About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark S.
Mark S.
3 jaren geleden

Is er eigelijk veel veranderd in de Europese (groot)banken zoals Paribas en dergelijke, of zitten die nog altijd op allerlei effecten waarvan men de risico’s nauwelijks kent of men het zich gewoon niet aantrekt? Zijn de Europese banken betrouwbaarder nu of niet echt? Ik lees dat er nu in de EU meer bankregels zijn en strengere controles. Klopt dit volgens jullie of is dit maar schone schijn?

Ann
Ann
3 jaren geleden
Antwoord aan  Mark S.

Onlangs zag ik een interessante docu op NPO over de periode 2007-2008 enerzijds en hoe het nu is.
Het lakse toezicht en de hebberigheid van Europa (niet alleen banken, ook Italiaanse dorpen en steden kochten massaal) werden uitvoerig uit de doeken gedaan. Volgens de reportage bezitten sommige banken nog steeds grote pakketten van die verpakte hypotheekleningen. Enerzijds omdat ze hopen dat ze ooit nog iets gaan opbrengen, maar voornamelijk omdat ze er niet meer van af geraken.

Wat ook uitgebreid aan bod kwam, was het systeem van QE en de rol van schaduwbanken en hedgefondsen daarin. Blijkbaar heeft de ECB beslist van welke bedrijven, of type-bedrijven, ze obligaties willen opkopen. Maar de ECB gaat niet zelf kijken of ze die kunnen kopen. De schaduwbanken speuren de markt af, en beginnen massaal op te kopen, waardoor ze (soms veel) stijgen. Dan tippen ze de ECB, die van hen terug koopt, maar aan een veel hogere prijs dan ze een tijdje daarvoor stonden.
Die cash komt helaas “niet echt” in de economie terecht. Schaduwbanken en hedgefondsen geven leningen aan bedrijven die geld nodig hebben, vaak ook aan bedrijven die bij gewone banken niet meer terecht kunnen. Schaduwbanken vallen buiten elke regelgeving die vandaag de dag voor banken telt. De immense bedragen die zij uitlenen, worden volgens de reportage ook niet meegeteld in de schuldenberg van de bedrijven (omdat ze hier de bankgegevens blijkbaar voor nemen). Hierdoor groeit bij sommigen de vrees dat de volgende crisis een “schuldencrisis” zal worden.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x