Eerst en vooral willen we onze lezers een gelukkig nieuwjaar wensen! Ook in de financiële savanne moeten beleggers met een waakzaam oog uitkijken naar hun ‘Big Five’, de term die met een knipoog naar de ‘The Snows of Kilimanjaro’ van Ernest Hemingway gebruikt wordt om de vijf meest symbolische en majestueuze dieren van Afrika aan te duiden (olifant, buffel, neushoorn, luipaard en leeuw) zegt Igor de Maack van DNCA. Eenmaal het macro-economische scenario uitgezet, is er voor een belegger geen weg naast deze grote vijf om een portefeuille of een allocatie op te bouwen.
Voor 2020 zijn de waarnemers het erover eens dat de groei zich opwaarts zal normaliseren en dat het risico op een recessie in de Verenigde Staten of elders (eurozone en China) nagenoeg nihil is.
De rentevoeten komen als eerste in het rijtje van de Big Five omdat hun markt even dikhuidig is als een olifant. Ze zijn de reddingsboei op momenten dat op veiligheid moet worden teruggevallen (flight to quality), maar alle beleggers krijgen vandaag af te rekenen met te lage rentevoeten en een inflatie die maar niet wil aantrekken, ook al zou de slapende vulkaan in 2020 tekenen van een uitbarsting kunnen vertonen. Een verdere rentedaling is haast ondenkbaar, maar geloven in een snelle rentestijging is al even gewaagd.
De tweede van de Big Five is krediet. Krediet is kleiner zoals de buffel en is dan ook geen diepe activaklasse, maar wel cruciaal voor het financiële ecosysteem omdat ze een indicatie geeft van de hefboom van de economische spelers en van de pricing ervan. En ook hier noopt het duizelingwekkend positieve parcours van krediet tot voorzichtigheid, want bij de minste economische ommekeer zullen de spreads bruusk breder worden. Krediet is wel voldoende verscheiden van samenstelling om her en der rendement op te leveren.
De wisselmarkt zou wel eens de neushoorn kunnen worden van deze financiële safari. Zwaar en toch snel in zijn stemmingswisselingen en reacties … de wisselmarkt is de weegschaal van de macro-economische verhoudingen tussen verschillende zones. Deze activaklasse is sterk onderhevig aan politieke en monetaire beslissingen (de centrale banken) en het is zonder twijfel de meest onvoorspelbare, maar ook de meest energieke wanneer ze van richting verandert. Verwacht wordt dat de dollar zal verzwakken in 2020, maar dat was ook al het scenario in 2019. Volatiliteit is eveneens een zeer onvoorspelbare activaklasse en misschien wel de meest verraderlijke.
Net als een luipaard laat volatiliteit zich moeilijk spotten en bewonderen, maar feit is wel dat een plotse of duurzame uitbraak flink wat schade kan veroorzaken in de portefeuilles, net als het machtige roofdier in een runderkudde. Eind 2019 zagen we dat de volatiliteit was afgenomen tot niveaus die op lange termijn niet houdbaar zijn. Het is niet uitgesloten dat deze volatiliteit begin 2020 fors zal opveren als reactie op nieuws dat minder gunstig lijkt dan verwacht.
Aandelen zijn de laatste van de Big Five en worden perfect gesymboliseerd door de leeuw. Aandelen staan bovenaan op de risicoladder en de financiële keten en vormen een concentraat van het financiële ecosysteem. Ze zijn ook de activaklasse die nagenoeg alle scenario’s weet te overleven net omdat ze zo reëel en krachtig zijn in hun samenstelling: groei, dividend, technologie, industrie … aandelen zijn zo veelzijdig dat ze altijd deel kunnen en moeten uitmaken van een allocatie.
Uiteraard bestaan er nog heel wat andere ‘dieren’ of parameters (commodities, vastgoed …), maar zonder een geduldige observatie van de Big Five is er van een geslaagde financiële safari geen sprake.
[ulplocker id=”rby8EpYDcjaMpNTj”].[/ulplocker]
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be