About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

43 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Filip
Filip
8 jaren geleden

@CP1234: Als je echt van plan bent om deze tracker voor lange termijn aan te houden, dan vrees ik dat je jammer genoeg het punt van dit artikel (contango) niet echt hebt begrepen…
Ik zou zeker een kijkje nemen op: http://www.investopedia.com/terms/c/contango.asp & http://www.investopedia.com/articles/07/contango_backwardation.asp (en dan wordt het ook meteen duidelijk waarom dit geen goede “lange termijn” belegging is zoals fondsen dat mogelijks wel zijn, tenzij het “backwardation” fenomeen zich gedruende deze ganse looptijd zou voordoen uiteraard).

CP1234
CP1234
8 jaren geleden
Antwoord aan  Filip

@ Filip: Bedankt voor je wijze raad, ik begrijp er inderdaad niet veel van vrees ik, ik beleg al meer dan 15 jaar in zo’n producten, tot op heden heb ik nog nooit verlies geleden erop, zal wel gewoon geluk zijn …

CP1234
CP1234
8 jaren geleden

Heb ondertussen op minder dan een maand tijd wel meer dan 65% winst op mijn olietracker UCO, gekocht aan 6 USD.
Daarjuist eens gekeken naar mijn Keyplan, Carmignac Patrimoine daarentegen staat + 29% op 7,5 jaar tijd.

Ik vind het spijtig dat deze site zo zwart/wit is. In jullie ogen is er precies maar 1 product goed en dat is de beleggingsfondsen die jullie aanraden.

Wijzen op de gevaren van trackers vind ik zeer goed, dat de koers van een grondstoftracker ook minder herstelt bij een koersherstel klopt ook volledig, maar het gewoonweg over de kam van het speculeren te gooien en het niet als beleggen te willen aanzien is gewoonweg larie en apekool.

In elke portfolio moet men een goede spreiding hebben tussen veilige producten als: spaarrekeningen, termijnrekeningen, …; risicovollere producten als beleggingsfondsen en aandelen en de producten met een hoger risico als trackers.

Maar vanaf dat men begint met beleggingsfondsen moet men zijn/ haar huiswerk maken, doe je dat ben je een belegger, koop je maar iets in de hoop op winst dan speculeer je want je kan net zo goed naar het casino gaan.

Spijtig dat jullie dat deeltje over je huiswerk maken en weten wat je koopt steeds vergeten ipv het gewoonweg af te schieten …

CP1234
CP1234
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Die 65% is relatief want ik ben niet van plan om die nu al te verkopen maar nog aan te houden voor de langere termijn, net als ik bv. een beleggingsfonds koop.

En ik heb er, zoals aangegeven, niets op tegen dat jullie een duidelijk artikel maken met de gevaren en addertjes van grondstoftrackers, maar jullie conclusie is altijd zo negatief en jullie verdediging is altijd van dezelfde aard, omwille van “te complex voor beginnende beleggers.”

Door je huiswerk te maken, door producten te kopen en door af en toe je broek te scheuren word je een meer ervaren belegger of besef je dat bepaalde producten je liggen of niet.

Ik neem trouwens aan ( hoop ik alvast ) dat niet al jullie lezers onervaren zijn en dat deze groep meer is met een objectieve kijk ipv een subjectieve.
Veranderd anders jullie naam van MijnKapitaal in “Beleggen voor dummies”

Ik vind het spijtig dat jullie niet uitgegroeid zijn tot een volwaardig alternatief voor de nutteloze praatbarak die Spaargids al jaren is.

Ronny
Ronny
8 jaren geleden
Antwoord aan  CP1234

Ik vind ook dat die 5% van de bevolking die geen specialisten zijn en geen universitaire studies hebben gedaan hier niets te zoeken hebben. Daar zijn andere websites voor … ☺ Die “dummy ‘s” of beginnende beleggers zijn wel gediend met de artikels hier. Geschreven in klare taal en in dit geval als waarschuwing geschreven. Ga maar eens naar een bank en spreek over MK, je ziet de “specialisten” krimpen in hun stoel. Doe zo voort MK.

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ronny

Zolang je voor de bank een makkelijke prooi bent waar veel geld aan te verdienen valt, ben je “ne goeie”. En wees maar zeker dat ze je niet alleen producten verkopen die voldoen aan je profiel. Want onder het mom van “de klant wil wat winst” verkopen ze je de meest risicovolle en ingewikkelde producten, waarvan ze het risico verzwijgen en daarna, als je er zelf achter komt, ontkennen. Ik kan er helaas van meespreken, en het heeft me naast veel kopzorgen ook al veel geld gekost (zowel kosten als verliezen).
Vanaf dat je je zelf een beetje begint te informeren, en hier dagelijks de kans krijgt om bij te leren (waarvoor dank), wordt je “ne lastige” voor de bank.
En ja, er wordt hier vaak op het risico gewezen. En maar goed ook. Een (groot) deel van de volgers/lezers zijn mensen die er niet veel van kennen en op zoek zijn naar een hopelijk beter rendement met liefst zo weinig mogelijk risico. Het gaat per slot van rekening over mijn zuur verdiende centjes.
Dus: Doe zo voort MK !

peter
peter
8 jaren geleden

inderdaad! maar het is leuk om eens een bevestiging te lezen, ivm, deze toch wel tricky trackers! (dan weet ik dat ik goed bezig ben!) mvg

peter
peter
8 jaren geleden

hallo robokat ,
je hebt toch ook langere termijn investeringen die daar niet echt tussen vallen zoals bv Royal Dutch Shell Plc Class A en cef central fund of canada CEF is goud en het andere is olie cef koopt fysiek aan en plc A is een aandeel wat denk je van bv cef (in het algemeen, geen persoonlijk advies) dan gaat de hele tracker redening toch niet meer op mvg

Arne
Arne
8 jaren geleden

Voor goudtrackers is dit niet altijd het geval er zijn trackers die goud fysiek aanhouden bijvoorbeeld xetra-gold en Gold Bullion Securities (zoals er ook aandelentrackers zijn die geen enkel aandeel aanhouden maar swaps 😉 )

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  Arne

Het was nochtans de GBS (Gold Bullion Securities) die ik niet kon kopen daar hij viel onder de ingewikkelde beleggingsproducten.

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Je kan het wel krijgen via KeyPrivate. Maar ik heb momenteel het geld niet beschikbaar om daarin te stappen…

wordpres01
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

De Gold Bullion Securities (GB00B00FHZ82) is te koop bij Binckbank. Hier is er blijkbaar geen probleem
om deze ETF aan te bieden.mvg

CP1234
CP1234
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Je kan die “ingewikkelde producten”‘ wel kopen bij keytrade maar dan moet je een disclaimer aanvaarden dat je iets koopt waar je zelf van aangeeft dat je er te weinig kennis over bezit. Heb dat bij mijn partner ook al meerdere malen moeten doen bij het aankopen van trackers op haar naam.

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  CP1234

Ik heb er toen voor gebeld, omdat in mijn profiel stond dat ik trackers kon kopen. En de GBS was in mijn ogen gewoon een tracker. Als ik hem toch perse wilde kopen, moest ik de vragenlijst invullen over al die producten waar ik niets van ken. Tenzij ik er met een boek over beleggen/google naast zit, vrees ik dat ik hiervoor niet ga slagen.
Maar als je een tip hebt over hoe ik die disclaimer kan aanvaarden, zonder die vragenlijst over die producten in te vullen, ben ik altijd geïnteresseerd.

CP1234
CP1234
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

@ Ann: gewoon invullen, als je niet slaagt kun je achteraf toch kopen maar dan met de disclaimer.

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Bedankt voor de tip. Maar ‘k ga er toch nog eens over nadenken, na bovenstaand artikel. En aangezien de koers ondertussen al serieus gestegen is… weet ik niet of het nog de goede moment is. Maar op een dag zal het ook niet steken 😉

Ann
Ann
8 jaren geleden

Dit principe, waar bij futures e.d. aangekocht worden voor een tracker, is dit ook van toepassing bij goudtrackers ? Ik wou hiervan een pakketje kopen begin februari, maar kon/mocht dit niet omdat het onder de ingewikkelde beleggingsproducten viel.

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Bedankt voor de verhelderende uitleg ! Weer wat bijgeleerd vandaag.

HKDS
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Er zijn goudtrackers die werken met contracten = “papieren goud”.
Er zijn goudtrackers die werken met goudstaven = fysiek goud. Voorbeeld:

ETFS Physical Gold ISIN JE00B1VS3770
ETFS Physical Gold (PHAU) is designed to offer security holders a simple, cost-efficient and secure way to access the gold market by providing a return equivalent to the movements in the gold spot price less the applicable management fee.
PHAU is backed by physical allocated gold held by HSBC Bank plc (the custodian). Only metal that conforms with the London Bullion Market Association’s (LBMA) rules for Good Delivery can be accepted by the custodian. Each physical bar is segregated, individually identified and allocated.
Vault location: London, UK

Ander voorbeeld: Gold Bullion Securities ISIN GB00B00FHZ82

Redactie
8 jaren geleden

Ik was gaan opzoeken of het nu ETP of ETF is. Misschien het ene een vertaling van het andere zoals NAV en NIW?
ETP blijkt de afkorting te zijn van Exchange-traded product en dat omvat zowel ETF (Exchange-traded Funds) als ETN (Exchange-traded notes).
Weeral iets slimmer…

Stein
Stein
8 jaren geleden

Beste medelezers,
Een interessante ETF in die zin is DB Platinum Commodities r1c. Al eens bekenen?
Deze tracker zou het effect van contango precies trachten uit te vlakken.
Misschien toch de moeite?

Kevin
Kevin
8 jaren geleden

Olie kan echt niet meer lager gaan dan nu! Alle oliebedrijven in het Westen zitten serieus in de problemen door de lage prijzen.

Ik zou graag een tracker kopen, welke zien jullie dan als beste voor de Crude Oil?

Kevin
Kevin
8 jaren geleden

Momenteel lijkt het interessant te zijn om toch in olietrackers te stappen. Er zal de komende maanden minder olie geproduceerd worden zodat de prijs terug kan stijgen.
Die contango speelt dan wel in het nadeel, maar zal quasi geen hinder opleveren de komende maanden.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Aanvoelen is iets anders dan weten. Deze week nog in de Tijd: petroleumprijs kan naar 20 EUR.
Wie zou zoiets kunnen voorspellen en dan nog in een gemanipuleerde markt.

Steven
Steven
8 jaren geleden

Wauw, zeer duidelijk artikel. Ik wist dit totaal niet.
Ik belegde eigenlijk in een olie en AU ETF omdat ik net dacht dat dit 1/1 de olie & goud prijs volgde.
En aangezien de olie / goud prijs op zeer lange termijn toch altijd stijgt…

Als je op lange termijn in olie & goud wil beleggen, welke instrumenten zijn dan wel beter?
Goudfondsen zijn meer mijnbouwfondsen die niet de goudwaarde volgen…

Steven
Steven
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Misschien wel nog een vraag: Ik zit zelf in Au en olie (lange termijn). Ook in ETF’s (helaas als ik bovenstaand artikel lees).
Ik zie wel als ik de morningstar grafiek bekijk dat de olietracker waarin ik zit dieper dan zijn benchmark terugzakt bij snelle/langdurige negatieve bewegingen. Dit is namelijk de oliemarkt waarin we nu inzitten. Dit zal het bewuste contango effect zijn.

Bekijk ik de grafiek op langere termijn valt me op dat bij opwaartse bewegingen, de tracker wel zijn benchmark terug inhaalt (in tegenstelling tot de USO en ook voor extra positieve rednementen kan zorgen.

Klopt dit en zo ja heeft dit ook een naam? Zo je, dan gaat (indien de oliemarkt opnieuw zou herstellen) het contango effect zich toch op termijn herstellen?

lucia
lucia
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Is dit voor alle grondstoffen hetzelfde ? vb koffie

Kun je eens een grafiek tonen met de evolutie van de koffieprijs met de trackers :
ETFS COFFEE GB00B15KXP72
ETFS DAILY LEVERAGED COFFEE DE000A0V9YT0 (200%)

Ben benieuwd hoe de tracker met hefboom evolueert t.o.v. de koffieprijs

Thomas
Thomas
8 jaren geleden

Zeer helder. Is er dan een beter alternatief om hierop in te spelen ?

Rick
Rick
8 jaren geleden

Bedankt voor de duidelijke uitleg!
Is er volgens jullie een andere, wel goede, manier om van de huidige lage grondstofprijzen te profiteren?

jempi
jempi
8 jaren geleden

Gevaarlijk Spelletje die grondstoffen! En zoals Al Fonds vroeger zei, ze pompen of pompen niet, ze houden stockages vast of dumpen, om de prijzen kunstmatig te beïnvloeden.

Nog een vraagje moet je elke keer aanvinken dat je van nieuwe berichten op de hoogte wilt gesteld worden? Of als je dat ooit 1 keer gedaan heb, is dat genoeg? Reacties vink ik altijd aan!

Kevin
Kevin
8 jaren geleden

Bedankt voor het ophelderende artikel.

Giek
Giek
8 jaren geleden

Weer zeer helder en nuttig.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

43
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x