Ik ben er bijna zeker van dat je al eens gehoord hebt van de regel van honderd. Ik vermoed dat het overgrote deel van de beleggingsportefeuilles volgens die regel of formule is samengesteld.
De regel van 100:Neem jouw leeftijd en trek dat getal af van 100.Voorbeeld: Iemand van 60 mag dan ongeveer nog 40% in aandelen beleggen; de rest (60%) in vastrentend (=obligaties).
Neem jouw leeftijd en trek dat getal af van 100.
Voorbeeld: Iemand van 60 mag dan ongeveer nog 40% in aandelen beleggen; de rest (60%) in vastrentend (=obligaties).
Zelfs na het bepalen van jouw beleggingsprofiel volgens de MIFID-regels passen heel wat banken die regel uit het verleden toe om jouw portefeuille samen te stellen. Dat noemen ze dan een uitgebalanceerde portefeuille. Ik heb ooit, in een niet zo ver verleden, al eens geschreven dat er tussen die profielbepaling en de “daaruit vloeiende omzetting” naar een portefeuillesamenstelling een enorm hiaat, noem het maar een reuzengroot gevaar, zit, omdat MIFID niet bepaalt hoe de portefeuille er dan moet uitzien. Men bepaalt een profiel en dan koppelt men daar mits het nodige fingerspitzengefühl van een of andere expert binnen de bank een portefeuille aan vast. Vraag maar eens op welke manier dat gebeurt. Je gaat dan een antwoord krijgen in de zin van: “onze beleggingsspecialisten…” Hoe het exact gebeurd, dat blijft in elk geval een black box: wedden ?
En dat is juist wat PIMCO op dit moment als uiterst gevaarlijk bestempeld.
Volgens obligatiebelegger PIMCO neemt het inflatierisico op langere termijn immers toe, en is het risico zelfs groter dan de meeste beleggers (en adviseurs !) momenteel denken. “In veel landen wordt de arbeidsmarkt krapper en de wereldeconomie voelt de effecten van een groeiend populisme in een groot deel van de ontwikkelde wereld. De kans op een hogere inflatie lijkt daarmee groter dan in de afgelopen tien jaar”, schrijven Jeremie Banet en Mihir Worah in een nieuwe blog, “Een dergelijke, groter dan verwachte inflatie kan zeer ontwrichtend zijn. De correlatie tussen belangrijke beleggingscategorieën kan veranderen, doordat de koersen voor obligaties en aandelen plots tegelijk dalen. Beleggers die er nu nog van uitgaan dat hun portefeuilles in evenwicht zijn, kunnen dan wel eens hard opschrikken.” “De meeste portefeuilles zijn over het algemeen goed beschermd voor inflatierisico’s. Toch denken we dat beleggers eens goed moeten nagaan of ze voldoende beschermd zijn tegen een stijgende inflatie. Extra gewicht toekennen aan reële activa – zoals inflatiegebonden obligaties, grondstoffen, vastgoedbeleggingsfondsen (REIT’s) of andere inflatiebestrijdende activa – is een manier waarop beleggers hun portefeuilles kunnen indekken en mogelijk het rendement verbeteren als het tot een inflatoir regime komt.”
MijnKapitaal: Heb jij grondstoffenfondsen (commodities) of vastgoedbeleggingsfondsen in jouw portefeuille ? Ik vrees vooral dat het antwoord voor die eerste groep eerder negatief zal uitvallen want de rendementen voor de grondstoffen waren nu niet zo uitdagend de laatste tijd…
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ondertussen blijft Pimco zelf rustig verder in obligaties beleggen. They don’t walk their park. Dat refreintje zongen ze al voordat hun strateeg Bill Gross naar Janus vertrok. Welke commodity fondsen hebben ze zelf in het schap liggen ?
Beste,
Is uw advies om niet in grondstoffondsen te beleggen in tegenspraak met het advies van Pimco, of heb ik het verkeerd?
Ik geef enkel de mening van Pimco: zij raden aan om je te wapenen tegen mogelijke inflatie. Dat kan je door grondstoffen in je portfolio op te nemen net als vastgoed en inflatiegelinkte obligaties. Algemeen geweten dat zulke producten inflatiegevoelig (en weer niet omgekeerd interpreteren) zijn. In het artikel is geen sprake van specifieke producten.
Wat moet ik verstaan onder “inflatiegelinkte obligaties”?
obligaties waarvan het rendement de inflatie opvangt en alzo bij inflatie meer rendement geven.
Sommige obligaties zijn zo opgezet dat de intrest en/of het kapitaal afhankelijk zijn aan de inflatie (bvb de consumptieprijsindex).
Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn dat de coupon gelijk is aan de consumptieprijsindex + 0.5%.
Heb je voorbeelden?
Via de zoekmachine van M* (obligaties inflatiegerelateerd) had ik er met één druk op de knop onmiddellijk 31. Maar als dat je eerste stappen zijn met zo’n producten dan ga je verrassingen krijgen en niet altijd de meest prettige…
Er bestaan hier gespecialiseerde fondsen voor. Zoek bij jouw bank eens binnen de fondsen, type obligatie, of zoek over alles naar “inflation linked” of “inflatie” dan kom je er wel.
Commodity’s in de portfolio ? Ja in zeer kleine satellieten; gekocht op het moment dat de olieprijs in de diepte zat. Met een knipoog naar de vriend van AF
Zowel in kleine posities als fondsen en trackers en directe aandelen. (vb umicore, amg…° En het draaide meestal goed uit; zeer onlangs nog deze posities afgebouwd en winst genomen. Deels ook omdat daar dikwijls weinig ethische bedrijven in zitten; waarde was ook zeer sterk opgelopen. Dit is wrssch al voorop gelopen op de stelling hierboven uitééngedaan.
Goudmijnen blijven nog slabakken en ook een tracker op olieservices bedrijven doet het niet zo goed. Voorzichtig blijven is dus wel belangrijk als je met zulke sector fondsen eens wil experimenteren. Heb bv ook een paar experimenten staan op “landen” die echt zeer diep rood staan….
Het is verder ook eigenlijk de taak van de fondsbeheerder zelf om hierop in te spelen. Bekijk maar eens de prentjes hier. IBA wordt dikwijls aangehaald als het mixfonds dat ook op grondstoffen en voeding inspeelt. Ook hier kan je weer ethische vragen stellen; zo verdeelt KBC een variant van dit fonds zonder voeding/landbouw ; ze vinden dit als boerenbank niet kunnen.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be