About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ann
Ann
4 jaren geleden

Vorige week nog belegd in een goudmijnfonds.
De koersen van de goudmijnen zijn achtergebleven tegenover de prijs van het goud. Dus lijkt mij een inhaalbeweging van de mijnen tegenover het goud zeker haalbaar.
Dit is risicokapitaal en niet echt voor de goede huisvader.

gunthersky
gunthersky
7 jaren geleden

Als je investeert in alle fondsen uit de mixer heb je sowieso al een beetje goud in je portefeuille onder de vorm van trackers in fysisch goud met Flossbach von Storch – Multiple Opportunities II RT (8%) en First Eagle Amundi International Fund (5%) , kijk er de samenstelling maar eens op na.

CP1234
CP1234
7 jaren geleden
Antwoord aan  gunthersky

Dan heb je geen goud, maar papier-goud in je portfolio, toch wel iets totaal anders.

Misschien kunnen de heren van Mijn Kapitaal het totale verschil eens duidelijk uitleggen, want als er nu één materie is waar er gigantische misverstanden over bestaan is het dit wel.

CP1234
CP1234
7 jaren geleden

Klopt, maar velen zien het gigantische verschil niet tussen papier-goud en fysiek goud, misschien kunnen jullie daar eens wat verder op ingaan in de toekomst.

CP1234
CP1234
7 jaren geleden

Wie goud wil bezitten moet effectief fysiek goud kopen, al de rest zijn speculatieve beleggingsinstrumenten zonder enige goudvoorraad die er achter zit.
Om op korte termijn te speculeren vind ik goudfondsen ( Blackrock world gold en niet de mining variant ) zeer lucratief als je laag kan kopen en ze niet te lang wil houden.

Hoort in de categorie voor wie zich niet blindstaart op schommelingen en het niet koopt voor de lange termijn in tegenstelling tot fysiek goud wat je dan weer wel voor de lange termijn koopt.

Herman
7 jaren geleden

Als kleine belegger tracht ik ietwat inzicht te krijgen op de financiële wereld. En die moet je (denk ik) globaal bekijken. Meer en meer lees je dat landen zoals Duitsland en Nederland (en nog vele anderen) hun goudvoorraad terug naar eigen land halen. Blijkbaar vertrouwen de centrale banken elkaar onderling niet meer zo goed, en staan landen onder druk van de publieke opinie om hun goud terug te halen. De Amerikaanse fed heeft erg lang de persen dollars laten drukken om uit het slop te raken, en toch is op dit moment de dollar erg sterke munt. Ik lees zelfs dat de Amerikanen hun goudvoorraad jaren lang geleased hebben. China en Rusland hebben al gigantische goudaankopen gedaan. De euro wordt meer en meer in vraag gesteld en de eurozone doet het allesbehalve goed. Wat moeten we daar als kleine belegger allemaal van denken ? Wat is de impact van die gigantische verschuiving van goud van west naar oost ?

Dan als laatste nog (maar off topic) de fondsbeheerders bouwen hun cash gigantisch op, op het forum hier lees i dat ze wachten op een opportuniteit, maar is dat wel zo ? Als ik lees dat de grootste goeroes op een gigantische berg cash zitten zou je haast denken dat er iets meer moet aan de hand zijn.

Waar gaat dit allemaal naartoe ? valutaoorlog ? implosie van het monetair systeem ?

Zoveel zaken waar ik geen touw aan kan knopen.

evita
8 jaren geleden

Ja Robokat, sorry, maar je ontgoochelt me wat , ik zou denken dat je bij spreiding ook aan goud zou denken !

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden

Ok bedankt voor je info. Ik ga het world mining fonds zeker eens wat beter opvolgen in de toekomst. Maar toch blijf ik om de 1 of andere reden nog geloven in het “world gold”-fonds en fysiek goud op de langere termijn (5 à 10 jaar), aangezien fysiek goud toch ook “schaarser” blijkt te worden…en bij een eventueel verdere (sterke) daling van de goudprijs overweeg ik toch wel sterk om in te stappen/bij te kopen…

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden

De vraag is waar vind je zo’n interessant “breed” grondstoffenfonds?

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden

Zelf beleg je dan eerder “gespreid” kleine bedragen in het Blackrock World Mining A2-fonds? Als je op rabobank.be kijkt bij de “hottest funds” staat het Blackrock World gold-fonds in de top 10 op plaats 3 geloof ik. Blijkbaar zijn er toch mensen die hierin op termijn geloven?

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden

Op slimbeleggen.be wordt nochtans altijd sterk aangeraden om voor goud en zeker goudmijnaandelen te kiezen in 2014…Blijft toch een aparte categorie, maar misschien valt hier wel geld mee te verdienen na de sterke daling van dit jaar?

jules cesar
jules cesar
8 jaren geleden

De meeste goudmijnen zijn ‘niet ethisch” =milieu en menselijke schade.
Een alternatief is het Belgische Umicore. Recyclage van Electronica met herwinning van edelmetalen die dan verwerkt worden in katalysatoren voor wagens en oplaadbare batterijen ….dus ook aan de andere kant milieuvriendelijk. Voor sommige metalen wordt Umicore als belangrijkste (bovengrondse) mijn gezien.
Het aandeel doet het niet goed maar beter dan de goudmijnaandelen. Door de lage notering slaan enkele holdings en ook Umicore zelf aandelen in.

De ETF all commodities wordt ook als onethisch gezien gezien je met voeding speculeert. Hierdoor wordt soms basis voeding ‘achter gehouden’ bij voedselschaarste om bij echte honger ze dan duur te verkopen. De landbouwer zelf ziet hiervan helaas niets. Misschien iets om over na te denken ?

Een aparte klasse van mijnen/delfstoffen zij de ‘rare aardjongens’ (rare earth metals); komen terug in de belangstelling met bv magneten voor windmolens, tesla motors, drones…

Blijft allemaal erg speculatief.

Al Fonds (Marc Person)
8 jaren geleden

Dat kunnen inderdaad erg interessante trackers zijn, maar hun tendens is op dit moment sterk dalend. Ik zou toch nog wat wachten om ze aan te kopen als je niet onmiddellijk negatief wil staan.

brandegg
brandegg
8 jaren geleden

Gaat het om deze ISIN-code? “DE000A0KRKC6”

Piron
Piron
8 jaren geleden

Waar kan je die tracker “ETFS All commodities” kopen? Bij binck?
wat is de isin-code hiervan? Ik zou deze graag eens opvolgen…

Kevin
Kevin
8 jaren geleden

Omdat ik dacht dat het goud in 2010 al teveel gestegen was heb ik voor een BlackRock Global Funds – World Mining A2 gekozen (met het idee dat deze meer divercificatie zou hebben dan een louter goudfonds). Stond destijds ook in meerdere selecties hier op de site. Maar veel verschil heeft het niet uitgemaakt want sindsdien (3j) zijn deze fors blijven dalen. Ik zie deze ook niet meer in de laatste lijstjes verschijnen. Een gevallen ster ???

Vowani
8 jaren geleden

: interessant idee van jou om voor een breed grondstoffenfond te kiezen. Voor welk fonds heb jij in deze categorie gekozen?

Zan
Zan
8 jaren geleden

Er zijn toch ook goudfondsen die wel in goud zelf beleggen (en niet in goudmijnen), zoals ETFS Physical Gold? Gesteld dat iemand toch (beperkt) in goud wil investeren (bijvoorbeeld om toch nog iets te hebben in geval van plotse hyperinflatie), lijkt zo een physical gold fonds u dan een goed idee (in vergelijking met het alternatief: zelf echt goud kopen en ergens in een kluis leggen)?

moustache
moustache
8 jaren geleden

Een interessant alternatief voor diegenen die goud en zilver niet in de tuin willen begraven is CEF.
Dit is een beursgenoteerde onderneming welke enkel fysiek goud en zilver als activa heeft.
Deze onderneming bestaat al meer dan 20 jaar en de edelmetalen worden bewaard in Canada.
Bijkomend voordeel is dat dit aandeel momenteel met een discount noteert van ongeveer 6 % op de intrinsieke waarde. Een discount komt meestal voor bij een negatief sentiment. Omgekeerd noteerde het aandeel in de euforietijden met een premie. De samenstelling is 57 % goud en 42 % zilver. Ongeveer 1 % cash om kosten te dekken.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

32
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x