Proficiat. Vandaag, 6 augustus, vieren we in België Taks Bevrijdigingsdag 2015.
Over het hele jaar bekeken, gaat ons inkomen tot 5 augustus volledig naar de overheid via belastingen en taksen. De rest van het jaar werken we voor eigen rekening.
Er is in Europa geen enkel land waar de taks bevrijdingsdag zo laat valt. Zo werkt men in de UK al vanaf 9 mei voor eigen rekening en in Nederland vanaf 18 juni.
De tax freedom day is gebaseerd op de netto koopkracht die je overhoudt van je inkomen als werknemer. Dus na afhouding van belastingen en RSZ, maar evengoed BTW en taksen op goederen die je koopt. Om iemand 100 euro netto koopkracht te geven, moet een Belgisch bedrijf 247 euro uitgeven.
Die overige 147 euro gaan dus naar de overheid. Als je dan weet dat dit in Nederland maar 87 euro is, dan weet je meteen waarom hier soms fabrieken sluiten om net over de grens terug open te gaan.
We zijn benieuwd wat het resultaat zal zijn van de tax shift. Blijven we met zijn allen nog steeds de lijst aanvoeren van de grootste inbeslagname van inkomen of schuiven we volgend jaar misschien enkele plaatsen op? Pas dan zullen we weten of de tax shift geslaagd is en dat we niet langer 60% van ons inkomen als werknemer aan de staat moeten schenken.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Het is even relevant om deze in de kijker te zetten, slechts een week later. ‘Earth overshoot day’ op 13 augustus. Vandaag hebben we evenveel verbruikt en vervuild als de planeet in één jaar tijd kan produceren en absorberen. Het zou een mooie gelegenheid zijn om nog eens een stukje te brengen over duurzaam beleggen.
Als jij een sluitende definitie kan geven wat een duurzame belegging is en aan welke algemeen aanvaarde normen ze moet voldoen, dan mag je ons dat altijd even laten weten. Iedereen lijkt daar immers iets anders onder te verstaan en wij weten het niet (en dat is echt niet negatief bedoeld).
Reageer liefst in de rubriek “vraag het aan MijnKapitaal”, want dit is niet on topic.
Over onze zogezegde “verzorgingsstaat,” men moet in dit land maar een beetje met je gezondheid sukkelen en je bent failliet. Geen enkele specialist werkt volgens de barema’s zodat je pakken zelf mag ophoesten, medicatie kost schandalig veel. Vergelijk het maar eens met onze 5 buurlanden, wij zijn het slechtste af en betalen toch het meest aan onze verzorgingsstaat … Zou het misschien aan onze competente politici liggen en onze “linkse” pers die ons al jaren voorliegen en de waarheid beschimpen als rechts-populistisch ?
( al moet ik eerlijk zeggen dat ik zo’n artikels niet echt verwacht op deze site, vind het hier niet echt een aanwinst, mijn mening )
Het is enkel een onschuldig tussendoortje. Niet met als doel om een politieke discussie los te weken.
Is het voor alleenstaanden ook al zover, of moeten die nog langer wachten ? De laatste tijd heb ik gelezen dat die veel zwaarder belast worden dan gezinnen.
Zo een dag uitkiezen is natuurlijk een gimmick, dit geldt voor de gemiddelde Belg met een gemiddeld inkomen en gemiddeld belast.
Zouden er echt mensen rondlopen die exact aan het gemiddelde voldoen?
Met de Tax Shift wordt het ongetwijfeld nog veel later dan 5 augustus. Afspraak over een jaar!
We zijn er wel zelf de oorzaak van. De maatschappij krijgt de politiekers waar het voor stemt. Die houden zich op hun beurt bezig met de dingen uit hun programma, zaken waarvan ze zelf zeiden dat het belangrijk was. Tja.
@KevinG: Hier ga je toch kort door de bocht. De kiezer moet zich baseren op een programma waarin iemand zegt waar hij voor staat. Dit is geen garantie dat hij dit programma na verkozen te zijn ook echt gaat uitvoeren.
Daarnaast is het niet zo dat je zelf beslist wie aan de macht komt. Je geeft de partijen een gewicht waarmee ze aan de onderhandelingstafel kunnen gaan zitten. Maar er is geen garantie dat wie de verkiezingen wint ook zal regeren.
En dan is er nog het verhaal van mensen die niet hoeven verkozen te worden om toch te regeren. Of hoe zie jij de terugkeer van Sven Gatz dan toch onze schuld wezen ? Hij stond niet eens op de lijst, maar heeft toch opnieuw een plaats in het politieke landschap gekregen.
Ach, laat ons het op deze site maar houden bij financiële aspecten. Voor politieke discussies zijn er ongetwijfeld andere fora.
Dit stuk bevat wel een aantal valide punten tegen deze wel heel simplistische benadering van wat in zijn geheel toch een complexer probleem is: http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1981065/2014/08/06/Tax-Liberation-Day-ofwel-een-plat-populistische-persmededeling-van-een-consultancybureau.dhtml
We vergelijken met de ons omringende landen waar de verzorgingsstaat niet moet onderdoen met Belgie, niet met lageloonlanden zoals Cyprus of Bulgarije. De redenering van DM is dus eerder tendentieus en naast de kwestie. Maar uiteindelijk eindigt ook dit stukje met de conclusie dat loontrekkenden in België schandelijk overbelast worden en dat een verschuiving naar andere inkomsten voor de overheid een dringende noodzaak is. De meeste politici zijn het daar wel mee eens, maar er gebeurt helaas nooit iets.
Het is godgeklaagd!
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be