About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

61
Reageer op dit artikel

avatar
19 Comment threads
42 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
Al Fonds (Marc Person)RonaldRobokat (Carl De Ridder)midtAl Fonds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Ronald
Gast
Ronald

Banken maken ook fouten .… aangerekende roerende voorheffin van ruim 800€ bleek na mijn klacht onterecht en werd rechtgezet naar…45€.
Belgie is een apenland… wie raakt hier nog wijs uit de constant veranderende spelregels?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Men heeft het zodanig ingewikkeld gemaakt dat niemand er nog aan uit geraakt, ook de banken niet.
MijnKapitaal blijkt zo stilaan een autoriteit te zijn op fondsenfiscaliteit: er zijn nog al lezers geweest die aan de hand van een uitprint van MK een behoorlijke som geld terugbetaald kregen van hun bank na een foute afrekening.

midt
Gast
midt

Rabobank bevestigde in een mail gisteren dat de meerwaardetaks en beurstaks op het volledige bedrag worden geheven.

“Artikel 123, 4° van het Wetboek diverse rechten en taksen voorziet in dit verband enkel in de aftrek van de roerende voorheffing van de belastbare basis van de TOB bij de inkoop van kapitalisatieaandelen door het fonds. Gezien geen vermelding wordt gemaakt van de aftrek van roerende voorheffing bij de verkoop van een fonds, zijn wij van mening dat bij een dergelijke verkoop de roerende voorheffing niet in mindering kan worden gebracht van de belastbare basis van de TOB. “

Jean Pierre Clabau
Gast
Jean Pierre Clabau

GBF of FCP fondsen
Dit zijn fondsen zoals Carmignac, Flossbach von Storch en Ethna Aktiv. Deze hebben een heel specifiek fiscaal statuut, want je moet ze aangeven in je belastingaangifte. In ruil wordt je vrijgesteld van beurstaks bij verkoop, ongeacht of dit nu kapitaliserende fondsen zijn of niet.

Ik ben onlangs ingestapt in jullie mixerfonds via medirect.
Na bovenstaand artikel zag ik dat er in het fonds: Patrimoine – Carmignac en Flossbach zitten.
Wanneer moet ik deze fondsen in mijn belastingaangifte aangeven? Elk jaar of enkel na aankoop / verkoop?

evita
Gast

Bedankt voor de tip.

as-antwerpen
Gast
as-antwerpen

Je kan de meerwaardebelasting niet echt berekenen, maar wel schatten als volgt. Wat ik doe is, ik kijk naar mijn aankoopwaarde en verkoopwaarde en kijk op Morningstar hoeveel van het fonds in cash en obligaties zit (bv 40 %; als er allerlei zaken in het fonds zitten, dan schat ik gewoonlijk als 100 % minus het % aandelen). Morningstar publiceert dat meestal voor de laatste maand of het laaste kwartaal in de portefeuillesamenstelling; Ik schat de meerwaardebelasting dan als (verkoop – aankoop) x % (obligaties + cash) x 25 % RV. Als dat bedrag ongeveer overeenstemt met wat de bank… Lees verder »

jempi
Gast
jempi

Merendeel heb ik gekocht bij MeDirect!
1 Bij Rabo
Daar jullie in nauw contact staan met deze MD en daar ze jullie Mixer overgenomen hebben.
Zijn zij op de hoogte van deze fiscale regels?

GejeM
Gast
GejeM

Bij verkoop van een obligatiefonds is dus meerwaardebelasting verschuldigd op het obligatie en cash gedeelte, en beurstaks enkel op het resultaat na aftrek van die MW-belasting.
Maar bij de berekening van die meerwaarde, moet dan rekening gehouden worden met de toetredingskosten, of is het enkel verkoopkoers – aankoopkoers?

evita
Gast

Het is toch schandalig dat een bank niet op de hoogte is van de essentiële fiscale regels. Een bakker moet toch ook weten hoe elk soort brood moet gebakken worden hé ?

Karien
Gast
Karien

Hoe zit het met dividenden op mixfondsen? Ik zie dat daar bij mijn bank telkens 25 % roerende voorheffing van af gaat. Ik dacht dat er enkel RV moet betaald worden op het gedeelte obligaties in het fonds. Of ben ik verkeerd ?

vak
Gast
vak

Dat veronderstelt dat de bank het resultaat kan toewijzen aan resp aandelen en obligaties. Voor de meeste fondsen denk ik dat ze dat niet kunnen. En zeker niet bij een Funds of Funds.

Ann
Gast
Ann

Ik heb enkele Fund of Fonds bij BNP Paribas, waarop 25% roerende voorheffing wordt afgehouden. Ik denk erover om deze gedeeltelijk te verkopen.
Hoe zit dat bij een verkoop met verlies ? Mogen ze dan ook nog iets afhouden, of heb je dan toch recht op het volledige bedrag ?

Ruben
Gast

Moeilijke materie allemaal. Voornamelijk verwarrend. Is er een mogelijkheid dat er een soort van ‘flow chart’ gemaakt kan worden zodat je visueel kunt uitvogelen of jou fonds wel of niet aan bepaalde taksen onderhevig is, en ofdat deze wel of niet apart moeten aangegeven worden op een aangifte..?? Voordat ik jullie prachtige website – with such a wealth of information – had gevonden was ik al ingestapt op het KBC fonds ‘Privileged Portfolio Pro 90 May KAP’ (BE0946104636), of zoals Morningstar het noemt ‘Privileged Portfolio Protected Dynamic May’ (en in de Morningstar beleggingsdoelstelling spreekt men over 85% bodemgrens ipv 90..?!?).… Lees verder »

Ruben
Gast

Helaas wordt de zaak niet vereenvoudigd met een woonst in Nederland maar werkinkomsten uit Belgie, en de hieraan verwante verplichting om een belastingsaangifte te doen in beide landen..
Ik verwacht verder geen fiscale tips wat betreft een Nederlandse aangifte op deze website, maar indien toevallig iemand in hetzelfde schuitje zit laat maar weten..!

Saskia Caluwaerts
Gast
Saskia Caluwaerts

Zonet wou ik van de mei tranche 2016 overschakelen naar de november tranche van vorig jaar. Deze staat volledig in cash. Ik wil een beetje wachten en zien wat de markt doet voor ik alweer een nieuw jaar start met de mei tranche en het risico neem dat binnen de kortste keren het fonds alweer 4.50% zakt om dan alweer in cash te gaan. Vorig jaar, bij het instappen, werd mij gegarandeerd dat ik kosteloos kon overschakelen van de ene naar de andere tranch. Nu blijkt dat er in november 2015 een wet zou gestemd zijn, waardoor dit niet meer… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het contract kunnen ze niet wijzigen.
Als er echter een wet werd gestemd, dan overrruled die dat contract.
Ze zullen jou dus die wettekst, waarop ze zich baseren, moeten tonen. Anders wordt het toch te simpel.

luc1961
Gast

@jempi : bij overzicht kijken naar returns en dan zie je Dividendfrequentie. Hoeveel men uitbetaalt dat weet men niet op voorhand.

jempi
Gast
jempi

Dus deze 1 keer per jaar! En ze zeggen 0 %?
Invesco Balanced-Risk Allocation

http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000HGO3

Dividendrendement 0,00
Dividendfrequentie Jaarlijks

deze jaarlijks 0.63%
Franklin Global Fundamental Strategies

http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000001AA7

Dividendrendement 0,63
Dividendfrequentie Jaarlijks

deze ook jaarlijks – is dit ook 0 %
Blackrock Global Funds Global Allocation

http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000VHL0

Dividendrendement –
Dividendfrequentie Jaarlijks

Dus de enigste is Franklin Global Fundamental Strategies die uitkeert?

Is dit nu voordeliger dan de kapitalisatiefondsen?

jempi
Gast
jempi

Beste heb misschien de vraag al eens gesteld, maar hoe zie je als je een div (inc) mixfonds koopt wat ze uitbetalen en hoe frequent? Heb al gezocht in de documentaties op morningstar maar kan het niet vinden!
Thanks
jempi

Szpilman
Gast
Szpilman

Ik heb oa ASN Milieu en Waterfonds (deze is de enige van de fondsen die ik heb dat ook in je excel lijst staat, NL0000280501), de bank antwoord net dat hier dat er wel degelijk 0,27% beurstaks op verschuldigd is omdat dit op de beurs verhandeld wordt.
Wie kan hier nog aan uit? Het goede nieuws is idd wel dat ze ook maar 0,27% bij verkoop rekenen, maar correct is het allerminst.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dan is het nog niet correct. Als het inderdaad beursgenoteerde fondsen zijn dan is het 0,09% voor distributiefondsen en 1,32% voor kapitalisatiefondsen. Vermits ASN een distributiefonds is, is het slechts 0,09% en dan hebben ze toch nog in de zak gezet.

juluscesar
Gast
juluscesar

Ben hier in hetzelfde geval voor hetzelfde fonds…

juluscesar
Gast
juluscesar

En de dividenden worden keurig 2 keer belast )-:

Szpilman
Gast
Szpilman

Bedankt voor dit artikel, daarmee is ook een deel van mijn vraag van vorige week beantwoord. Er werd mij 0,27% aangerekend bij de aankoop van een (aandelen)fonds.
Echter, het lijkt er op dat mijn bank ook “maar” 0,27% aanrekent bij verkoop van een (aandelen)fonds. Ik heb wel enkel een simulatie uitgevoerd, dus ik ben hier niet 100% zeker van. Dit lijkt me ook op z’n minst bizar, maar met 2x 0,27% ben je wel goedkoper uit dan 1x 1,32%.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Heb jij het niet over de aankoop van aandelen?
Als ik me niet vergis, zijn er geen beurstaksen bij de aankoop van fondsen.

Raf
Gast
Raf

Zeer nuttige post!

Nog een vraagje: Is de meerwaardebelasting op mixfondsen van toepassing op GBFs? Vb. bij verkoop van Carmignac Patrimoine (FR0010135103) rekent Rabobank “Belgische taks op kapit. ICB’s” aan (ongeveer 0.6% van totaal bedrag). Alvast bedankt!

Jef Koek
Gast
Jef Koek

I.v.m. Flossbach. Waar vind ik een calculator terug of info m.b.t. belastingsaangifte?

Kevin
Gast
Kevin

Ik heb een FCP-fonds, mijn bank (BNP Paribas) rekende mij kosten aan bij de verkoop.
Mag dit wel?

Kevin
Gast
Kevin

En waar vind je precies het statuut terug?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be