About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

27
Reageer op dit artikel

avatar
10 Comment threads
17 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Al FondsKarineHKDSSBpeter Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Karine
Gast
Karine
Al Fonds (Marc Person)
Lid

Er is iemand je voor geweest.
Als ik me niet vergis, zit die tracker zelfs al in de screenings van juli 2016.

peter
Gast
peter

daar heb je iets
ik zie zelf de spy als iets van 10 jaar met maandelijkse eenmalige opvolging
mutuals ook.. geen probleem maar liefst beperkt.. niet te dynamisch en geen enorme bedragen (ze blijven niet “winnen”) goud.. vastgoed.. niets mis mee
zéér gespreid dynamisch 10 jaar defensief 20 jaar niets mis mee
stocks met wat spreiding (bv olie.. goud.. iets spy) niets mis mee
mutuals zijn leuk maar ik zal er nooit enorme bedragen tegen gooien
(ik hou wel van een paar mutuals binnen bereik)
keyprivate dan toch maar es dan? wie weet hé
mvg

peter
Gast
peter

ik ken hier wel iets van van de andere mogelijkheden ook maar goud vooral de inzichten hier zijn niet helemaal slecht alhoewel goud ietsje te negatief hier gezien is denk ik op de lange termijn is het een optie dus geen korte termijn of gewoon, lange investering span. dus echt wel lang gaan bv ik heb 10 jaar, kan ik nog eens 5 jaar missen dus voor iemand die zijn geld ergens moet parkeren én laag kan kopen is goud wel een optie een intelligente zelf maar het vraagt opvolging inderdaad 10 jaar voor goud moet gezien worden als een… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik weet uit ervaring dat de meeste spaarders/beleggers een periode van 5 jaar en 8 jaar al als een heel erg lange periode beschouwen. Wat gaan die dan vinden van een periode van meer dan 10 jaar.

Stefan
Gast
Stefan

Geachte Robokat, 1. ik beweer niet dat er een correlatie is tussen goud en inflatie, wel dat goud een deel moet uitmaken van een evenwichtige portefeuille 2. wanneer je de markten volgt en de economische berichtgeving leest, dan weet u ook wel dat we niet spreken over duistere achterkamertjes, maar over simpele, aantoonbare feiten. Overigens wordt niet enkel de goudmarkt gemanipuleerd, maar ook aandelen en andere. Ook dat is aantoonbaar met vele feiten. U heeft het duidelijk niet met goud, dat hebben we inmiddels wel begrepen. Laten we de discussie daar dan ook bij houden, elk zijn mening hierin, dezelfde… Lees verder »

omega
Gast
omega

@Stefan Ik heb de goudkoers ooit als een grondig bekeken en daar valt echt geen pijl op te trekken. Zelfs in 2008 in volle bankencrisis heeft goud het niet persé beter gedaan. Ik zie dat de goudkoers iets is wat enorm op en neer gaat dus ik zou echt niet weten hoe daar zinvol in te beleggen. Dat het ganse systeem in mekaar zal stuiken geloof ik ook niet. Regeringen zullen wel trukendoos bovenhalen, bvb allles als schuld boeken en beetje bij mekaar wegschrappen en dat dan als enigste oplossing verkopen. Dit kan overigens het beste lukken als de hele… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Eerst om te lachen: misschien dekken ze ze af met oude gazetten of plastieken zakken…
Als je slechts ongeveer 10% in goud belegt en dit dan verdeelt over duizenden eenheden, dan vermoed ik dat die schommelingen wel niet meer zo hard opvallen. Ik denk dat we ons dikwijls teveel toespitsen op één onderdeel afzonderlijk. Mijn collega heeft die opmerking ook al eens gemaakt.

Karine
Gast
Karine

Ik dacht net iets interessants tegen gekomen te zijn genaamd Market Vectors Gold Miners ETF.

[ tekst verwijderd door de redactie wegen copyright inbreuk]

Stefan
Gast
Stefan

Akkoord met uw kritiek dat het artikel niet draait om het ‘mijden van goud’.
De stelling dat het geen bescherming biedt tegen inflatie is echter een open vraag. Daar komt geen ‘emotie’ bij kijken, goud dient bekeken op de lange termijn. Misschien heeft u gelijk dat het geen bescherming zal bieden bij een eventuele inflatie, doch misschien ook wel, ik zou daar geen ‘goud op verwedden’, zoals gezegd zijn de omstandigheden sterk gewijzigd, voor mij is het een kwestie van ‘gezond boerenverstand’! Vergeet ook niet dat de papieren goudprijs al tientallen jaren zwaar wordt gemanipuleerd …

juluscesar
Gast
juluscesar

Kristof, gelieve verder op te merken dat er in de mixer van mijn kapitaal wel degelijk mix-fondsen zitten die ongeveer in de verhouding die jij vooropstelde beleggen in goud. Vb Flossbach, invesco bal risk alloc…. gezien ze in de mijn kapitaal selectie zitten kan je moeilijk beweren dat mijn kapitaal vooringenomen sceptisch is tov edelmetalen. Ze laten het eerder aan de fondsbeheerders zelf over om hierover een strategie te bepalen en kijken of ze strategisch goed zaten de vorige 10 jaar. En toch wil ook een beetje olie op het vuur gieten 😉 we zouden deze discussie ook kunnen uitbreiden… Lees verder »

Stefan
Gast
Stefan

Alle waardering voor deze website en de vele goede adviezen. Ditmaal volg ik echter Kristof, dit artikel zit echt niet goed. Ik begrijp dat deze site focust op beleggingsfondsen, ook voor mij staan deze op nummer 1, maar wie dit artikel leest, zou denken dat goud te mijden is, terwijl dit absoluut niet correct is. Zoals gezegd in jullie nieuwjaarswensen, “resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”, dit geldt ook (en zeker) voor goud. De voorbije tientallen jaren zijn de economische omstandigheden grondig veranderd en dooreengeschud. De afschaffing van de goudstandaard is de aanzet geweest tot een… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Hebben jullie een andere versie gekregen of toch het artikel niet goed gelezen?

SB
Gast
SB

Interessante tweede- en derde laatste zin. Ben tamelijk nieuw in deze wereld en vind deze discussie toch wel interessant, vandaar nog twee vragen: 1) Hoe zou je goud in je portefeuille verwerken indien het enkel als bescherming dient? Pak je enkel fysiek goud of zijn trackers/fondsen en dergelijke hier ook geschikt voor? 2) Wanneer gebruik je jouw bescherming? Met andere woorden: wanneer verkoop je (en is het dan alsnog een belegging geworden)? -Wat doe je indien je de prijs op een aantal maanden/jaren de lucht in ziet schieten? Grijp je je kans en verkoop je of weersta je aan de… Lees verder »

HKDS
Lid

Wanneer je op ‘goud’ zoekt via onze zoekmotor, dan komen een aantal artikels tevoorschijn die je kunnen interesseren.
https://www.mijnkapitaal.be/thema/algemeen/hoe-beleggen-goud/ verwijst naar deze artikels.

Kristof
Gast
Kristof

Eerlijk gezegd vind ik dit een artikel met de haren getrokken. Klinkt crue, maar toch …
Goud en edele metalen koop je niet als onderpand/beveiliging tegen de nodige dalingen. Maar als reserve voor je vermogen. En net als alles mik je op minstens 10jr. ……

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik vermoed dat je het artikel kruiselings gelezen hebt.
Mijn collega zag zo’n expert op TV uitleggen dat goud een bescherming geeft tegen inflatie…
Hij was absoluut niet akkoord en toonde met zijn artikel dat goud geen bescherming gaf.
In the end hebben jullie dus allebei hetzelfde idee over goud…

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Historisch gezien moet je eerder denken aan 30 jaar: ruw weg de tijd tussen de piek van ’80 en ’10.

omega
Gast
omega

Gezien de goudprijs blijkbaar enorm op en neer gaat, vraag ik mij af hoe Flossbach met zo’n 9% goud zijn dagelijkse NIW onder controle kan houden? Enig idee?

Is dit http://www.morningstar.be/be/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000TA5I trouwens die Xetra Gold etf die ze in port hebben voor de Belgische variant en zeker dat die in fysiek goud belegt? Koers goud dus zeer wild zoals je kan zien.

juluscesar
Gast
juluscesar

Ik dacht vroeger ook verkeerdelijk dat die xetra goud een synthetische tracker was maar Robo wees er terecht op dat dit wel degelijk fysiek was. Hun slogan “Mehr als nur ein Papier” Je kunt op hun web site hier meer uitleg over vinden met opgave van de kluis waar het en welke staven goud er inzitten. “Xetra-Gold is wettelijk gezien een obligatie aan toonder, die een levering vordering effectiseert op goud en wordt ondersteund door goud in fysieke vorm” Je kunt zelfs dit goud laten leveren onder de vorm van Umicore staven. Blijkbaar hebben ze ook een soort kleine buffer… Lees verder »

omega
Gast
omega

Bedankt voor de uitleg. Soms een link naar ergens de koers van die Xetra Gold “obligatie” en eventueel naar die citatie van Flossbach (ze hebben meerdere sites).

In ieder geval lijkt het mij niet makkelijk om je port in evenwicht te houden met iets als goud wat continu sterk op en neer gaat. Flossbach blijft zowiezo mijn favo fonds in port. 😉

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Alle citaten van hierboven komen van de website van xetra -gold.com
Blijkbaar is flossbach ook aanhanger van het laatste citaat 😉
.

Cedrik
Gast
Cedrik

Interessant om lezen, al zou ik het wel beter vinden indien u de ‘tal van studies’ bij naam zou noemen en onderaan linken.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be