About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

39
Reageer op dit artikel

avatar
14 Comment threads
25 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
TheoLucJohanGeert WellensW.Gevaert Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Geert Wellens
Gast
Geert Wellens

Hallo, Ik overweeg aandelen van Ecopower te kopen (coöperatieve aandelen) om de energietransitie te steunen (de politiekers zijn veel te traag). Om toch wat effect te hebben, zou ik dus het maximale aantal kopen (20 stuks aan 250,00€) op naam van al onze gezinsleden. Dat betreft dus ook 2 minderjarigen. Ze hebben ook al coöperatieve cera-aandelen, maar ze zullen zeker onder de vrijstelling blijven. Hoe moet ik de RV op dividenden recupereren? Zij hebben nog geen belastingsaangifte waarop ik die kan ingeven! Of word iedereen met een langetermijnvisie gestraft (ik zou bijvoorbeeld ook aandelen van Triodos cadeau kunnen geven, om… Lees verder »

Johan
Beheerder

Deze vraag is hier al eens gesteld: http://www.mijnkapitaal.be/thema/fiscaliteit/vrijstelling-roerende-voorheffing/#comment-24816
Onze lezer Anthony reageerde hierop: “Ik heb deze vraag ook al de fiscus gesteld, aldaar mijn 3 kinderen ook coöperatieve aandelen hebben. Na een week kreeg ik antwoord. Je moet hun inkomsten ook op jouw belastingsbrief toevoegen. Dus de 627 euro vrijstelling is zo goed als vol voor mij.”

Luc
Gast
Luc

Dividend noch kapitaal zijn gegarandeerd en uitstappen kan pas na zes jaar (dit is geen gewone spaarrekening…).
De situatie van Ecopower ziet er wel goed uit, zelfs de verkoop van pellets draait stilaan goed en zou tegen eind dit jaar niet meer verlieslatend moeten zijn.
Beperk de inlage tot maximum 5% van het totaal belegbare…

Theo
Gast
Theo

Als ik dit verhaal lees , was er in principe aangifte plicht in het verleden.
Vrijstelling was 190 € per persoon.
Nu uit info blijkt dat vanaf nu alles volwassenen en minderjarigen onder een noemer vallen.
Dwz dat er waarschijnlijk in verleden meer dan 190 € werd ontvangen ( volwassenen en kinderen ) en nooit is aangegeven.
Nu gaat men plots alles recupereren , herzieningen van aanslagen voorgaande jaren op komst + boete’s ?
Wie weet het .
Ben gene fiscale specialist maar stel toch maar de vraag.

W.Gevaert
Gast
W.Gevaert

Ben ik de roerende voorheffing op dividenden van een coöperatieve vennootschap verschuldigd indien ik in het buitenland woon en daar belastingplichtig ben ? Het land heeft een overeenkomst gesloten met België om een dubbele aanslag te vermijden. Zo ja, hoe kan ik deze roerende voorheffing recupereren ? Ik ben vrijgesteld van de roerende voorheffing en beurstaks in België.

MCG
Gast
MCG

Eerst en vooral bedankt voor het duidelijke overzicht.

Hoe zit het met het terugvorderen van roerende voorheffing op dividenden die uitbetaalt worden in aandelen? Of is daarop geen roerende voorheffing van toepassing? Dus enkel indien het dividend in contant geld uitbetaald wordt?

Nico
Gast
Nico

Ik ben in de war met de verschillende bedragen van de eerste schijf die worden vernoemd: er wordt zowel 627EUR als 640EUR gebruikt?

Danny
Gast
Danny

Tot op heden werd op mijn dividend van een erkende coöperatieve vennootschap geen RV ingehouden als het onder de grens van 190 EUR bleef. Betekent dit dat er nu wel RV zal ingehouden worden op mijn dividend van de erkende coöperatieve vennootschap, zelfs als het minder dan 190 EUR bedraagt, en dat ik deze RV dan via mijn personenbelasting zal moeten recupereren?

Luc
Gast
Luc

Inderdaad, de coöperaties zullen nu RV afhouden. Zie het duidelijke antwoord op de website van CERA (https://www.cera.be/nl/Aandelen/CooperatiefDividend) : “Tot aanslagjaar 2018 (dividenden uitbetaald in 2017) kwamen de dividenden op aandelen van erkende coöperatieve vennootschappen in hoofde van natuurlijke personen gedeeltelijk (ten belope van 190 euro per belastingplichtige per jaar) in aanmerking voor vrijstelling van roerende voorheffing en van aangifte in de personenbelasting. Op het surplusbedrag (boven de 190 euro) werd roerende voorheffing ingehouden. Vanaf aanslagjaar 2019 (dividenden uitbetaald in 2018) wordt de (vroegere) vrijstelling voor dividenden van erkende coöperatieve vennootschappen geïntegreerd in een ruimere vrijstelling voor alle dividenden, en dit… Lees verder »

mathias
Gast
mathias

Vrijstelling op spaargeld halveren, vrijstelling op coöperatieve aandelen afschaffen en je met extra informatie opgeven op je belastingsbrief.

We gaan er op vooruit…

Johan
Gast
Johan

Ik veronderstel dat deze vrijstelling geldt per persoon dus indien de aandelen op een effectenrekening staan op 2 personen dus 2 X vrijstelling ? Geldt de vrijstelling ook voor buitenlandse aandelen ?

Freddy
Gast
Freddy

Heb ik het juist ivm , erkende coöperatieve vennootschappen met sociaal oogmerk bv Argenco, het ontvangen bedrag 99,62 euro moet aftrekken van de 627 euro ?

GejeM
Gast
GejeM

Als ge zonder huwelijkscontract gehuwd zijt en alle ontvangen erfenissen zijn in de gemeenschap verwaterd, is het dan nodig om een effectenrekening op naam van de partner te openen, of mag men het dubbele ter vrijstelling aanbieden als alle dividenden op de naam van één van beide werden uitgekeerd.

Kevin
Gast
Kevin

Interessante vraag

Diejie76
Gast
Diejie76

Ik ben vrij nieuw in de wereld van ‘fondsen’……. de beurstaks van 1,32% is die van toepassing op alle soorten van fondsen, zoals mix, aandelen (kapitalisatie of distributie) ? Het is mij niet altijd even duidelijk…. alvast bedankt !

Luc
Gast
Luc

Mij ergert de complexiteit en al de administratie die ermee gepaard gaat.
Liever 10% moeten betalen en “that’s it” dan 30% betalen en tot een zeker bedrag kunnen recupereren, als het tenminste niet valt onder die uitzondering…

Pierre
Gast
Pierre

Wat met dividenden die op een rekening van minderjarige kinderen staan?
Mogen die bij de dividenden van de ouders geteld worden?

De kleine KMO\
Gast
De kleine KMO\'er

En geldt deze vrijstelling dan ook op de dividenden uit de eigen vennootschap of is het enkel via de beurs? Dit zou toelaten om dan een paar duizend euro als extra verloning uit die vennootschap te halen.

De kleine KMO\
Gast
De kleine KMO\'er

En geldt deze vrijstelling dan ook op de dividenden uit de eigen vennootschap of is het enkel via de beurs? Dit zou toelaten om dan een paar duizend euro als extra verloning uit die vennootschap te halen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be