About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

27
Reageer op dit artikel

avatar
15 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Al FondsKevin GardedieuBlackbeltevitaKleine Garnaal Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Blackbelt
Gast
Blackbelt

Als ik bedenk wat mijn kantoorhouder me al allemaal aangeraden heeft…

In 2010 vroeg ik hem nog wat ik moest doen met een som waarvan ik zei dat ik ze minstens 10 jaar kon missen: spaarboekje kreeg ik toen als advies. En toen ik zei dat het wat spannender mocht: hun eigen fund of funds…

Gelukkig heeft hij het nu opgegeven, omdat hij weet dat ik mijn spaargeld elders heb ondergebracht.

evita
Gast

Al Fonds schreef hier boven:en uit ervaring: vele verkopers van fondsen hebben persoonlijk geen ervaring met fondsen. Ze hebben er meestal de tijd niet voor…
Er komen er alle dagen bij, Maar, Ik vind dat die verkopers ( de bank ) ook wel wat selectiever te werk mochten gaan!

Kevin Gardedieu
Gast
Kevin Gardedieu

Eigenlijk is de basis van alles hierboven beschreven vertrouwen. Je hebt vertrouwen in de bank dat die het beste met jou voor heeft, terwijl het misschien eigenlijk puur om winst gaat. Je hebt vertrouwen in de dokter maar er gebeuren vaak medische fouten, verkeerde diagnoses waardoor je slechter af bent. Je hebt vertrouwen in de garagist bij het onderhoud van de wagen maar misschien ziet die persoon geen beginnen aan de electronica van vandaag. Vertrouwen is goed maar realisme is aangewezen. Voor belangrijke medische ingrepen gaan velen naar een tweede dokter voor een tweede opinie. Een auto koop je ook… Lees verder »

evita
Gast

Natuurlijk niet Al Fonds, de bank geeft alleen maar advies in het ‘voordeel’ van hun klanten !

evita
Gast

Ik moet Herman toch wel wat gelijk geven hoor ! Voor de financiële crisis van 2008-2009 verkochten de banken met gemak hun ‘rommel’ aan hun klanten, die hun bank vertrouwden.
Elke dag waren er 10 nieuwe fondsen in aanbieding. De banken werden rijk en de klanten bleven achteraf met een ferm verlies zitten !
Gelukkig hebben we nu Mijn Kapitaal.be, die objectieve, onafhankelijke informatie geeft over fondsen !
Spijtig dat veel ( oudere) mensen nog altijd hun bank vertrouwen en zo maar ingaan op hun aanbiedingen !

Kleine Garnaal
Gast
Kleine Garnaal

Herman, jouw verhaal is ook de reden van deze website. Je hebt je in de “luren” laten leggen door je kantoorhouder, op het verkeerde moment. Tot enkele jaren terug heb ik me ook bezondigd hieraan, een mens is naïef en trouw als het op bankzaken aankomt, terwijl hij hier net het meest op zijn hoede voor moet zijn. Je hebt alvast de juiste lessen geleerd: kosten zijn niet altijd onbelangrijk, je huiswerk maak je beter altijd zelf, opvolging is key (beleggen is een werkwoord) en vastgoed is momenteel nog steeds (in België) de allerbeste belegging. Daarnaast doe je best beleggingen… Lees verder »

luc1961
Gast

Een verlies van 60% gemiddeld was perfect mogelijk tijdens de jaren 2001 tot 2003. Sommige fondsen zoals in de technologie waren gezakt met 90% . Ik had er ook zo’n paar. Nu heb ik ook nog altijd een verlies van +-8%. Dit komt natuurlijk door 2 grote beurscrashes in de jongste 12 jaar. Vroeger om te beleggen kon je naar een bank gaan of via tak23 een fonds kopen.

Herman
Gast
Herman

@Al Fonds: Het was ook niet mijn bedoeling om een discussusie aan te zwengelen, noch zeg ik dat jullie mixfondsen 8% zouden nastreven. Het was ook niet de bedoeling om afbreuk te doen aan jullie werk hier of kwetsend over te komen. Het punt wat ik wilde maken is dat ik begrip heb dat mensen terughoudend zijn tegenover fondsen. Geloof me gerust dat er in die jaren veel mensen, net als ik hun kantoorhouder blindelings gevolgd zijn, de beurs en fondsen waren immers het gouden ei voor mensen die niets van beleggen afwisten. Ik toonde enkel aan dat mijn ervaring… Lees verder »

Herman
Gast
Herman

Ik begrijp de reactie en terughoudendheid van Daniel erg goed. Ik ben hier en op andere site’s al een tijdje aan het lezen , en ook ik blijf terughoudend. Net voor de 2003 had ik een groot aantal fondsen aangekocht op aanraden van mijn kantoorhouder, hij was een jeugdvriend en wist me te overtuigen om fondsen te kopen. Ik had alles in port (om te spreiden, zei hij) dotcom, telecom, biothec, Em Markets, clickfondsen, fondsen met kapitaalbescherming, alles wat je maar kon bedenken. Een half jaar later spatte de bubble uit elkaar en zat ik met een gigantisch verlies, erger… Lees verder »

Daniël Arnoys
Gast
Daniël Arnoys

Waarom niet? Ondanks de cursussen blijft het een hele moeilijke materie. Ik ben niet hoog geschoold maar beschouw mezelf toch niet als een uil. Toch kan ik de uitleg en de materie niet altijd volgen. Ook vind ik het héél omslachtig. Je moet al een rekening hebben bij meerdere banken. Je moet er omzeggens constant of toch zeker regelmatig mee bezig zijn en ik vind dat hoegenaamd niet plezant. Er zijn echt wel leukere bezigheden al kan ik er best inkomen dat er mensen zijn die dat wel leuk vinden. En dan heb je nog in veel gevallen dat je… Lees verder »

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Het antwoord op die vraag is voor mij simpel. Meer dan een maand of 6 loon wil ik niet op een spaarboekje (tenzij er bv een auto moet betaald worden binnen 2 maand). Dus, wat doe je dan met spaarcenten? Aandelen: ja, dat doe ik zeker met een 20-30% van mijn portefeuille. Ik volg er een 20-tal intensief, en heb een 10-tal posities. Meer andelen volgen is voor mij onhaalbaar, en ik wil ook niet te veel stress. Af en toe scoor ik eens een goal of zelfs een hattrick, maar het gebeurt ook dat je een uppercut krijgt, en… Lees verder »

Miquel
Gast
Miquel

Zelfde voor mij. Ik wil gewoon jaarlijks een hoger % behalen dan wat mijn spaarboekje opbrengt, dan ben ik al tevreden. Hoe hoger hoe beter natuurlijk. Na een jaar tijd (eerste werkjaar) is ongeveer 20% van mijn kapitaal belegd en daar had ik afgelopen jaar toch 7% op (2013 gestart met vnl. obligaties, dan omgebouwd naar aandelen en nu vnl. 35% mix fondsen en 65% aandelen). Na mijn verlieslatende fondsen te verkopen zit ik vandaag op een 9%. Als het zo aanhoudt ben ik meer dan tevreden :).

Jhn
Gast
Jhn

In principe doe ik het voor dezelfde redenen. Al is het voor mij geen hobby.
Ik zit er serieus diep in, ik hou rekening met zoveel mogelijk parameters.
Meer rendement, daar draait het om, het vinden van een methode waardoor je centen ook echt gaan renderen. Ik zoek een globale winst van 4%/jaar en meer 🙂 als het even kan.
Ik doe het niet roekeloos. Grotere bedragen gaan naar lage risico, en vise versa.
Op dit moment is loon mijn grootste inkomst, dat mag niet wegvallen.
Wat daar van overblijft, beleg ik en daar hoeven de lichten niet allemaal op groen voor te staan.

Jhn
Gast
Jhn

Welke uitvlucht gebruik jij om WEL een deel van jouw spaarcenten in een beleggingsfonds te stoppen?
.
Vind ik eigenlijk ook een belangrijk vraag, waarom doe je het wel?

Kleine Garnaal
Gast
Kleine Garnaal

Vorig jaar toch wat risico genomen (9 tal aandelenfondsen, ingelegd bedrag 1500€+-) en uiteindelijk 36% (543€) winst gemaakt. Enkele keren bijgekocht in een dip, in december volle winst genomen. Vorig jaar was wel uitzonderlijk, maar ik denk dat dit jaar toch wel nog wat opportuniteiten zullen bieden, zolang de FED niet teveel over hun kraan begint.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be