Goud is één van de populairste beleggingen in grondstoffen.
De eerste mogelijkheid is beleggen in fysiek goud. Er zijn echter twee verschillende soorten fysiek goud. Enerzijds is er “beleggingsgoud” en anderzijds goud in bijvoorbeeld juwelen. Wat is nu eigenlijk het verschil? Onder beleggingsgoud worden de officiële gouden munten en de goudstaven verstaan, die gemaakt zijn in een gerenommeerde smelterij. Twee voorbeelden van bekende goudenmunten om te beleggen zijn: “Krugerrand” uit Zuid-Afrika en “Maple leaf” uit Canada.
Het grote verschil met “gewoon” fysiek goud is, dat er op beleggingsgoud geen BTW moet worden betaald bij het verhandelen. Beleggingsgoud is de enige grondstof die vrijgesteld is van BTW. Dit komt doordat beleggingsgoud erkend is door de Europese Unie en de Europese Centrale Banken als een financieel instrument, terwijl andere grondstoffen zoals zilver, koper en platina enkel worden gezien als grondstof. Op fysiek goud, zoals juwelen, moet wel BTW betaald worden aangezien dit niet als een financieel instrument wordt gezien. Het BTW tarief hiervoor is 21% behalve voor goudmunten die niet als wettig betaalmiddel worden gezien. Hiervoor bedraagt het BTW percentage 6%.
Vervolgens moet er ook geen taks op beursverrichtingen en roerende voorheffing betaald worden bij fysiek goud. Dit geldt ook bij andere edelmetalen.
De huidige goudprijs staat op dit moment rond de 47.OOO euro/ kilogram. Goud kan op veel verschillende manieren worden gekocht. Zo kan u goud aankopen bij de bank maar ook bij een goudkantoor of online.
Beleggingsgoud wordt vaak gezien als een liquide middel aangezien het makkelijk te verhandelen is en een min of meer gekende prijs heeft. Dit is anders bij diamanten aangezien deze heel moeilijk verhandelbaar zijn en hierbij hangt de prijs van veel verschillende factoren af zoals de grootte en de zuiverheid.
Naast het beleggen in fysiek goud kan je ook beleggen in ETF’s. ETF’s staan voor Exchange Traded Funds en kunnen onder andere fondsen zijn dat de goudprijs volgen. Hierbij moet je wel rekening houden met de extra kosten zoals beheerskosten, makelaarsloon en beurstaks welke gelijk is aan die van aandelen, namelijk 0,35% bij aan- en verkoop.
Voorbeelden van goud ETF’s zijn onder andere: “ETF securities Gold Bull” en “ETF Securities GBS”.
Een andere mogelijkheid om te beleggen in goud is via goudmijnen. Beleggen in goudmijnen is risicovoller dan beleggen in fysiek goud. Dit komt doordat er meer externe factoren meespelen zoals personeelskosten en werkkosten. Door deze externe factoren zal de waarde van uw belegging in goudmijnen niet altijd kunnen gespiegeld worden aan de huidige goudprijs. Zo kan het zijn dat de waarde van goud is gestegen, terwijl de waarde van uw belegging in een goudmijn is gedaald. Ook bij het verhandelen van aandelen in goudmijnen moeten kosten worden betaald. Zo zal er 30% roerende voorheffing moeten worden betaald op eventuele dividenden en ook een beurstaks van 0,35% bij aan- en verkoop van de aandelen.
Beleggen in goud kan dus op veel verschillende manieren. Je kan zowel fysiek goud kopen die je zelf bewaard in een kluis alsook goud aankopen via ETF’s of aandelen van goudmijnen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Wie belegt in goud-ETF’s meent meestal dat er voor het bedrag van zijn aankoop een hoeveelheid goud voor hem opzij gelegd wordt door de ETF. Dat is het principe, maar daar bestaan sterke twijfels over. De grootste ETF – GLD – heeft in ‘de kleine lettertjes’ geschreven dat indien dat goud niet kan geleverd worden door ‘the custodian’ (de bewaarder) , dat er dan geen claim kan komen van de koper van die ETF. Hier vind je de visie van een man die goed thuis is in de wettelijke kant van de zaak. Hij is advocaat en lijkt toch wel sterke argumenten te hebben: https://bit.ly/2Vn3dfH Er bestaan blijkbaar ook goud ETF’s die garanderen dat het goud dat je hebt gekocht ook altijd door de beheerder van de ETF beschikbaar wordt gehouden voor de klant voor het geval hij het wil verkopen.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be