About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

10
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Al Fonds (Marc Person)Jean-ClaudenatalieRobokat (Carl De Ridder)costaadeje Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
costaadeje
Gast
costaadeje

Moet dit artikel als een waarschuwing worden gezien of is het louter ter info meegegeven? Kan er bv. gerust verder worden geïnvesteerd in de mixer? Mag ik bv. de komende maanden 1000 euro gespreid beleggen in de mixer?

natalie
Gast
natalie

Hoever gaan die screenings terug voor een fonds als Carmignac Patrimoine wat al van 1989 bestaat. Gezien elk fonds een andere startdatum heeft kan dat wel zeer random worden als je dan vergelijkt.

Wat de beurs zelf betreft, op basis van wat men nu weet, wanneer denken jullie dat de rente terug zal stijgen en bijgevolg obligaties terug positief rendement gaan geven. Volgens mij is dat de belangrijkste parameter om de volgende serieuze correctie in te schatten. Overal lees ik dat de grote persioenfondsen geld blijven pompen in de beurs omdat obligaties voorlopig geen alternatief zijn.

Karl
Gast
Karl

Heren,

Het rendement van aandelen bestaat uit twee componten: ten eerste de aandeelprijs en ten tweede de dividenden, samen gekend als totaal rendement (total return)

De grafiek die jullie weergeven geeft enkel de evolutue van de aandelenprijs weg.
Als we rekening houden met total retun is een belegging in EuroStoxx50 van 10k€ 10 jaar geleden nu 12,8k€ waard. (bron Morningstar)

De Euto stoxx 50 (enkel 50 grootste EURO aandelen) is niet echt representatief voor de aandelen markt.
Als je diezelfde10k€ zou gediversifeerd hebben over de aandelen van MSCI world, dan zou je nu 19,1k€ hebben.

Luc François
Gast
Luc François

Uit deze grafiek kunnen we ook leren dat je moet durven bijkopen na een (stevige) correctie. De grafiek van het emotioneel beleggen… had misschien een goede aanvulling geweest bij dit overigens zeer interessant en leerrijk artikel.

Ik herinner me uit de tijd van die grote crash dat mensen zuchtten en zeiden “gaat dit nu nooit ophouden”? Wel, als je dat gevoel hebt of zoiets hoort… dan mag je er van op aan dat je niet ver van een ideaal instapmoment zult zitten.

© 2012 - 2019 MijnKapitaal.be