About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

32
Reageer op dit artikel

avatar
17 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
AnnCP1234RobokatguntherskyHerman Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Ann
Gast
Ann

Vorige week nog belegd in een goudmijnfonds.
De koersen van de goudmijnen zijn achtergebleven tegenover de prijs van het goud. Dus lijkt mij een inhaalbeweging van de mijnen tegenover het goud zeker haalbaar.
Dit is risicokapitaal en niet echt voor de goede huisvader.

gunthersky
Gast
gunthersky

Als je investeert in alle fondsen uit de mixer heb je sowieso al een beetje goud in je portefeuille onder de vorm van trackers in fysisch goud met Flossbach von Storch – Multiple Opportunities II RT (8%) en First Eagle Amundi International Fund (5%) , kijk er de samenstelling maar eens op na.

CP1234
Gast
CP1234

Dan heb je geen goud, maar papier-goud in je portfolio, toch wel iets totaal anders.

Misschien kunnen de heren van Mijn Kapitaal het totale verschil eens duidelijk uitleggen, want als er nu één materie is waar er gigantische misverstanden over bestaan is het dit wel.

CP1234
Gast
CP1234

Wie goud wil bezitten moet effectief fysiek goud kopen, al de rest zijn speculatieve beleggingsinstrumenten zonder enige goudvoorraad die er achter zit.
Om op korte termijn te speculeren vind ik goudfondsen ( Blackrock world gold en niet de mining variant ) zeer lucratief als je laag kan kopen en ze niet te lang wil houden.

Hoort in de categorie voor wie zich niet blindstaart op schommelingen en het niet koopt voor de lange termijn in tegenstelling tot fysiek goud wat je dan weer wel voor de lange termijn koopt.

Herman
Gast

Als kleine belegger tracht ik ietwat inzicht te krijgen op de financiële wereld. En die moet je (denk ik) globaal bekijken. Meer en meer lees je dat landen zoals Duitsland en Nederland (en nog vele anderen) hun goudvoorraad terug naar eigen land halen. Blijkbaar vertrouwen de centrale banken elkaar onderling niet meer zo goed, en staan landen onder druk van de publieke opinie om hun goud terug te halen. De Amerikaanse fed heeft erg lang de persen dollars laten drukken om uit het slop te raken, en toch is op dit moment de dollar erg sterke munt. Ik lees zelfs… Lees verder »

evita
Gast

Ja Robokat, sorry, maar je ontgoochelt me wat , ik zou denken dat je bij spreiding ook aan goud zou denken !

costaadeje
Gast
costaadeje

Ok bedankt voor je info. Ik ga het world mining fonds zeker eens wat beter opvolgen in de toekomst. Maar toch blijf ik om de 1 of andere reden nog geloven in het “world gold”-fonds en fysiek goud op de langere termijn (5 à 10 jaar), aangezien fysiek goud toch ook “schaarser” blijkt te worden…en bij een eventueel verdere (sterke) daling van de goudprijs overweeg ik toch wel sterk om in te stappen/bij te kopen…

costaadeje
Gast
costaadeje

De vraag is waar vind je zo’n interessant “breed” grondstoffenfonds?

costaadeje
Gast
costaadeje

Zelf beleg je dan eerder “gespreid” kleine bedragen in het Blackrock World Mining A2-fonds? Als je op rabobank.be kijkt bij de “hottest funds” staat het Blackrock World gold-fonds in de top 10 op plaats 3 geloof ik. Blijkbaar zijn er toch mensen die hierin op termijn geloven?

costaadeje
Gast
costaadeje

Op slimbeleggen.be wordt nochtans altijd sterk aangeraden om voor goud en zeker goudmijnaandelen te kiezen in 2014…Blijft toch een aparte categorie, maar misschien valt hier wel geld mee te verdienen na de sterke daling van dit jaar?

jules cesar
Gast
jules cesar

De meeste goudmijnen zijn ‘niet ethisch” =milieu en menselijke schade. Een alternatief is het Belgische Umicore. Recyclage van Electronica met herwinning van edelmetalen die dan verwerkt worden in katalysatoren voor wagens en oplaadbare batterijen ….dus ook aan de andere kant milieuvriendelijk. Voor sommige metalen wordt Umicore als belangrijkste (bovengrondse) mijn gezien. Het aandeel doet het niet goed maar beter dan de goudmijnaandelen. Door de lage notering slaan enkele holdings en ook Umicore zelf aandelen in. De ETF all commodities wordt ook als onethisch gezien gezien je met voeding speculeert. Hierdoor wordt soms basis voeding ‘achter gehouden’ bij voedselschaarste om bij… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dat kunnen inderdaad erg interessante trackers zijn, maar hun tendens is op dit moment sterk dalend. Ik zou toch nog wat wachten om ze aan te kopen als je niet onmiddellijk negatief wil staan.

brandegg
Gast
brandegg

Gaat het om deze ISIN-code? “DE000A0KRKC6”

Piron
Gast
Piron

Waar kan je die tracker “ETFS All commodities” kopen? Bij binck?
wat is de isin-code hiervan? Ik zou deze graag eens opvolgen…

Kevin
Gast
Kevin

Omdat ik dacht dat het goud in 2010 al teveel gestegen was heb ik voor een BlackRock Global Funds – World Mining A2 gekozen (met het idee dat deze meer divercificatie zou hebben dan een louter goudfonds). Stond destijds ook in meerdere selecties hier op de site. Maar veel verschil heeft het niet uitgemaakt want sindsdien (3j) zijn deze fors blijven dalen. Ik zie deze ook niet meer in de laatste lijstjes verschijnen. Een gevallen ster ???

Vowani
Gast

@Robokat: interessant idee van jou om voor een breed grondstoffenfond te kiezen. Voor welk fonds heb jij in deze categorie gekozen?

Zan
Gast
Zan

Er zijn toch ook goudfondsen die wel in goud zelf beleggen (en niet in goudmijnen), zoals ETFS Physical Gold? Gesteld dat iemand toch (beperkt) in goud wil investeren (bijvoorbeeld om toch nog iets te hebben in geval van plotse hyperinflatie), lijkt zo een physical gold fonds u dan een goed idee (in vergelijking met het alternatief: zelf echt goud kopen en ergens in een kluis leggen)?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be