Afgelopen week overleed Raymond Poulidor. De ‘eeuwige tweede’ reed nooit in het geel over de Champs-Élysées, maar verwierf in het collectieve geheugen niettemin een heuse heldenstatus. Veertien deelnames aan de Ronde van Frankrijk en zeven podiumplaatsen ten spijt oogt zijn palmares minder indrukwekkend dan zijn populariteit doet vermoeden.
De verleiding is groot om daar een gelijkenis in te zien met de Franse economie in het peloton van de eurozone. In de strijd om de hoogste bbp-groei eindigt Frankrijk al veertien seizoenen achter geletruidrager Duitsland.
Frankrijk ontsnapt nu echter aan het lot van Poulidor en speelt niet langer tweede viool. In het tweede en derde kwartaal van 2019 groeide de Franse economie namelijk sterker dan de Duitse en leverde ze een grotere bijdrage aan de groei van de eurozone. De Franse motor neemt dus de koppositie over op een cruciaal moment, terwijl Duitsland, waar de industrie een pijnlijke kramp in de benen ervaart, maar nipt ontsnapt aan een technische recessie (twee kwartalen van lichte krimp op rij).
In het wielrennen is doping verboden, maar in de economie worden monetaire en/of budgettaire stimuleringsmiddelen getolereerd en zelfs aangemoedigd. Zo profiteert de eurozone op dit ogenblik van het laatste voorschrift van dokter Draghi, dat vruchten begint af te werpen. De financiële voorwaarden zijn versoepeld en de economische cijfers over oktober laten een schuchter herstel van de conjunctuur zien. Op budgettair vlak zijn de verschillen groot: in Frankrijk stijgt het begrotingstekort naar verwachting tot 3,2%, terwijl de Duitse begrotingsorthodoxie dit jaar naar verwachting in een overschot van 1% zal resulteren. Die Duitse zuinigheid remt echter wel de groei af, terwijl de begroting in het rood laten gaan in tijden van negatieve rente ‘minder dan niets kost‘. In Frankrijk veert het ondernemersvertrouwen sterker op en doet de detailhandelsverkoop het beter dan in Duitsland. De nationale beursindexen weerspiegelen dit verschil in uiterlijk: de CAC 40 presteert sinds het begin van het jaar bijna 5% beter dan zijn Duitse tegenhanger, rekening houdend met de dividenden van beide indexen.
Op dit ogenblik draagt Frankrijk dus de gele trui van de grote eurozonelanden. Laten we hopen dat het zijn grootste handelspartner op sleeptouw kan nemen.
Verrassende stijging van de werkloosheid in Frankrijk. In tegenstelling tot de vorige cijfers is de Franse werkloosheidsgraad in het derde kwartaal licht gestegen tot 8,6% (8,4% verwacht), ondanks het feit dat de werkgelegenheidsschepping aanzienlijk hoger was dan in het vorige kwartaal (+6.200). Dit verschil wordt verklaard door een “halo”-effect: het herstel van de arbeidsmarkt zet een deel van de “inactieve” bevolking ertoe aan haar onderzoek te hervatten, waardoor de actieve bevolking weer gaat groeien, zonder dat de toename van de werkgelegenheid voldoende is.
Impeachment: manoeuvres zonder gevolgen. De hoorzittingen voor het Congres, met een democratische meerderheid, zijn begonnen en daarmee een loopgravenoorlog tussen de twee grote Amerikaanse partijen. Voorlopig lijkt de strijd vooralsnog vooral in de media te worden gevoerd. Zolang de Republikeinse meerderheid achter de president blijft staan, is er geen kans dat de procedure tot ontslag zal leiden. A priori, zou het een verslechtering van de populariteit van Donald Trump’s in de publieke opinie voor de eerste tekenen van breuk te voorschijn te komen.
Het plukken van de week FERRARI, heldere lucht…
Het nieuws. Het stuitende paardenmerk publiceerde resultaten voor het derde kwartaal van 2019 die de verwachtingen van analisten overtroffen. De Italiaanse fabrikant maakt van de gelegenheid gebruik om zijn vooruitzichten te verbeteren zegt La Financière de l’Echiquier.
De producent van prestigieuze sportauto’s rapporteerde hogere resultaten, met een EBITDA die de consensusverwachtingen met 5% overtrof en een organische groei van 7% op auto’s en 12% op reserveonderdelen. Het management maakte van deze publicatie gebruik om de strategie van het merk te herzien. De aangekondigde diversificatiestrategie zal leiden tot een lichte daling van de licentie-inkomsten op korte termijn (minder dan 5% van de huidige omzet van de groep, 10% op middellange termijn) en de terugtrekking uit de markt van alle afgeleide producten die het merk beschadigen. De verwachtingen voor 2019 worden ook verhoogd, met een verwachte omzet van 3,7 miljard euro, een EBITDA van 1,27 miljard euro en een winst per aandeel tussen 3,7 en 3,75 euro.
Tot slot. De waardering van de Italiaanse groep keerde terug naar zijn historische pieken van 35,6 maal de koers/winstverhouding. De consensus, waarin dit nieuwe perspectief nu is opgenomen, mag echter niet leiden tot een verdere verhoging van de cijfers op dit moment.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be