About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

23
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
CP1234BlackbelthkdsRobokatrudisunshine Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Blackbelt
Gast
Blackbelt

de beste manier om echt fysiek goud te kopen lijkt me dan nog met munten.

Er zijn munten vanaf ca 250€, en in geval van oorlog kan je die dan nog gebruiken ook.
Misschien wat veel voor een brood, maar misschien wel voor 6 maanden brood of een halve koe.

CP1234
Gast
CP1234

Je hebt al gouden munten vanaf een 110-115 euro/ stuk, de 1/10 OZ munten van de bekende munthuizen.

Voor een 200 euro heb je de zeer gekende oudere Franse- Zwitserse- Belgische munten: Coq/ Napoleon/ Ange/ Vreneli/ Louis.

Ga je iets duurder: +/- 250 euro zit je bij de Sovereign, en doe je er nog een 20 euro bij zit je bij de 1/4 OZ munten van de bekende munters.

Onder de 100 euro moet je dus naar zilveren munten gaan, die heb je al vanaf een 10 euro, maar de standaardmunten situeren zich rond de 20 euro.

CP1234
Gast
CP1234

Google eens op goud- en zilverwinkels, je kan hun prijzen direct vergelijken.
Ik zou je 2 goede adressen kunnen geven maar ik denk dat de beheerders er hier geen gratis reclame site van willen maken …

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We kunnen inderdaad geen links naar commerciële partijen toelaten en zullen dergelijke berichten verwijderen.

Sheridans
Gast
Sheridans

Heeft iemand een idee waar je zoiets goedkoop (bedoel dan naar de kosten toe)? Want als dat via de bank wordt besteld zal een mens zich daar wel blauw aan betalen waarschijnlijk.

rudisunshine
Gast
rudisunshine

Aansluitend, als ik GRIEK was , hab ik liever een valies ROLEX-en , PATEK’s, OMEGA’s en derg. dan alles Euro op de bankrekening….
Degelijke Zwitserse uurwerken, kan je beschouwen als wereld munt. Beetje Diversifieren.

CP1234
Gast
CP1234

Heb je zeker een punt, maar hier ga je meer risico lopen om verlies te hebben bij het inwisselen daar de winstmarges die eerst bij de verkoper en de schakels daarvoor blijven hangen veel hoger liggen dan de kleine premie die je bij goud bovenop de goudprijs betaalt.

Bij juwelen mag je blij zijn als je bij de aankoop direct maar een 2/3 van je aankoopwaarde kwijt bent.

( voor wie ooit eens een massief gouden ring koopt, weeg hem maar eens, je zal verschieten als je het in goudprijs uitrekent … )

rudisunshine
Gast
rudisunshine

@ CP1234
Als die nieuw koopt,;… zeker, maar sommige icoon uurwerken van 20 a 50 jaar oud, total other story. Is zeker niet voor iedereen weggelegd, je moet er wat “in zitten”….. in die materie bedoel ik…..
Button line , diversifieer…..

Sheridans
Gast
Sheridans

Ik vind de gedachte achter dit artikel wel ok. Alleen is de praktische uitwerking van het goudstukje, goudstaafje of een stevige klomp iets moeilijker. Zoals de overheid heeft gedaan met het koper (door de vele koperdiefstallen) zou bij een zware crisis of instorting van het monetaire systeem het zelfde probleem opduiken. Aan wie kun je je goudklomp kwijt en in ruil voor wat? Je zou het op termijn al moeten kunnen verdelen in kleine stukjes. Stel dat de bakker ineen 100 000 euro vraagt voor een brood. Stel dat je het ooit volledig wil van de hand doen… In ruil… Lees verder »

CP1234
Gast
CP1234

Je hebt natuurlijk vele soorten munten met andere gewichten en dus andere waardes van al rond de 100-200 euro. In principe zou je het voor kleinere bedragen moeten combineren met zilver. Maar velen kijken veel te eng … Moest de euro niets meer waard zijn, waarom zou je je goud nog willen omzetten in euro’s, dan zet je die om in een munt die nog wel waarde heeft of in een echt plaatselijk doemscenario pak je je koffer met je goud en kleren in en ben je weg. Je hebt dan meer kans om ver te raken dan met je… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Maar heb je daar goud voor nodig? Denk je dat de begoede Grieken hun geld op een Griekse rekening hebben staan? Die zijn wel zo slim om hun geld in het buitenland te houden, ver buiten het bereik van hun communistische regering en goud is hierbij optioneel.

CP1234
Gast
CP1234

De rijken ter wereld hebben zeker en vast goud, maar hebben inderdaad veel meer mogelijkheden dan de gewone man in de straat met een beetje vermogen. Zij ontspringen bijna altijd de dans, de gewone man heeft altijd prijs. Maar ik dacht dat we hier op deze site nog allemaal “gewone” mensen waren en die hebben in de 2 aangehaalde landen wel prijs gehad en dan heb je het bewijs dat een beetje goud altijd handig kan zijn. Zoals ik al eerder schreef, zie het als een verzekering, koop ieder jaar voor een paar honderd tot een paar duizend euro. (… Lees verder »

De Schepper
Gast
De Schepper

Voorbeeld GOUD als verzekering: Mijn dochter in Kenia had “business” met partners in Zuid-Soedan. Zij en enkele business-partners werden verleden jaar ontvoerd door “rebellen”. Onze families hebben hen “vrij” gekregen door te laten betalen met GOUD. Geld (dollars, ….) moesten die bandieten NIET; enkel wapens of GOUD (Krugerrands). Mijn kinderen (gelokaliseerd zowel in Europa, Azie als Afrika) hebben hun lesje nu geleerd en houden altijd een “voorraadje” goud in portefeuille. Voorbeeld goud als belegging: Heb zelf een beetje “papiergoud” in portefeuille namelijk de ETN van UBS ETRACS met ticker GLDI. Deze ETN keert maandelijks variabel dividend uit (afhankelijk van de… Lees verder »

De Schepper
Gast
De Schepper

Voorbeeld goud als belegging:
Heb zelf een beetje “papiergoud” in portefeuille namelijk de ETN van Credit Suisse met ticker GLDI. Deze ETN keert maandelijks variabel dividend uit (afhankelijk van de “calls” verbonden aan deze effecten ) Dit dividend is voor mij vrijgesteld van amerikaanse bronbelasting (enkel 25% binnenkort 27% Belgische bronbelasting op betalen)

OEps GLDI is ETN van Credit Suisse … sorry

Du Faux Ludovic
Gast
Du Faux Ludovic

Ik vind het stukje van hkds bijzonder goed geschreven, zowel qua stijl als inhoud (bijna filosofisch in dat onderscheid tussen prijs en waarde). Een plezier om dit te lezen.
NB. Ik heb een dame gekend op wie eveneens een bod werd uitgebracht in Egypte, maar dat was maar voor één kameel.

naam
Gast
naam

Exact mijn mening over goud.
Klopt ook met wat de ‘groten der aarde’ doen: Spreidt je vermogen en steek daarna een deeltje in goud (5-10%). Er is een kans dat het de ultieme livesaver is als al het andere (cash, aandelen, obligaties) naar de kl… is.
Als het ondertussen in waarde stijgt heb je puur geluk gehad, als het in waarde daalt dan kan je een percentje bijkopen.
Plus, het is een van de weinigen dingen die nog aan de fiscus ontsnappen (nog steeds geen BTW op de aankoop) en wereldwijd vlot verhandelbaar zijn.

jean claude
Gast
jean claude

U hebt gelijk : Goud is werelwijd EN IN ALLE OMSTANDIGHEDEN verhandelbaar ,wat de geschiedenis bewezen heeft , voor veele mensen belangrijk is .
U kunt altijd vluchten met een paar stukken Krugerand , Mapple leaf enz… op zak om , op weg naar ergens , overal te verkopen of ruilen voor verder te geraken of ontsnappen .
Het is voor vele mensen die in gevaarlijke landen of onstabiele omstandigheden leven gewoon levensbelangrijk !
Voor andere kan het psychologisch nodig zijn .

CP1234
Gast
CP1234

Goud heeft wel een praktisch industrieel nut. Anders zou Umicore het niet terugwinnen door recyclage van afgedankte apparaten. Blijft er ook nog de rol van de juwelenindustrie die een miljardenindustrie is, maar soit. Het heeft dus een cyclische rol buiten de gemoedswaarde die het voor velen heeft. Beleggen in goud doe je voornamelijk in papiergoud omdat de kosten ( oa. door de premies die men boven de aankoopprijs moet betalen ) teveel van de mogelijke winst afromen. Wil men toch in fysiek goud beleggen kan men dit best in specifieke punten doen ( Bv. Kookaburra of Chinese Panda ) die… Lees verder »

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be