About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wereldburger
Wereldburger
6 jaren geleden

Simpel, die bestaan niet. Geen enkel VG fonds heeft een Belgische domicilie er daar zijn ook (nog) geen plannen voor.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden

Voor iShares geen probleem: die hebben een BE-website en de producten die daar vermeld worden, zullen wel een erkenning hebben in ons landje: http://be.ishares.com/nl/rc/producten/overzicht
Bij Vanguard heb ik dat niet kunnen vinden.
Misschien kan iemand aanvullen ?

eddyl
eddyl
6 jaren geleden

Heeft er soms iemand een lijstje van de Vanguard en Ishares etf’s waarop maar 0?09% taks word aangerekend. (FMSA website is niet echt gebruiksvriendelijk om de geregistreerde ETF’s te vinden).

Thx

jan
jan
5 jaren geleden
Antwoord aan  eddyl

Je moet niet mikken op die van 0,09%, want dat zijn degene die dividend uitkeren dat belast wordt aan 25%. Het is beter de niet geregistreerde te kopen, met een beurstaks van 0,27% maar voorlopig zonder meerwaardebelasting.

KR
KR
6 jaren geleden

Beste Robokat,

Zou je nogmaals een artikel kunnen wijden aan ETF’s en Indexfondsen?
Op basis van welke criteria jij jouw ETFs bijvoorbeeld selecteert.

Jammer genoeg komen deze producten maar weinig aan bod op deze site.

Alvast bedankt,
KR

Raf
Raf
6 jaren geleden

Het bovenstaande overzicht maakt geen onderscheid tussen kapitalisatie- en distributie-trackers (Acc vs Inc). Op de site van iShares http://be.ishares.com/nl/rc/stream/pdf/false/publish/repository/documents/fl/download_belgium/brochure_product_list_befl.pdf lijkt het alsof de meeste trackers die geregistreerd zijn in Belgie distributietrackers (Inc) zijn. Dat zou mooi zijn aangezien het betekent dat de beursbelasting voor de niet-geregistreerde kapitalisatietrackers (vb. EURO STOXX 50 UCITS ETF (Acc)) ‘slechts’ 0.25% bedraagt (vs. 1% voor geregistreerde kapitalisatietrackers).

Klopt dit?

jan
jan
5 jaren geleden

Raf, dat klopt. Degene die kapitaliseren zijn niet geregistreerd in Belgie zodat je maar 0,27% beurstaks betaald 🙂

Eddyl
Eddyl
6 jaren geleden

Toch wel verwarrend al die ETF’s, benamingen en verschil van taksatie. Kan iemand bevestigen dat op de iShares S&P 500 UCITS ETF (USD) IE0031442068 maar 0,09% aankoop en verkoop taksen zitten? Word deze verkocht op de Nederlandse of de Duitse beurs? En wat is het verschil met iShares S&P 500 Index Fund DE0002643889?

Vino
Vino
6 jaren geleden

Elke verkoper prijst uiteraard z’n eigen product aan : Citeer even Martijn Rozemuller

“‘De kleinere belegger zou zeker kunnen beleggen met één ETF. Denk dan bijvoorbeeld aan de Think Global Equity ETF, een wereldwijd gespreide aandelen ETF die bestaat uit 250 aandelen. De kleinere belegger met bijvoorbeeld tien à vijftienduizend euro spaargeld, die de huidige rente te laag vindt en daarom besluit iets meer risico te willen nemen met aandelenbeleggingen, kan in dat geval prima beleggen met enkel deze ETF. Denk er daarbij wel aan om altijd 10 tot 15 procent cash aan te houden voor wanneer de vaatwasser stuk mocht gaan.’

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden

Voor wat Think Glob Eq betreft: die tracker is nog erg jong om daar een oordeel over te vellen.
Het is ook niet zo evident om te bekijken in hoeverre deze verschilt van de MSCI World €: hoe meer hij erop lijkt, hoe meer ik deze ETF zou afraden. Deze index levert je immers gemiddeld elk jaar een verlies op van iets meer dan 1 %: ik weet dat die index geen rekening houdt met de dividenden maar als je gaat kijken naar de dividenden van de tracker: dan is de inschatting volgens mij heel pover.
Heb je het fonds enkele weken/maanden geleden gekocht dan heb je nu al een redelijke meerwaarde: in ’t oog houden en tijdig weer verkopen.
Er zijn nog wel een aantal fondsen en trackers die nu op een fikse meerwaarde staan. De vraag is altijd: houden ze die vast ?
Ik ben ook aan ’t pionieren in de trackers: ik vraag mij af wat de mensen, die geen fondsen willen omdat ze niet transparant zijn, dan vertellen over trackers.
Wie en wat kiezen is het eerste probleem en dan spreken we nog niet over de fiscaliteit.

Vino
Vino
6 jaren geleden

Als ik “IE00B4L5ZD99” in de zoekfunctie bij Binck ingeef krijg ik 2 resultaten, namelijk een aandeel op de beurs van London en een tracker in Amsterdam (iShares S&P 500 UCITS ETF). Het wordt voor mij nog wat moeilijker als ik dan opmerk dat het aandeel in London in usd noteert. Vind niet onmiddellijk ergens meer info om een keuze tussen beide te kunnen maken ? Wordt deze tracker ook in Brussel verhandeld ?

Al Fonds : wat vindt je van Think Global Equity UCITS ETF ( NL0009690221 )

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x