About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

43
Reageer op dit artikel

avatar
16 Comment threads
27 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
AnnRonnyCP1234FilipRobokat Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Filip
Gast
Filip

@CP1234: Als je echt van plan bent om deze tracker voor lange termijn aan te houden, dan vrees ik dat je jammer genoeg het punt van dit artikel (contango) niet echt hebt begrepen…
Ik zou zeker een kijkje nemen op: http://www.investopedia.com/terms/c/contango.asp & http://www.investopedia.com/articles/07/contango_backwardation.asp (en dan wordt het ook meteen duidelijk waarom dit geen goede “lange termijn” belegging is zoals fondsen dat mogelijks wel zijn, tenzij het “backwardation” fenomeen zich gedruende deze ganse looptijd zou voordoen uiteraard).

CP1234
Gast
CP1234

@ Filip: Bedankt voor je wijze raad, ik begrijp er inderdaad niet veel van vrees ik, ik beleg al meer dan 15 jaar in zo’n producten, tot op heden heb ik nog nooit verlies geleden erop, zal wel gewoon geluk zijn …

CP1234
Gast
CP1234

Heb ondertussen op minder dan een maand tijd wel meer dan 65% winst op mijn olietracker UCO, gekocht aan 6 USD. Daarjuist eens gekeken naar mijn Keyplan, Carmignac Patrimoine daarentegen staat + 29% op 7,5 jaar tijd. Ik vind het spijtig dat deze site zo zwart/wit is. In jullie ogen is er precies maar 1 product goed en dat is de beleggingsfondsen die jullie aanraden. Wijzen op de gevaren van trackers vind ik zeer goed, dat de koers van een grondstoftracker ook minder herstelt bij een koersherstel klopt ook volledig, maar het gewoonweg over de kam van het speculeren te… Lees verder »

peter
Gast
peter

inderdaad! maar het is leuk om eens een bevestiging te lezen, ivm, deze toch wel tricky trackers! (dan weet ik dat ik goed bezig ben!) mvg

peter
Gast
peter

hallo robokat ,
je hebt toch ook langere termijn investeringen die daar niet echt tussen vallen zoals bv Royal Dutch Shell Plc Class A en cef central fund of canada CEF is goud en het andere is olie cef koopt fysiek aan en plc A is een aandeel wat denk je van bv cef (in het algemeen, geen persoonlijk advies) dan gaat de hele tracker redening toch niet meer op mvg

Arne
Gast
Arne

Voor goudtrackers is dit niet altijd het geval er zijn trackers die goud fysiek aanhouden bijvoorbeeld xetra-gold en Gold Bullion Securities (zoals er ook aandelentrackers zijn die geen enkel aandeel aanhouden maar swaps 😉 )

Ann
Gast
Ann

Het was nochtans de GBS (Gold Bullion Securities) die ik niet kon kopen daar hij viel onder de ingewikkelde beleggingsproducten.

wordpres01
Gast

De Gold Bullion Securities (GB00B00FHZ82) is te koop bij Binckbank. Hier is er blijkbaar geen probleem
om deze ETF aan te bieden.mvg

CP1234
Gast
CP1234

Je kan die “ingewikkelde producten”‘ wel kopen bij keytrade maar dan moet je een disclaimer aanvaarden dat je iets koopt waar je zelf van aangeeft dat je er te weinig kennis over bezit. Heb dat bij mijn partner ook al meerdere malen moeten doen bij het aankopen van trackers op haar naam.

Ann
Gast
Ann

Ik heb er toen voor gebeld, omdat in mijn profiel stond dat ik trackers kon kopen. En de GBS was in mijn ogen gewoon een tracker. Als ik hem toch perse wilde kopen, moest ik de vragenlijst invullen over al die producten waar ik niets van ken. Tenzij ik er met een boek over beleggen/google naast zit, vrees ik dat ik hiervoor niet ga slagen.
Maar als je een tip hebt over hoe ik die disclaimer kan aanvaarden, zonder die vragenlijst over die producten in te vullen, ben ik altijd geïnteresseerd.

CP1234
Gast
CP1234

@ Ann: gewoon invullen, als je niet slaagt kun je achteraf toch kopen maar dan met de disclaimer.

Ann
Gast
Ann

Bedankt voor de tip. Maar ‘k ga er toch nog eens over nadenken, na bovenstaand artikel. En aangezien de koers ondertussen al serieus gestegen is… weet ik niet of het nog de goede moment is. Maar op een dag zal het ook niet steken 😉

Ann
Gast
Ann

Dit principe, waar bij futures e.d. aangekocht worden voor een tracker, is dit ook van toepassing bij goudtrackers ? Ik wou hiervan een pakketje kopen begin februari, maar kon/mocht dit niet omdat het onder de ingewikkelde beleggingsproducten viel.

HKDS
Lid

Er zijn goudtrackers die werken met contracten = “papieren goud”. Er zijn goudtrackers die werken met goudstaven = fysiek goud. Voorbeeld: ETFS Physical Gold ISIN JE00B1VS3770 ETFS Physical Gold (PHAU) is designed to offer security holders a simple, cost-efficient and secure way to access the gold market by providing a return equivalent to the movements in the gold spot price less the applicable management fee. PHAU is backed by physical allocated gold held by HSBC Bank plc (the custodian). Only metal that conforms with the London Bullion Market Association’s (LBMA) rules for Good Delivery can be accepted by the custodian.… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik was gaan opzoeken of het nu ETP of ETF is. Misschien het ene een vertaling van het andere zoals NAV en NIW?
ETP blijkt de afkorting te zijn van Exchange-traded product en dat omvat zowel ETF (Exchange-traded Funds) als ETN (Exchange-traded notes).
Weeral iets slimmer…

Stein
Gast
Stein

Beste medelezers,
Een interessante ETF in die zin is DB Platinum Commodities r1c. Al eens bekenen?
Deze tracker zou het effect van contango precies trachten uit te vlakken.
Misschien toch de moeite?

Kevin
Gast
Kevin

Olie kan echt niet meer lager gaan dan nu! Alle oliebedrijven in het Westen zitten serieus in de problemen door de lage prijzen.

Ik zou graag een tracker kopen, welke zien jullie dan als beste voor de Crude Oil?

Kevin
Gast
Kevin

Momenteel lijkt het interessant te zijn om toch in olietrackers te stappen. Er zal de komende maanden minder olie geproduceerd worden zodat de prijs terug kan stijgen.
Die contango speelt dan wel in het nadeel, maar zal quasi geen hinder opleveren de komende maanden.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Aanvoelen is iets anders dan weten. Deze week nog in de Tijd: petroleumprijs kan naar 20 EUR.
Wie zou zoiets kunnen voorspellen en dan nog in een gemanipuleerde markt.

Steven
Gast
Steven

Wauw, zeer duidelijk artikel. Ik wist dit totaal niet.
Ik belegde eigenlijk in een olie en AU ETF omdat ik net dacht dat dit 1/1 de olie & goud prijs volgde.
En aangezien de olie / goud prijs op zeer lange termijn toch altijd stijgt…

Als je op lange termijn in olie & goud wil beleggen, welke instrumenten zijn dan wel beter?
Goudfondsen zijn meer mijnbouwfondsen die niet de goudwaarde volgen…

Thomas
Gast
Thomas

Zeer helder. Is er dan een beter alternatief om hierop in te spelen ?

Rick
Gast
Rick

Bedankt voor de duidelijke uitleg!
Is er volgens jullie een andere, wel goede, manier om van de huidige lage grondstofprijzen te profiteren?

jempi
Gast
jempi

Gevaarlijk Spelletje die grondstoffen! En zoals Al Fonds vroeger zei, ze pompen of pompen niet, ze houden stockages vast of dumpen, om de prijzen kunstmatig te beïnvloeden.

Nog een vraagje moet je elke keer aanvinken dat je van nieuwe berichten op de hoogte wilt gesteld worden? Of als je dat ooit 1 keer gedaan heb, is dat genoeg? Reacties vink ik altijd aan!

Kevin
Gast
Kevin

Bedankt voor het ophelderende artikel.

Giek
Gast
Giek

Weer zeer helder en nuttig.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be