About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

41
Reageer op dit artikel

avatar
13 Comment threads
28 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Al FondshkdsRonaldRobokatjempi Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Ronald
Gast
Ronald

Alles wat ineenstuikt komt ooit terug recht…alleen…hoeveel tijd heb je?

PS
Gast
PS

Een dag later en alles ziet er weer anders uit…
Dat is de laatste tijd zowat het patroon, dus iedereen wordt dat gewoon en koopt bij op die “dipjes”.
Wat dan weer het effect verhoogt.
Tot het eens echt ineenstuikt, maar ja …wanneer?

Ronald
Gast
Ronald

Sit down, do not panick, have a drink….look again next january… Dan zal blijken dat er heel mooie instapmomenten waren de voorbije maanden. Gespreid aankopen is het antwoord…

eight10man
Gast
eight10man

Ik heb geleerd uit jullie cursus om via een rekenblad je stop loss in de gaten te houden, en tevens bij te werken bij winst (trailing stop loss). Dit gaat nu automatisch dankzij Franky. https://www.mijnkapitaal.be/cursus/leren-beleggen-fondsen/10-beheer-fondsenportefeuille/ Op deze link van jullie cursus stellen jullie voor om eventueel fondsen onherroepelijk te verkopen bij een verlies van 10%, en eventueel terug aan te kopen bij een verlies van 20%. Na de perikelen van #BlackMonday denk ik dat de er wel wat fondsen uit de Mixer een stevige duik genomen zullen hebben. En waarschijnlijk hebben ze hun trailing stop loss doorbroken. Zou dit meteen… Lees verder »

jempi
Gast
jempi

Heb 1 vraag daar ik in de mixer zit!
Heb verleden maand bijgekocht! Maar heb algemeen een verlies van ca 5 %.
Nu met deze dalingen is het verantwoord bij te kopen?
Van de felst gedaalden?
Of moet men zijn waarde van alle fondsen, voor elk fonds steeds gelijkwaardig houden?
Want nu is het eigenlijk koopjes periode denk ik of niet?
Maar ja men moet ook rekening houden met de week tijd die nodig is eer dat de fondsen gevalideerd zijn door de broker!
Maar als je de felst gedaalde fondsen alleen zou bijkopen dan heb je geen gelijke percentages meer!
Ook het herbalanceren begrijp ik niet volledig!
thanks

jean claude
Gast
jean claude

Blijkbaar word het toch geen ramp vandaag op de beurzen !

kulderzipken
Gast
kulderzipken

Ik ben vooral benieuwd hoe de mixer/flexer deze correctie/crash zullen doorstaan. Ik kijk benieuwd uit naar de evolutie van de tweewekelijkse grafieken van de mixer in de volgende maanden, vooral ten opzichte van de “challengers”. Ik mag dan wel overtuigd zijn dat de mixer alles in zich heeft om mooie resultaten neer te zetten, als het een correctie/crash wordt die niet binnen de 2 maanden gevolgd wordt door een nieuwe hausse van de markten, zullen we veel leren over de mixer-/flexer-strategie.

roel
Gast
roel

Inderdaad Kulderzipken: het is puddingtijd!
(the proof of the pudding…)

ambertreeleaves
Gast

Of dit de grote crash, dan wel een gezonde correctie is weet ik niet. Dankzij deze en andere sites heb ik wel al begrepen dat beleggen voor de lange termijn is. Mijn horizon is minstens 25 jaar… Proberen kalm te blijven is de boodschap. En zorgen voor andere liquide middelen die je kan aanspreken als het nodig is. Mijn mixerfonds kocht ik in 2014 in 2 keer aan rond mei en juni. De mixer heeft op dit moment de grootte die ik wil. Bijkopen doe ik niet meer. Ik heb in totaal 11 fondsen gekozen (ik tel de 2 DNCA… Lees verder »

jempi
Gast
jempi

@ambertreeleaves
Hoe doe je dit herbalanceren?
Kan je me een vb geven hoe dat je dit doet? Ben beginneling!

hkds
Gast
hkds
ambertreeleaves
Gast

beter dan hkds zijn post kan ik het niet uitleggen. Lees vooral goed de aandachtspunten. Daar loopt het wellicht fout. Zoek op per fonds wat je wil kopen en wat je minimaal moet kopen. Als dit verschil te groot is, wat ga je dan doen? Niet bijkopen of meer bijkopen. Er is geen goed of fout antwoord want je weet niet wat er gaat gebeuren morgen of overmorgen. Het antwoord is wel belangrijk: beslis je een fonds niet bij te kopen, dan moet je minder verkopen van je best presterende fondsen. Koop je bij, dan moet je wellicht meer verkopen.… Lees verder »

stan
Gast
stan

Ik vind je artikel waardevol doch ben deze keer niet overtuigd. Volgens zijn er op korte tijd teveel problematieken waar de belegger mee geconfronteerd wordt. Dat geeft onzekerheid en dat is nu juist iets wat een belegger niet moet hebben. Wat gebeurt er zoal? Stijging van de intrestvoet door de FED in september, ja of neen? De griekse crisis is lang nog niet voorbij. De bankencrisis is nog lang niet voorbij.De chinese economie sputtert. De euro is op één maand gestegen t.o.v. de dollar met 3,68% wat niet goed is voor de europese export. De vluchtelingenproblematiek waarvan we het einde… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Iemand zei ooit:”Als je naar Antwerpen wil en je wacht tot alle verkeerslichten op groen staan, dan geraak je nooit in Antwerpen.”

jean claude
Gast
jean claude

Stan u lijkt er heel pessimistisch uit ! Nochtans lijkt mij niets fudamenteel in de wereld veranderd . Laat ons al uwe opmerkingen bekijken : De Fed heeft altijd met de interestvoet gespeeld , de griekse crisis betekent weinig of niets op economisch wereldvlak , de banken zijn weer gezond en worden veel strenger gekontroleerd , de Chinese economie sputterd ? ja , maar de gigantisch potentieel van de chinese economie zowel degene van India of Africa bestaan nu en vroeger niet ! Euro is tegen de dollar 3,68 % gestegen ? Ja maar…na een daling van 25 % begin… Lees verder »

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Als je geschoren wordt, dan moet je blijven stil zitten.
Als ik nog te veel cash had, dan was ik al aan het kopen.

Ann
Gast
Ann

Ook bij mij was de paniek vorige vrijdag toegeslagen. Niet voor diegene die ik via mijn Keyplan maandelijks koop. Wel voor het grote bedrag (en dat ligt veel hoger dan het bedrag waar Karin het over had in een ander artikel) dat ik ineens midden april belegd had in dakfondsen van mijn bank. Maar tijd brengt raad, en dit artikel bevestigt alleen maar dat ik juist zat met mijn overdenkingen van dit weekend. Niet in paniek verkopen, en heel veel verlies maken, maar geduld oefenen en ze daarna beetje bij beetje (gespreid) verkopen. Zo zal ik geleidelijk geld vrij krijgen… Lees verder »

nwillem
Gast
nwillem

Beste, Ik ben sinds die hogere toppen in het begin van het jaar begonnen met een mixer aan te leggen volgens jullie advies. Nu ging ik deze fondsen eens bekijken en zag ik per individueel fonds dat ze het laagst stonden sinds 6 maanden. Ideaal moment redeneerde ik om bij te kopen/ herbalanceren. Wat ik dus ook gedaan heb dan. 🙂 (Ik kan denk ik het order nog annuleren) Nu in mijn mailbox zie ik dat het gaat om een correctie. Is het dan verstandig om het order te annuleren en nog te wachten tot de beurs wat ‘gesetteld’ is… Lees verder »

CP1234
Gast
CP1234

Het hier vragen is simpel, maar helpt het je ook voorruit ?
Wat denk jezelf: is dit een tijdelijk dipje of het begin van een langere neerwaartse trend ? Denk je dat het het eerste is, dan is het nu zeker een ideaal instapmoment, denk je dat het tweede scenario meer waar zal worden, dan kan je beter nog even uitstellen of gespreid instappen.

Lamberto
Gast
Lamberto

Ben zelf begin dit jaar begonnen met de mixerfondsen op Keytrade: een combinatie van een KeyPlan + enkele bijkomende fondsen om tot een minimum van 7 fondsen in mijn portefeuille te komen.

Ik had wel verwacht dat er een correctie zou komen. Vandaar koop ik de laatste 2 maanden gespreid bij en houdt de totale inleg per fonds in balans via MeDirect zonder extra kosten. Hierbij ben ik ook van 7 naar 12 fondsen gegaan … alhoewel de extra 5 nog niet helemaal in balans zijn.

CP1234
Gast
CP1234

Ik vrees dat het “ideale instapmoment” er spoedig zal gaan aankomen daar er veel onzekerheden in de markt zitten en er niet direct good-news-show gaat zijn, de deal rond Griekenland is er eindelijk gekomen, hetzelfde met Iran, Cuba, …; ik zie niet snel weer zoiets komen dat de markt een boost gaat geven. Over dat gespreid instappen voor beginners: Dat kan in bepaalde gevallen beter blijken, maar veel hangt toch af van het te beleggen bedrag, anders swingen de kosten de pan uit. Beter is gewoon eerst je huiswerk goed maken en nadat je gekocht hebt er gewoonweg geen aandacht… Lees verder »

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be