About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

15
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
E10NE (niet E10)Jos CmosHermanJefVowani Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Herman
Gast
Herman

Is het niet zo dat de cijfers van Al Fonds voor zich spreken ?

Vowani
Gast

@Robokat: voor mij persoonlijk hoeven de “lijstjes met fondsen die recent sterk gestegen of gedaald zijn” niet meer. Die informatie is vrij makkelijk elders te vinden, en kost enkel tijd aan jullie. Persoonlijk zou ik het nuttiger vinden dat de bij jullie (en ons) vrijgekomen tijd geïnvesteerd zou worden aan diepgravende analyse van aantrekkelijke gemengde fondsen: welke goede gemengde fondsen duiken eventueel nog de kop op, welke methode gebruikt de beheerder van het fonds, hoe evolueert de samenstelling van de portefeullie van dat fonds, Die vragen zijn vaak niet makkelijk te beantwoorden. Maar ik geloof dat ze nuttig zijn, omdat… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Echt veel werk zijn die lijstjes nu ook weer niet. De data heb ik toch.
Voor de screening van de fondsen: wees gerust, ik volg die allemaal op. Elke 45 dagen worden ze allemaal gescreend: om in ons Mixerfonds terecht te komen, moeten ze eerst over alle periodes van 5 jaar gemiddeld minstens 4 % halen en alle periodes moeten positief eindigen.
Diegenen die dan gekozen worden moeten ook binnen de vork van de volatiliteit blijven.
Voor vele fondsen zijn dat erg kritische normen.

Vowani
Gast

@Al Fonds: dank voor jouw kwantitatieve (rendement, volatiliteit) screenings, heel nuttig. Maar waar ik naar vroeg is *kwalitatieve* evaluatie van de fondsen (wat ik daarmee bedoel staat hierboven).

Herman
Gast
Herman

@Jef: Ook ik ben net begonnen met terug te beleggen in fondsen, en wil graag mijn ervaring delen over de banken. Ikzelf heb gekozen voor MeDirect en Keytrade omdat de kosten daar mijn inziens het meest gunstig voor me was. Ik ben begonnen bij Medirect met 1 order te plaatsen om te kijken hoe het werkt, en een aanvraag gedaan bij Keytrade. Bij MeDirect heb ik 7 titels kunnen kopen zonder enige bijkomende kosten, zelfs een notering van een fonds in USD werd netjes en gratis afgehandeld. Ik heb het net even uitgeteld, het is een besparing van € 85,00… Lees verder »

Jef
Gast
Jef

Robokat en Herman
Bedankt voor jullie comentaar op mijn reactie . Ik ga aan de slag, maar met
overleg . Bij mijn kapitaal zitten we goed.
Jef

Jef
Gast
Jef

Heel goede info, bedankt !!! Door de recente uitbetaling van een Tak 21 moet ik nu aan de slag met een bedrag met 5 nullen . Een luxe , maar minder simpel dan vroeger , Rendement ligt nergens meer voor het rapen . Er moet gewerkt , gedacht en gehandeld worden. Wordt 63 en horizon wordt korter Het mixerfonds is mijn ding of een deel wat offensiever eventueel deel kernfonds. Horizon sowieso 5 jaar of langer Probleem waar ik door moet, is de verdeling eenmalig instappen of gespreid . Welke broker? Heb rekening bij Rabo ( beperkter aanbod maar okay)… Lees verder »

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Bewaarloon bij DB (met een max van 80 €/jaar) vind ik persoonlijk geen min. Daarenboven ben je – in functie van het bedrag waarmee je aan de slag moet – mss beter af met een “personal advisor” (200 €/jaar). Een andere optie is dat je zelf je keuzes maakt en de effecten vervolgens transfereert naar DB; daardoor kan je op je geinvesteerd kapitaal 1% winst maken/1% eventuele instapkosten recupereren. Wil hiermee uiteraard geen reclame voor DB maken, maar alle beetjes helpen, niet?

Jos Cmos
Gast
Jos Cmos

Ik zou het eerder andersom doen, vanwege de beheerskosten van DB, maar het grote aanbod dat ze wel hebben.
Dus eerst een half jaar goed ‘shoppen’ bij DB, en als je klaar bent met shoppen, de ganse port over laten dragen naar een broker die geen verkoopkosten aanrekend vb Keytrade.
Of is dat schandalig misbruik maken van de banken/brokers die het zo goed voor hebben bij ons?

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Zeker geen “wroeging” hebben voor de toepassing van jouw scenario en….mss is jouw actie zeker de betere als je vanuit een “beginscenario/nieuwe investering” vertrekt. Mijn voorbeeld was eerder toepasselijk op personen die bv elders dan bij DB klant waren, door omstandigheden bepaalde producten voor hun einddatum dienen te verkopen en desgevallend een deel van de eventuele uitstapkosten wensen te recupereren.

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

In functie van de vooropgestelde beleggingstermijnen, ben ik zeker voorstander van de actueel gemaakte (portefeuille)keuzes. Persoonlijk – en indien dit het werk van AL FONDS niet overbelast – ben ik voorstander om de lijst met de fondsen die recent gedaald of gestegen zijn verder te publiceren. Verder bedankt voor de tot hiertoe geleverde bijdragen.

Linoba
Gast

Wat hebben we vandaag geleerd:
1 Een goede mise-en-place (voorbereiding) is het halve werk. De screenings helpen ons goed op weg en geven een grondig overzicht. AUB verder opvolgen
2 Menukaart: bezint eer ge begint: adviezen genoeg op deze blog, voor elk wat wils. Of je nu defensief of offensief wil beleggen, er is keuze.
3 Dessert: voortschrijdend inzicht en open vizier. Er zijn nooit garanties op toekomstige rendementen. Maar je hebt wel kans op rendement met een fonds dat zijn kwaliteit bewezen heeft in het verleden.

Phjo
Gast
Phjo

Heldere uiteenzetting en rationele keuzes!

Al Fonds (Marc Person)
Lid

In verband met het Mixerfonds en het kapitaalbehoud: in simulaties over periodes van 5 jaar slaagt niet alleen het Mixerfonds erin om het kapitaal te beschermen: alle individuele fondsen die er deel van uitmaken, geven ook telkens individueel een positief eindresultaat.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be