About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

33 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jens
Jens
6 jaren geleden

Voor kapitalisatiefondsen wordt de uitstaptaks mogelijk verhoogd naar 1,35%. Benieuwd welk van beide er binnenkort het best uitkomt 🙂

costaadeje
costaadeje
6 jaren geleden

Oké bedankt voor jullie uiteenzettingen, ik heb vandaag weer een aantal zaken bijgeleerd!

costaadeje
costaadeje
6 jaren geleden

is het interessant om First Eagle Amundi International als distributiefonds in het Keyplan op te nemen ondanks het feit dat je beter kiest voor de kapitalisatievariant of laat je dit fonds beter uit de selectie? Ik lees hierboven dat keytrade wel de uitgekeerde dividenden terug in het keyplan investeert…

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Mogelijk is er een verschil: bij het Keytradeplan gaat het echter toch om beperkte bedragen: die gaan het verschil echt niet maken.

costaadeje
costaadeje
6 jaren geleden

Ik heb het artikel even gelezen. Als het fonds overwegend uit obligaties bestaat koop je dus beter de distributievariant aan. Ik plan om binnenkort Invesco Balanced-Risk Allocation Fund aan te kopen dat volledig uit obligaties bestaat. Kies ik hier dan beter voor de distributievariant van dit fonds?

costaadeje
costaadeje
6 jaren geleden

Fiscaal is het interessanter om voor een kapitalisatievariant te kiezen zeker?
Zou het finaal zo veel schelen denk je?

costaadeje
costaadeje
6 jaren geleden

Hoger vermeld staat dit het fonds van Keytrade de distributievariant van jullie mixerfonds is. Dus mag ik me aan een gelijkaardig koersverloop verwachten veronderstel ik? Bij crashes max 10-15% verlies en gemiddeld rendement van ongeveer 4% over een termijn van 5à 10 jaar?

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Klopt: het koersverloop tussen een kapitalisatiefonds en zijn distributievariant kan onmogelijk sterk van mekaar afwijken. Behalve op heel lange termijn.
Daar ik in mijn screeningsysteem geen rekening houdt met de uitbetaalde dividenden, ga ik de kapitalisatievariant gebruiken om te screenen. Moest ik de Inc-versie gebruiken dan zou ik zo dat fonds benadelen.

costaadeje
costaadeje
6 jaren geleden

Klopt het dat het First Eagle Amundi International in het Keyplan een andere ISIN-code heeft dan het fonds dat in jullie defensieve mixerfondsen wordt vermeld? In het keyplan is de ISIN-code: LU0565419693, terwijl het defensief mixerfonds First Eagle Amundi International die jullie vermelden de volgende ISIN-code heeft: LU0068578508
Gaat dit dan om hetzelfde fonds of zijn dit twee andere fondsen?

Earthjig
Earthjig
6 jaren geleden

Dat zou idd een interessante alternatief zijn voor een spaarboek voor de kids. Ben bereid om 50 euro per maand per kind te investeren : enige advies?

Earthjig
Earthjig
6 jaren geleden

Dank je Robokat. Het is inderdaad de bedoeling om dit op lange termijn te doen. Mijn kinderen zijn pas 1 en 3, dus er is nog tijd genoeg voor hun meerderjarigheid.

De zaak is echter dat ik een leek ben in dergelijke zaken, en jammer genoeg niet veel tijd heb om dit grondig te studeren, daarom de vraag voor tips.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Earthjig

Als ik daar mag tussen komen: ik heb deze zaak deze week nog met één van onze fondsenboetieks besproken vermits ik dat ook zelf van plan was.
Je mag daar in de loop van de volgende week een volledig artikel over verwachten. Vermits de kinderen nog zo jong zijn, is een week geen probleem.
Vorige week was mijn inspiratie weg. Ik weet nu niet meer wat eerst te verwerken en ik vernam van mijn collega, Robokat, hetzelfde. En Hot news: we hebben er een nieuwe collega bij.

Raoul
Raoul
6 jaren geleden

Het First Eagle Amundi fonds bij jullie heeft ISIN-code LU0068578508, terwijl dat in het FIP ISIN-code LU0565419693 heeft. Dit laatste lijkt mij de distributieversie. Het fonds zit voornamelijk in aandelen, niet in obligaties. Is het dan geen fiscaal nadeel om de distributieversie te (“moeten”, ahum…) kiezen? Kan je dat dan nog even sterk aanraden?

Gorik Nelissen
6 jaren geleden

We hebben hier gekozen voor de klasse die elke drie maanden een dividend geeft van 1%, zodat dit geld terug zal geïnvesteerd worden in het FIP.

Het is daarmee eens iets anders dan de andere MIX fondsen.

phil2
phil2
6 jaren geleden

@triodosfan: waarom zou u voor de opbouw van een ‘mixerportefeuille’ voortaan de voorkeur geven aan FIP boven medirect ? Waren uw ervaringen dan niet zo goed bij medirect voor de opbouw van uw ‘mixerportefeuille’ ?

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  phil2

Nee Phil2, wij hebben absoluut niets tegen MeDirect en wij hebben ook geen nare ervaringen gehad met MD. Integendeel.
Wij hebben echter gezien dat vele van onze klanten een erg defensief beleggingsprofiel hebben en daardoor liever trapsgewijs hun portefeuille opbouwden. Er zijn natuurlijk ook heel wat mensen die (nog) niet de mogelijkheden hebben om onmiddellijk grote sommen aan te kopen en daarom ook kiezen voor een systeem waarbij je vanaf 25 euro kan starten met meerdere fondsen tegelijk.
Je zou kunnen opperen dat je ook bij MD gespreid kan instappen: dat klopt voor iets grotere bedragen.Het feit dat je dat bij Keytrade kan automatiseren en niet telkens opnieuw de orders dient in te voeren, is natuurlijk ook een pluspunt.
Het feit dat je misschien niet al je geselecteerde fondsen kan aankopen via FIP vinden wij dan weer wel een nadeel.

tk.
tk.
6 jaren geleden

Heb me eveneens klant gemaakt van Keytrade, maar vroeg me nog af: stel dat Keytrade ‘verdwijnt’ door een failissement oid. Kunnen de fondsen dan overgedragen worden naar een andere bank, aangezien we zelf wel eigenaar zijn van de fondsen? Of hoe gaat dit in zijn werk?

tk.
tk.
6 jaren geleden

Ok, erg bedankt!

Stijn
Stijn
6 jaren geleden

Leuk dat keytrade het allemaal wat laagdrempeliger maakt voor de ‘kleinere’ investeerder. In combinatie met BGF Global Alloc op de ‘gewone’ manier ga ik er aan beginnen.

1 vraagje toch nog: heb ik bij fondsen met een Franse (of andere?) ISINcode achteraf gedoe om de nog verschuldigde RV te berekenen voor m’n belastingaangifte of wordt dit intussen door de bank zelf ‘afgerekend’?

luc1961
6 jaren geleden

Ik heb nog kosten (9,95) betaald met het fonds Ethna activ te kopen bij Keytrade. Het grote voordeel met het FIP is die 25 euro. Bij medirect zijn er al bepaalde mixfondsen met een min.bedrag bij aankoop zoals Invesco bal.risk en Eurose voor resp. 1000 en 2500 euro.

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Bi Medirect hebben ze alle 10 de mixerfondsen en rekenen ze geen kosten (een uitzondering niet meegerekend). Dus is het daar dan niet voordeliger om gespreid in te stappen ?

triodosfan
triodosfan
6 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

De hamvraag is natuurlijk hoe lang het kostenloos instappen nog gaat blijven bij medirect. Er komen regelmatig extra voorwaarden bij, en bvb de Carmignac fondsen zijn al niet meer kostenvrij (tenzij je ze minimaal 3 maand laat staan, naar’t schijnt stort medirect dan de 1% instap terug), en voor Rouvier Patrimoine is er een transactiekost van 15 euro (die je momenteel niet ziet tijdens de berekening van je transactie).

Voor Carmignac Patrimoine is het in ieder geval al interessanter om het via het FIP te doen volgens mij – je kan ook als je wil in 1x voor een groot bedrag instappen via het fip (je stort gewoon bij in het FIP via een overschrijving) dus met het FIP heb je ook de flexibiliteit om in één keer in te stappen, zonder transactiekosten.

Ook de moeite om de kosten van een effectenoverdracht eens te bekijken, die zijn bij medirect vrij hoog (stel dat medirect ineens allerlei transactiekosten begint aan te rekenen zoals binckbank, en je die wil omzeilen voor bijkomende aankopen/verkopen)

Ik zelf heb mijn “mixerportfolio” opgebouwd via medirect trouwens, maar als deze verandering aan het FIP er vroeger was gekomen had ik het toch voor zover mogelijk langs keytrade gedaan.

Ik ben in ieder geval blij met de nieuwe fondsen in het FIP, en de rebalance mogelijkheid is een mooie extra. (wie blackrock global allocation mist : bij rabobank is deze ook zonder in/uitstapkost te krijgen).

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

33
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x