Misschien kreeg je de afgelopen weken enkele berichten van je bank over fusies of vervangingen van fondsen die je in portefeuille hebt. Het betreft telkens fondsen met een ISIN code die begint met GB. Die veranderingen zijn het gevolg van de Brexit. We leggen uit waarom de veranderingen noodzakelijk zijn en wat ze voor je betekenen.
Fondsen die afkomstig zijn uit het VK van Groot Brittainnië hebben een probleem. Na de Brexit hebben die fondsen eigenlijk geen toegang meer tot de Europese beleggingsmarkten.
Alle fondsen die in Europese landen verkocht worden, moeten immers geregistreerd zijn onder de UCITS regelgeving. Door de uitstap uit Europa, verliezen alle Britse fondsen die erkenning en zijn ze niet meer toelaatbaar.
Heel wat fondsenhuizen zoeken daarom andere oorden op. Ze richten nieuwe, identieke fondsen op in andere Europese landen. Vaak is dat Luxemburg en dan krijg je fondsen met ISIN code LU*****. Op een bepaald moment moet je dan overstappen van het oude fonds naar het nieuwe. Dat doet je bank voor jou automatisch. Het heeft verder ook geen praktische gevolgen.
Helaas zijn banken vaak niet altijd de meest glasheldere communicators. Je krijgt dan bijvoorbeeld boodschappen over een “corporate action” met een verplichte fusie tussen 2 fondsen, gevolgd door een aantal complexe details.
Het klinkt allemaal erg verontrustend omdat er niet altijd wordt uitgelegd wat dit precies betekent en waarom dit gebeurt. We krijgen daarover nogal wat reacties van lezers. We kunnen iedereen gerust stellen: eigenlijk verandert er voor de belegger niets.
Een voorbeeld is het M&G fonds uit de Mixer, dat voortaan onder de naam “M&G (Lux) Optimal Income fund” door het leven gaat. En met nieuwe ISIN code LU1670724373 die de oude GB00B1VMCY93 vervangt.
Carl De Ridder (@RoboKat_MK)
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
> … eigenlijk verandert er voor de belegger niets Behalve dan dat je in de FrankyMatic 1) je historiek voor dat fonds verliest 2) je portefeuilledatum weer wat naar achter ziet opschuiven 3) een jaar moet wachten om terug de jaarlijkse opbrengst van dat fonds te zien Daarom: liever niet, maar ja.
Dank U voor deze info! Na geruime tijd dat ik een mail stuurde en zelfs geen antwoord op kreeg van jullie! Zelfs niet dat het aan bod zal komen dra ! Worden hier alleen maar sommigen beantwoord, die in de smaak vallen van de beheerders van MK ? Verwacht ook geen private informatie, omdat jullie vrijwilligers zijn , maar een klein antwoordje dat jullie het ontvangen hebben ! Of een automatische reply bv dat het mailtje aangekomen is, via jullie contactformulier, en bekeken zal worden !! Is toch niet zo moeilijk hé ?
Wij doen ons best om op de vele vragen die we krijgen op één of andere manier te antwoorden. We zijn inderdaad maar vrijwilligers met een druk professioneel en privé leven waardoor dat soms wel even kan duren om voldoende tijd vrij te maken voor deze site.
Dank U beste ! Begrijp ook dat dit een hele drukke bezigheid is. En heb reeds verschillende keren dit aangeprezen, hoe dat jullie dit telkens klaarstomen en beantwoorden! Want heb zelf ooit een website gehad, gemaakt voor en van een vereniging die jaarlijks vele uitstappen enz deden. Foto’s enz.. Arikels. en op een gegeven moment krijg je het zo druk dat …….. En als puntje bij paaltje komt weten ze het altijd beter! MVG jempi25
Automatische Reply’s ? Nee, dank u ! Ze vervuilen mijn mailbox, en je hebt er nog het raden naar of je mail gelezen wordt of niet.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be