About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

22
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
jempi25MathiasAl FondsfundsmentalistKarien Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Mathias
Gast
Mathias

Op zich lig ik niet wakker van dat soort ‘profiling’, nog nooit zelf ingevuld en banken bellen mij ook nooit met ‘interessante’ voorstellen. Waar ik wel redelijk allergisch aan ben is aan het arrogante gedrag van bankbedienden, mogelijk is dat onderdeel van hun opleiding? Een vijftal jaar geleden heb ik eens een zichtrekening/spaarrekening opgezegd bij een grootbank en ik heb het geweten! Begint die aan het loket mij daar net niet uit te kafferen over hoe onverantwoord dat niet was, dat kon zogezegd niet want ik had een hyp lening bij hen (kon heel zeker wel). Ik heb geen woord… Lees verder »

fundsmentalist
Gast
fundsmentalist

1) Het is mij niet duidelijk wat de boodschap of opinie is die de auteur van dit artikel wil overbrengen.

2) Voor diegenen die refereren naar de fiscus en vermogensbelasting: ik neem dus aan dat jullie substantiele vermogens hebben waartoe de fiscus geen toegang heeft en dus naar alle waarschijnlijkheid illegaal zijn en dat ook zo willen houden? De fiscus heeft echt mijn MiFID vragenlijst niet nodig om te weten wat mijn vermogen is. En moest dit zo zijn, zou ik echt niet zo dom zijn om dit daarop te vermelden.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

In een krant van vandaag wordt zelfs geschreven dat 3 op 4 Belgen in een enquête aangeven dat vermelden dat ze klant zijn bij bank X of Y als gevoelige info aanzien wordt. Laat staan dat ze een banksaldo zouden noemen…

Karien
Gast
Karien

Bij een verzekeringskantoor is men verplicht om een verzekeringsbemiddelingsdocument te laten ondertekenen, vanaf het moment dat een klant of potentiële klant een verzekering aanvraagt. Er staan zware boetes op van het FSMA als men dit nalaat te doen. Er moet alleen een oplijsting gebeuren van zijn wensen naar verzekering toe en op basis daarvan moet een voorstel worden gedaan. Daarvoor hoeft echter geen beleggingsprofiel van de klant gemaakt worden, tenzij klant vraagt om een levensverzekering of beleggingsproduct. De conclusies van de doctoraatstudent in verband met het beleggingsprofiel kan ik ten volle onderschrijven. De verplichting is er echter gekomen na de… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

Naar mijn gevoel wordt het verkocht als zijnde “Bescherming van de klant”. Maar ik ervaar het eerder als “indekken door de bank”. Want uiteindelijk is het toch de schuld van de klant.

Karien
Gast
Karien

Dat is mijns inziens inderdaad het resultaat van deze ingreep door het FSMA. De klant blijft net als voorheen verantwoordelijk voor wat hij doet met zijn geld. Alleen is men bij de banken hierdoor nu toch voorzichtiger geworden in hetgeen men voorstelt, en behoed voor eventuele claims die er zouden kunnen ontstaan nadien. Men kan maar hopen dat dit ook in het belang is van de klant. Blijkt nog maar eens het belang van zelf zeer goed te weten wat men doet en zich te laten informeren door onafhankelijke sites zoals deze. Nu misschien terzijde, maar is het je nog… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Er zijn een aantal partijen die ons graag zien stoppen. Iets doen wat je niet mag (gepersonaliseerd advies geven) zou een te gemakkelijk argument zijn om ons te doen zwijgen.

Een bankier
Gast
Een bankier

Ik als bankier (zelfstandig bankagent) zit aan de andere kant van de tafel , van zodra een klant fysiek voor me zit heeft ie volgens mij advies gekregen. Alle dossiers zijn getekend en klanten die dezelfde reactie heeft zoals hierboven Bij hen worden de orders met pc Banking samen met de klant geplaatst, Blijft ridicuul systeem, als ik buiten advies verkoop daalt de commissie met 25 procent en als ik meer dan 10 procent buiten advies verkoop komt dit op een bestraffing in verloning . (20 procent op de totale jaarvergoeding) dan toch liever via pc Banking en geen vergoeding… Lees verder »

jempi25
Gast
jempi25

Heb eigenlijk nooit zo een vragenlijst moeten invullen!
Ook niet bij MD?
Zelfs niet destijds bij Ethias en Fortis bij klikfondsen?
Ook niet bij de andere spaarbanken?
Raar!

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik heb moeite om te geloven dat ze dat bij Fortis niet vragen, tenzij die bezoeken al van een tijdje geleden (“destijds”) dateren. Ik denk dat hun compliance niet gaat lachen als er geen profielen werden aangemaakt.
Wat betreft MD: als ik me niet vergis, staat er ergens in de aanvraagformulieren dat het over “execution only” gaat. Dat document heb jij getekend.

jempi25
Gast
jempi25

Fortis is van 2000 geleden ongeveer!
En vandaag antwoord gehad van MD omdat U me vertelde over tekenen van een papier.
Van MD >> De gewone Beleggingsrekening en de Model Portefeuilles vallen onder execution only en vereisen geen, door u getekende, risicoprofiel.
Dus niets getekend!
Toch bedankt voor de info

dirk
Gast
dirk

Leuk artikel. Tof beschreven zoals inde realiteit…. Hilarisch. Zelfde meegemaakt tot in alle details !

omega
Gast
omega

Nuttig artikel. Kan je dit ook weigeren voor iets als discretionair vermogensbeheer. Als je bij Keytrade ook (een stuk) Keyprivate wil doen, dan moet je ook zo’n lijst invullen blijkbaar. Ben ik niet echt happig om wat ze stellen inderdaad vragen over vermogen die bij een toekomstige vermogens(winst)belasting wel eens voor de fiscus nuttig zou kunnen zijn.

Kevin
Gast
Kevin

Heb ook al overal zo’n MIFID moeten invullen, zelfs van mijn verzekeringsmaatschappij. Ik ontving zelfs per post een herinnering dat ze dit binnen de 14 dagen terug verwachten omdat het (volgens hen) wettelijk verplicht is.

Ik heb dit ingevuld en doorgemaild.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het is geen wettelijke verplichting als jij geen advies vraagt. Maar ze mogen geen advies geven en als ze iets aanbieden, moeten ze jouw profiel eerst opmaken. Om zich daar tegen in te dekken en te vermijden dat jij later gaat zeggen dat je verkeerd begrepen werd of dat men iets heeft opgedrongen, laat men die vragenlijst invullen. Er heeft iemand met succes een doctoraatsthesis afgelegd die twee conclusies trok: 1 Een beleggingsprofiel is nutteloos omdat het teveel rekening houdt met één doel. Een mens heeft meerdere doelen en prioriteiten en bovendien wisselen die constant. 2 De huidige methodes zijn… Lees verder »

Bart Van den Broeck
Gast
Bart Van den Broeck

Probleempje is wel dat het FSMA stelt dat er bij een bezoek aan een kantoor (bijvoorbeeld van een verzekeringsmakelaar zoals ik) verondersteld wordt dat er advies gegeven wordt… in het theoretisch omgekeerde geval zou een klant anders binnenkomen en stellen “voor mij 10.000 € van fonds X in een polis van maatschappij Y”, wat imho niet direct de gebruikelijke gang van zaken is (ook niet bij de banken denk ik…). De Mifid-vragenlijsten zijn verworden tot een administratief onding dat zijn nut soms eerder lijkt te vinden in compliance dan in een streven naar klantenwelzijn (tenzij goed toegepast, bij voorkeur in… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Problemen stellen zich natuurlijk altijd achteraf en hoe ga je dat dan bewijzen ?
Daarom maakt men bij een bezoek aan de bank ofwel een profiel op ofwel een document dat de klant geen advies wil en de verantwoordelijkheid op zich neemt. Voor alle partijen zoekt men best niet naar tussenoplossingen.
Ik spreek je niet tegen dat de mensen die een kantoor (bank en of verzekeringen) binnenstappen eigenlijk wel enig advies wensen. Mensen die absoluut geen advies willen, gaan eerder online werken.

omega
Gast
omega

Maar dus bij iets als Keyprivate kan je zo’n vragenlijst niet weigeren of niet alles invullen? Staan veel zaken in die de fiscus ooit tegen jou zou kunnen gebruiken dus ben daar niet happig op.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Bij Keyprivate gaat men jou begeleiden en dus ook advies geven. Daar is een vragenlijst Mifid een noodzaak.
Maar je vult op die vragenlijst in wat je wil. Je moet daarna geen eed afleggen om te garanderen dat alles correct is. Of dat je niks vergeten bent.
Al eens gedacht dat je bij twee verschillende banken twee totaal verschillende profielen zou kunnen hebben ?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be