Voor diegenen die dat nog niet gevonden hadden: op onze site kan je elke dag de goudprijs terugvinden. Als je het adres van deze pagina in je favorieten zet, heb je de prijs elke dag met één druk op de knop.
Voor een belegging in obligaties krijg je op regelmatige basis (of op ’t einde) een rente of coupon. Op de vervaldatum krijg je jouw inleg terug. Tijdens de voorbije jaren haalde die rente niet meer het peil van de jaren zeventig en tachtig, maar de steeds maar dalende rente gaf de reeds uitgegeven bonds een boost waardoor soms rendementen van meer dan 10% werden gehaald. Als de rente niet met sprongen de hoogte inschiet tijdens de periode die nu volgt (wat het idee van velen is) ga je vanaf nu tevreden dienen te zijn als het rendement van een fonds met nieuwe kwaliteitsobligaties zo’n 2% bereikt.
Je kan een deel(tje) van een groeiende onderneming kopen en door de volatiliteit van de marktprijs kan dat soms aan een interessante prijs en soms aan een minder interessante prijs zijn. Zie artikel van 2 mei 2016 hier. Aan jou om uit te maken wanneer je koopt en wanneer je aan de kant blijft wachten. Onze Gogiscore kan misschien wel helpen.
Ik moet eerlijk zijn, dit geldt ook voor alle andere grondstoffen: petroleum, graan, zilver, koffie, noem maar op.
De prijs van deze zaken evolueert ook zoals de prijs van aandelen, maar hoe je het draait of keert, het is onmogelijk om te berekenen of de prijs die ze vragen, interessant of niet interessant is. De prijs wordt enkel en alleen bepaald door wat de anderen ervoor willen geven. Soms wordt de prijs fictief opgedreven door aanbieders die slechts een minimaal aanbod willen genereren om de prijzen op te krikken: denk maar aan de OPEC die het bijna als een wapen hanteren. Zou dat ook niet met de goudprijs kunnen gebeuren want er zijn maar enkele grote marktpartijen die als het ware de markt monopoliseren.
Voor heel wat van die grondstoffen zijn er zelfs nog stockerings- op opslagkosten. Voor petroleum hoef ik dat ook niet uit te leggen. Voor een iet of wat goudreserve ga je toch al snel een degelijke kluis installeren.
Proberen in te schatten wanneer het interessant is om in een grondstof te investeren, is dus eigenlijk speculeren (in de echte zin van het woord en daarom niet met de bijkomend negatieve connotatie).
Voor sommige grondstoffen is het nodig dat de economie goed draait zodat de vraag stijgt (koper bijv).
Voor sommige grondstoffen kunnen sommigen bijna met zekerheid weten dat de prijs gaat stijgen omdat men signalen krijgt dat de oogsten gaan tegenvallen. Of andersom. Maar welke gewone belegger heeft daar zicht op.
Voor sommige grondstoffen is men believer of not-believer: het is niet in te schatten (goud).
Dat wil niet zeggen dat het niet kan stijgen: de vraag is wanneer ?
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Als men de geschiedenis bekijkt, is er weinig wat al 6000jaar stand houdt in goede en kwade tijden, behalve (fysiek) goud!
Toch even aanhalen dat goudmijnen een erg vuile en onethische business zijn(in vele betekenissen). Er zijn hiervoor alternatieven. VB Umicore de grootste bovengrondse recyclage edelmetaalmijn. Nyrstar treed in de voetsporen met een dergelijke fabriek in aanbouw downunder. In triodos pioneers zit er een Japanse bovengrondse mijn…en nog wat andere recyclage bedrijven om in te spelen op de ‘commodities”.
Reken mij maar in het kamp van de believers… Via mijn play money portefeuille heb ik de kaart van goud getrokken via goudmijn aandelen. Dit is in feite beleggen met een hefboom in goud. Ik weet het, die hefboom werkt naar boven en naar beneden… Heb ik een kristallenbol? neen! Weet ik meer dan de anderen? neen! Noem het een berekend risico. Na 5 jaar daling is het misschien wel genoeg geweest. De situatie op de financiële markten is door al het gratis geld ook wat meer onzeker geworden. Ik denk ook dat dit ooit problemen gaat geven. Wanneer? weet ik niet. Ik ben alvast bereid om nu op de trein te stappen. Wordt het een rollercoaster?
Als de evolutie van die goudprijs niet te voorspellen is, waarom hebben bepaalde fondsen zoals Flossbach dit dan eigenlijk in port? Hoe houdt die zijn NIW onder controle met iets erin dat zo een beetje alle richtingen kan uitschieten. Of er een correlatie is tussen een dalende markt en goud is denk ik ook niet altijd het geval.
Believers en not-believers ?
Tja, het enige wat volgens mij historisch vrij nieuw is, is het overdreven gratis geld beleid wereldwijd wat volgens mij vroeg of laat problemen zal veroorzaken. Mss kunnen jullie daar eens een artikel over schrijven?
Iets anders: waarom zijn de beurzen zo bearish de laatste dagen. Zitten we nu met zo’n sell in may and go away scenario en waarop is het eigenlijk gebaseerd dat de beurzen tussen mei en november volatieler zouden zijn?
Het is niet zo apart om goud in een gespreide portefeuille op te nemen maar is meer discussie over de verhouding (5% minimum tot 25%). Die aandelenklasse is wel redelijk volatiel, maar het is vaak in een andere richting dan de rest van de portefeuille, waardoor het een stabiliserend effect heeft; de volatiliteit van de ganse portefeuille daalt zonder een al te grote op het rendement.
Ik heb ooit studie gelezen over de component “goud” (25%) in de permanente portefeuille (permanent portfolio van Harry Bowne) en het effect op rendement/volatiliteit van de hele portefeuille. Ik vind die nu niet direct terug.
De permanente portefeuille van H. Browne staat beschreven in het boek “Beleggen voor (je) Kinderen” dat je elders op de site kunt vinden. https://www.mijnkapitaal.be/andere-beleggingen/beleggingsstrategie/beleggen-voor-je-kinderen/
Die portefeuille (4 componenten) behaalde over 40 jaar een gemiddeld rendement van 9.6% met een maximale terugval van 12%, terwijl de Amerikaanse beurzen in de laatste bear market 56% verloren.
Mooi om nog eens een deel van de mogelijkheden om mijn kapitaal te spenderen de revue te laten passeren. Ik doe nog wat olie op het vuur…waarom staan deviezen of vastgoed er niet bij ? en als we het nog verder zoeken misschien ook alternatieven (en niet alleen energie) maar ook kunst, antiek…..ook daarin stoppen er mensen geld.
Je vergeet whiskey en wijn…
Over vastgoedfondsen is hier als een woordje gezegd: https://www.mijnkapitaal.be/thema/vastgoed/vastgoedfondsen-belegging-beperkt-risico/
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be