About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

4
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Robokat (Carl De Ridder)LucWHJean Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Luc
Gast
Luc

Vraag is wat je bedoelt met EM? Naar wat verwijst die grafiek precies? EM omvat heel veel van China, Z-Korea over Z-Afrika tot Brazilië. Als bvb China het de komende tijd blijft goed en Brazilie niet, is EM dan voor jou goed bezig of niet?

WH
Gast
WH

Een gemengd Aziatisch fonds zou wel eens een hiaat kunnen opvullen in vele portfolio’s. Ik merk dat Azië onvoldoende aanwezig is in de meeste gemengde fondsen. Een correcte opmerking dat een Aziatisch fonds te éénzijdig geografisch investeert en daarom niet thuis hoort in een globale gemengde portfolio pareer ik graag dat vele ‘globale’ gemengde fondsen veel te éénzijdig Europa nog als de wereld beschouwen. Dus een aanvulling die net wat volatieler is maar door zijn beperkte aanwezigheid ( vb 5%) voor een betere diversificatie zorgt is een overweging waard. De lokale obligatierendementen liggen actueel alvast hoger en de economieën van… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We volgen al een hele tijd een aantal gemengde fondsen op. Het percentage EM is tegenwoordig inderdaad vrij laag. Ooit was dat anders en waren die markten veel meer aanwezig.

Ik concludeer dat dit geen kortzichtigheid is van die fondsbeheerders, maar een bewuste keuze. En niet van één enkele fondsbeheerder, maar van vele.

Jean
Gast
Jean

Groeilanden zullen altijd zeer volatiel blijven en de schommelingen kunnen zeer plots optreden. Daarom vind ik groeilanden sowieso geen goed idee voor een fondsenbelegger die op lange termijn kijkt. De verkoop van een fonds neemt immers meerdere dagen in beslag en je hebt geen controle op de verkoopprijs. Enkel met ETF’s die je onmiddellijk afdekt met een stop-loss order kan je grote verliezen vermijden en eventueel snel inspelen op koopkansen. Maar dat is traden (of speculeren) ipv beleggen. (Wat ook leuk en spannend kan zijn voor wie tegen zijn verlies kan.) Momenteel denk ik persoonlijk dat de meeste groeilanden nog… Lees verder »

© 2012 - 2019 MijnKapitaal.be