About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
Johan
Gast
Johan

Hallo beste mijn kapitaal vrienden Ook ik volg deze blog al een jaar (jaja, ook vanuit spaargids ontdekt). Toch ben ik nog steeds een verwoed spaarboekje spaarder. Waarom? Ik kan er moeilijk mee leven verlies te maken (ook al is het tijdelijk). Dankzij mijn spaarboekje heb ik toch maar mooi mijn eigen huis kunnen kopen (de bank zag mij wat graag komen met mijn persoonlijke inbreng) en beneden de 1830 euro is het RV vrij. Al de aangeprate complexe beleggingsproducten zouden me minder opgebracht hebben…. Ik heb ook wat fondsen gekocht (bedankt Al Fonds) maar de eerlijklijkheid gebied mij te… Lees verder »

patrick
Gast
patrick

Jullie ‘vergeten’ enkele feiten. Een recente studie bracht aan het licht dat 28 % van de Belgen geen spaargeld, die naam waardig bezit. Vele mensen redeneren, ik leef vandaag, en morgen is ver weg, dus spaar ik niet, maar, profiteer van het leven. Hun redenering, ik citeer, ze zullen me niet laten verhongeren, het OCMW, helpt me wel, einde citaat. De jonge generatie rekend, voor een stuk, ook op de spaarpot van de oudere generatie, die spaarzaam geleefd hebben. Waarom, zou je veel werken, is hun redenering, als er toch een flinke spaarpot op je wacht, van je spaarzame, zuinige… Lees verder »

jhn
Gast
jhn

maw, moet je vandaag in uw totale port een opbrengst scoren van jaarlijks 5% is dat haalbaar heden ten dage?

Kleine Garnaal
Gast
Kleine Garnaal

9 verkoop je huis, als de kinderen de deur uit zijn en ga kleiner wonen. Dit kan zo al minimum 100 000€ opleveren. Als je dan meteen naar een appartement overstapt, heb je het voordeel dat je geen trappen meer moet doen of tuin te onderhouden.
10 verkoop je 1ste bijkomend vastgoed na 15 jaar, want dan beginnen de grote kosten en is het minder makkelijk om huurders te vinden.

Jhn
Gast
Jhn

Bottom vraag! Hoe los je dit op?
Al Fonds, wat moet een persoon doen die financiele ruimte heeft om te sparen?
Er moet toch een checklijstje zijn met financielezaken die je dan kan/moet nemen.
Ik doe een poging:
1. Koop een huis
2. spaargeld op spaar en getrouwheidsrekening
3. Pensioensparen
4. Termijn en tak21
5. Fondsen
6. Obligaties
7. Aandelen
8. Koop bijkomend vastgoed
9. …

Kleine Garnaal
Gast
Kleine Garnaal

Bedankt voor dit alweer zeer interessant artikel. Mijn toekomst ziet er, momenteel zeg ik toch nog, je weet nooit wat morgen brengt, toch nog wat goed uit, heb ook nog 35 jaar te gaan. Ben zeer vroeg begonnen met pensioensparen, heb ook groepsverzekering, enkele TAK21 (jammer genoeg geen 5% en levenslang :() additioneel heb ik ook een lange termijnsparen, dat ook fiscaal aftrekbaar is (momenteel tot 2200 per jaar, afhankelijk van loon) en geconverteerd kan worden naar SSV (Schuldsaldoverzekering). Wat is jouw mening daarover over zo’n langetermijnsparen gekoppeld aan SSV? Stel dat men vastgoed kan kopen zonder te lenen, deze… Lees verder »

Esperto
Gast
Esperto

Al fonds, die 4,48 procent vergelijken met de 2 procent inflatiedoelstelling van de ECB is ‘niet eerlijk’. U weet evengoed als ik dat de inflatie na 71 gepiekt heeft (oliecrisis), het is pas na 85 dat de inflatie terug onder de 5 procent is gegaan, maar daarvoor had hij wel gepiekt tot ongeveer 15 procent. Verder is de stabielere lagere inflatie er maar gekomen met de strengere Europese eenmaking en geldt de inflatiedoelstelling van de ECB (2%) pas sinds de ECB bestaat (minder dan 15 jaar geleden.) Dat inflatie een stille moordenaar van ieders centen is, daar ben ik het… Lees verder »

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be