Zoals in alle media, kijken we ook op MijnKapitaal terug op 2012. In het nieuws leek alles kommer en kwel: bedrijven die sluiten, talloze ontslagen, landen op de rand van het faillissement. De euro moest gered worden en de VS gaat gebukt onder een enorme schuldenberg.
De beurzen hebben zich weinig van dit alles aangetrokken. De BEL-20 steeg bijna 25%, de Euro STOXX 50 haalde 20%. Over de plas steeg de Dow Jones 14% en de Nasdaq 21%.
Wat betekende dit nu voor beleggingsfondsen in 2012 ? En kunnen we conclusies trekken voor de toekomst ?
Tot nu toe geen rampen zoals in de film “2012”(*). Dus kunnen we ons met een gerust hart afvragen hoe de gemiddelde Belgische fondsbelegger er op het einde van 2012 voor staat.
Via Morningstar komen we te weten dat er 10.385 ‘open’ beleggingsfondsen geregistreerd zijn voor verkoop in België. Hoe hebben die ruim 10.000 fondsen het er in 2012 van af gebracht ?
Ruim 88% van de fondsen tekent dus een positieve score op. Wie fondsen heeft met een negatief rendement t.o.v. het begin van het jaar, heeft dus grote pech. Met een willekeurige fondsenselectie heb je zelfs 75% kans dat je fonds met meer dan 5% is gestegen en 50% kans dat het met meer dan 10% is gestegen.
Is beleggen dan zo gemakkelijk geworden ?
Fondsen die beleggen in goud (aandelen) en andere bedrijven in de mijnbouw, grondstoffen- en energiesector lijken de grote verliezers van 2012. Wie toevallig het Franklin Gold and Precious Metals EUR fonds in de portefeuille heeft, kijkt aan tegen een verlies van bijna 20%.
Een opportuniteit om aan te kopen, wie zal het zeggen ? Het blijft sowieso een sector met veel volatiliteit, dus niet voor de defensieve belegger.
Wie aangedurfd heeft om begin 2012 een Turkije fonds te kopen, heeft nu een mooie winst van rond de 60% tot 70%. Maar ook Aziatische (vastgoed)fondsen deden het erg goed.
Wat vooral opvalt, is het ongewoon grote percentage fondsen dat een zeer goed rendement neerzet. Waarom is dit zo ongewoon ?
De ruim 10.000 fondsen omvatten een enorme variatie aan soorten fondsen. Dus brede aandelenfondsen en obligatiefondsen maar ook fondsen die in heel specifieke sectoren (bv. farmacie, nutsbedrijven, …) of geografische regio’s beleggen. De cijfers hierboven tonen dat ongeacht de regio of sector, het overgrote deel van de fondsen een mooie winst optekenen. En dat is vrij abnormaal.
Toegegeven, een flink stuk van die fondsen is gestegen als herstelbeweging na de mini-beurscrash van 2011.
Maar er is duidelijk meer aan de hand. In normale omstandigheden zou je bv. verwachten dat de stijging van aandelen ten koste gaat van obligaties. En dat is nu helemaal niet het geval.
Een belangrijke oorzaak zijn de zgn. monetaire stimuli. Zeg maar de massale hoeveelheden geld die de westerse overheden in het systeem pompen.
Dit ‘gratis’ geld vindt zijn weg niet naar de economie, maar wel naar de beurzen. En omdat het geld ‘gratis’ is, is blijkbaar alles goed om in te investeren. Zelfs in overheidsobligaties die bijna geen rendement meer bieden.
Ondanks de matige economische vooruitzichten, doen de beurzen het dus heel erg goed.
Het gevaar bestaat dus dat we stilaan op een aantal bubbels zitten, want de stijgingen op de beurs lijken nog weinig verband te houden met de reële economie.
De verschillende westerse overheden lijken in de ingeslagen weg te vervolgen en in de VS laat men de geldpers nog maar eens draaien. Dus kan de stijging van de beurzen in 2013 in principe nog altijd doorgaan.
Er is dus geen reden om op korte termijn alle fondsen buiten te gooien en bang af te wachten. Maar een grote waakzaamheid is geboden. Volg je portefeuille regelmatig op, want hoe hoger de klim, hoe dieper de eventuele val kan worden.
En wie nu pas zijn eerste stappen zet in fondsbeleggen: spreid goed en beleg niet alles in één keer.
En nu op naar een waakzaam 2013…
Alle cijfermateriaal is van datum 19/12/2012.
(*) Alle cijfers en conclusies in dit artikel onder voorbehoud van eventuele rampspoed tijdens het jaareinde.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik vermoed dat er een massa mensen niet in fondsen stappen omdat ze het idee hebben dat het een slechte tijd is om in aandelen te stappen. Dan worden ze geconfronteerd met die positieve resultaten… Ze stappen nog niet in omdat ze denken dat het dan nu wel weer naar beneden gaat. Zo schitterend zijn de cijfers echter nog niet: Sinds 01/06/2007 ( noem het de dag voor de crisis ) tot 16/12/12: Bel20: -11,06 % Eurostoxx50: -9,44 % Dow Jones: -0,72 % MSCI World €: -3,12 % Maar men vindt altijd wel een reden om niet in te stappen… al was het maar omdat vandaag de wereld toch gaat vergaan.
Het is een steeds terugkerende cyclus:
http://static.seekingalpha.com/uploads/2010/4/29/saupload_investor_psychology_illustrated.png
Uiteindelijk slagen veel mensen er in op de piek in te stappen. Als de bakker op de hoek een praatje slaat over beleggen, dan is het tijd om er uit te stappen.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be