About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

39 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Geert Wellens
Geert Wellens
3 jaren geleden

Hallo,
Ik overweeg aandelen van Ecopower te kopen (coöperatieve aandelen) om de energietransitie te steunen (de politiekers zijn veel te traag). Om toch wat effect te hebben, zou ik dus het maximale aantal kopen (20 stuks aan 250,00€) op naam van al onze gezinsleden. Dat betreft dus ook 2 minderjarigen. Ze hebben ook al coöperatieve cera-aandelen, maar ze zullen zeker onder de vrijstelling blijven. Hoe moet ik de RV op dividenden recupereren? Zij hebben nog geen belastingsaangifte waarop ik die kan ingeven! Of word iedereen met een langetermijnvisie gestraft (ik zou bijvoorbeeld ook aandelen van Triodos cadeau kunnen geven, om mijn kinderen financieel wegwijs te maken).
Tot slot iedereen en MK in het bijzonder een gelukig nieuwjaar gewenst!

Redactie
Beheerder
3 jaren geleden
Antwoord aan  Geert Wellens

Deze vraag is hier al eens gesteld: http://www.mijnkapitaal.be/thema/fiscaliteit/vrijstelling-roerende-voorheffing/#comment-24816
Onze lezer Anthony reageerde hierop: “Ik heb deze vraag ook al de fiscus gesteld, aldaar mijn 3 kinderen ook coöperatieve aandelen hebben. Na een week kreeg ik antwoord. Je moet hun inkomsten ook op jouw belastingsbrief toevoegen. Dus de 627 euro vrijstelling is zo goed als vol voor mij.”

Luc
Luc
3 jaren geleden
Antwoord aan  Geert Wellens

Dividend noch kapitaal zijn gegarandeerd en uitstappen kan pas na zes jaar (dit is geen gewone spaarrekening…).
De situatie van Ecopower ziet er wel goed uit, zelfs de verkoop van pellets draait stilaan goed en zou tegen eind dit jaar niet meer verlieslatend moeten zijn.
Beperk de inlage tot maximum 5% van het totaal belegbare…

Theo
Theo
3 jaren geleden
Antwoord aan  Geert Wellens

Als ik dit verhaal lees , was er in principe aangifte plicht in het verleden.
Vrijstelling was 190 € per persoon.
Nu uit info blijkt dat vanaf nu alles volwassenen en minderjarigen onder een noemer vallen.
Dwz dat er waarschijnlijk in verleden meer dan 190 € werd ontvangen ( volwassenen en kinderen ) en nooit is aangegeven.
Nu gaat men plots alles recupereren , herzieningen van aanslagen voorgaande jaren op komst + boete’s ?
Wie weet het .
Ben gene fiscale specialist maar stel toch maar de vraag.

W.Gevaert
W.Gevaert
3 jaren geleden

Ben ik de roerende voorheffing op dividenden van een coöperatieve vennootschap verschuldigd indien ik in het buitenland woon en daar belastingplichtig ben ? Het land heeft een overeenkomst gesloten met België om een dubbele aanslag te vermijden. Zo ja, hoe kan ik deze roerende voorheffing recupereren ? Ik ben vrijgesteld van de roerende voorheffing en beurstaks in België.

W.Gevaert
W.Gevaert
3 jaren geleden

Dat is nu mijn discussiepunt met mijn bank. Er zouden nog geen concrete maatregelen door de regering genomen zijn om in mijn geval die roerende voorheffing te kunnen recupereren.
Hoe en wat, niemand die het weet. Daarom heb ik klacht ingediend bij de ombudsman van de banken. Wordt vervolgd.

De kleine KMO\
De kleine KMO\'er
4 jaren geleden

En geldt deze vrijstelling dan ook op de dividenden uit de eigen vennootschap of is het enkel via de beurs? Dit zou toelaten om dan een paar duizend euro als extra verloning uit die vennootschap te halen.

MCG
MCG
4 jaren geleden

Eerst en vooral bedankt voor het duidelijke overzicht.

Hoe zit het met het terugvorderen van roerende voorheffing op dividenden die uitbetaalt worden in aandelen? Of is daarop geen roerende voorheffing van toepassing? Dus enkel indien het dividend in contant geld uitbetaald wordt?

MCG
MCG
4 jaren geleden

Klopt. Bedankt! Dat beantwoord mijn vraag.

Nico
Nico
4 jaren geleden

Ik ben in de war met de verschillende bedragen van de eerste schijf die worden vernoemd: er wordt zowel 627EUR als 640EUR gebruikt?

Danny
Danny
4 jaren geleden

Tot op heden werd op mijn dividend van een erkende coöperatieve vennootschap geen RV ingehouden als het onder de grens van 190 EUR bleef. Betekent dit dat er nu wel RV zal ingehouden worden op mijn dividend van de erkende coöperatieve vennootschap, zelfs als het minder dan 190 EUR bedraagt, en dat ik deze RV dan via mijn personenbelasting zal moeten recupereren?

Luc
Luc
4 jaren geleden
Antwoord aan  Danny

Inderdaad, de coöperaties zullen nu RV afhouden.
Zie het duidelijke antwoord op de website van CERA (https://www.cera.be/nl/Aandelen/CooperatiefDividend) :
“Tot aanslagjaar 2018 (dividenden uitbetaald in 2017) kwamen de dividenden op aandelen van erkende coöperatieve vennootschappen in hoofde van natuurlijke personen gedeeltelijk (ten belope van 190 euro per belastingplichtige per jaar) in aanmerking voor vrijstelling van roerende voorheffing en van aangifte in de personenbelasting. Op het surplusbedrag (boven de 190 euro) werd roerende voorheffing ingehouden.
Vanaf aanslagjaar 2019 (dividenden uitbetaald in 2018) wordt de (vroegere) vrijstelling voor dividenden van erkende coöperatieve vennootschappen geïntegreerd in een ruimere vrijstelling voor alle dividenden, en dit tot een maximum bedrag van 640 euro (1) aan dividenden per belastingplichtige per jaar. Deze vrijstelling, die geldt voor alle dividenden, wordt niet aan de bron toegepast, maar wel via de aangifte in de personenbelasting.

Indien een vennoot coöperatieve dividenden ontvangt op zijn Cera-aandelen, dan zal op deze dividenden 30% roerende voorheffing ingehouden worden. De ingehouden roerende voorheffing kan vervolgens via de aangifte in de personenbelasting verrekend worden met de verschuldigde personenbelasting (en desgevallend terugbetaald worden) in de mate dat de drempel van 640 euro aan dividenden per belastingplichtige per jaar niet is overschreden.”

(1) bedrag na indexatie – nog officieel te bevestigen voor vanaf 2018 toegekende dividenden.
Deelnemen aan discussie

mathias
mathias
4 jaren geleden

Vrijstelling op spaargeld halveren, vrijstelling op coöperatieve aandelen afschaffen en je met extra informatie opgeven op je belastingsbrief.

We gaan er op vooruit…

Johan
Johan
4 jaren geleden

Ik veronderstel dat deze vrijstelling geldt per persoon dus indien de aandelen op een effectenrekening staan op 2 personen dus 2 X vrijstelling ? Geldt de vrijstelling ook voor buitenlandse aandelen ?

Freddy
Freddy
4 jaren geleden

Heb ik het juist ivm , erkende coöperatieve vennootschappen met sociaal oogmerk bv Argenco, het ontvangen bedrag 99,62 euro moet aftrekken van de 627 euro ?

GejeM
GejeM
4 jaren geleden

Als ge zonder huwelijkscontract gehuwd zijt en alle ontvangen erfenissen zijn in de gemeenschap verwaterd, is het dan nodig om een effectenrekening op naam van de partner te openen, of mag men het dubbele ter vrijstelling aanbieden als alle dividenden op de naam van één van beide werden uitgekeerd.

Kevin
Kevin
4 jaren geleden
Antwoord aan  GejeM

Interessante vraag

Diejie76
Diejie76
4 jaren geleden

Ik ben vrij nieuw in de wereld van ‘fondsen’……. de beurstaks van 1,32% is die van toepassing op alle soorten van fondsen, zoals mix, aandelen (kapitalisatie of distributie) ? Het is mij niet altijd even duidelijk…. alvast bedankt !

Luc
Luc
4 jaren geleden

Mij ergert de complexiteit en al de administratie die ermee gepaard gaat.
Liever 10% moeten betalen en “that’s it” dan 30% betalen en tot een zeker bedrag kunnen recupereren, als het tenminste niet valt onder die uitzondering…

Pierre
Pierre
4 jaren geleden

Wat met dividenden die op een rekening van minderjarige kinderen staan?
Mogen die bij de dividenden van de ouders geteld worden?

Anthony
Anthony
4 jaren geleden

Ik heb deze vraag ook al de fiscus gesteld, aldaar mijn 3 kinderen ook coöperatieve aandelen hebben. Na een week kreeg ik antwoord. Je moet hun inkomsten ook op jouw belastingsbrief toevoegen. Dus de 627 euro vrijstelling is zo goed als vol voor mij.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anthony

Da’s volgens mij altijd zo geweest: inkomsten van de minderjarige kinderen worden toegevoegd bij de ouders.
Dan zullen aftrekposten ook wel zo worden behandeld.

De kleine KMO\
De kleine KMO\'er
4 jaren geleden

En geldt deze vrijstelling dan ook op de dividenden uit de eigen vennootschap of is het enkel via de beurs? Dit zou toelaten om dan een paar duizend euro als extra verloning uit die vennootschap te halen.

paul
paul
4 jaren geleden

closed end fondsen keren maandelijks of per kwartaal dividend uit vooral amerikaanse aandelen tellen die ook mee ?

koen
koen
4 jaren geleden

closed end fondsen zijn toch ook gewoon bedrijven met aandeelhouders

JoostMagHetWeten
JoostMagHetWeten
4 jaren geleden

Elders op jullie website (http://www.mijnkapitaal.be/thema/fiscaliteit/belastingaangifte-gemeenschappelijke-beleggingsfondsen/) heet het dat GBF/FCP fondsen “fiscaal transparant” zijn.
Als de dividenden apart aangegeven moeten worden om de RV te betalen, komen deze dan ook in aanmerking voor de vrijstelling?
Of is de regelgeving zo geformuleerd dat dat deze “transparantie” maar in één richting geldt?
Misschien de moeite om dit onderscheid ook expliciet aan de pagina over Belastingaangifte Gemeenschappelijke Beleggingsfondsen toe te voegen?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

39
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x