De wereld is in paniek geraakt. Bezorgdheid is omgeslagen in psychose. Een gezondheidscrisis is uitgegroeid tot een financiële crisis.
De vele monetaire en budgettaire stimuli die tal van landen aankondigden, konden niet voorkomen dat de beleggers toegaven aan paniek. Op korte termijn is er geen duidelijkheid meer over de waardering van de meeste financiële activa. De trieste getuige daarvan is de VIX, de ‘angstindex’: de volatiliteit flirtte met het record uit 2008.
Het is niet gemakkelijk om in die omstandigheden het doemdenken achterwege te laten.
Het coronavirus heeft inderdaad tot een grote gezondheidscrisis geleid en die is nog niet voorbij. Een deel van de oplossing om die te beperken kennen we echter al: door een paar weken in afzondering te gaan, kunnen we de verspreiding afremmen. Dat offer moeten we brengen om de pandemie te vertragen, in te dammen en uiteindelijk een halt toe te roepen. China geldt daarbij als voorbeeld. Het werd als eerste door de epidemie getroffen, nam anderhalve maand geleden radicale maatregelen en plukt daar vandaag de vruchten van: het aantal nieuwe gevallen is er enorm afgenomen – afgelopen donderdag slechts acht – en sinds kort komen er meer besmette patiënten uit het buitenland dan er mensen lokaal het virus oplopen.
Volgens La Financière de l’Echiquier is er maar één manier om opnieuw klaarheid te scheppen en het vertrouwen duurzaam te herstellen: een gecoördineerde aanpak om het kwaad zij aan zij bij de wortel uit te roeien. Dat vereist dat overheden samenwerken en brede quarantainemaatregelen afkondigen. In een geglobaliseerde wereld met hechte banden tussen landen kunnen geïsoleerde maatregelen niet verhinderen dat het virus het ene na het andere land bereikt. Het is ook cruciaal dat regeringen alle beschikbare begrotingsmarge benutten om de gevolgen van een economische noodstop op te vangen, maar ook om ambitieuze herstelplannen uit te rollen zodra de pandemie is overwonnen. Zo kunnen ze voorkomen dat de groeicurve in een L-patroon verzeilt en de omstandigheden scheppen om een U-vormig en wie weet zelfs V-vormig herstel mogelijk te maken. Dat die maatregelen worden afgestemd met de centrale banken is uiteraard essentieel gezien de torenhoge schulden van zowel huishoudens als bedrijven en overheden. De centrale bankiers, te beginnen met voorzitster Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank afgelopen donderdag, schaarden zich in hun toespraken alvast achter dit doel.
Om haar microscopische vijand te verslaan, moet de mensheid nu macroscopische middelen aanwenden en feilloos samenwerken.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be