63 en heb via bedrijf groepsverzekering, evenwel zonder overlijdensdekking. Dit houdt in, volgens de maatschappij, dat indien ik overlijd voor de einddatum (1-juni-2015) het contract uitdooft en de verworven reserves naar de financiële instelling gaan en niet naar de begunstigden (bv. erfgenamen). Wat zijn de mogelijkheden om die huidige verworven reserves (of deel ervan) vervroegd op te nemen, terwijl ik toch nog aan het werk blijf tot de einddatum ? Kan ik dat gezien ik reeds 63 jaar ben ? Ik had begrepen dat bij opname van verworven reserves het bedrijf RSZ moet betalen ? Klopt dit ? Kunnen ze mij verbieden om vervroegd de verworven reserves op te nemen ? Niemand schijnt me duidelijk antwoord te kunnen geven.
Beste Gerrit, ik ga toch proberen ! Zulke verzekeringen zijn niet de uitzonderingen, integendeel. Dikwijls nam het bedrijf de dekking overlijden ten laste en was er naast dat contract ook een contract Uitgesteld Kapitaal Zonder Terugbetaling ( UKZT ). Zolang men werkt is men dan zowel verzekerd bij overlijden als bij leven op 65. De reden waarom men zoiets doet: goedkoper voor het bedrijf. Verlaat men dat bedrijf, dan krijgt men meestal de keuze om of het contract UKZT ongewijzigd te laten doorlopen of het contract om te vormen naar een 10/10 waarin men ook bij overlijden verzekerd is. Het kapitaal “pensioen” zakt dan wel. Maar da’s de keuze die men doet op dat moment. Blijf je in het bedrijf dan is er geen probleem: ofwel wordt je 65 ofwel niet, maar tussenoplossingen bestaan niet. Om op jouw vraag te antwoorden, dient men een verzekeringsmaatschappij te begrijpen: een groepsverzekering is niet echt een spaarboekje. Voor de maatschappij is zowel jouw overlijden als jouw 65ste verjaardag een echt risico: dan dienen zij immers te betalen. Heb jij nu enkel een UKZT dan dienen zij enkel te betalen op jouw 65ste verjaardag: jij kan dan geen geld krijgen voor je 65ste. Een brandverzekering betaalt toch ook geen sommen uit als het in je huis niet gebrand heeft. Als je denkt dat je de 65 niet gaat halen, dan kan je niet snel dat geld nog gaan opvragen. Als het thuis begint te branden, is het ook te laat om nog een brandverzekering af te sluiten. Ben jij zeker dat je geen dekking overlijden hebt in je contract ? Da’s dan eerder uitzonderlijk want meestal begint men daarmee. Eens goed kijken op de papieren want het kan apart vermeld zijn. Wat de RSZ betreft: die betaling wordt afgetrokken van jouw uitbetaling. Hopelijk voldoende uitleg, anders steeds tot je dienst.
Beste Al Fonds, Ik werd op 58 werkloos. Mijn groepsverzekering is overgegaan naar een onthaalstructuur. Meteen na mijn 60ste verjaardag (dat is in januari) zal de groepsstructuur uitbetalen. Alhoewel ik pas op mijn 62ste met vervroegd pensioen kan (nieuwe wetgeving Di Rupo zorgt voor latere pensionering, ik heb 15 te weinig gewerkt om op 60 te gaan). Ik kan wel voor een 5 jaar verlenging van de onthaalstructuur kiezen maar enkel als ik op dat ogenblik werk (met een verklaring dat ik tot mijn 65ste wens te werken. Ik zoek uiteraard werk maar kan er toch niet aan doen dat ik werkloos ben. Ik kreeg een werkaanbieding voor 6 maanden (een personeelslid vervangen die de wereld rondreist). Maar na die 6 maanden ben ik terug werkloos. Wat dan? Zal de onthaalstructuur uitbetalen omdat ik niet meer werk? Ik zou het bedrag liever op mijn 65ste ontvangen. Alvast bedankt voor de tijd die jij op deze site besteedde.
De uitbetaling hangt niet af van het al of niet aan ‘t werk zijn, maar van je contract groepsverzekering. Als daarin staat op 60 jarige leeftijd, dan wordt het uitbetaald op 60 jaar. Ik ken iemand die nog aan ‘t werk was en zijn uitbetaling kreeg op 60 jaar. Voor vrouwen was dat zelfs 55. Nu zijn dat meestal groepsverzekeringen van een vorige werkgever die niet meer aangepast zijn bij de wetswijziging. Als je nog aan ‘t werk was bij de wetswijziging en je had een groepsverzekering bij je werkgever, dan is de einddatum op dat moment verschoven naar 65 en 60 voor de vrouwen. Groepsverzekeringen van vorige werkgevers waren slapende groepsverzekeringen ( premievrij ) en die zijn blijven slapen.
Ik vind dit een interessant artikel. Ik ben in aug 60 geworden en ga per 1/12 met brugpensioen. Ik heb een groepsverzekering waarvan de verzekeraar mij het bescheiden netto-kapitaal via een simulatie heeft laten weten. Ik ben evenwel geïnteresseerd in de uitbetaling ervan in een levenslange rente (zoals voorzien in de het contract en blijkbaar ook in de WAP. Ik had een simulatie gevraagd om te weten wat een maandelijkse netto-rente zou bedragen, maar plots zwijgt deze verzekeraar in alle talen. Zijn de afhoudingen op de bruto-rente dezelfde als deze voor het bruto-kapitaal ? En de netto-rente wordt dan waarschijnlijk wel door de fiscus bij mijn eveneens bescheiden pensioen geteld als ik mijn belastingsaangifte invul ? Alle informatie hierover is welkom.
Verzekeringstechnisch en fiscaal is een rente niet interessant. Door de lage rente ga je momenteel een erg kleine rente krijgen en die rente wordt dan door de fiscus nog eens belast: 25% op 3% van het gestorte kapitaal om de rente te “vestigen”. Een ervaring: de persoon die in de maatschappij die simulaties moest maken, zei telkens: ik moet regelmatig simulaties maken maar een contract wordt nooit opgemaakt. Notarissen en advokaten die het beheer van één van hun klanten moesten verzorgen, vroegen zo’n simulatie aan. Eens ze de bedragen kenden, gingen ze zelf beleggen voor de klant. Hou er ook rekening mee dat die rente stopt bij overlijden: je stort vandaag dat bedrag en sterft na bijv na 6 maanden: er blijft niets over voor jouw nabestaanden. Ik heb dan ook een lijfrentecontract wel eens legale oplichting horen noemen. Een goede raad: laat je groepsverzekering verder lopen ( als het kan ) want je gaat nu 20% betalen op de uitkering ( zie het artikel ). Ook ga je de taxatie niet vermijden door er een lijfrentecontract van te maken: alhoewel het ene een vervolg is op het andere, ga je alle stadia doorlopen. Je was toch niet in de mening dat je daardoor die belasting kon vermijden ?
Tijdens mijn carrière is mijn ex-werkgever verschillende malen veranderd van verzekeringsmaatschappij en ik zie door de bomen het bos niet meer. Hoe kan ik achterhalen bij welke maatschappijen en welke polisnummers mijn groepsverzekering had?
Voor alle duidelijkheid: hier een zeer uitgebreid artikel over slapende verzekeringen van Assuralia: http://www.assuralia.be/fileadmin/content/documents/publicaties/090428_nl_slapendetegoeden.pdf Toch niet direct een antwoord op jouw vraag want… de tweede pijler ( en dat zijn nu juist die groepsverzekeringen ) zijn hierbij uitgesloten. Ik vermoed dat er daarbij immers een groot probleem is: bij een groepsverzekering is de onderneming de verzekeringsnemer en bij grote ondernemingen met nogal wat personeelsverloop zou dat nogal een lijst worden als men alle aangeslotenen zou publiceren. Normaal zou je telkens een kopie moeten gekregen hebben en ik vermoed dat jij de rekeninguittreksels van jouw spaarboekjes ook niet weg gooit ? Was er maar één werkgever ( want jij viseert je ex-werkgever ) dan stel je hem de vraag om de verzekeraars te bekomen. Ben jij altijd op hetzelfde adres blijven wonen: geen probleem, op het einde gaat de verzekeraar jou rechtstreeks aanschrijven met de vraag wat jouw statuut is ( want hij dient taksen in te houden naargelang… ) en op welke rekening hij moet storten. In vele gevallen is er dus geen probleem: men zoekt jou op !. Ben jij ook nogal dikwijls van adres verandert, dan wordt het zoeken en vragen.
Kan iemand mij hierbij helpen? Zijn er geen andere regels van toepassing voor mensen onder schuldbemiddeling (van rechtswege uit?). Hier mag van de rechtbank geen geld achtergehouden worden, en dat is toch een beetje wat er hier gebeurd. Uiteindelijk zijn het toch inkomsten waarvoor je gewerkt hebt en die voor dit soort doeleinden gebruikt zouden moeten kunnen worden. Kan een rechtbank op een of andere manier om die reden een uitbetaling verplichten?
Ik weet niet of je zelfstandige dan wel werknemer bent. Ik denk dat een rechtbank geen uitbetaling kan afdwingen: bij een zelfstandige die failliet gaat, kan een curator ook geen beslag laten leggen op de groepsverzekering van die zelfstandige. Je moet weten dat onze wetgeving is opgemaakt voor mensen die geld hebben. Eens in financiële moeilijkheden gaan alle deuren dicht.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be