DNCA Finance heeft Léa Dunand-Chatellet aangetrokken om de nieuwe afdeling Duurzame Investeringen uit te bouwen en meer en meer de nadruk te gaan leggen op duurzaamheid. Dat een onderneming, die zelf meer dan 120 stafleden in Europa heeft, en op haar beurt een dochteronderneming is van Natixis, bewijst dat er meer en meer vraag komt naar fondsen die aandacht hebben voor E.S.G. (of S.R.I als je het liever zo aanduidt).
Zowel Léa als DNCA zijn geen starters op het gebied van duurzaamheidscriteria.
Bij DNCA Finance houdt men al meer dan een jaar rekening met duurzaamheid bij de selectie van enkele fondsen. Een echte omslag hoef je daar alzo nu niet onmiddellijk te verwachten.
Léa zelf is 15 jaar geleden afgestudeerd als graduaat aan de “Ecole Normale Supérieure” met een aggregaat in economie en management en is ondertussen lid van verschillende werkgroepen uit de Parijse financiële markten. Ze geeft ook lessen aan verschillende belangrijke hogere scholen en schreef mee aan een werk dat gepubliceerd werd in 2014 “SRI and Responsible Investment”, uitgegeven door Ellips maar enkel verkrijgbaar in het Frans.
In 2005 ging zij aan de slag bij Oddo Securities en in 2010 werd ze portfoliomanager en Hoofd van het ESG-researchteam bij Sycomore Asset Management. Twee fondsenhuizen die hier bij sommigen ook wel een belletje zullen doen rinkelen.
In haar presentatie in Brussel legde ze er wel de nadruk op dat ze de fondsbeheerders bij DNCA niet onder druk gaat zetten om zo snel als mogelijk hun strategie aan te passen. Meestal beschouwen die hun fonds als één van hun kinderen en zoals je weet, komen opmerkingen over de kinderen soms erg hard aan bij de ouders.
Volgens haar is SRI meer dan het weerhouden van sectoren die niet passen onder het label. Daarom geldt “verantwoordelijkheidszin” als één van haar aandachtspunten bij uitstek. In Volkswagen heeft ze bijvoorbeeld nooit geïnvesteerd omdat ze bij vragen over technologische ontwikkelingen nooit antwoorden kreeg die gingen over uitstootgassen, maar enkel over gadgets zoals het kofferdeksel dat automatisch open ging. Ik hoorde ook een opmerking over een onderneming die, bij één van de vorige presentaties van een DNCA-fondsmanager, als een Top-onderneming werd genoemd: de behandeling van het personeel zou niet als een voorbeeld gelden wat volgens Léa op termijn steeds voor problemen zorgt.
Je gaat dit fonds pas vinden in onze volgende update van de screenings (per 1 oktober aanstaande) om alle cijfers te vinden.
Het is een fonds dat opgestart werd eind 2010 en belegt in aandelen (Large Caps) wereldwijd met stockpicking als strategie.
Zoals steeds met fondsen die na 2008 werden opgestart, geven wij om die reden, de screeningresultaten met enig voorbehoud.
Terwijl we voor dit fonds toch rekenen met een beleggingshorizon van minstens 5 jaar geven we hier toch cijfers over periodes van 3 jaar (sinds de start):
De mediaan over periodes van 3 jaar toont 10% per jaar met een “bull” van 15% en een “bear” van 4%. Hoe het fonds zich door een crash navigeert, kunnen we niet bepalen: daarom dat voorbehoud.
Onze GOGI geeft op 16 september 2018 wel als signaal SPREAD.
Het fonds werd opgenomen in ons databestand zodat je het in het vervolg van nabij gaat kunnen opvolgen.
Voor meer info over de “codetaal” die hier gebruikt wordt: geef het woord in in de zoekmotor van onze site.
Op zoek naar de twee andere ESG-fondsen: eentje heeft geen distributie-akkoord voor BE en het andere is enkel verkrijgbaar via Tak23.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Begrijp ik het goed? Men neme een matig presterend fonds (slechtere prestaties dan een tracker op MSCI World NR maar met eenzelfde volatiliteit) en een hoge kost (2.39%) en men kleve er het label “duurzaam” op (een bijkomende constraint die de opbrengst nog verder negatief beïnvloedt) en de winkel draait weer?
Waar kan je dit fonds kopen? In elk geval niet bij Deutsche Bank en niet bij Medirect? Bij Deutsche Bank wellicht “op verzoek”, dus “met instapkosten”…
Vermits je het fonds kan vinden op M*.be heeft het een distributie-akkoord voor BE. Het zou me dan ook verwonderen dat dit fonds nergens aangeboden wordt. Immers, op de aanvraag voor distributie wordt er steeds een (of meerdere ) distributeur vermeld
Ik heb vanmiddag van iemand van DNCA gehoord dat dit fonds bij Keytrade kan worden aangekocht.
Verzekeraar Fidea breidt per midden september zijn aanbod Tak 23-fondsen uit met 5 nieuwe fondsen, waaronder Fidea DNCA Invest Global Leaders, zijnde een afgeleide van het originele fonds.
Het originele fonds heeft momenteel volgens de gegevens van Sustainalytics (bron waarop M* zich steunt voor duurzaamheidsanalyse en tevens eigendom van M*) een benedengemiddelde score op vlak van duurzaamheid. Op vlak van CO2-gevoeligheid van de onderliggende beleggingen van het fonds zijn er nog geen gegevens bekend.
Uit het artikel van Al Fonds blijkt dat DNCA niet hals-over-kop haar duurzaamheidsstrategie implementeert. De scoring zou dus gradueel beter moeten gaan worden.
En nu maar opvolgen wat het rendement doet: dat moet naar mijn bescheiden mening niet gradueel stijgen, identiek blijven is voor mij al genoeg.
Ter aanvulling: betrokken fonds ondergaat een naamsverandering naar DNCA INVEST BEYOND GLOBAL LEADERS, juist om aan te geven dat er voortaan ook extra financiële criteria in de toekomst een groter gewicht gaan krijgen.
Toen ik Lea Dunand-Chatellet zag, was die naamsverandering nog niet gebeurd en nu blijkbaar nog niet helemaal afgerond. Om misverstanden bij opzoeking heb ik de naam nog niet gewijzigd: zoek maar eens via de Isincode. Het zou kunnen dat ook de prospectus (beheersreglement) helemaal gewijzigd wordt want men kan niet zo maar een bestaand fonds naar ESG omgooien.
Als je maandag op de vergadering in Brussel was, zal je gezien hebben dat het gamma “Beyond…” opgericht wordt in oktober aanstaande. Het zou zelfs kunnen dat die fondsen een specifieke Isincode meekrijgen.
Update: Na het lezen van een nota die me werd doorgestuurd door Patrick, blijkt dat de wijziging doorgevoerd wordt op 10 oktober: de Isincode blijft ongewijzigd, het prospectus wordt aangepast. Eigenaars van eenheden van het fonds die niet akkoord gaan, kunnen zonder kosten uitstappen.
Dit veranderen van strategie door een fonds komt regelmatig voor. Het is een van de Turken van de fonsindustrie. Hoe gaan jullie daar mee om in jullie publicaties. De resultaten van voor de verandering zijn natuurlijk niet meer relevant.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be