About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luc
Luc
5 jaren geleden

Vraag is wat je bedoelt met EM? Naar wat verwijst die grafiek precies? EM omvat heel veel van China, Z-Korea over Z-Afrika tot Brazilië. Als bvb China het de komende tijd blijft goed en Brazilie niet, is EM dan voor jou goed bezig of niet?

WH
WH
5 jaren geleden

Een gemengd Aziatisch fonds zou wel eens een hiaat kunnen opvullen in vele portfolio’s. Ik merk dat Azië onvoldoende aanwezig is in de meeste gemengde fondsen.
Een correcte opmerking dat een Aziatisch fonds te éénzijdig geografisch investeert en daarom niet thuis hoort in een globale gemengde portfolio pareer ik graag dat vele ‘globale’ gemengde fondsen veel te éénzijdig Europa nog als de wereld beschouwen. Dus een aanvulling die net wat volatieler is maar door zijn beperkte aanwezigheid ( vb 5%) voor een betere diversificatie zorgt is een overweging waard. De lokale obligatierendementen liggen actueel alvast hoger en de economieën van China, Zuid-Korea , Vietnam en andere worden best niet langer genegeerd.
(MSCI wereldindexaandelen neemt sinds kort kort Chinese waarden op)
Latijns America en andere ‘groei’-regio’s laat ik achterwege vanwege te hoge toppen in de corruptie-index.
‘JP Morgan Asian Income USD’ plaats ik te Luxemburg…maar er zullen wel goede alternatieven zijn voor BE.

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  WH

We volgen al een hele tijd een aantal gemengde fondsen op. Het percentage EM is tegenwoordig inderdaad vrij laag. Ooit was dat anders en waren die markten veel meer aanwezig.

Ik concludeer dat dit geen kortzichtigheid is van die fondsbeheerders, maar een bewuste keuze. En niet van één enkele fondsbeheerder, maar van vele.

Jean
Jean
5 jaren geleden

Groeilanden zullen altijd zeer volatiel blijven en de schommelingen kunnen zeer plots optreden. Daarom vind ik groeilanden sowieso geen goed idee voor een fondsenbelegger die op lange termijn kijkt. De verkoop van een fonds neemt immers meerdere dagen in beslag en je hebt geen controle op de verkoopprijs. Enkel met ETF’s die je onmiddellijk afdekt met een stop-loss order kan je grote verliezen vermijden en eventueel snel inspelen op koopkansen. Maar dat is traden (of speculeren) ipv beleggen. (Wat ook leuk en spannend kan zijn voor wie tegen zijn verlies kan.)
Momenteel denk ik persoonlijk dat de meeste groeilanden nog even gaan profiteren van de wereldwijde hoogconjunctuur. Maar hoeveel, hoe lang en hoe waarschijnlijk dit is ??? Groeilanden zijn bovendien ook geen homogene groep. Zelfs het BRIC groepje is helemaal geen homogene groep.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x