Olivier de Berranger, Directeur activabeheer bij La Financière de l’Echiquier ziet het zo:
Het minste wat we kunnen zeggen over Donald Trump is dat hij de kunst beheerst om tegenslagen te overwinnen. Nadat hij tien dagen geleden geconfronteerd werd met verdenkingen van Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016, verraste hij begin vorige week iedereen door zijn huidige tegenstanders aan te vallen: Europa, dat via zijn export de Verenigde Staten besteelt, de ECB en de Chinese centrale bank die ervan worden beschuldigd hun munt te manipuleren, AMAZON dat de Amerikaanse post zou doden, Iran dat zijn Amerikaanse vijand bedreigt, vermoordt, of de Democraten die het land in een malaise hebben gestort. De mid-term verkiezingscampagne is goed op gang geschoten, en D. Trump blijft trouw aan zijn mantra “Amerika eerst”.
Maar paradoxaal genoeg druist hij bij het nemen van krachtige beslissingen vaak tegen zijn verklaringen in. Vorige week leek zijn ontmoeting met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, gedoemd te mislukken, gezien het ferme standpunt van D. Trump met betrekking tot het handelstekort. Maar nogmaals, hij deed zijn dansje zonder dat iemand kon volgen. Hij kwam uiteindelijk uit de vergadering met een overeenkomst die een stap in de richting van meer vrijhandel is en de Amerikaans-Europese relaties versterkt. Is dit besluit bedoeld om China iets meer te isoleren en te voorkomen dat er een “één tegen allen” handelsoorlog wordt gevoerd? Of is het slechts een weerspiegeling van het pragmatisme van president Trump, die steeds meer geïsoleerd raakt in deze positie en er niet in slaagt de Republikeinen in het Congres achter zich te krijgen? Dat weten we nog niet. Met het oog op de Mid-term van november, waar de Republikeinen op dit moment kampen met een achterstand in de kiesintenties, is het zeer waarschijnlijk dat de verbale agressie van D. Trump zich op alle economische, geopolitieke en politieke fronten zal uitbreiden.
Eén ding is zeker: de markten houden niet van onzekerheid. En als de machtigste man ter wereld zich zo extravagant en onvoorspelbaar gedraagt, zou de volatiliteit op de markten voor risicovolle activa structureel moeten toenemen.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be