About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

18
Reageer op dit artikel

avatar
7 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
KristofhkdsFilipRobokatAl Fonds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Kristof
Gast
Kristof

Wederom een zeer goed artikel. En zet je toch een beetje aan ’t nadenken.
Vooral ’t gedeelte dat gaat over een sector met toekomst – onlangs zelf belegd in een sectorfonds dat belegt in de hout/houtverwerkende industrie met ’t gedachte dat ’t gebruik/verbruik van pellets gaat verhogen – met name de kerncentrales die op pellets gaan draaien …

Maar hoe kijk je nu ’t best naar sectoren? En hoeveel sectorfondsen als een “satelliet” mag deel uitmaken van je portefeuille?

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Even de vraag terugkaatsen.
Van welke ‘fouten’ leerde het mijn kapitaal team ? Wat zou je als mijn kapitaal niet meer publiceren of “aanraden” ?
Ik denk bv aan het artikel over de tax shift.
https://www.mijnkapitaal.be/thema/fiscaliteit/vermogenswinstbelasting/
Hoe kijken jullie terug op dergelijke artikels uit het verleden ?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik denk dat mijn collega nog steeds achter de inhoud van zijn artikel staat. Immers als waarschuwing kon dat tellen.
Als je echter alle artikels in de media over de vooruitzichten op volgende evoluties zou gaan beoordelen, dan zou je zien dat velen de bal totaal verkeerd slaan. Maar toch telkens weer mogen opdagen om hun volgende vertelsels aan te horen en daar nog een publiek voor vinden ook.
Waar zit Marc Faber dan ondertussen, die meer dan 4 jaar geleden kwam vertellen dat je absoluut in goud moest beleggen?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Ik denk dat we rond die tax shift voldoende randbemerkingen hebben gemaakt, met de onzekerheid die zoiets inhoudt. Als we terugblikken op de geschiedenis van MijnKapitaal, is er één ding dat ik anders zou doen. Toen we het Kernfonds lanceerden en enkele weken later er een klein dipje was, tekende het Kernfonds een beperkt verlies op. Met complete paniek bij een vrije grote groep lezers tot gevolg, die toen alles verkocht hebben. We hadden dus enorm onderschat hoe defensief een groot deel ons lezerspubliek is. En hoe sommige mensen heel selectief lezen en allerlei waarschuwingen niet lijken te zien. Dat… Lees verder »

peterdedonder
Gast
peterdedonder

>> Toen ik ernaar vroeg kreeg ik te horen dat dat overal zo was.
Overal hetzelfde verhaal… Wat moeten ze je immers anders vertellen? De waarheid? Kom nu! 🙂

obelix
Gast
obelix

die mensen hebben inderdaad geen keus,
het is verkopen of C4

Filip
Gast
Filip

Als dat het gevoel is dat je na een beleggingsgesprek hebt, dan raad ik je aan om hiervoor asap naar een bank te gaan: Ééntje die onafhankelijk advies geeft en niet hun “producten van de maand” wenst te verkopen (ik ga geen namen noemen, maar ze bestaan vast en zeker!).
Uiteraard zijn banken geen VZW’s en hebben ze er baat bij dat jij belegd, maar er is een verschil tussen (samen) op zoek te gaan naar “de beste” samenstelling van de portefeuille (al heeft uiteraard niemand een glazen bol) en enkel producten aanraden waar de bank het meest aan verdiend.

Jens
Gast
Jens

Vroeger kon je nog bij je bankkantoor terecht voor degelijk, relatief onafhankelijk advies. Nu smeren ze je alleen nog producten aan waar ze zelf het meest aan verdienen. Profiteren van de povere financiële kennis van de gemiddelde man.

Ann
Gast
Ann

In april had ik plots veel geld ter beschikking, en stapte (zonder enige voorkennis) naar mijn bank. Een beetje extra op de spaarrekening die niets opbrengt, een deel in obligaties die daarna gekelderd zijn (zitten nu rond de 90-95%, gekocht op hoogtste punt : 104%, bij bankbezoek waren ze nog maar 102%), en het grootste deel van dat bedrag (60-65%) in 2 fondsen. Goed gespreid, dacht ik. Maar die fondsen bleken dakfondsen, die ook heel slecht uit de screenings te komen. Inhoudelijk zijn ze bovendien dezelfde (het ene wat meer obligaties, het andere meer aandelen), waar ik bovendien ook nog… Lees verder »

Desmarets Jef
Gast
Desmarets Jef

Beste In aansluiting met “jouw fouten” wens ik jouw mening te vragen aangaande een beleggingsmodus die Mark Scolliers voorstelt in zijn boek “Uw pensioen onder vuur? Vecht terug” Hij beweert dat er een superieur resultaat te behalen valt door te beleggen in zuivere aandelenfondsen maar hierbij systematisch een stop loss order uit voeren als een fonds 10 % verliest en hierbij systematisch opnieuw instappen als het fonds 10 % hoger staat dan zijn laagste koers ( SL/HI principe); lijkt me theoretisch wel leuk maar ik stel me toch wel vragen bij de praktische uitvoering; hij geeft enkele voorbeelden hoe het… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

De laatste maanden volg ik systematisch de stoplossdrempels op (elke halve maand): ik heb echter al fondsen verkocht die ik daarna duurder moest terugkopen.
Wat wel is: mijn verliezen zijn nooit erg groot geworden, ik had ze onder controle.

Kevin B
Gast
Kevin B

Maar als je zoals Jempi aangeeft in april ingestapt bent en reeds op -10% aankijkt, verkoop je dan die mixers. Want bij iemand die vroeger instapte krijg je (nog) geen verkoopsignaal terwijl het om hetzelfde fonds gaat alleen een andere aankoopprijs

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Ik stel me daarbij de vraag of je dan in volatiele markten niet meerdere keren gaat verkopen na een daling om dan telkens duurder terug te moeten aankopen bij herstel. Een recept voor verlies?

jempi
Gast
jempi

In Mixfondsen gestapt half april Na veel lezen dacht ik dit is het “Ei van Columbus ” en ga de spaarboekjes en diverse beleggingen achter me laten! Maar zit met mixer percentages verlies van 10 – 11,6 – 10 – 9 – 10 – 7 – 7 % enz verlies! De rest ook rond de 5 % Hoop dat ik goed gelezen heb en toch positief kom? Wist en kende het gevaar van beleggen. Maar dit had in niet verwacht >>> maar heb nog tijd wil zeker nog 4 a 5 jaar bekijken. Of is dit ook 1 fout zoals… Lees verder »

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be