About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
2 jaren geleden

Onlangs verkocht ik een aantal deelbewijzen van het Ethna Aktiv fonds (bekend uit de Mixer).
Tot mijn grote verbazing hield de (groot)bank 30% Roerende Voorheffing in op de volledige meerwaarde (verkoopwaarde – aankoopwaarde).
Om te beginnen, heel erg bedankt @MijnKapitaal om ons attent te maken op zulke “beleggingsrisico’s”, en voor de heldere en verstaanbare informatie, zonder jullie website zou ik dit zelfs nooit in vraag gesteld hebben!

Bij navraag wist de bank te melden dat de TIS-methode nog nadeliger(!) geweest zou zijn. Ze stellen ook dat de bank de laagste (voor de klant meest voordelige) methode mag toepassen, in dit geval dus de Fallback-methode (weliswaar zonder asset-verdeling in rekening te brengen, omdat de bank deze verdeling niet (bewijsbaar voor de fiscus) zou kennen).

  • Aankoop in de loop van 2013
    NIW bij aankoop: 123.09
    TIS bij aankoop: 10.375
  • Verkoop begin 2021
    NIW bij verkoop: 143.14
    TIS bij verkoop: 55.809

Meerwaarde TIS-methode: 55.809 – 10.375 = 45.43
Effectieve meerwaarde: 143.14 – 123.09 = 20.05

De TIS-meerwaarde ligt dus meer dan dubbel zo hoog als de effectieve meerwaarde!

De bank kon geen verdere informatie geven over deze onverwacht hoge TIS-meerwaarde, die cijfers komen van de fondsbeheerder en zijn voor de rest “niet to controleren” (dat lijkt plausibel en niet in tegenspraak met wat er op deze site over TIS-waarden gezegd wordt).

Wat ze wel konden meegeven was dat behalve dividenden, de TIS ook rekening houdt met de meer- en minwaarden op de arbitrage van obligaties binnen het fonds.
Als een fonds dus netto meerwaarde genereert door (in een markt van dalende retevoeten), veelvuldig obligaties te verkopen, kan dat de TIS-meerwaarde hoger stuwen dan de effectieve meerwaarde op de NIW (als er minwaarden geboekt worden op het niet-vastrentende gedeelte).

Men kan dus nog veel meer “gejost” zijn door de TIS-methode dan met the Fallback, in theorie zou de RV op de TIS-meerwaarde zelfs hoger kunnen liggen dan de effectieve meerwaarde?!

NB, het is al een tijdje stil rond de Mixer portefueille, maar hoort een fonds als Ethna Aktiv nog wel thuis in een defensieve portefeuille?
Als de meerwaarden hoofdzakelijk uit de verkoop van obligaties (zouden) komen, wat heeft het fonds dan nog in portefeuille om toekomstig rendement te genereren?
Is een fonds dat pakweg de helft van de meerwaarden uit zijn vastrentende beleggingen weer kwijtspeelt op de rest van de portefeuille wel goed beheerd?
Na kosten en taksen heeft het fonds mij over een kleine 8 jaar een rendement opgeleverd van 8.68%, nipt minder dan de inflatie over dezelfde periode.

Redactie
Beheerder
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jos

Bedankt voor je interessante bijdrage Jos. Achter de schermen zijn we inderdaad met deze evaluatie bezig.
Obligaties geven een zekere vorm van stabiliteit in een portefeuille, maar het reflatieverhaal is ook heel belangrijk. (zie link hieronder)

Persoonlijk denk ik dat het volgende artikel u wel zal interesseren hierover:
https://www.mijnkapitaal.be/beleggingen/beleggingsstrategie/obligaties-op-korte-termijn-en-op-lange-termijn/

Da Hustler
Da Hustler
4 jaren geleden

Her artikel vermeld dat buitenlandse brokers geen Reynders taks inhouden, maar dat er ook geen mogelijkheid is deze zelf aan te geven in de balastingsaangifte. Moet dit niet in Vak VII. A.2.? Fondsen aankopen bij Nederlandse brokers is soms veel interessanter dan in België omdat retrocessies daar verboden zijn en daardoor de totale beheerskost lager is.

Eddyl
Eddyl
5 jaren geleden

Blijkbaar gebruikt MeDirect de TIS-methode vanaf 2 juli (zie Spaargids “Nieuwe website en TIS-methode”), hadden dit ook aan jullie kunnen laten weten.

jos
jos
5 jaren geleden
Antwoord aan  Eddyl

Klopt, maar hebben ze toch ook gedaan? Beter laat dan nooit zeker?

MeDirect
MeDirect
5 jaren geleden

Sinds 2 juli 2018 berekent MeDirect de meerwaardebelasting op basis van de TIS waarden (taxable income per share), indien het fonds deze waarde berekent . Indien de fondsbeheerder geen TIS waarden ter beschikking stelt, dan wordt de belasting berekend op de meerwaarde die voortkomt uit de vastrentende effecten. Er zijn immers verschillende internationale fondsenhuizen die de BE TIS waarden niet berekenen omdat deze enkel van toepassing is in België.

Hoe gebeurt dit in de praktijk?
Bij verkoop wordt de meerwaardebelasting eerst berekend op de meerwaarde die voorkomt uit de vastrentende effecten. Indien voor uw fondsenverkooporder de BE TIS waarde beschikbaar is, zult u via een correctie van uw orderbevestiging, de herberekening met de BE TIS waarde kunnen bekijken. Het teveel betaalde bedrag wordt op uw MeDirect cash rekening gestort. Deze correctie neemt normaal één werkdag in beslag.

De meerwaardebelasting of Reynderstaks is enkel van toepassing bij verkoop van volgende fondsen:

  1. Fondsen aangekocht voor 31/12/2017
    • kapitalisatiefondsen en trackers die voor 25% of meer investeren in vastrentende beleggingen zoals obligaties.
    • distributiefondsen en trackers die voor 25% of meer investeren in vastrentende beleggingen, en die niet 100% van hun rente-inkomsten uitkeren.
  2. Fondsen aangekocht na 1/1/2018
    • kapitalisatiefondsen en trackers die voor 10% of meer investeren in vastrentende beleggingen zoals obligaties.
    • distributiefondsen en trackers die voor 10% of meer investeren in vastrentende beleggingen, en die niet 100% van hun rente-inkomsten uitkeren.

In alle gevallen geldt een meerwaardebelasting of roerende voorheffing van 30%.

Voor eventuele verdere vragen, kunt u steeds onze klantendienst contacteren van maandag tot vrijdag van 9u00 tot 20u00 en op zaterdag van 9u00 tot 14u00.

evita
evita
5 jaren geleden
Antwoord aan  MeDirect

Mooi zo en nu de Rode Duivels nog ….!!..

Lizzy
Lizzy
5 jaren geleden
Antwoord aan  MeDirect

Kunnen we als klant een lijst krijgen bij jullie zodat we weten welk fonds met de tis berekend wordt en welk niet bij MD? nuttige info bij een beslissing rond aankoop van een fonds.

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Lizzy

Het heeft weinig zin om daar lijsten van te maken: een enorm werk met weinig meerwaarde.
Ook de andere distributeurs hebben geen lijst van fondsen die al of niet een TISwaarde ter beschikking stellen.

Filip
Filip
5 jaren geleden
Antwoord aan  MeDirect

Vermits bij ALLE mixfondsen van de modelportefeuilles MeDirect MijnKapitaal mixerfondsen en flexerfondsen de TIS waardes beschikbaar zijn, volgens info Keytrade, ga ik ervan uit dat bij verkoop van AL deze fondsen bij MeDirect de TIS methode toegepast wordt??

Lizzy
Lizzy
5 jaren geleden
Antwoord aan  Filip

Daarom mijn vraag naar een overzicht voor welke fondsen men rekent met de tis.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

11
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x