Ik mag toch wel zeggen dat “in een ver verleden” (vanaf 1992 tot 2000) door de ondertussen verdwenen verzekeringsmaatschappij Royale Belge verzekeringscontracten Tak21 werden afgesloten die nu zwaar op de maag liggen van AXA. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar toen erg hard aan meegewerkt heb en dat diegenen die daarop intekenden daar waarschijnlijk nog geen dag spijt van gehad hebben.
Deze contracten hebben geen eindvervaldag en bieden een garantie van meer dan 3% per jaar waarvan sommigen zelfs 4,75%. In de jaren ’90 was dat echt niet zo’n opmerkelijk hoog rendement. Integendeel zelfs. Er werden toen ook alternatieven aangeboden met een garantie tot 6,80%, maar die polissen hadden wel een einddatum zodat dat mooie liedje reeds jaren uitgezongen is.
Al deze contracten hebben ook reeds lang hun 8ste verjaardag gevierd zodat deze beleggingen nu dagelijks opvraagbaar zijn en volledig vrijgesteld van roerende voorheffing. Waren zulke voorwaarden nu nog maar verkrijgbaar…
Met de huidige marktrentevoeten is het voor AXA een hele klus om elk jaar die rente te genereren en bij te voegen aan de lopende contracten. Contracten die voor het grootste deel alleen maar beëindigd kunnen worden bij het overlijden van de intekenaar want je begrijpt dat de aanvragen tot afkoop alleen maar ingediend worden als het echt niet anders kan.
En dan is er nog de Solvency II-richtlijn van 1 januari 2016:
Die richtlijn maakt het voor AXA onmogelijk om de tekorten (verschil tussen de gegarandeerde rente en de werkelijke opbrengst van het onderliggende fonds) bij te passen met winsten die “elders” worden gemaakt. De maatschappij dient immers eigen geld bij de onderliggende fondsen bij te tanken om die fondsen zelf toe te laten genoeg meerwaarden te genereren. Aan de huidige verkrijgbare rentevoeten gaat dat wel over wat meer dan wat “drinkgeld”.
Conclusie: AXA wil proberen het aantal lopende contracten Pro-Invest Classic en Opti Choice af te bouwen…
Voor wie ingaat op het aanbod wordt hun contract volledig uitbetaald op 30 juni 2018. Gedeeltelijke afkoop is niet mogelijk aan deze voorwaarden.
Eigenlijk is de reserve op 1/01/2018 nog niet bekend gemaakt. Vermits het gegarandeeerd rendement wel bekend is, kan je dat zelf berekenen. Voor de mensen die in een Opti-Choice-contract meerdere stortingen uitgevoerd hebben, kan dat (met die mogelijk verschillende garanties) wel wat rekenwerk met zich meebrengen.
Vermits de periode 1/01/2018 tot 30/06/2018 slechts een half jaar omvat, is dit de helft van het vorige rendement.
Op de reserve van 1/01/2018 wordt er dan een uitstappremie aangeboden van 25%. Als je dit zou gaan narekenen dan betekent dit tijdelijk voorstel eigenlijk dat AXA min of meer de opbrengst van de volgende 4 jaar van jouw lopend contract nu als een uitstappremie aan jou zou uitbetalen.
Hiernaast rechts.
Je bent uiteraard niet verplicht om op dit (éénmalige) aanbod in te gaan.
Als we zuiver theoretisch ons idee dienen te geven, zonder rekening te houden met jouw beleggingsprofiel of -horizon, zonder rekening te houden met jouw financiële toestand of verwachtingen en zonder te kijken naar jouw leeftijd, dan zou ik zeggen: Gewoon bijhouden !
Zo’n belegging zonder enig risico, dagelijks opvraagbaar en met zo’n rendement: dat vind je momenteel nergens meer en is iets om te koesteren. Dat AXA ze kwijt wil, is bovenal hun probleem.
De grote vraag: Wat ga je doen met dat geld ? Ingaan op het aanbod van AXA en het geld op je spaarboekje zetten, is waarschijnlijk het minst goede idee ! Dat raden we zeker af.
Vermits al deze beslissingen vrij persoonlijk zijn en wij geen persoonlijke adviezen kunnen en mogen geven, raden wij iedereen aan om er eens rustig over na te denken (je hebt tijd tot bijna 18 mei). Bespreek de zaak eventueel met je partner.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be