About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Reageer op dit artikel

53 Reacties op "Evolutie van de goudprijs in euro: Elke dag upgedatet"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Blackbelt
Gast

Ik ben toch héél sterk aan het overwegen om een goed stuk geld in dat Blackrock World Gold fund te steken.
Ik krijg stevig hoogtevrees op de rest van de markten.

Kleine Garnaal
Gast

Zit in een neerwaardse trend, heeft het enkel goed gedaan in de EM/Turkijecrisis en eerste Oekraïnedagen.
Zit sinds midden februari erin, sta nu op -9%. Enkel om lang bij te houden en niet van wakker te liggen 🙂

Kevin Gardedieu
Gast

Na enkele weken tobben, kijken, denken, wat huiswerk maken, is de kogel door de kerk. 100% op mixfondsen spelen is niet leuk maar wel het simpelste. Echte sectoren die eruit steken, zijn er niet of zijn nogal bubbelachtig als je het bekijkt. Denk maar aan biotech, communicatie. Goud is misschien een ganse bubbel, maar meer zakken zal toch wel niet lukken. Daarom zopas LO World Gold Expertise aangekocht voor een beperkt bedrag.

Zoeker
Gast

De doemdenkers zeggen dat alleen fysiek geleverd goud zekerheid biedt. Ik kan me indenken dat een promesse op papier minder zekerheid biedt. Maar is dan bv Gold Bullion Securities (die beweren dat voor elke security er goud bij een onafhankelijke partij ligt) niet beter dan het ‘papieren goud’ waarover gesproken wordt (Comex?). Wat denken jullie?

Yves
Gast

@Herman: bedankt om je mening te geven, dat was ook de bedoeling van mijn vraag. Het is misschien niet waar wat hij zegt, maar hij weet het in ieder geval mooi te brengen.

Herman
Gast
@Yves: Eerst over de reeks, ik heb ze bekeken met de nodige nuchterheid, en ik denk dat er niet echt veel nieuws verteld wordt. Dat er aan leningen geld verdient wordt daar hoef je geen econoom voor te zijn om dat te weten. Dat er maandelijks een hoop valute bijgemaakt wordt hoor je bijna dagelijks op het nieuws. En daar gaat het hoofdzakelijk over. Ik denk dat er een klein deel waarheid in de reeks zit, een heel deel is opgeklopt, en het grootste deel wordt verzwegen. Ik denk dat je bij de reeks een aantal gezonde vragen moet durven… Lees verder »
juluscesar
Gast
Even aanvullen dat zilver de januari beweging van goud niet volgt en nog steeds (relatief) zwak staat. Kan bv te maken hebben met het Chinese nieuwjaar, paard is blijkbaar gekoppeld aan goud. Deze lage zilverprijs is van invloed op bv Agfa…en op fondsen waarin er aandelen van zilverafhankelijke aandelen zitten. Dit zowel aan de mijnen zijde als de verwerkingszijde. Ook de goudprijs is in die zin economisch belangrijk. Misschien minder voor aandelen van verwerkers(goud wordt minder dan zilver gebruikt in de technologie) maar dan toch aan de mijnen zijde. Dit niet alleen voor “mijnfondsen” maar ook in sommige van de… Lees verder »
Yves
Gast

@Herman: ik ben mijn eerste bericht begonnen met te zeggen dat het gaat over een reeks gemaakt door mensen die goud verkopen. En in de reeks gaan ze niet zo ver als een echt “doom” scenario te schetsen. Ik wou eigenlijk meer weten of alle andere info die ze daar in geven juist was, vandaar mij bericht hier. Voor de rest hebben we “believers” en “non-believers”

Phjo
Gast

Alles is relatief … de totale schuld van de nv Belgie bedraagt een 300 miljard. Afhankelijk van de koers drukken ze daar om de 6 maanden onze schuld, na de tapering weliswaar. Waar maken wij ons druk om als we budgettair op 2,7% tekort stranden 🙂

Phjo
Gast

Met dat verschil kleine garnaal dat persen 24h/24h lopen tegen 80 miljard dollar per maand.

Kleine Garnaal
Gast
Ik zie het al gebeuren, dat je met uw klompje goud, bij de bakker binnen komt 🙂 Oh wacht, ik kan niet passen, ik moet het even omsmelten. Goud heeft 1 enkele functionaliteit: supergeleider, niet meer niet minder. Al de rest is een illusie. De tijd dat goud ook echt gebruikt werd in betaalmiddelen is ook al lang gepasseerd. Ik zie in de toekomst, andere vormen van fysieke betaalmiddelen (Bv 1 euro in briefje, zoals in de US), gewoon omwille van het feit dat de productie van de “metalen” versie ervan te duur geworden is. Zie eurocentjes die meer kosten… Lees verder »
Phjo
Gast

Alfonds: Op 6 maart 2009 gaf Marc Faber aan dat dit in zijn ogen de bodem van de markt was, en dat beleggers weer aandelen zouden kunnen kopen. Deze voorspelling bleek uit te komen. Was ook juist omtrent kredietcrisis.
Goud heeft een toekomst. Maar dat moet je volgens mij op lange termijn zien! Het is een atypisch activa dat moet diene als verzekering. Een verzekering die je nog wel eens van pas komen als je ziet hoe pover het zoveel jaren na de crisis gesteld is met overheden. En dan bij voorkeur in fysiek goud.

Herman
Gast
Ik heb de reeks die Johan aanhaalt ook bekeken, het is leerzaam als je het nuchter bekijkt en erg relativeert. Het geeft je min of meer inzicht hoe geld en valuta werken. Voor de rest lijkt het mij een poging om een massahistery te organiseren zodat iedereen fisiek goud gaat inkopen wat de prijs zou stuwen (en wie heeft daar baat bij ? juist…)Als de doemdenkers hun waanzin alsnog toch niet uit komt kan de kleine belegger op zijn aangeschafte goud 20 jaar blijven zitten tot het de waarde van de inkoopprijs terug haalt. Ik stel me de vraag eigenlijk… Lees verder »
Herman
Gast
Merk wel op dat hij zelf goud en zilver verkoopt ! Het feit dat de V.S en europa dermate veel geld druk om zijn financiele markten kunstmatig te ondersteunen zal zo vroeg of laat zijn gevolgen wel hebben. Ze adviseren ook dat edele metalen op korte tijd ook nog het enige echte betaalmiddel zal worden om je koopkracht te beschermen. Het is inderdaad een reeks om eens over na te denken. Als je dan nog even verder kijkt op het internet wordt daar aan gekoppeld dat het imploderen van de globale markten tot gevolg zou hebben dat we nu aan… Lees verder »
Yves
Gast
@ Al Fonds: dat is nu echt niet makkelijk. Het zijn tot nu toe 5 afleveringen en ze duren elk een 45 min, dus om dat samen te vatten? Een kleine poging. Hij geeft een historische uitleg over het ontstaan van geld of beter gezegd currency (valuta?) want volgens hem is daar een fundamenteel verschil in. Hoe het papieren geld niet meer gelinkt is aan goud (en de historie erachter) en dat elk “fiat currency” door de geschiedenis heen verdwenen is. En dat er terug zal gegaan worden naar het linken van geld aan goud, waardoor de goudprijs (zeer) sterk… Lees verder »
adribeir
Gast

Die reeks heb ik ook bekeken en de uitleg lijkt mij geloofwaardig.
Voor mij persoonlijk hoop ik dat de geschiedenis zich herhaalt, zoals Malone (zo heet die gladde amerikaan, dacht ik) voorspelt 🙂

Yves
Gast

vandaar dat ik spreek over de diegene die er in geloven en de rest. Heeft er iemand al de reeks “hidden secrets of money” gezien? Zelfs als je weet dat het gemaakt is door mensen die goud verkopen, en het gepresenteerd wordt door een “gladde” amerikaan vond ik het toch interessant om te volgen. Tenzij ik mij laat misleiden, en dan spreek ik niet over het goud maar over de info die gegeven wordt over ons monetair systeem. Iemand een andere mening?

Johan
Gast

De reeks “Hidden Secrets of Money” kan je bekijken op Youtube:

adribeir
Gast

Het ligt inderdaad in kluizen,… en blijft daar liggen. Van elke ounce fysiek goud, denken er 100 mensen dat zij eigenaar zijn. Als er ooit massaal goud wordt opgevraagd, kan de prijs exploderen.

adribeir
Gast

Als je weet dat het ongeveer 1000$ -1200$ kost om 1 ounce goud boven te halen, lijkt het mij logisch dat het neerwaarts risico veel kleiner is dan het opwaarts potentieel. Maar dat is slecht mijn gedacht.

luc1961
Gast

Sommigen beweren dat de goudprijs naar 1000$ gaat, anderen beweren dat zelfs 2500$ mogelijk is. Geen touw aan vast te knopen.

Yves
Gast

ik denk er al een tijdje aan om fysiek goud te kopen. Niet enkel als belegging maar ook als iets om op terug te vallen. Over aandelen en fondsen heb je duizend meningen, over goud maar 2; de “believers” en de “non-believers” maakt het eigenlijk gemakkelijk. Alleen wanneer moet je kopen? Volgens de meeste kenners en banken zit er voor dit jaar nog een verdere daling in van de goudprijs, maar dan moeten de beurzen goed blijven draaien natuurlijk en niet de dieperik ingaan zoals de voorbije dagen.

De kleine spaarder
Gast

Weet er hier iemand waar dit gaat eindigen ? Straks is koper meer waard dan goud…

Shemhazai
Gast
Dit is inderdaad een discussie de regelmatig terug de kop opsteekt. Persoonlijk schat ik de risico’s van fysische goudbeleggingen hoger in dan via gold-ETF’s. Risico’s zijnde fysische diefstal bij transport van fysisch goud, diefstal van het geld dat veelal cash moet betaald worden, bewaarpremie als je het goud niet in een bankkluis deponeert, verlies door het niet-liquide karakter van fysich goud, het dikwijls ondeelbare karakter van munten, staven, e.d. De ETF’s kunnen ook gecontroleerd worden op fysische ‘bullion’: uiteraard niet door jezelf, dit zou het risico voor de custodian te hoog maken. Maar indien de bewaarder een onafhankelijke partij is,… Lees verder »
Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Een fysieke goudtracker is toch nog altijd iets heel anders dan echt goud in eigen bezit. Want hoe ga je controleren of die tracker wel echt genoeg goud heeft liggen in haar kluizen om aan alle beleggers te voldoen?

Blijkbaar zijn de duitsers ook al niet meer zeker dat hun goud in het Amerikaanse Fort Knox er nog wel is en gaan ze dat ter plaatse controleren. Want om een of andere redenen wilt Amerika het goud niet meer teruggeven en dat roept toch vragen op:
http://dagprijsgoud.blogspot.be/2012/05/amerika-weigert-goud-vrij-te-geven-na_24.html

Een goudstuk in de hand is dus beter dan 10 goud ETF’s in de lucht ?

Shemhazai
Gast

Waarom fysisch goud kopen? Koop een goudtracker die in fysisch goud belegd (een ETF à la GLD). Als je in olie belegd ga je toch ook geen vaatjes inslaan? Die ETF’s zijn meestal heel liquide zodat je snel van je ‘goud’ vanaf kan.

El Nico
Gast

Als je je goud niet fysisch laat leveren, dan heb je geen enkele garantie.
Wat zal er gebeuren denk je wanneer iedereen zijn tracker wil omzetten in fysisch goud ?

Jos Bosmans
Gast

Als je er niet voor kan staan en het verdedigen dan is het niet van jou 😉

Sloeberke
Gast

Op een ander forum heb ik veel info gevonden over het aankopen van goud ( munten, staven enz… ).
Maar nu het tegenovergestelde: Stel ik heb goud in mijn bezit: waar en hoe weer verkopen ?
Gewoon terugsturen ? Naar zo’n goudopkoper waarvan je overal banners ziet ?

Shemhazai
Gast

“Moest het een aandeel zijn, dan had iedereen zeker al verkocht en winst genomen…”

En vervolgens in wat belegd? In Staatspapier met negatief rendement? Of als kleine man op ons veilige en dus oh-zo-laag-renderende spaarboekje? Dat is juist de kern van ‘goudbeleggen’. In tijden van grote onzekerheid, recessie en geldcreatie, naar de ‘veilige haven’ vluchten. Dan is het kwestie van je kop terug uit het zand te halen als de economie terug aantrekt. Dat moment kent niemand, maar daarom kunnen we ook ‘dynamisch’ een goudportefeuille beheren…à la Al Fonds 😉

chris
Gast

Hey allemaal,
Zolang er in Europa en de U.S géén economische heropleving zal gebeuren , zal de goudprijs blijven stijgen, hetzij langzaam , maar toch. Dan weten we nog niet wat er zal gebeuren met Griekenland, Spanje e.a.
Plus is de loonkost hier dermate hoog dat er van economische “push-up” weinig te zien zal zijn….

jan
Gast

Goud beleggingen zijn terug populair geworden, omdat er een zware economische recessie aan zit te komen, (omdat het een primair goed is) stel dat dat doemscenario er zit aan te komen, dan denk ik dat de investeerders in granen,…. toch nog een betere belegging zijn, goud kun je niet opeten in tijden van crisis, graan en suiker wel, deze zijn primairder dan goud, waardoor de prijs van voedsel grondstoffen dan ook meer kunnen stijgen.

El Nico
Gast

Beste Jan,

Goud kun je misschien wel niet opeten in tijden van crisis, maar met wat zal je je graan betalen als geen enkele munt nog waarde heeft ? Terug naar de ruilhandel van vroeger ? Of toch liever goud ?

evita
Gast

Hallo Mouche, Jij hebt blijkbaar ook goudmijnaandelen ! Ik krijg
regelmatig een gratis nieuwsbrief van ‘Slim Beleggen ‘ die info geeft over oa goud en goudmijnaandelen !

http://www.slimbeleggen.net/category/rapporten/goud-zilver/

Een aanrader, lezen toch kost niets hé ?

Mouche
Gast

Ik heb een goudmijnen fonds, dat van Blackrock ( met sterren!)…ik sta momenteel al op zo’n 25 % verlies. Alhoewel dit een andere topic is dan rechtstreeks in goud beleggen , stel ik toch vraag , of ik dit met verlies moet verkopen ( volgens Alfonds zijn werkwijze) of moet aanhouden en geduld hebben?

DJTW
Gast

Mmm, ik analyseer het iets anders. Goud is altijd in pieken gestegen:
– Tussen 1/1/8 en 1/1/9 bleef goud nagenoeg stabiel, maar binnen dat jaar waren er stijgingen en dalingen.
– Vervolgens een fundamentele stijging.
– Vervolgens weer wat jojo, maar in essentie redelijk stabiel.
– Gevolgd door een fundamentele stijging in Q4 2009
etc.
OOk dit jaar zie je dezelfde beweging. Alleen is de beweging groter geworden.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Als de bakker op de hoek het ook al heeft over zijn goudbeleggingen, dan is dat het signaal dat de beste tijd om in te stappen voorbij is.

Hoewel, je weet maar nooit.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be