About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

43 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jef Koek
Jef Koek
3 jaren geleden

Kan iemand mij vertellen hoe een tracker short (ticket: SH in dit geval) fiscaal behandeld wordt? Wordt hier meerwaardebelasting op geheven (afgeleide producten?)? Of wordt deze als aandelen-tracker behandeld? Alvast bedankt!

Jef Koek
Jef Koek
3 jaren geleden

Bedankt. Ik vraag het eens na bij mijn broker (Keytrade).

Jef Koek
Jef Koek
3 jaren geleden

Net reactie gekregen van Keytrade. Men geeft me mee dat een tracker short als een aandelen-tracker wordt behandeld (dus zonder meerwaardebelasting). Voor verdere fiscale vragen adviseert men mij een notaris of fiscalist.

Eljo
Eljo
4 jaren geleden

Zou het kunnen dat deze grafiek een eigenaardigheid vertoont voor pure obligatiefondsen?

Ik verklaar me nader. In de andere artikels over fiscaliteit en keuze KAP/DIV staan enkele rekenvoorbeelden die aantonen dat voor een zuiver obligatiefonds het distributiefonds het steeds zou halen van het kapitalisatiefonds.

Dit, terwijl deze grafiek, indien ik hem en de uitleg erbij correct interpreteer, suggereert dat je voor een 100% obligatiefonds, met een dividend van 3% beter zou kiezen voor een kapitalisatiefonds, indien je horizon groter is dan 8 jaar. (Dat punt ligt namelijk boven de oranje lijn).

Als ik jullie rekenvoorbeeld uit het ander artikel voor een obligatiefonds even herneem en naar 10 jaar looptijd breng:

Distributiefonds:
Ieder jaar keert het fonds 3% bruto uit of 2,1% netto. Op 10.000 euro is er dus na 10 jaar een netto winst van 10 x 210 euro = 2.100 euro en is er 900 euro RV betaald.

Kapitalisatiefonds:
Na 10 jaar: 10.000 + 10 x 300 = 13.000 euro. Bij verkoop een meerwaardeheffing van 30% op de meerwaarde van 3.000 euro (= 900 euro). Op het resterende bedrag beurstaks van 1,32% (= 159,72 euro). Totaal dus 1.059,72 euro belastingen betaald.

(Bewust vergeleken zonder intrestkapitalisatie zoals in het artikel)

Wat betreft pure aandelenfondsen, begrijp ik het goed als ik stel dat de linker benedenhoek op de grafiek een weerspiegeling is van de genoemde uitzondering, ‘aandelenfondsen met erg laag dividend’?

Met vriendelijke groeten

Eljo
Eljo
4 jaren geleden

Oké. Dank voor je respons.

Natalie
Natalie
5 jaren geleden

Nog 2 bijkomende vraagjes.

Als er veel correlatie is tussen aandelen en high yield bonds, waarom kiezen sommige beheerders dan toch eerder voor die high yields?
Als KAP fondsen de dividenden en intrest herbeleggen, betalen zij daar intern ook niet eerst 27% RV op?

Nogmaals dank. 🙂

Natalie
Natalie
5 jaren geleden

Opnieuw dank voor de info. Als een fonds ook cash in de geldmarkt steekt, wordt die geldmarkt toegevoegd aan het deel “vastrentend” dat belast wordt bij verkoop van een KAP?

Wat defensieve mixers betreft zoals M&G Optimal Income die dus grootste deel uit oblis bestaan, neem je dan fiscaal best de DIS voor zover die bestaat natuurlijk?

Opnieuw dank. 🙂

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden

Bij de crisis in 2008 zijn er ook klappen uitgedeeld bij zaken die met die crisis helemaal niks te maken hadden.
De fondsen moesten soms waardevolle zaken verkopen omdat andere niks meer waard waren. Bij terugvragingen zaken verkopen die niks opbrengen (weggeven), helpt je niet om aan cash te komen.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Natalie

Voor een financiële vennootschap speelt de RV geen rol want dat wordt een nuLoperatie.
RV is voor hen een onkost die ze mogen aftrekken van de winst: betalen + aftrekken = nul.

Natalie
Natalie
5 jaren geleden

Een ander fonds waar ik niet aan uitgeraak qua KAP vs DIS is Fidelity Global Multi Asset Income. Dat fonds zit voor min. 50% in oblis en vernam van Fidelity dat ze elk jaar 5% willen uitkeren als er voldoende rendement is.

Met 5% div en 50% oblis zit je bij die curve volledig rechts er vlug boven dus dan zou je best de KAP moeten nemen. Als echter dat fonds toch bijna alles uitkeert, kan je dan niet beter de DIS nemen. Bij zowel de KAP als DIS gaat er 27% af op bijna alle rendement maar bij de DIS heb je niet ook nog die 1,32% als ik het goed begrijp.

Neem je dan toch best de DIS fiscaal gezien? Alvast bedankt.

Natalie
Natalie
5 jaren geleden

PS. repost 3de poging omdat nummering en streepjes paragrafen niet splitst. Hopelijk formatering nu duidelijker. Mijn excuses voor de verwarring.

Bedank voor de reply. Ik had gisteren toevallig al deel 2 van je artikel gelezen waar je schrijft:

“Een fonds met 25% obligaties of meer, wordt behandeld als een obligatiefonds voor het gedeelte van de obligaties en als aandelenfonds voor het gedeelte aandelen. Als algemene vuistregel kijk je naar het percentage aandelen of obligaties. Is dat overwegend obligaties, dan kies je voor het distributiefonds en anders voor het kapitalisatiefonds.”

Twee vraagjes:

Als ik op fidelity.be kijk heeft dit fonds zo’n 54% oblis en maar 27% aandelen, een beetje zoals een defensief mixfonds dus. Met zoveel oblis, blijft de KAP volgens jou dan toch interessanter? Bij de DIS is hun doelstelling 5% uit te keren zonder aan kapitaal te raken.

Daarnaast hebben ze volgens M* ook nog veel zitten in geldmarkt. Wordt die geldmarkt en cash ook bij “vastrentend” gerekend bij verkoop van de KAP later?

Nogmaals dank voor je hulp. 🙂

Natalie
Natalie
5 jaren geleden

Als een mixfonds 50% aandelen + 50% high yields bezit en 10% winst maakte dit jaar en daarvan 5% uitbetaalt, kan je toch nog niet weten of die winst vooral uit hun aandelen of high yields kwam en kan je bijgevolg toch niet weten of de kap of dis het meeste rendement had gegeven? Ik snap het nog steeds niet.

Natalie
Natalie
5 jaren geleden

Iets oudere post. Als er alleen taks is op de “meerwaarde van het vastrentende gedeelte” is dat dan alleen op de stijging van de nominale waarde van die obligaties of ook op diens rente (wat ik vermoed)?

Wordt eventuele cash van een mixfonds bijgeteld bij dat vastrentend gedeelte? Wat zegt de wet als je daarover eventueel kan protesteren.

Natalie
Natalie
5 jaren geleden

Graag jullie mening. Als je kan kiezen, neem je van Blackrock Global Allocation best de A2 KAP of A4 DIS?

Ik wou weten wat het huidige dividendbeleid is van dit fonds en nam daarom contact op met Blackrock en kreeg volgende info:

For distributing share classes like the one mentioned, the current policy is to distribute substantially all of the investment income for the period after deduction of expenses. The dividend is calculated annually based upon income accrued during the dividend period less expenses. As the total annual expenses of the fund is 1.77%, it means that the income generated by the fund in 2015 was close to 2% (1.77%+0.15%). Should the income generated by the fund be higher than the expenses, then no expense are deducted from capital or capital gains. If not, part of the expenses will be taken from capital or realized capital gain.

Met maar 0,15% dividend en mijn horizon van 5 jaar zou je zeggen dat DIS de beste keus is, echter heeft dit fonds de intentie om steeds quasi alle dividend en intrest uit te keren. Dat die 0,15% zo laag is heeft dus vooral te maken met dat hun ontvangen dividend zo laag is. Gezien hun strategie naar eigen zeggen nooit veel verandert ga ik er vanuit dat ze in aandelen en oblis beleggen waarvan dat dividend altijd iets van een 2% zal opbrengen. Dus als je de DIS neemt komt je winst eigenlijk vooral uit de capital gain, dus stijging nominale waarde en oblis.

Pff, weet eerlijk gezegd nog altijd niet of ik best de DIS of KAP neem fiscaal gezien. Hopelijk kunnen jullie, Robokat en anderen, mij helpen. Alvast bedankt. 🙂

Natalie
Natalie
5 jaren geleden

Hmm, niet echt moet ik toegeven. Ik dacht initieel DIS, maar als die alles wil uitkeren? Of moet je er vanuit gaan dat het rendement vooral moet komen uit de capital gains. Graag je mening met beetje uitleg want geraak er niet uit. 😉

Ann
Ann
5 jaren geleden
Antwoord aan  Natalie

Ik heb momenteel de A4 DIS-versie, want je kon de mixer toen nog niet in zijn geheel kopen. Het dividend betalen ze 1x per jaar op 31/8, en is zeer laag. Zelf het laagste van alle fondsen die een dividend uitkeren.

Natalie
Natalie
5 jaren geleden

In de KIID van de jaarlijkse distributie van het Fidelity fonds dat ik hier elders vermeldde (LU0905234141), staat: “Inkomsten worden herbelegd in bijkomende aandelen of worden op verzoek uitbetaald aan de aandeelhouders”.

Als die inkomsten worden herbelegd in bijkomende aandelen, gaat je broker daar eerst 27% van afhouden?

georges
georges
5 jaren geleden

Ik heb de taks bij de berekening voor Nordea op basis van het verleden uitgevoerd voor 10 jaar:

KAP:
koers op 7/7/2006 =10.12 euro en op 28/9/2016 =16.91 euro
taks bij verkoop op 28/9/2016: 16.91×1.32% + (16.9-10.12)x39%x27% = 0.927 euro

DIS:
koers op 7/7/2006 =10.00 euro en op 28/9/2016 =15.43 eur
som van alle dividenden over deze periode: 1.01 euro
taks bij verkoop op 28/9/2016: 1.01×27% + (15.43-10.00)x39%x27% = 0.844 euro

Besluit:
In tegenstelling tot het besluit uit de curve kom ik tot het besluit dat na 10 jaar het nog altijd beter is DISTRIBUTIE aandelen te kopen.

Zie ik dat verkeerd?

georges
georges
5 jaren geleden

Mooie oefening. Ik mis echter waar ik de aankoopwaarde van de fondsen moet in rekening brengen om op basis van de huidige waarde de meerwaarde taks te bepalen

karien
karien
5 jaren geleden

Dit is ongetwijfeld een interessant artikel, maar ik begrijp de grafiek niet. Wat is de x-as en wat is de y-as. Hoe moet men dit juist aflezen?

Plutus
Plutus
5 jaren geleden
Antwoord aan  karien

De titel van de y-as lijkt hier weggevallen, hier stond bij ‘Duur (jaar)’. Dit is ondertussen opgelost.

Mr. V
Mr. V
5 jaren geleden

Waar staat dat Nordea Stable Return AP 0,9% dividend uitkeert? Volgens Morningstar zie hier: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR06UHJ is dat maar 0,66% (zie sectie Returns het dividendrendement)

Ook, waar op Morningstar staat dat dividend % van vorige jaren waar artikel naar verwijst.

Jens
Jens
5 jaren geleden
Antwoord aan  Mr. V

Op finanzen.net vind je de uitgekeerde dividenden (http://www.finanzen.net/fonds/Nordea_1_-_Stable_Return_Fund_AP-EUR_ausschuettungen). €0,1 dit jaar op een NAV van momenteel €15,4 geeft een brutodividend van 0,65%. Er wordt dus teruggekeken naar het verleden. Toekomstige dividenden kennen we nog niet 😉

Mr. V
Mr. V
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jens

Bedankt voor de info Jens.

Geen idee waarom het artikel naar M* verwijst wat die historische dividenden betreft. De Amerikaanse M* (.com) publiceert weliswaar ook die info maar dit Nordea fonds ga je in hun VS database niet vinden.

Plutus
Plutus
5 jaren geleden
Antwoord aan  Mr. V

Op morningstar.be kan men bij de gedetailleerde grafiek onder ‘Grafiek Settings -> Events’ selecteren om de dividenden weer te geven (pas op: selecteer ook prijs i.p.v. groei). Op basis van deze gegevens zijn de gemiddelde dividenden uitgerekend. De 0,66% in het overzicht is gebaseerd op uitsluitend het dividend van 2016. De 0.9% is het gemiddelde van de voorbije 8 jaar.

Wild Fire
Wild Fire
5 jaren geleden

Beste Robokat,
Waarschijnlijk jongleert u dagelijks met cijfers en spreadsheets, maar blijft u nog wel in contact met het lezerspubliek?
Vanaf het ogenblik dat u het Nordea-voorbeeld hebt uitgelegd, had u de grafiek even kunnen hernemen. Dit keer met één of enkele punten op die grafiek met de bijhorende verticale en horizontale lijn die dan op de X- en Y-as aanduiden waar we ons bevinden met dat voorbeeld. Dat zou het interpreteren van de voorafgaande theorie heel wat vergemakkelijken.

Wanneer u in de volgende alinea de impact van de keuze wil aantonen, dan ben ik in elk geval alle trappers kwijt. Staat die berekening nog in verband met die grafiek hogerop, of is dat een berekening die u apart hebt gemaakt en waarvan wij de resultaten te lezen krijgen? Ik geraak er niet uit.

Mijn raad: stel u in op het kennisniveau dat een gemiddelde lezer over deze materie heeft, en zak dan nog een klein stukje. Zo weet u zeker dat iedereen mee is.
Ik acht het heel goed mogelijk dat het probleem bij mij zit: misschien bevind ik me nog wel een trede lager dan dat niveau ?

Mvg.

Wild Fire
Wild Fire
5 jaren geleden

Je hebt gelijk, ik had mijn aanhef moeten beginnen met ‘Beste Plutus’. Intussen is er heel wat verduidelijking bijgekomen, wat ook wel gewenst was als ik de reactie van bv. katrien lees.
Sans rancune.

evita
5 jaren geleden
Antwoord aan  Wild Fire

Ik vind juist dat Alfonds en Robokat hier artikels plaatsen onder hun niveau, zodat de gemiddelde belegger alles goed begrijpt!

kulderzipken
kulderzipken
5 jaren geleden

Super nuttig artikel.
Ik ben niet de meest belezen persoon, maar ik heb dit nog nergens zo duidelijk en precies voorgesteld gezien. Thx Plutus.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

43
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x