Beleggen in ETF’s – Hangmatbeleggen, wat is dat? Een stukje kopen van alles en je van niets meer iets aantrekken. Het is kortweg het principe van hangmat- of passief beleggen. Het gebruik van indexen of korven van allerlei beleggingen zoals aandelen, obligaties of vastgoed is het grote voordeel. Door de eenvoud van zo’n indexen zijn ze goedkoop te beheren. Zo pik je een heleboel extra rendement op dat lange termijn enorme winsten zal opleveren.
Buiten goedkoop, eenvoudig en rendabel zijn de beursgenoteerde indexfondsen of ETF’s ook interessant omdat ze bepaalde basisemoties tegenwerken. Een klassieker bij beleggers is het probleem dat ze moeilijk verlies kunnen nemen op een aandeel en tegelijk te snel winst nemen. Dat is het omgekeerde wat je zou moeten doen in het spreekwoord ‘trek het onkruid uit en laat de bloemen groeien’. Een index doet dat automatisch omdat regelmatig er een rangschikking komt en de dalende aandelen vallen dan uit de korf of index. Op dat moment krijg je nog een mooie som voor je verliezer maar nog belangrijker, de winnaars blijven en groeien in deze ETF’s.
Je passeert ook de bank. Je moet niet langs een kantoor, een adviseur en je betaald ook niet die analisten, strategen, dure recepties, paginagrote advertenties, etc. Je gaat rechtstreeks via een online broker of app naar de beurs. Een paar kliks en je hebt in een gespreide en goedkope belegging geïnvesteerd. In het boek De Hangmatbelegger leggen we heel praktisch uit hoe dat werkt en geven we modelportefeuilles van ETF’s.
Tim Nijsmans schreef samen met Yoran Brondsema het boek De Hangmatbelegger dat handelt over passief beleggen en uitkwam op 13 september. Hij was ook fonds- en vermogensbeheerder bij een Antwerpse private bank. Is oprichter Vermogensgids, docent Private banking bij Arteveldehogeschool te Gent en bestuurder bij de VFB.
Een aantal voorbeelden om jullie op weg te helpen.
Hangmatbeleggen wil ETF’s kopen zo eenvoudig mogelijk maken. Deze ETF volgt dan ook een wereldindex bestaande uit aandelen, gespreid over de hele wereld. Inclusief groeilanden zoals India die niet in de klassieke MSCI World index zitten. Een ETF waar je niet naar moet omkijken omdat hij zich ook aanpast aan alle nieuwe trends en wijzigingen. De beheerskost is gedaald naar 0,17% per jaar. Dit is zeer goedkoop voor het gemak van één ETF te kopen die gespreid en fiscaal optimaal is. Je betaalt immers geen roerende voorheffing, geen hoge beurstaks en geen meerwaardevergoeding. Je betaalt aan beheerskosten bij de bank vaak het tienvoudige of meer bij de klassieke beleggingsfondsen en de hogere 1,32% beurstaks bij verkoop.
Obligaties of leningen zijn terug van weggeweest in de beleggingswereld. De rente is fors gestegen en ook bedrijfsobligaties geven nu een aanvaardbare vergoeding om je geld te parkeren. Deze ETF volgt een korf van 3.628 verschillende obligaties in euro van hoge kwaliteit. Met zo’n grote spreiding is de schade met individuele probleemgevallen amper te merken. Deze zogenaamde investment grade leningen hebben een gemiddelde looptijd van 5 jaar en geven een bruto rentevoet van 4,35%. Dit tegen een jaarlijkse kostprijs van amper 0,20%. Het is een uitkerende ETF wat zorgt voor wat inkomen in je portefeuille en in tegenstelling tot bij aandelen-ETF’s is uitkering geen fiscaal nadeel voor obligatie-ETF’s.
De kortere obligaties zijn ook interessant. In een vreemde trend zijn deze leningen op korte termijn rendabeler dan deze op lange termijn. Dit blijft niet duren, maar zolang dit de situatie is, kan je bijvoorbeeld deze kortere bedrijfsobligaties ETF kopen. Deze obligaties in euro van hoge kwaliteit hebben een gemiddelde looptijd van 18 maanden en geven een bruto rentevoet van 4,23%. Dit tegen een jaarlijkse kostprijs van amper 0,12%.
Een geld of monetaire ETF is een belegging die kan concurreren met termijn- en spaarrekeningen of zelfs de staatsbon. Met leningen van euro-overheden van gemiddeld 3 maanden zit je safe. Naast veilig is het ook steeds rendabeler. De kortetermijnrente blijft stijgen en in de ETF klom de rente al naar 3,96% bruto. Deze kapitaliserende tracker is onderhevig aan 30% belasting op de stijging van rente en koers. Dat geeft momenteel 2,77% netto maar vergeet niet dat deze mee beweegt met de marktrente. Kostprijs is 0,14% per jaar maar ook je transactiekosten en beurstaks moet je rekenen. Pluspunt is dat in tegenstelling tot de staatsbon deze ETF niet afloopt en ook na september 2024 veilige overheidsrente blijft verzamelen.
Je kan dankzij MijnKapitaal.be het boek bestellen met een speciale korting van 5% en gratis verzending.
Vul jouw gegevens hieronder in en we sturen je alle nodige informatie toe.
Voor de lezers van MijnKapitaal.be is er een korting van 5% voorzien en gratis verzending.
Gebruik de code hangmat5 via bijgaande link https://go.mijnkapitaal.be/de-hangmatbelegger
De code is enkel geldig via de webshop van Lannoo tot 31/12/2023. De code is niet cumuleerbaar met andere promoties en kortingscodes.
We voegen u toe aan onze e-mail lijst nadat u onze e-mail heeft bevestigd.
MijnKapitaal.be is een financiële website in België, opgericht met als doel mensen te informeren over financiën. MijnKapitaal.be geeft geen beleggingsadvies en bemiddelt niet in financiële producten. Elke belegger is zelf verantwoordelijk voor de handelingen die hij stelt.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Dit is een boek waar ik al een tijdje naar uitkijk. Uit ervaring weet ik dat heel wat mensen graag beleggers zouden zijn / worden, maar opkijken tegen ‘al dat gedoe’ van kopen, verkopen en geregeld de dingen in het oog moeten houden. Met een handvol etf’s zal het ook voor deze mensen mogelijk zijn om een heel aanvaardbaar rendement te behalen. Hun beleggersrekening wordt dan – in tegenstelling tot hun spaarboekje (zeg maar verliesboekje wegens inflatie) een groeiende appel voor een dorstige periode.
Ik volg je helemaal Wilfried! ETF’s zijn een heel goed instrument voor mensen die geen zin hebben in al dat gedoe met individuele aandelen. Het is een goede manier om je geld te laten groeien als je wil beleggen.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be