About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

61 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronald
Ronald
5 jaren geleden

Banken maken ook fouten .… aangerekende roerende voorheffin van ruim 800€ bleek na mijn klacht onterecht en werd rechtgezet naar…45€.
Belgie is een apenland… wie raakt hier nog wijs uit de constant veranderende spelregels?

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ronald

Men heeft het zodanig ingewikkeld gemaakt dat niemand er nog aan uit geraakt, ook de banken niet.
MijnKapitaal blijkt zo stilaan een autoriteit te zijn op fondsenfiscaliteit: er zijn nog al lezers geweest die aan de hand van een uitprint van MK een behoorlijke som geld terugbetaald kregen van hun bank na een foute afrekening.

midt
midt
5 jaren geleden

Rabobank bevestigde in een mail gisteren dat de meerwaardetaks en beurstaks op het volledige bedrag worden geheven.

“Artikel 123, 4° van het Wetboek diverse rechten en taksen voorziet in dit verband enkel in de aftrek van de roerende voorheffing van de belastbare basis van de TOB bij de inkoop van kapitalisatieaandelen door het fonds. Gezien geen vermelding wordt gemaakt van de aftrek van roerende voorheffing bij de verkoop van een fonds, zijn wij van mening dat bij een dergelijke verkoop de roerende voorheffing niet in mindering kan worden gebracht van de belastbare basis van de TOB. “

Jean Pierre Clabau
Jean Pierre Clabau
6 jaren geleden

GBF of FCP fondsen
Dit zijn fondsen zoals Carmignac, Flossbach von Storch en Ethna Aktiv. Deze hebben een heel specifiek fiscaal statuut, want je moet ze aangeven in je belastingaangifte. In ruil wordt je vrijgesteld van beurstaks bij verkoop, ongeacht of dit nu kapitaliserende fondsen zijn of niet.

Ik ben onlangs ingestapt in jullie mixerfonds via medirect.
Na bovenstaand artikel zag ik dat er in het fonds: Patrimoine – Carmignac en Flossbach zitten.
Wanneer moet ik deze fondsen in mijn belastingaangifte aangeven? Elk jaar of enkel na aankoop / verkoop?

Jean Pierre Clabau
Jean Pierre Clabau
6 jaren geleden

Dank voor uw reactie. Rond welke periode mag ik dergelijk artikel verwachten?

evita
evita
6 jaren geleden

Bedankt voor de tip.

as-antwerpen
as-antwerpen
6 jaren geleden

Je kan de meerwaardebelasting niet echt berekenen, maar wel schatten als volgt. Wat ik doe is, ik kijk naar mijn aankoopwaarde en verkoopwaarde en kijk op Morningstar hoeveel van het fonds in cash en obligaties zit (bv 40 %; als er allerlei zaken in het fonds zitten, dan schat ik gewoonlijk als 100 % minus het % aandelen). Morningstar publiceert dat meestal voor de laatste maand of het laaste kwartaal in de portefeuillesamenstelling; Ik schat de meerwaardebelasting dan als (verkoop – aankoop) x % (obligaties + cash) x 25 % RV. Als dat bedrag ongeveer overeenstemt met wat de bank mij aanrekent, dan laat ik het. Als de aanrekening duidelijk hoger is als mijn schatting dan vraag ik hen, op basis van mijn schatting, de aanrekening nog eens te herbekijken. Ik heb in de laatste twee à drie jaar een vijftiental verkopen gedaan en moest in ongeveer vijf van de gevallen een herberekening vragen. Niet noodzakelijk geruststellend ivm hoe ze alles berekenen, maar ik moet wel toegeven dat ze telkens zonder discussie een nieuwe berekening hebben gemaakt die veel dichter bij mijn schatting ligt en dat ze dat binnen de week gedaan hebben (Deutsche Bank). Het heeft me in totaal toch een 10.000 € opgebracht, dus wel de moeite, zelfs al is het geen exacte methode, dat geef ik toe, maar het geeft op zijn minst een gevoel dat het ongeveer correct is.

jempi
jempi
6 jaren geleden

Merendeel heb ik gekocht bij MeDirect!
1 Bij Rabo
Daar jullie in nauw contact staan met deze MD en daar ze jullie Mixer overgenomen hebben.
Zijn zij op de hoogte van deze fiscale regels?

GejeM
GejeM
6 jaren geleden

Bij verkoop van een obligatiefonds is dus meerwaardebelasting verschuldigd op het obligatie en cash gedeelte, en beurstaks enkel op het resultaat na aftrek van die MW-belasting.
Maar bij de berekening van die meerwaarde, moet dan rekening gehouden worden met de toetredingskosten, of is het enkel verkoopkoers – aankoopkoers?

evita
evita
6 jaren geleden

Het is toch schandalig dat een bank niet op de hoogte is van de essentiële fiscale regels. Een bakker moet toch ook weten hoe elk soort brood moet gebakken worden hé ?

Karien
Karien
7 jaren geleden

Hoe zit het met dividenden op mixfondsen? Ik zie dat daar bij mijn bank telkens 25 % roerende voorheffing van af gaat. Ik dacht dat er enkel RV moet betaald worden op het gedeelte obligaties in het fonds. Of ben ik verkeerd ?

HKDS
7 jaren geleden

…maar er zijn ook distributiefondsen die niet hun volledige aangroei als dividend uitbetalen, maar slechts een zeel klein deeltje daarvan. Dan betaal je dus 25% RV op een klein bedrag, en is het fonds per definitie geen kapitalisatiefonds meer, dus geen meerwaardebelasting bij verkoop…
Zo betaalde BlackRock Global Funds – Global Allocation A4 (LU0724617625) een dividend uit van… 0,06%. Een peulschil in vgl met de stijging van het fonds de laatste jaren.
Er zijn nog fondsen in het Mixerfonds waar zo’n “peanuts-div” variant van bestaat.

Karien
Karien
7 jaren geleden
Antwoord aan  HKDS

Is dat dan een distributievariant van LU0171283459 Blackrock Global Allocation €2 ?

HKDS
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karien

Jazeker. Lees maar eens dit artikel.
De reden waarom de samenstelling van het Mixerfonds geen ISIN nummers vermeldt, is dat er van elk fonds verschillende varianten beschikbaar zijn. Maar brokers beperken meestal hun aanbod tot 1 of hoogstens een paar varianten van elk fonds. Wat rondkijken is de boodschap.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  HKDS

Men moet natuurlijk weten wat men wil, zegt onze collega altijd. Er zijn nu eenmaal mensen die graag dividenden uitbetaald krijgen: dan krijg je met zo’n peanuts-dividend amper waar voor je geld.

Kevin
Kevin
7 jaren geleden

Ik neem gewoon de ISIN-nummers over van de maandelijkse check-up (evolutie van het mixerfonds).

Ben er best tevreden over!

jethro
jethro
7 jaren geleden
Antwoord aan  HKDS

Nu ben ik niet meer mee…
Ik dacht dat de meerwaardebelasting (Reynderstaks) niets te maken had met distributie of kapitalisatie. In beide gevallen betaal je een meerwaardetaks van 25% op het niet aandelen gedeelte.
Wel moet er geen beurstaks betaald worden bij verkoop van een distributiefonds.
… of ben ik totaal verkeerd ?

HKDS
7 jaren geleden
Antwoord aan  jethro

Bij nader inzien (Google) moet ik je gelijk geven.
Bij uitkering met minimaal dividend, is dat interessant om de 1,32% beurstaks te vermijden (huidige wetgeving). Die 1,32% betaal je immers op het ganse kapitaal, terwijl je die 25% RV enkel op de (kleine) dividenden betaalt.
Ook nog een interessant overzicht gevonden op een interessante site 😉

vak
vak
7 jaren geleden

Dat veronderstelt dat de bank het resultaat kan toewijzen aan resp aandelen en obligaties. Voor de meeste fondsen denk ik dat ze dat niet kunnen. En zeker niet bij een Funds of Funds.

Ann
Ann
7 jaren geleden

Bedankt voor de info. Veiligheidshalve zal ik er toch maar mee rekening houden dat ik moet betalen, zelfs bij verlies. Dan kan het alleen maar meevallen…

Ann
Ann
7 jaren geleden

Ik heb enkele Fund of Fonds bij BNP Paribas, waarop 25% roerende voorheffing wordt afgehouden. Ik denk erover om deze gedeeltelijk te verkopen.
Hoe zit dat bij een verkoop met verlies ? Mogen ze dan ook nog iets afhouden, of heb je dan toch recht op het volledige bedrag ?

Ruben
7 jaren geleden

Moeilijke materie allemaal. Voornamelijk verwarrend.
Is er een mogelijkheid dat er een soort van ‘flow chart’ gemaakt kan worden zodat je visueel kunt uitvogelen of jou fonds wel of niet aan bepaalde taksen onderhevig is, en ofdat deze wel of niet apart moeten aangegeven worden op een aangifte..??

Voordat ik jullie prachtige website – with such a wealth of information – had gevonden was ik al ingestapt op het KBC fonds ‘Privileged Portfolio Pro 90 May KAP’ (BE0946104636), of zoals Morningstar het noemt ‘Privileged Portfolio Protected Dynamic May’ (en in de Morningstar beleggingsdoelstelling spreekt men over 85% bodemgrens ipv 90..?!?).
Even terzijde, maar ik ben ondertussen op mijn keuze teruggekomen naar aanleiding van de confronterende artikels http://www.mijnkapitaal.be/fondsen/eieren-mand-legt/ en http://www.mijnkapitaal.be/thema/opinie/3-vele-beleggers-tegenslag/. Gelukkig houdt de fondsmanager van voetbal en fietsen http://citywire.co.uk/new-model-adviser/manager/nik-louwye/d18362 !

Volgens Morningstar.be is dit een FCP en geen SICAV, dus ben ik normaliter vrijgesteld van beurstaks. Bij verkoop van deelbewijzen zie ik de volgende statement: “Vrijgesteld van beurstaks, artikel 126/1, 2-W.taksen”. Ik neem aan dat deze statement doelt op die eerdere vrijstelling vanwege het zijn van FCP, toch?
Nu omdat dit fonds een FCP is, moet ik dan zelf de inkomsten opgeven in de belastingsaangifte bij Vak VII? Zo ja, hoe? Moet KBC mij die info verstrekken of hebben zij ook zo’n calculator..??
Of hoeft dat in dit geval niet omdat dit mixfonds (volgens Morningstar) uit minder dan 25% obligaties bestaat..??

Ruben
7 jaren geleden
Antwoord aan  Ruben

Helaas wordt de zaak niet vereenvoudigd met een woonst in Nederland maar werkinkomsten uit Belgie, en de hieraan verwante verplichting om een belastingsaangifte te doen in beide landen..
Ik verwacht verder geen fiscale tips wat betreft een Nederlandse aangifte op deze website, maar indien toevallig iemand in hetzelfde schuitje zit laat maar weten..!

Saskia Caluwaerts
Saskia Caluwaerts
6 jaren geleden
Antwoord aan  Ruben

Zonet wou ik van de mei tranche 2016 overschakelen naar de november tranche van vorig jaar. Deze staat volledig in cash. Ik wil een beetje wachten en zien wat de markt doet voor ik alweer een nieuw jaar start met de mei tranche en het risico neem dat binnen de kortste keren het fonds alweer 4.50% zakt om dan alweer in cash te gaan.
Vorig jaar, bij het instappen, werd mij gegarandeerd dat ik kosteloos kon overschakelen van de ene naar de andere tranch. Nu blijkt dat er in november 2015 een wet zou gestemd zijn, waardoor dit niet meer kosteloos kan. KBC vraagt nu dus iedere keer 3.5% instapkosten bij het switchen tussen tranches. Ik heb een kopie gevraagd van deze wet en van de minimumkost dat dan door deze wet van de regering moet gevraagd worden, maar dat hadden ze blijkbaar niet direkt bij zich liggen….. Kunnen zij zomaar het contract eenzijdig veranderen?

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Saskia Caluwaerts

Het contract kunnen ze niet wijzigen.
Als er echter een wet werd gestemd, dan overrruled die dat contract.
Ze zullen jou dus die wettekst, waarop ze zich baseren, moeten tonen. Anders wordt het toch te simpel.

luc1961
7 jaren geleden

@jempi : bij overzicht kijken naar returns en dan zie je Dividendfrequentie. Hoeveel men uitbetaalt dat weet men niet op voorhand.

jempi
jempi
7 jaren geleden
Antwoord aan  luc1961

Dus deze 1 keer per jaar! En ze zeggen 0 %?
Invesco Balanced-Risk Allocation

http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000HGO3

Dividendrendement 0,00
Dividendfrequentie Jaarlijks

deze jaarlijks 0.63%
Franklin Global Fundamental Strategies

http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000001AA7

Dividendrendement 0,63
Dividendfrequentie Jaarlijks

deze ook jaarlijks – is dit ook 0 %
Blackrock Global Funds Global Allocation

http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000VHL0

Dividendrendement –
Dividendfrequentie Jaarlijks

Dus de enigste is Franklin Global Fundamental Strategies die uitkeert?

Is dit nu voordeliger dan de kapitalisatiefondsen?

jempi
jempi
7 jaren geleden

Beste heb misschien de vraag al eens gesteld, maar hoe zie je als je een div (inc) mixfonds koopt wat ze uitbetalen en hoe frequent? Heb al gezocht in de documentaties op morningstar maar kan het niet vinden!
Thanks
jempi

Szpilman
Szpilman
7 jaren geleden

Ik heb oa ASN Milieu en Waterfonds (deze is de enige van de fondsen die ik heb dat ook in je excel lijst staat, NL0000280501), de bank antwoord net dat hier dat er wel degelijk 0,27% beurstaks op verschuldigd is omdat dit op de beurs verhandeld wordt.
Wie kan hier nog aan uit? Het goede nieuws is idd wel dat ze ook maar 0,27% bij verkoop rekenen, maar correct is het allerminst.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Szpilman

Dan is het nog niet correct. Als het inderdaad beursgenoteerde fondsen zijn dan is het 0,09% voor distributiefondsen en 1,32% voor kapitalisatiefondsen. Vermits ASN een distributiefonds is, is het slechts 0,09% en dan hebben ze toch nog in de zak gezet.

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden
Antwoord aan  Szpilman

Ben hier in hetzelfde geval voor hetzelfde fonds…

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden
Antwoord aan  juluscesar

En de dividenden worden keurig 2 keer belast )-:

Szpilman
Szpilman
7 jaren geleden

Bedankt voor dit artikel, daarmee is ook een deel van mijn vraag van vorige week beantwoord. Er werd mij 0,27% aangerekend bij de aankoop van een (aandelen)fonds.
Echter, het lijkt er op dat mijn bank ook “maar” 0,27% aanrekent bij verkoop van een (aandelen)fonds. Ik heb wel enkel een simulatie uitgevoerd, dus ik ben hier niet 100% zeker van. Dit lijkt me ook op z’n minst bizar, maar met 2x 0,27% ben je wel goedkoper uit dan 1x 1,32%.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Szpilman

Heb jij het niet over de aankoop van aandelen?
Als ik me niet vergis, zijn er geen beurstaksen bij de aankoop van fondsen.

Raf
Raf
7 jaren geleden

Zeer nuttige post!

Nog een vraagje: Is de meerwaardebelasting op mixfondsen van toepassing op GBFs? Vb. bij verkoop van Carmignac Patrimoine (FR0010135103) rekent Rabobank “Belgische taks op kapit. ICB’s” aan (ongeveer 0.6% van totaal bedrag). Alvast bedankt!

Raf
Raf
7 jaren geleden

OK, heel erg bedankt! De 0.6% was het bedrag vd Reynderstaks gedeeld door totaal bedrag, dus niet relevant.

Jef Koek
Jef Koek
7 jaren geleden

I.v.m. Flossbach. Waar vind ik een calculator terug of info m.b.t. belastingsaangifte?

Kevin
Kevin
7 jaren geleden
Antwoord aan  Jef Koek

Ik heb een FCP-fonds, mijn bank (BNP Paribas) rekende mij kosten aan bij de verkoop.
Mag dit wel?

Kevin
Kevin
7 jaren geleden

Ik heb contact opgenomen met BNP Paribas (omtrent die fiscale ruling). Kosten aangerekend die onterecht waren (FCP-statuut).

Bij BNP zeggen ze dat die kosten niet meer terugbetaald kunnen worden omdat het fonds reeds verkocht is. Na de transactie is er niets meer mogelijk.
Meteen er na vroegen ze wel om meteen een ander fonds aan te kopen. Heb dit maar mooi geweigerd!

Klopt dit? Is er na verkoop niets meer te doen of heeft BNP mij gewoon afgescheept?

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Durven die kerels zoiets beweren?
Hoe kan jij bij het geven van een verkoopsorder weten dat zij zich gaan vergissen?
Als zij een fout maken, dan moeten zij die fout herstellen als jij hen daarop wijst.
Straf dat zo’n bank de Belgische Wetten niet kent en niet correct uitvoert.

Kevin
Kevin
7 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Heb nogmaals een mailtje gestuurd.

Beste mevrouw …

Ik heb dit nogmaals bekeken. Op het fonds (LU0236672407) – BNP Paribas Quam Fund 5/15 bestaat de juridische structuur wel degelijk uit een FCP. Concreet wil dit zeggen dat er geen kosten aangerekend mogen worden, ik verwijs hiervoor naar fiscale ruling 2013.238.
Ik zou het op prijs stellen mochten jullie deze fout alsnog kunnen rechtzetten aangezien de fout wel degelijk door BNP Paribas gemaakt werd.

Met vriendelijke groeten

Kevin
Kevin
7 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Damn, je hebt gelijk.
Ik kan trouwens niet aan het geld. Die staan op een effectenrekening van BNP waar ik precies geen verrichtingen op kan uitvoeren.

Heb dit fonds verkocht om Carmignac aan te kopen omdat dit me iets meer rendement oplevert 🙁

Kevin
Kevin
7 jaren geleden

En waar vind je precies het statuut terug?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

61
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x