Terwijl zowel de aandelenmarkten van de groeilanden als die van Europese markten kwakkelen, houdt de stijgende trend aan op de Amerikaanse beursvloer. Nu al de langste hausse in de geschiedenis. De huidige stierenmarkt overtreft die uit de jaren negentig.
Marcus Brookes, hoofd multi-management bij Schroders maakt daarover enkele kanttekeningen aan de hand van 5 grafieken in zijn memo van 6 september.
.
Men spreekt over een stierenmarkt (of een “bullmarket” als we graag wat indrukwekkender willen doen) als de markt een stijgende tendens laat opmerken en op geen enkel moment een daling vertoont van meer dan 20% ten opzichte van een vorige stand. Vele jonge verkopers/adviseurs en vele “jonge” beleggers hebben enkel nog maar de ervaring van die immer hogere noteringen en de daarbij horende prestaties. Ze zijn overtuigd van hun kunnen en wanen zich op allerlei fora bijna beursgoeroe. Net zoals in 2000 – 2003, zal het voor velen even schrikken zijn als de volgende beurscrash of ernstige correctie zich aankondigt.
MijnKapitaal: voor diegenen die hun hersenen pijnigen met de vraag wat die “Post GFC” betekent in de grafiek: Post GFC is de afkorting van Post Global Financial Crisis en dat zullen zelfs diegenen begrijpen waarvoor de Engelse taal niet echt je dat is.
Sinds maart 2009 is de S&P500 met 323% gestegen. Als je alle dividenduitkeringen meetelt, dan kom je zelfs aan 415%. Een belegging in de NY Dow Jones op die datum leverde je elk jaar bijna 8% meerwaarde op en een belegging in de aandelenkorf van de Nasdaq meer dan 12% per jaar (dividenden niet meegerekend).
Een gevaar voor beleggers die hun selectie baseren op de rendementen van de laatste 3 jaar of zelfs 5 jaar.
MijnKapitaal: daarom kan het voor heel wat mensen opmerkelijk of verrassend zijn, voor een aantal zelfs ridicuul, dat wij met onze screenings minstens teruggaan tot 2006. Wij willen je echter realistische verwachtingen bezorgen die ook rekening houden met de risico’s en niet achteraf komen zeggen : “we dachten…”. Die risico’s komen waarschijnlijk met de dag dichter en dichter.
Als we teruggaan tot 1970 dan kunnen we zeven stierenmarkten aanduiden. Bij vijf daarvan tekenden we een stijging op van meer dan 100%. De start van die “Post GFC” was in maart 2009 door de uiterst lage rentevoeten en een extreem ruim monetair beleid: de quantative easing (QE). De belastingverlagingen die Trump doorvoerde in Amerika hebben daar nog voor een vervolg gezorgd. Dat laatste heeft als resultaat tegenovergestelde effecten getriggerd buiten de VS.
Alhoewel de Amerikaanse beurzen de voorbije 9 jaar de hoogste meerwaarde hebben kunnen noteren, zijn de stijgende markten op dit ogenblik een wijdverspreid fenomeen. In Duitsland is de DAX sinds 2009 met zo’n 250% gestegen, de aandelenmarkten in China en Japan, maar ook in het Verenigd Koninkrijk noteren zo’n 200% hoger. De wereldwijde toepassing van een QE was de aandrijfmotor voor een stijging van de prijzen in vele sectoren of activa. Die QE liet bij vele ondernemingen de financieringskosten flink dalen en alzo konden ook de kredietverstrekkers goedkoop geld blijven uitlenen en de ondernemingen goedkoop geld uitgeven.
Bijna een herhaling van de negentiger jaren: ook nu weer tonen de technologieaandelen de grootste meerwaarde. Had je als belegger in 2009 zo’n 1.000 euro belegd in de IT-index of aandelenkorf dan was die 1.000 nu ongeveer 6.326 euro waard. Heb je daarentegen toen grondstoffen aangekocht dan was het huilen met de pet op: de vraag naar grondstoffen werd afgeremd omdat de wereldwijde groei verminderde zodat die sector voor de beleggers minder interessant werd.
MijnKapitaal: Mogen we daaruit afleiden dat de groei eerder of alleen een financiële groei was en was dat ontbreken van een echte groei ook de reden van de ultra lage inflatie ?
De waardering van een aandeel wijzigt naarmate de koers van dat aandeel sneller stijgt dan de bedrijfswinst en inderdaad, de price-to-book en de koerswinstverhoudingen zijn fel gestegen. Het wordt voor de belegger een hele opgave om te besluiten of er op dit moment nog aandelen, fondsen of trackers te vinden zijn met een aantrekkelijke notering. Sommige hebben het veel beter gedaan dan andere, maar de vraag blijft of het nog de moment is om er nu nog in te stappen.
Om dergelijke hoge waarderingen te rechtvaardigen, is er een sterke economische groei nodig om die bedrijfswinsten omhoog te pushen.
MijnKapitaal: Houden die zelfverklaarde goeroe’s daar wel rekening mee en gaan hun volgers daar de prijs voor betalen ?
Tussen de eerdere en de huidige stierenmarkt is er wel een fundamenteel verschil. Tijdens de IT-boom had men een klein aantal bedrijven met een ultra hoge waardering. Nu zijn er veel meer bedrijven met een hoge waardering. Zou de winstgroei niet over zijn hoogtepunt heen kunnen zijn en zijn de banken niet begonnen om de stimulerende QE af te bouwen en de intresten te verhogen ? Dat zijn toch elementen die vragen oproepen bij menig belegger ?
Bij Schroders vinden ze het daarom niet de moment om teveel volatiele activa in de portefeuille op te nemen. Die lijken immers duur en die vragen goede economische vooruitzichten om zulke hoge prijzen te verrechtvaardigen. Minder volatiele beleggingen (zoals cash) worden nu aantrekkelijk.
Ook al gezien dat kortlopend Amerikaans schuldpapier op dit ogenblik beter rendeert dan de aandelenmarkten ? Misschien een teken aan de wand ?
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be