About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
costaadeje
costaadeje
4 jaren geleden

Moet dit artikel als een waarschuwing worden gezien of is het louter ter info meegegeven? Kan er bv. gerust verder worden geïnvesteerd in de mixer? Mag ik bv. de komende maanden 1000 euro gespreid beleggen in de mixer?

natalie
natalie
4 jaren geleden

Hoever gaan die screenings terug voor een fonds als Carmignac Patrimoine wat al van 1989 bestaat. Gezien elk fonds een andere startdatum heeft kan dat wel zeer random worden als je dan vergelijkt.

Wat de beurs zelf betreft, op basis van wat men nu weet, wanneer denken jullie dat de rente terug zal stijgen en bijgevolg obligaties terug positief rendement gaan geven. Volgens mij is dat de belangrijkste parameter om de volgende serieuze correctie in te schatten. Overal lees ik dat de grote persioenfondsen geld blijven pompen in de beurs omdat obligaties voorlopig geen alternatief zijn.

natalie
natalie
4 jaren geleden

Ik had hier een tweede respons gepost en die is blijkbaar niet doorgekomen. Begrijp het niet goed.

Zitten obligaties nog steeds in een stierenmarkt? Het is ondertussen toch al een hele tijd dat geld uit bonds naar aandelen stroomt wat de markt dus zo duur maakt?

Tweede bedenking. Ik lees overal dat eind oktober de ECB gaat taperen zoals de Fed deed in 2013. Welke effect zou dat logischerwijs op bonds en aandelen moeten hebben?

Jean-Claude
Jean-Claude
4 jaren geleden
Antwoord aan  natalie

Ik denk zoals u Nathalie.
Volgens mij is er geen spraake meer van een “stierenmarkt” voor de obligaties die sinds twee jaar quasi niets meer opbrengen.
Integendeel denk ik dat de obligaties zeer gevaarlijk zijn omdat hun waarde alleen kan dalen als de rentemarkt zal stijgen.
Ik denk dat de huidige obligaties aanwezig in de mixfondsen totaal uitgeput zijn en dat zij alleen een bron van verlies kunnen worden.
Ook niet vergeten dat wij op obligatiesfondsen of op het obligaties aandeel van onze mixer beheerskosten betalen zelfs als zij niets meer opbrengen !
Ik ben ervan overtuigd dat de defensive mixfondsen hun (zeer) kleine winst alleen uit de kleine aandelen gedeelte dat zij bevaten halen.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jean-Claude

Aan Jean-Claude en Nathalie: ik zou zeggen even geduld: geniet van het weekend en lees mijn artikel van maandag.

Karl
Karl
4 jaren geleden

Heren,

Het rendement van aandelen bestaat uit twee componten: ten eerste de aandeelprijs en ten tweede de dividenden, samen gekend als totaal rendement (total return)

De grafiek die jullie weergeven geeft enkel de evolutue van de aandelenprijs weg.
Als we rekening houden met total retun is een belegging in EuroStoxx50 van 10k€ 10 jaar geleden nu 12,8k€ waard. (bron Morningstar)

De Euto stoxx 50 (enkel 50 grootste EURO aandelen) is niet echt representatief voor de aandelen markt.
Als je diezelfde10k€ zou gediversifeerd hebben over de aandelen van MSCI world, dan zou je nu 19,1k€ hebben.

Luc François
Luc François
4 jaren geleden

Uit deze grafiek kunnen we ook leren dat je moet durven bijkopen na een (stevige) correctie. De grafiek van het emotioneel beleggen… had misschien een goede aanvulling geweest bij dit overigens zeer interessant en leerrijk artikel.

Ik herinner me uit de tijd van die grote crash dat mensen zuchtten en zeiden “gaat dit nu nooit ophouden”? Wel, als je dat gevoel hebt of zoiets hoort… dan mag je er van op aan dat je niet ver van een ideaal instapmoment zult zitten.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

10
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x