About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eddy
Eddy
6 jaren geleden

Als men de geschiedenis bekijkt, is er weinig wat al 6000jaar stand houdt in goede en kwade tijden, behalve (fysiek) goud!

juluscesar
juluscesar
6 jaren geleden

Toch even aanhalen dat goudmijnen een erg vuile en onethische business zijn(in vele betekenissen). Er zijn hiervoor alternatieven. VB Umicore de grootste bovengrondse recyclage edelmetaalmijn. Nyrstar treed in de voetsporen met een dergelijke fabriek in aanbouw downunder. In triodos pioneers zit er een Japanse bovengrondse mijn…en nog wat andere recyclage bedrijven om in te spelen op de ‘commodities”.

ambertreeleaves
6 jaren geleden

Reken mij maar in het kamp van de believers… Via mijn play money portefeuille heb ik de kaart van goud getrokken via goudmijn aandelen. Dit is in feite beleggen met een hefboom in goud. Ik weet het, die hefboom werkt naar boven en naar beneden…
Heb ik een kristallenbol? neen! Weet ik meer dan de anderen? neen! Noem het een berekend risico. Na 5 jaar daling is het misschien wel genoeg geweest. De situatie op de financiële markten is door al het gratis geld ook wat meer onzeker geworden. Ik denk ook dat dit ooit problemen gaat geven. Wanneer? weet ik niet. Ik ben alvast bereid om nu op de trein te stappen. Wordt het een rollercoaster?

Mr. V
Mr. V
6 jaren geleden

Als de evolutie van die goudprijs niet te voorspellen is, waarom hebben bepaalde fondsen zoals Flossbach dit dan eigenlijk in port? Hoe houdt die zijn NIW onder controle met iets erin dat zo een beetje alle richtingen kan uitschieten. Of er een correlatie is tussen een dalende markt en goud is denk ik ook niet altijd het geval.

Mr. V
Mr. V
6 jaren geleden

Tja, het enige wat volgens mij historisch vrij nieuw is, is het overdreven gratis geld beleid wereldwijd wat volgens mij vroeg of laat problemen zal veroorzaken. Mss kunnen jullie daar eens een artikel over schrijven?

Iets anders: waarom zijn de beurzen zo bearish de laatste dagen. Zitten we nu met zo’n sell in may and go away scenario en waarop is het eigenlijk gebaseerd dat de beurzen tussen mei en november volatieler zouden zijn?

Mattias
Mattias
6 jaren geleden
Antwoord aan  Mr. V

Het is niet zo apart om goud in een gespreide portefeuille op te nemen maar is meer discussie over de verhouding (5% minimum tot 25%). Die aandelenklasse is wel redelijk volatiel, maar het is vaak in een andere richting dan de rest van de portefeuille, waardoor het een stabiliserend effect heeft; de volatiliteit van de ganse portefeuille daalt zonder een al te grote op het rendement.

Ik heb ooit studie gelezen over de component “goud” (25%) in de permanente portefeuille (permanent portfolio van Harry Bowne) en het effect op rendement/volatiliteit van de hele portefeuille. Ik vind die nu niet direct terug.

Wild Fire
Wild Fire
6 jaren geleden
Antwoord aan  Mattias

De permanente portefeuille van H. Browne staat beschreven in het boek “Beleggen voor (je) Kinderen” dat je elders op de site kunt vinden.
http://www.mijnkapitaal.be/andere-beleggingen/beleggingsstrategie/beleggen-voor-je-kinderen/

Die portefeuille (4 componenten) behaalde over 40 jaar een gemiddeld rendement van 9.6% met een maximale terugval van 12%, terwijl de Amerikaanse beurzen in de laatste bear market 56% verloren.

juluscesar
juluscesar
6 jaren geleden

Mooi om nog eens een deel van de mogelijkheden om mijn kapitaal te spenderen de revue te laten passeren. Ik doe nog wat olie op het vuur…waarom staan deviezen of vastgoed er niet bij ? en als we het nog verder zoeken misschien ook alternatieven (en niet alleen energie) maar ook kunst, antiek…..ook daarin stoppen er mensen geld.

peterdedonder
peterdedonder
6 jaren geleden
Antwoord aan  juluscesar

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

11
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x