About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

57
Reageer op dit artikel

avatar
19 Comment threads
38 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JhnbeleggerkulderzipkenbeleggerJens Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
kulderzipken
Gast
kulderzipken

Ben je zeker dat de kosten van deze bewegingen, de mogelijke opbrengsten/risicobeheersing compenseren?

belegger
Gast
belegger

De enige kosten die er zijn, zijn de taksen bij verkoop. Je kan nooit zeggen dat een herbalancering beter is dan blijven zitten met je winners: Ik weet niet wat er morgen en volgende week gaat gebeuren. Ik heb wel al genoeg boeken/artikels/studies gelezen om te geloven dat het op de lange termijn voordeel oplevert. Het niet doen wil immers zeggen dat mijn winners, de dynamische fondsen, een groter deel van mijn portefeuille gaan innemen. Door nu een deel te verkopen, daalt hun aandeel in mijn portefeuille. doe ik dat niet, dan zal ik bij een volgende correctie meer euros… Lees verder »

belegger
Gast
belegger

Deze stevige evolutie van de fondsen valt nu ongeveer samen met mijn eerste herbalancering. Ik heb 11 fondsen van de mixer en wil ze elk ongeveer 9,09pct geven. Door omstandigheden zal de DNCA tandem wat meer hebben en de floschbach tandem (ik heb de 2 varianten) wat minder. Er zijn 3 fondsen die ruim boven de 10 pct zitten. Ik ga daar dus wat van verkopen. Dat geld ga ik dan herbeleggen in de minder presenterende, logischer wijs de meer defensieve. Op deze manier blijf ik belegd in de beurs, en blijf ik mijn target samenstelling behouden. Daarnaast heb ik… Lees verder »

Jhn
Gast
Jhn

Winstnemen:
Ik zit te denken om de kaasschaaf techniek toe te passen.
Maw bvb 20% van elk fonds verkopen om zo een stuk winst velig te stellen.
Misschien over nog een maand terug 20% …

Het kan 2 richtingen uit:
Na 5 verkoopactie heb ik niks meer en als er dan nog geen correctie was men ik gezien.
Na verloop van tijd kan ik terug aankopen tijdens een dip moment.

Anderzijds, heeft mijn port heel wat marge staan, dat het wel tegen een stoot kan.
En moet ik het allemaal gewoon maar zo laten.

Zeer moeilijk.

Jens
Gast
Jens

Ik heb enkele volatiele, pure aandelenfondsen ingeruild voor mixfondsen. Helemaal verkopen en aan de kant blijven staan in afwachting van doe ik niet in deze markt. Ik hou wel een voldoende grote cashbuffer aan, maar dat doe ik in elke markt.

Jhn
Gast
Jhn

Ziezo, heb ongeveer 20% van mijn winst effectief gemaakt.
Dat gaan we aan de kant houden.

Jhn
Gast
Jhn

Winstneming was perfect getimed 😉
In MS, lange termijn tab zag ik dat mijn reeks van positieve maanden werd afgebroken in april.
Licht verlies.
Dus 9 maanden positief nu eentje? Negatief?

AF, ik hab ergens gelezen dat je fondsen had geparkeerd voor eventueel aan te kopen na de crash.
Waar vind ik die?

Tiziano
Gast
Tiziano

Heb me net ingeschreven voor de nieuwsbrief zodat ik hopelijk de sleutel voor de franky matic ontvang want het is me nu wel heel onduidelijk geworden, dus in het andere excel bestand in het vakje “Waarde USD” noteer ik daar 1.0953 of 0,9129?

Tiziano
Gast
Tiziano

Zit met het euro en dollar dilemma.. Hoe meer de euro zakt t.o.v. De dollar Hoe minder rendement ik krijg op enkele van mijn fondsen, ik denk eraan om in te cashen omdat de ecb gaat blijven zorgen voor een zwakke euro.. wat denken jullie hierover?

jhn
Gast
jhn

Ik zit met een aantal fondsen waar ik nu +30% en zelfs +45% winst op heb.
Een beetje winst afromen zou niet slecht zijn en dit dan bijhouden bij een dip moment.
Ga het eens moeten bekijken.

Lucas
Gast
Lucas

Misschien een interessant artikel voor diegene die eraan twijfelt om zijn fondsen te verkopen en winst te nemen. (Artikel van Rabobank)

https://www.rabobank.be/nl/weten/actualiteit/raboblog/blogposts/fondsen-kopen-of-verkopen.aspx

Ik zou zeggen, tabel onderaan afprinten en boven je bed hangen.
Mvg

Mouche
Gast
Mouche

Winst nemen of bijkopen, dat is de vraag. Dat aan het mooie liedje van vandaag vroeg of laat een einde komt staat vast. De vraag is, hoe diep zakken we dan? Vandaar dat ik nog wat geld opzij houd, geld dat ik wil gebruiken om te beleggen, maar waar ik wacht ( liever niet ) tot er al dan niet een kleine crash komt, om dan bij te kopen. Is dat een goede strategie?

jempi
Gast
jempi

Heb al 1 week geleden post opgestuurd naar MD om een beleggingsaccount! Nog niets thuis ontvangen van post ivm wachtwoord en ook geen mail. Enkel mailtje om te vragen over de politieke situatie ( PEP ) van mijn broer ( is geen minister, maar had op de aanvraag aangekruist dat ik iemand in de familie had die politiek actief was, heb geantwoord en de functie doorgestuurd ) Ben nu eens benieuwd of ik begin volgende week iets zal ontvangen? Straks is de 1 % actie voorbij! Nog iemand ervaringen met MeDirect? ivm met afhandelen van aanvraag beleggersrekening?

bvdv
Gast
bvdv

Mijn aanvraag is super vlot verlopen, ik als mij goed herinner heeft het geen week geduurd! Misschien moeten ze die politieke situatie van je broer van nader bij bekijken?
Anders eens contact opnemen en horen wat het probleem is?

Bodde
Gast
Bodde

Alert zijn is inderdaad altijd belangrijk bij zo’n stijging als de huidige, denk ik. Maar dus gewoon goed je rolling stop loss in het oog houden (dank u MK cursus!). Ben zelf nu ook half jaartje bezig met het mixer + hier en daar is een sattelietfonds/aandeel en ik ben ongelooflijk blij met het resultaat. Straks mijn 9e mixerfonds aankopen! Kleine vraag: onlangs werd er gewag gemaakt van een artikel over winst nemen (timing, verschillende manieren, …). Ik ben een tijdje niet actief kunnen zijn op de site en vind het niet meteen terug dus vroeg ik me af: is… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Onze site heeft een zoekmotor die je alle artikels over “winst nemen” kan tonen.

Jef
Gast
Jef

Beste Juul Je bent goed bezig , je bent alert. Als het feest over gaat zal je niet in een keer 20% verliezen maar dalen gaat sneller dan stijgen . Daarom zolang het stijgt geef niet te snel op !!!!!

luc1961
Gast

Zelf heb ik al een paar fondsen verkocht met name tak23 en vervangen door onze mixfondsen. Dat kan nooit kwaad. Mijn portefeuille is nu 30% satellieten en 70% mixfondsen. Alle 13 mixfondsen heb ik nu al gekocht maar niet in evenredigheid omdat ik al 4 jaar bezig bent en gestart bent met Carmignac P, Ethna activ et en blackrock global allocation waar ik een groot deel van heb.

evita
Gast

Luc, je bent goed bezig volgens mij.

Juul
Gast
Juul

Ik hoor bekende geluiden. De pessimisten zijn maar domme kloten en we kunnen alleen maar stijgen.

We zullen zien. Intussen zijn grote beleggers à la Buffett, Paulson en Soros langzaam bezig hun aandelen te verkopen en zie ik diverse mixfondsen een groeiende reserve cash aanhouden. Dat is ook wat ik zal doen: een beetje winst nemen en zeer argwanend de rest van mijn fondsen opvolgen.

De lezer moet zich ook afvragen of fondsenmanagers openlijk zouden zeggen dat ze denken dat de beurzen zullen zakken.

Sam
Gast
Sam

Mee eens! Bekijk het grote plaatje. Google eens naar afbeeldingen ‘psychology of a market cycle’. De kleine belegger wordt de laatste tijd als het ware gedwongen om z’n spaarboek om te zetten naar aandelenbeleggingen (want spaarboek brengt niets meer op). De beurzen zijn al 6 jaar aan het stijgen, hoog tijd om NIET meer in te stappen!
Succes aan allen.

jhn
Gast
jhn

dus jij denkt dat we ergens voor een flinke duik staan?

Tiziano
Gast
Tiziano

Ik denk ook dat er een correctie aankomt zelfs kbc houd meer cash aan op het moment ikzelf heb al winst genomen en ben nu een nieuwe portefeuille aan het maken voor dan in te stappen, het is ook waar dat op dit moment meer en meer mensen beginnen te beleggen dus ja ik wacht nog even af

Jef
Gast
Jef

Laat je winsten lopen en laat je niet van de wijs brengen door donkere voorspellingen , iedereen heeft welk een kans om gelijk te krijgen . Een kapotte klok wijst ook 2 maal per dag het juiste uur aan.
De trend is duidelijk up zeker in Europa. Maar wees alert . Rust niet op je lauweren , beleggen is een werkwoord .

evita
Gast

Beleggen is een werkwoord zoals de liefde hé.

bvdv
Gast
bvdv

Zoals ik al vermeld heb als commentaar in een vorig artikel, is goed je stop-losses in de gaten houden, zeker voor de satelieten in je portefeuille! Want als een fonds door zijn stop-loss gaat en je verkoopt, zal je nog altijd een mooi redement overhouden met de winsten van vandaag! Mensen die denken dat een crash nabij is, moeten mss verder gespreid instappen in meer defensieve (mixer) fondsen… Ik ben er ook van overtuigd dat met de maatregelen die Europa nu aan het uitvoeren is dat de aandelen daar toch nog een jaar zullen van profiteren… Als je ook ziet… Lees verder »

Karien
Gast
Karien

Ik onthou dat onze mixfondsen genoeg expertise hebben om te weten in welke regio’s en sectoren ze moeten beleggen en daar ook genoeg ruimte voor hebben om dat te doen. En als het mis gaat, dat ze dan ook rap op te bal spelen om in te grijpen waar nodig, oa door short te gaan.

Ik verwacht mij vroeg of laat aan een dip, maar één die te beheersen is door diegenen die er meer van kennen dan ikzelf.

Of ben ik nu te optimistisch ?

jempi
Gast
jempi

Gespreid instappen? En wat als je een redelijk bedrag vrijkrijgt dat moet gaan slapen op een spaarrekening?

jempi
Gast
jempi

Dat is wat beleggen zo moeilijk maakt! 15 % winst! Een termijnrekening plaats je en die vervalt en moet je herinvesteren. Maar fondsen staan er en je kunt ze laten staan, en de moeilijkheid is beslissen om te verkopen of te behouden, want de ene tijd stijgen ze en de andere keer geweldige dalingen. Heb vroeger ook klikfondsen gehad via bank en eigenlijk zijn er niet zoveel geweest die me véél opgebracht hebben, en toeval wou dat ze allemaal vervielen iets na dat de vliegers die de Twin towers invlogen!

Ruben
Gast

Misschien net het juiste moment om gespreid in te beginnen stappen (of verder te gaan als je dat al deed) om zo mogelijke correcties te spreiden..?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be