About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

26
Reageer op dit artikel

avatar
10 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
RobokatSloefjempicoisAl Fonds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Sloef
Gast
Sloef

Dus in feite heb je als belegger bij Degiro maar twee verplichtingen? 1) Rekening in buitenland aangeven en 2) dividenden aangeven in rubriek 444 op je belastingbrief? Die 1,32% hoef je niet achter te dragen. Ik neem aan dat in dat universum kapitalisatiefondsen te verkiezen zijn, zeker onder SICAV structuur (ivm FPC fondsen zoals Carmignac).

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

En natuurlijk ook (3) de meerwaardebelasting niet te vergeten, die je ook zelf moet aangeven. Helaas erg moeilijk om die zelf te berekenen.

jempi
Gast
jempi

ben beginneling >> maar lees soms 1.32 % beurstaks. Is dit op alle mix fondsen bij aankoop of verkoop?
bv via aankoop rabo, medirect of deutsche bank. Bij sommige prospectussen zie dit staan bij sommige niet?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Meer info over de fiscaliteit van fondsen vind je onder deze link.

jempi
Gast
jempi

Beste als ik hier lees op uw link dan zou je beter zijn met fondsen met dividend?
Toch meen ik ook ergens te hebben gelezen op de site dat je ook kapitalisatie fondsen moet kopen?
Mij gaat het om zo weinig mogelijk lasten en taksen te betalen! En zou de mixerfondsen die jullie geklasseerd hebben willen nemen, maar daar zitten er ook van beiden in.Thanks

jempi
Gast
jempi

Sorry nu wordt het duidelijk deel 2 legt het uit. Maar als ik de portefeuille open van fondsen zie ik niet altijd duidelijk de percentage aandelen en obligaties?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Meestal (niet altijd) zie je dat wel op Morningstar. Of je kan de infofiche van de fondsenmaker zelf opzoeken en bekijken.

bvdv
Gast
bvdv

Als ik het goed begrijp moeten fondsen die aangekocht/verkocht worden bij “Belgische” banken niet in de aangifte worden opgenomen, omdat alle belastingen (RV + meerwaarde) al aan de bron verrekend worden?

Jens
Gast
Jens

Mixfondsen kopen bij DeGiro? En hoe geef je actheraf de meerwaarde van het obligatiegedeelte aan? Lijkt me onbegonnen of zelfs onmogelijk werk voor een particulier, tenzij je dit ‘vergeet’ te doen, al zou ik dat vandaag niet meer proberen.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We zijn eveneens benieuwd of DeGiro hun belofte naleeft om de nodige gegevens aan te leveren voor de jaarlijkse belastingaangifte van de Nederlandse versies van Carmignac en Ethna fondsen. Ze hebben alvast een excuus klaar: de fondsbeheerder moet dat natuurlijk willen aanleveren.

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Jullie opmerking zijn terecht…Maar anderzijds steun ik het initiatief van De Giro(en anderen) om de markt nu ook voor de kleine belegger Europees open te breken. Het is de tweede fase in het beschikbaar stellen van financiële producten voor de particulier. De eerste fase was het online bankieren en online brokers. Hoe werd er toen ook geen twijfel gezaaid ? Bijna letterlijke dezelfde als bheirboven opmerkingen kreeg ik van mijn grootbank “adviseur” toen ik hem er op wees dat ik Carmignac online kon kopen en niet bij hem. “Hoe ga je dat doen voor de belastingen of ga je dit… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

ok, maar één correctie: meerwaardebelasting is geen zaak tussen de broker en de fiscus. Dat is jouw verantwoordelijkheid en als de broker dat niet regelt, moet je dat zelf doen via de belastingaangifte.

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Ok bedankt voor deze aanvulling; nogmaals jullie opmerkingen zijn terecht; mijn pleidooi is eerder een ‘rebelse’ oproep.
Die meerwaarde bij verkoop (ook als is dit nog middellang in de toekomst) waar moet ik die plaatsen op de belastingen ?
Misschien nog eens een art hierover gezien bij een recente aankoop van een ‘nieuw’ mixfonds van de mixer bij mijn BE broker er te lezen was dat er geen meerwaarde belasting is.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Vak VII/A/2/d/1

juluscesar
Gast
juluscesar

Van harte bedankt voor dit werk. MI moet je geen klant worden van een buitenlandse broker om taksen te ontwijken maar omdat je daar producten goedkoper kunt krijgen die dan dan nog eens op zich beter zijn. Uit de mix gaat het om het blackrock fonds en ethna bij De Giro; waarbij je per jaar ongeveer 0,7 % meer opbrengst kunt verwachten dan hun Belgische variant. De Giro is misschien nog neit echt super klantvriendelijk de aankoop deze fondsen is kinderspel. Sterretje bij de belastingen omwille een buitenlandse rekening ? Hmmm ik tracht alles netjes in de vullen van buitenlandse… Lees verder »

Innocentius III
Gast
Innocentius III

Misschien een domme vraag: Zoals de FOD Financiën schrijft moet men dan in zijn belastingaangifte ook aangeven dat men in het bezit is van een buitenlandse rekening. Kan dit op termijn geen aanleiding geven tot potentieel gevaarlijke situaties? Of is dat tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld? Maakt dat die belastingaangifte niet veel ingewikkelder en trekt die dan niet meer de aandacht? Ik ben maar een dilettant op dat gebied.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De fiscus maakt wel gebruik van computers die bepalen welke mensen er gecontroleerd worden en welke niet. Dat heet data mining.

De parameters die daarbij gebruikt worden zijn strikt geheim en het is altijd een combinatie van parameters die leidt tot controle, nooit één enkele parameter. Nu kan ik me perfect voorstellen dat het bezitten van een buitenlandse rekening een extra punt oplevert in je score. Op zich niet erg, tenzij je nog op andere punten zou scoren.

Wie de aandacht niet wil trekken, heeft dus beter geen buitenlandse rekening. Maar dit is maar een veronderstelling.

Jens
Gast
Jens

Naar mijn ervaring houdt DeGiro wel degelijk roerende voorheffing in op dividenden.

Koen
Gast
Koen

Bedankt voor dit artikel. Ik ben klant van TradersOnly en deze info is interessant en geruststellend.
Noot /aanvulling: je artikel vermeldt wel niet dat – me dunkt – de dividenden op buitenlandse aandelen (geplaatst op buitenlandse effectenrekeningen) dienen aangegeven te worden bij de Belgische fiscus ter heffing van de roerende voorheffing.

De kleine spaarder
Gast
De kleine spaarder

Vergeet zeker niet dat je via DeGiro niet alleen de beurstaksen vermijdt, maar dat je ook kan intekenen op de Nederlandse varianten (zonder retrocessies) van de meeste fondsen.Je wordt beloond met extra rendement als je wat gaat zoeken op Morningstar.nl.
Kleine percentjes, rijke ventjes…

Jens
Gast
Jens

Bedankt voor de interessante info! Voorzichtigheidshalve heb ik de beurstaks altijd verrekend in mijn Excel. Lynx werd enkele jaren geleden inderdaad tot de orde geroepen door de fiscus, maar er zijn wel enkele verschillen met DeGiro. Zo heeft Lynx een Belgisch kantoor en Belgische website. DeGiro heeft geen van beide.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be