About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

43
Reageer op dit artikel

avatar
12 Comment threads
31 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Robokat (Carl De Ridder)Jef KoekEljoNatalieAl Fonds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jef Koek
Gast
Jef Koek

Kan iemand mij vertellen hoe een tracker short (ticket: SH in dit geval) fiscaal behandeld wordt? Wordt hier meerwaardebelasting op geheven (afgeleide producten?)? Of wordt deze als aandelen-tracker behandeld? Alvast bedankt!

Eljo
Gast
Eljo

Zou het kunnen dat deze grafiek een eigenaardigheid vertoont voor pure obligatiefondsen? Ik verklaar me nader. In de andere artikels over fiscaliteit en keuze KAP/DIV staan enkele rekenvoorbeelden die aantonen dat voor een zuiver obligatiefonds het distributiefonds het steeds zou halen van het kapitalisatiefonds. Dit, terwijl deze grafiek, indien ik hem en de uitleg erbij correct interpreteer, suggereert dat je voor een 100% obligatiefonds, met een dividend van 3% beter zou kiezen voor een kapitalisatiefonds, indien je horizon groter is dan 8 jaar. (Dat punt ligt namelijk boven de oranje lijn). Als ik jullie rekenvoorbeeld uit het ander artikel voor… Lees verder »

Natalie
Gast
Natalie

Nog 2 bijkomende vraagjes.

Als er veel correlatie is tussen aandelen en high yield bonds, waarom kiezen sommige beheerders dan toch eerder voor die high yields?
Als KAP fondsen de dividenden en intrest herbeleggen, betalen zij daar intern ook niet eerst 27% RV op?

Nogmaals dank. 🙂

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Voor een financiële vennootschap speelt de RV geen rol want dat wordt een nuLoperatie.
RV is voor hen een onkost die ze mogen aftrekken van de winst: betalen + aftrekken = nul.

Natalie
Gast
Natalie

Een ander fonds waar ik niet aan uitgeraak qua KAP vs DIS is Fidelity Global Multi Asset Income. Dat fonds zit voor min. 50% in oblis en vernam van Fidelity dat ze elk jaar 5% willen uitkeren als er voldoende rendement is. Met 5% div en 50% oblis zit je bij die curve volledig rechts er vlug boven dus dan zou je best de KAP moeten nemen. Als echter dat fonds toch bijna alles uitkeert, kan je dan niet beter de DIS nemen. Bij zowel de KAP als DIS gaat er 27% af op bijna alle rendement maar bij de… Lees verder »

Natalie
Gast
Natalie

Graag jullie mening. Als je kan kiezen, neem je van Blackrock Global Allocation best de A2 KAP of A4 DIS? Ik wou weten wat het huidige dividendbeleid is van dit fonds en nam daarom contact op met Blackrock en kreeg volgende info: For distributing share classes like the one mentioned, the current policy is to distribute substantially all of the investment income for the period after deduction of expenses. The dividend is calculated annually based upon income accrued during the dividend period less expenses. As the total annual expenses of the fund is 1.77%, it means that the income generated… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

Ik heb momenteel de A4 DIS-versie, want je kon de mixer toen nog niet in zijn geheel kopen. Het dividend betalen ze 1x per jaar op 31/8, en is zeer laag. Zelf het laagste van alle fondsen die een dividend uitkeren.

Natalie
Gast
Natalie

In de KIID van de jaarlijkse distributie van het Fidelity fonds dat ik hier elders vermeldde (LU0905234141), staat: “Inkomsten worden herbelegd in bijkomende aandelen of worden op verzoek uitbetaald aan de aandeelhouders”.

Als die inkomsten worden herbelegd in bijkomende aandelen, gaat je broker daar eerst 27% van afhouden?

georges
Gast
georges

Ik heb de taks bij de berekening voor Nordea op basis van het verleden uitgevoerd voor 10 jaar: KAP: koers op 7/7/2006 =10.12 euro en op 28/9/2016 =16.91 euro taks bij verkoop op 28/9/2016: 16.91×1.32% + (16.9-10.12)x39%x27% = 0.927 euro DIS: koers op 7/7/2006 =10.00 euro en op 28/9/2016 =15.43 eur som van alle dividenden over deze periode: 1.01 euro taks bij verkoop op 28/9/2016: 1.01×27% + (15.43-10.00)x39%x27% = 0.844 euro Besluit: In tegenstelling tot het besluit uit de curve kom ik tot het besluit dat na 10 jaar het nog altijd beter is DISTRIBUTIE aandelen te kopen. Zie ik… Lees verder »

georges
Gast
georges

Mooie oefening. Ik mis echter waar ik de aankoopwaarde van de fondsen moet in rekening brengen om op basis van de huidige waarde de meerwaarde taks te bepalen

karien
Gast
karien

Dit is ongetwijfeld een interessant artikel, maar ik begrijp de grafiek niet. Wat is de x-as en wat is de y-as. Hoe moet men dit juist aflezen?

Plutus
Gast
Plutus

De titel van de y-as lijkt hier weggevallen, hier stond bij ‘Duur (jaar)’. Dit is ondertussen opgelost.

Mr. V
Gast
Mr. V

Waar staat dat Nordea Stable Return AP 0,9% dividend uitkeert? Volgens Morningstar zie hier: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR06UHJ is dat maar 0,66% (zie sectie Returns het dividendrendement)

Ook, waar op Morningstar staat dat dividend % van vorige jaren waar artikel naar verwijst.

Jens
Gast
Jens

Op finanzen.net vind je de uitgekeerde dividenden (http://www.finanzen.net/fonds/Nordea_1_-_Stable_Return_Fund_AP-EUR_ausschuettungen). €0,1 dit jaar op een NAV van momenteel €15,4 geeft een brutodividend van 0,65%. Er wordt dus teruggekeken naar het verleden. Toekomstige dividenden kennen we nog niet 😉

Mr. V
Gast
Mr. V

Bedankt voor de info Jens.

Geen idee waarom het artikel naar M* verwijst wat die historische dividenden betreft. De Amerikaanse M* (.com) publiceert weliswaar ook die info maar dit Nordea fonds ga je in hun VS database niet vinden.

Plutus
Gast
Plutus

Op morningstar.be kan men bij de gedetailleerde grafiek onder ‘Grafiek Settings -> Events’ selecteren om de dividenden weer te geven (pas op: selecteer ook prijs i.p.v. groei). Op basis van deze gegevens zijn de gemiddelde dividenden uitgerekend. De 0,66% in het overzicht is gebaseerd op uitsluitend het dividend van 2016. De 0.9% is het gemiddelde van de voorbije 8 jaar.

Wild Fire
Gast
Wild Fire

Beste Robokat, Waarschijnlijk jongleert u dagelijks met cijfers en spreadsheets, maar blijft u nog wel in contact met het lezerspubliek? Vanaf het ogenblik dat u het Nordea-voorbeeld hebt uitgelegd, had u de grafiek even kunnen hernemen. Dit keer met één of enkele punten op die grafiek met de bijhorende verticale en horizontale lijn die dan op de X- en Y-as aanduiden waar we ons bevinden met dat voorbeeld. Dat zou het interpreteren van de voorafgaande theorie heel wat vergemakkelijken. Wanneer u in de volgende alinea de impact van de keuze wil aantonen, dan ben ik in elk geval alle trappers… Lees verder »

evita
Gast
evita

Ik vind juist dat Alfonds en Robokat hier artikels plaatsen onder hun niveau, zodat de gemiddelde belegger alles goed begrijpt!

kulderzipken
Gast
kulderzipken

Super nuttig artikel.
Ik ben niet de meest belezen persoon, maar ik heb dit nog nergens zo duidelijk en precies voorgesteld gezien. Thx Plutus.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be