We stellen ons toch serieuze vragen over het goud. Hopelijk hebben de vele kopers van de laatste weken de nodige veiligheidsmaatregelen in acht genomen ? De verkopers van dit edele metaal laten u waarschijnlijk steeds dezelfde grafiek zien. Omdat wij u reeds de raad gaven om nooit verder te gaan op één grafiek, publiceren wij er voor u drie !
De eerste grafiek geeft de evolutie weer van de laatste 3 maanden tot vandaag 27/12/2012
Dan de evolutie tijdens 2012 ( op enkele dagen na het volledige jaar )
Als je de evolutie bekijkt over de laatste 10 jaar dan kan deze grafiek u misschien geruststellen. Ga toch nog maar eens kijken naar de grafiek over de laatste 3 maanden.
Wat we er zeker dienen van te onthouden: nooit alle eieren in dezelfde mand ! Zelfs niet als het gouden eieren zijn.
Is er iemand met een glazen bol aan de andere kant ?
( Bron grafieken: Ariva.de )
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Op de xetra beurs is BlackRock Glb World Gold Fund ondertussen 5% hoger.
Zolang de Amerikanen geen overeenkomst kunnen sluiten over hun belastingen en schulden, zullen we nog wel wat volatliteit moeten voor lief nemen. Bovendien wordt dat dan door de media nog eens tot aan de rand opgeklopt. Ze hebben nu twee maanden tijd gekocht !
Kijk naar de negatieve reële intrest ( intrest – inflatie ) en je hebt meteen de belangrijkste reden waarom goud de komende jaren nog een aanzienlijke stijging zal kennen. We bevinden ons in een stierenmarkt en deze eindigen steeds met een overdrijvingsfase ( zie technologieaandelen in het verleden en momenteel staatsobigaties ). In goud hebben we dit nog niet gezien, maar het komt nog …Correcties in een stierenmarkt zijn er steeds geweest en blijken achteraf een koopmoment te zijn. Dat westerse overheden ( via bullionbanks ) de goudprijs trachten neer te halen via futures ( Comex ) neem ik er graag bij om mijn fiatgeld om te zetten in het énige echte geld nl. goud. Goudmijnfondsen blijf ik mijden. Deze investeren grotendeels in de grootste goudmijnbedrijven. De meesten kampen met stijgende cashkosten en een tekort aan nieuwe veelbelovende projecten. Maak u eigen huiswerk en ga op zoek naar mijnbedrijven die voldoen aan volgende criteria : lage cashkosten, kunnen investeren met cashflow, nieuwe projecten waarvan financiering reeds rond is en ondergewaardeerd ( op basis van marktkapialisatie/ bewezen reserve per ounce, maktkapitalisatie/productie per ounce en tot slot hoeveel jaar cahflow) t.o.v. concurrenten. De geselecteerde bedrijven zijn ook bij een goudprijs van 1.000 dollar winstgevend. NB het allerbelangste blijft GEDULD.
Geduld: zeker en vast een goede raad voor vele beleggers !
Winst nemen en herbalanceren. Tja heel wat mensen met echt fysiek ‘familie’ goud zullen dit wellicht niet doen en het blijven houden voor …. De goudfondsen in AF’s portfolio’s zijn eigenlijk fondsen in aandelen van vnl goudmijnbedrijven. Indirect speelt de goudprijs daar natuurlijk in mee maar ook een boel andere factoren. Op te merken valt dat de grafiek van BL gold er helemaal anders uitziet dan die van het metaal zelf. Misschien ontstaat er bij een prijsdaling juist meer vraag ?
Wie zal het zeggen ? in elke geval zijn de te lezen verklaringen waarom goud het op dit moment zo slecht doet soms hilarisch.
De grafieken hier gaan wel degelijk over de grondstof goud ( the real thing ). Mogen wij die hilarische verklaringen ook kennen ?
Al Fonds, wat ga jij doen met de goudfondsen in je verschillende portfolios: ga je ze houden of ga je ze verkopen?
In de ene portefeuille ( op 7 jaar ) heb ik reeds een deel goudfondsen verkocht: dat kan je daar vinden. Tijdens de volgende dagen ga ik starten met mijn evaluaties en dan gaan we zien… Ik kijk wel regelmatig naar de fondsen maar niet elke dag naar mijn portefeuilles ( dan word je gek )
Inderdaad, na tien jaren stijging mag je je afvragen of het niet eens tijd wordt de winst te nemen.achteraf bezien doe je het nooit goed…
Misschien niet alles verkopen en “herbalanceren” ?
Nou, geen glazen bol, maar wel een oude wijsheid: buy low, sell high. Wie daar nu nog aan twijfelt…wat maakt het uit als goud nog 10-15% stijgt en je ingestapt bent op “500” ? We worden enkel hebberig van die koersstijgingen. Waar doe je dan ‘rationeel’ bekeken nog moeilijk over ?
Moet ik nu uit jouw antwoord concluderen dat jij je goudvoorraad nu aan ‘t verkopen bent ? Of gaan we nog hoger en is dit maar een dipje ( even diep ademhalen en dan weer vlot hoger ) ?
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be