About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Reageer op dit artikel

31 Reacties op "Vrijstelling Roerende Voorheffing en belastingaangifte 2018"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
MCG
Gast

Eerst en vooral bedankt voor het duidelijke overzicht.

Hoe zit het met het terugvorderen van roerende voorheffing op dividenden die uitbetaalt worden in aandelen? Of is daarop geen roerende voorheffing van toepassing? Dus enkel indien het dividend in contant geld uitbetaald wordt?

Nico
Gast

Ik ben in de war met de verschillende bedragen van de eerste schijf die worden vernoemd: er wordt zowel 627EUR als 640EUR gebruikt?

Danny
Gast

Tot op heden werd op mijn dividend van een erkende coöperatieve vennootschap geen RV ingehouden als het onder de grens van 190 EUR bleef. Betekent dit dat er nu wel RV zal ingehouden worden op mijn dividend van de erkende coöperatieve vennootschap, zelfs als het minder dan 190 EUR bedraagt, en dat ik deze RV dan via mijn personenbelasting zal moeten recupereren?

Luc
Gast
Inderdaad, de coöperaties zullen nu RV afhouden. Zie het duidelijke antwoord op de website van CERA (https://www.cera.be/nl/Aandelen/CooperatiefDividend) : “Tot aanslagjaar 2018 (dividenden uitbetaald in 2017) kwamen de dividenden op aandelen van erkende coöperatieve vennootschappen in hoofde van natuurlijke personen gedeeltelijk (ten belope van 190 euro per belastingplichtige per jaar) in aanmerking voor vrijstelling van roerende voorheffing en van aangifte in de personenbelasting. Op het surplusbedrag (boven de 190 euro) werd roerende voorheffing ingehouden. Vanaf aanslagjaar 2019 (dividenden uitbetaald in 2018) wordt de (vroegere) vrijstelling voor dividenden van erkende coöperatieve vennootschappen geïntegreerd in een ruimere vrijstelling voor alle dividenden, en dit… Lees verder »
mathias
Gast

Vrijstelling op spaargeld halveren, vrijstelling op coöperatieve aandelen afschaffen en je met extra informatie opgeven op je belastingsbrief.

We gaan er op vooruit…

Johan
Gast

Ik veronderstel dat deze vrijstelling geldt per persoon dus indien de aandelen op een effectenrekening staan op 2 personen dus 2 X vrijstelling ? Geldt de vrijstelling ook voor buitenlandse aandelen ?

Freddy
Gast

Heb ik het juist ivm , erkende coöperatieve vennootschappen met sociaal oogmerk bv Argenco, het ontvangen bedrag 99,62 euro moet aftrekken van de 627 euro ?

GejeM
Gast

Als ge zonder huwelijkscontract gehuwd zijt en alle ontvangen erfenissen zijn in de gemeenschap verwaterd, is het dan nodig om een effectenrekening op naam van de partner te openen, of mag men het dubbele ter vrijstelling aanbieden als alle dividenden op de naam van één van beide werden uitgekeerd.

Kevin
Gast

Interessante vraag

Diejie76
Gast

Ik ben vrij nieuw in de wereld van ‘fondsen’……. de beurstaks van 1,32% is die van toepassing op alle soorten van fondsen, zoals mix, aandelen (kapitalisatie of distributie) ? Het is mij niet altijd even duidelijk…. alvast bedankt !

Luc
Gast

Mij ergert de complexiteit en al de administratie die ermee gepaard gaat.
Liever 10% moeten betalen en “that’s it” dan 30% betalen en tot een zeker bedrag kunnen recupereren, als het tenminste niet valt onder die uitzondering…

Pierre
Gast

Wat met dividenden die op een rekening van minderjarige kinderen staan?
Mogen die bij de dividenden van de ouders geteld worden?

De kleine KMO\
Gast

En geldt deze vrijstelling dan ook op de dividenden uit de eigen vennootschap of is het enkel via de beurs? Dit zou toelaten om dan een paar duizend euro als extra verloning uit die vennootschap te halen.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be