About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

65
Reageer op dit artikel

avatar
22 Comment threads
43 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
KarienDe Vriendt koenmattiasRobokatAl Fonds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
mattias
Gast
mattias

LT bonds is inderdaad gevaarlijk wegens duration. Als je ze hebt in USD wordt dit wel gecompenseerd door de stijgende dollar. Als de LT-rente stijgt, daalt de LT Bond maar de USD zal stijgen (in welke mate is een andere vraag), maar er is dan wel een cushion. De grootste reden voor USD LT bonds is denk ik dat die een stevige hedge zijn op financiële problemen in de wereld (vlucht uit de euro wegens onstabiele banksector of eurozone tout court; vlucht uit azië wegens de grote blootstelling aan USD-risico). Vanuit dat scenario is het zeker te overwegen om voor… Lees verder »

Mr. V
Gast
Mr. V

Wat versta je onder “beleggen in cash”. Gewoon cash op je rekening laten staan? Brengt niet veel op. 😉 En wat die staatsoblis betreft, zou je nu wel US Treasuries aanraden met die Fed hike die er ooit heus wel komt (ik schat december)? Korte duratie brengen niks op, lange termijn te riskant. Waarom geen euro bonds? Eer dat Draghi ooit optrekt.. las ergens dat ie er zelfs nog meer wil opkopen. Niet echt verstandig maar goed, wat doe je er aan. Geen idee of je dan best korte of LT euro oblis neemt. Als de rente in Europa niet… Lees verder »

Mr. V
Gast
Mr. V

Dit was bedoeld als reply op post 4.2 van Dirk Bauwens hierboven. Geen idee of je die er alsnog kan onder plakken. De reply knop onder een post werkt blijkbaar niet altijd. 😉

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Zowat alle fondsbeheerders, die ik momenteel spreek, geven aan dat langetermijn-bonds erg gevaarlijk zijn.

Karine
Gast
Karine

Er is geen copyright.
Begrijp niet goed dat je zegt dat dit compleet tegen buy&hold gaat.
Als zo een ETF een beleggingsresultaat van 740% over de voorbije 20 jaar haalt waar zit dan het probleem ?

Karine
Gast
Karine

Tegenhanger stel ik voor EuroStoxx 600. De EuroStoxx 600 stoomt zich klaar voor een inhaalbeweging. Op basis van betrouwbare volume indicatoren is meer dan de helft van de aandelen binnen de EuroStoxx-index opwaarts gericht! Op basis van trend zijn er nog twee hordes te nemen: • Het gemiddelde moet opwaarts en de weerstandzone van 350 moet sneuvelen. • Geraakt de EuroStoxx doorheen zijn weerstandszone dan ligt een inhaalbeweging op korte termijn voor de hand. Betreft de MDY. Het belastbaar dividendgedeelte kan je eventueel reduceren door aanwending van een alternatieve midcap-ETF met laag dividendrendement zijnde in de omgeving van 0,4 à… Lees verder »

Karine
Gast
Karine

Ik meende vandaag de ideale belegging tegen te zijn gekomen genaamd de MDY-index of de SPDR S&P MidCap 400 ETF. Interne beheerskosten 0,25%. Een beleggingsresultaat van 740% over de voorbije 20 jaar. Lijkt mij dus een ideale buy en hold strategie.
Info : https://www.spdrs.com/product/fund.seam?ticker=MDY
Wat is jullie mening hierover ?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik spreek me niet uit over de belastingen want het is een US-fonds met alle gevolgen vandien.
Via jouw link vind ik als Isincode US5956351036: dit fonds kan ik alleen maar terugvinden in de US;
In Europa vind ik echter US78467Y1073 en dit zelfs met een distributie-akkoord in BE.
Beide trackers worden gemanaged door State Street.
Dezelfde of vergelijkbaar ?

Admiral Ackbar
Gast
Admiral Ackbar

State Street heeft ook een S&P 400 voor ons Europeanen 😉 https://www.spdrseurope.com/etf/spdr-sp-400-us-mid-cap-ucits-etf-SPY4-GY TER is wel iets hoger: 0.30% per jaar.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het probleem met al die trackers: de historieken starten pas in 2012.
Probeer die dan maar eens deftig te screenen.

Mr. V
Gast
Mr. V

@Al Fonds Hou er wel rekening mee dat US midcaps als US78467Y1073 hard kunnen vallen, in augustus vorig jaar zelfs dieper dan de brede index. In 2008 ook een drawdown van 50%. Micaps hebben ook minder “moat” dan large caps. In de huidige onzekere periode zou ik dat alleen gebruiken met een trailing stop onder. Het geloof dat na een eventuele crash de beurs wel vlot terug zal rechtveren zoals in 2008 zou ik toch voorzichtig mee zijn. Misschien is SPHD (US73937B6544) qua concept een betere keus. Daar bestaat ook een Ierse variant van maar die geeft minder rendement omdat… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik heb al wel gezien dat trackers over het algemeen heel volatiel zijn. Een waarschuwing voor mensen met een defensief beleggersprofiel: zowat 75% van de bevolking…

mattias
Gast
mattias

tja, die Martin Armstrong is meer een zelf uitgeroepen autoriteit; ik volg zijn blog ook al een tijdje, maar echt veel wijzer word je daar niet van. Redeneringen hangen met haken en ogen aan elkaar; af en toe eens een scherpe analyse, wijze gedachte of contraire opinie (maar het is allemaal de computer die voorspelt); maar over het algemeen, meer entertainment dan echt bruikbare info, me dunkt.

Dirk Bauwens
Gast

Inflatie en deflatie zijn complexe fenomenen en leiden tot heel wat discussie. Hier een paar interessante artikels (niet de gemakkelijkste lectuur) : https://www.armstrongeconomics.com/uncategorized/deflation-what-is-the-cause-public-or-private/ en https://www.armstrongeconomics.com/uncategorized/rising-taxes-deflation-inmflation-simultaneously/

mr. v
Gast
mr. v

Opvallend vind ik dat het artikel aangeeft dat het grote geld nog steeds naar staatsoblis gaat wat dus KT en mss zelfs LT euro oblis naar omhoog zou moeten stuwen. Anderzijds raadt iedereen aan om daarvan weg te blijven gezien die stilaan uitdrogen qua rendement. Ik zit nog in BGF Euro Bonds wat momenteel wat ter plaatse staat te trappelen en was van plan om eruit te stappen. Toch niet doen?

Dirk Bauwens
Gast

Mijn inzicht is als volgt : De euro is een munt zonder land, dat lijkt geen goede belegging. De Europese banken zijn er beduidend slechter aan toe dan de Amerikaanse. Een nieuwe bankencrisis in EU is onvermijdelijk (Deutsche Bank!). Wie volgt na de Brexit ? De dollar is de ‘last man standing’ (wereldmunt en USA staat er beter voor dan de rest van de wereld). US bonds zijn het voornaamste onderpand van de derivatenberg ! Er is een tekort aan dergelijke stukken. Als de Fed de korte rente omhoog trekt, leidt dat tot afvlakking van de rentecurve wat positief is… Lees verder »

mr. v
Gast
mr. v

“Als de Fed de korte rente omhoog trekt, leidt dat tot afvlakking van de rentecurve wat positief is voor de langetermijn US bonds.”

Is dat wel zo? Ik dacht dat als de Fed de rente optrok dit net de minste invloed had op LT bonds.

@robokat graag ook jouw mening hierover want men moet toch opletten met dat soort statements.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Hoe langer de looptijd van een obligatie nog is, hoe heftiger de waarde wijzigt bij een verandering van de rente.
Je dient de winst of het verlies van rente immers te vermenigvuldigen met het aantal jaren dat de bon nog loopt.

mr. v
Gast
mr. v

Er is dus niemand die weet wat de link is tusen KT en LT rente. Ik dacht dat oblis met zeer lange termijn nauwelijks onderhevig zijn aan wat de Fed doet, al zeker niet als het geleidelijk gebeurt. Denk niet dat Yellen wil bruskeren.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Soms is het ook zo dat de markt een bepaalde verandering verwacht en dat die verandering er ook komt: maar minder of meer dan de markt verwachtte. Dan krijg je ook een tegengestelde reactie.

Druon
Gast
Druon

Waar kan je dat kopen zo’n 30 jarige treasury bonds ?

mr. v
Gast
mr. v

Je hebt bvb TLT van iShares. Waarom persé US bonds en geen euro bonds? De Fed zal eerder optrekken dan de ECB.

Dirk Bauwens
Gast

TLT is ok. De euro is een munt zonder land, wil je daar in beleggen ? De dollar is de ‘last man standing’ (wereldmunt en USA staat er beter voor dan de rest van de wereld). US bonds zijn het voornaamste onderpand van de derivatenberg ! Er is een tekort aan dergelijke stukken. Als de Fed de korte rente omhoog trekt, leidt dat tot afvlakking van de rentecurve wat positief is voor de langetermijn US bonds.

Dirk Bauwens
Gast

Ikzelf heb die gekocht bij KBC. Belangrijk : bij een gebeurlijk faillissement van de bank blijven die obligaties jouw bezit (gaat niet verloren in het bankroet). Het kan wel een tijd duren vooraleer je je geld recupereert.

Mattias
Gast
Mattias

die misgelopen interesten, zijn wel ook interesten die nooit zijn betaald geworden. Is eigenlijk een verplaatsing van vermogen van de savers naar de debtors, maar netto is dit niet “misgelopen” of zie ik het verkeerd. Moreel is het wel bedenkelijk om beleidsmatig de voorkeur te geven aan debtors tgo de savers, maar als je weet dat de overhead een debtor is, is het wel duidelijk natuurlijk

Dirk Bauwens
Gast

In brede zin zitten we in een structurele vermogensinflatie sinds WO II. Alle belangrijke vermogenscomponenten zijn sindsdien in waarde toegenomen : aandelen, obligaties, vastgoed, kunst, antiek … Natuurlijk niet in rechte lijn. In die zin staan we NU voor een historische trendbreuk. Want de toekomst brengt een diepgaande en blijvende waardedaling. In essentie is ons systeem failliet en de centrale banken, de ENIGE rechthouders, doen er alles aan om dit doemscenario te voorkomen. In plaats van nieuwe schulden aan te gaan zal er nu een onomkeerbaar proces van terugbetaling moeten worden aangegaan. Meer deflatie krijgen we door ineenklappende bubbels, vergrijzing-kleinere… Lees verder »

Mattias
Gast
Mattias

hoe beoordeel je de veiligheid van een bank? Is het gewoon klein is fijn (triodos, argenta, VDK, medirect, etc) of baseert u zich op bepaalde ratio’s, balansen, en dergelijke meer. Vanwaar het bedrag van €50.000 omwille van confiscatie? Ik snap het verband niet. Als confiscatie een risico is, moeten we niet alleen spaarrekeningen mijden, maar ook beleggingsrekeningen, alle spaarproducten (Tak21/23, etc) en het geld cashmatig aanhouden in de kous. Een paar duizend euro zie ik nog zitten, maar €50k onder matras is toch niet echt realistisch (alhoewel ik wel weet heb van dergelijke situaties), en volgende stap is het afschaffen… Lees verder »

Dirk Bauwens
Gast

Ik vrees dat die onvermijdelijk is. De centrale banken zijn de ‘last man standing’.

Gerbert
Gast
Gerbert

“Als de intrestvoet daalt, gaat de maandelijkse aflossing ook mee naar beneden. Wat de ondernemer zal doen besluiten om te investeren in machines in plaats van in personeel. Of om zijn bedrijf te verplaatsen naar een lageloonland.”

Dat er door lage rente mensen vervangen worden door machines kan ik begrijpen, maar waarom zouden bedrijven owv de nulrente hier extra gemotiveerd worden om te verhuizen naar een lageloonland? Productie hier wordt dan immers goedkoper door mensen door machines te vervangen.

Dirk Bauwens
Gast

Hier in België zitten we met een van de duurste overheidsapparaten van de planeet. Het overheidsbeslag t.o.v. het nationaal inkomen bedraagt vandaag zo’n 52% (6 regeringen, dure gezondheidszorg, stijgende pensioenkosten, een groot ambtenarenbestand, 1.2 miljoen inactieven enz). Daardoor blijft onze productiekost behoorlijk hoog. Het is wel zo dat door de hogere lonen in bepaalde landen (China) toch een beweging op gang is gekomen van productie die naar het moederland terugkeert.

Leon
Gast

In het betoog van de crisistrendwatcher valt geen speld tussen te steken. De naoorlogse groei is definitief voorbij. De klassieke activa, vooral obligaties brengen niets meer op en ook wel de aandelen, ofschoon deze op een volatiel moment zo nu en dan nog ietsje kunnen opbrengen. Ik durf te hopen op de expertise en engineering van de fondsbeheerders van het Mixerfonds … en intussen wordt de vastgoedzeepbel stilaan groter. Zowel overheden als centrale banken zitten momenteel op een dood spoor: ze krijgen de motor maar niet gestart!

Philippe
Gast
Philippe

Misschien nog een suggestie om de hoge inflatie die er aan komt in jouw voordeel te laten werken: ik heb net nog een hypotheek genomen op mijn huis van 10 jaar met een vaste rentevoet van amper 2%. Hoe hoger de inflatie gaat in de volgende jaren, hoe meer ik zal profiteren van het verschil tussen de intrest van 2% en de werkelijke waarde van de inflatie. Dit naast de teruggave die ik zal bekomen van de belastingen. Indien de inflatie de volgende jaren op gemiddeld 2% blijft en ik met mijn fondsen netto 4% verdien per jaar gedurende de… Lees verder »

Mathias
Gast
Mathias

Uw huis in onderpand geven aan een bank die twijfelt aan zijn eigen verdienmodel is dus risicoloos volgens u?
Ik heb zelf precies het omgekeerde gedaan: mijn lening volledig afbetaald zelfs al verlies ik een paar duizend euro fiscaal voordeel.
(Spaar)geld is momenteel inderdaad te goedkoop, ze mogen het hebben 🙂 Ik heb liever een volledig eigen woning.

Philippe
Gast
Philippe

Als je het geld ten allen tijde ter beschikking hebt om jouw lening af te betalen, is dit inderdaad risicoloos. Ik leen maximaal 40000 € en kan altijd een deel van mijn fondsen verkopen om het restkapitaal terug te betalen aan de bank.

Mathias
Gast
Mathias

Bij een eventuele crash lijkt mij de kans groter dat je je spaargeld (deels) kwijt bent (bail-in, remember?) dan dat je lening plots ‘verdwijnt’. Een bank in nood zal zijn leningportefeuille verkopen aan de meest biedende. Nu ja, als het ooit zover komt dan zullen mensen zonder leningen ook wel in de klappen delen maar mogelijk wel een tikkeltje minder dan degene met. Bijkomend zijn er ook veel mensen die aangetrokken tot lenen terwijl ze geen of weinig spaargeld als backup hebben. Wat als je een ‘goedkope’ lening hebt gekoppeld aan brandverzekering, zichtrekening,… en de prijs daarvan schiet de komende… Lees verder »

Philippe
Gast
Philippe

Het is duidelijk dat de markt overspoeld wordt door geld, dat de centrale banken in steeds grotere volumes drukken. De volgende stap waarover men spreekt is het zogenaamde “helikoptergeld” waarmee bedoeld wordt dat de centrale bank geldbiljetten vanuit helikopters over de straten zal uitstrooien om toch maar de mensen aan het consumeren te zetten. Dit is natuurlijk beeldspraak, maar in de USA is dit al aan de gang via het volgende mechanisme: in Amerika is de FED bij wet verplicht het overschot dat in de kas blijft na het betalen van al zijn uitgaven, aan de schatkist te storten. Deze… Lees verder »

Dirk Bauwens
Gast

Normaal gesproken krijg je grote inflatie alleen in zogenaamde bananenrepublieken (bvb Zimbabwe). Als er een nieuwe schok op de financiële markten zou komen – en die komt zeker want is als het ware voorgeprogrammeerd – pakt dat deflatoir uit (vermogensdeflatie). Maar : de grote speculanten zullen dan beslist een deel van hun geld gaan steken in typische basisbehoeften zoals olie en graan. Wat zou kunnen leiden tot een hogere consumenteninflatie. Vastgoed : probeer dit te vermijden want het wordt een van de slachtoffers van de komende vermogensdeflatie. Uit het boekje “Vlaanderen in cijfers” uit 2015 blijkt dat de prijs voor… Lees verder »

Mattias
Gast
Mattias

hmmm, ik vind het onderscheid tussen de soorten *flaties wat flou. De economie kan toch niet tegelijk deflatoir en inflatoir zijn. Vermogensdeflatie en consumenteninflatie op hetzelfde moment doet toch wat vragen rijzen. Het zou goed zijn om dat wat scherper te duiden.

Jakkes
Gast
Jakkes

Uit het nieuws van de dag (29-08):
BNPParibas Fortis maakt 1 miljard winst. Strooit men zand in de ogen of is dit winst voor de val ?
.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

En dan lees ik enkele seconden gelden het volgende op de website van de Tijd:
BNP Paribas Fortis gaat de tarieven van sommige bankdiensten verhogen om de lagere rente-inkomsten te compenseren.
Wie houdt er hier wie voor de gek ?

Druon
Gast
Druon

Dankjewel voor uw fantastisch inzichtelijk artikel. Wat ik mij dan steeds afvraag bij het lezen van dergelijke analyse is.. “Wat te doen?” Ok je kan, of neen je moet, zo breed mogelij spreiden over de veschillende klassieke beleggersactivaklassen maar wanneer alles in katzwijm valt dan ontsnap je daar natuurlijk niet aan en moet je de rit uitzweten. Is het een goed idee om bvb crowdfunding mee te nemen in de beleggersscope? Afhankelijk van de situatie en het bedrijf in casu, is wel risicovol maar het betreft wel concrete, reële bedrijven in onze regio/land. Of denken jullie aan nog andere mogelijkheden… Lees verder »

Dirk Bauwens
Gast

Mijn raad is om heel conservatief om te gaan met je geld. We krijgen structurele vermogensdeflatie. Dan beleg je best in cash, staatsobligaties van topkwaliteit (Treasuries) en wat goud. Crowdfunding : akkoord voor een beperkte inleg. Maar heel goed nagaan aan wie en waarvoor je je geld inzet.

Vermeersch
Gast
Vermeersch

Wat is structurele vermogensdeflatie ? Ik dacht eerder aan hyperinflatie bij het lezen van het artikel. Verder… kan men in deze omstandigheden nog veilig zijn geld toevertrouwen aan een verzekeringsmaatschappij of bank voor pensioensparen ? Of houdt men beter cash aan en betaalt men dan tegelijk meer belastingen ?

fred
Gast
fred

Ik ben persoonlijk geen voorstander van crowdfunding,want als het een interessant investeringsproject zou zijn dan was de bank er al lang mee weg,met hun overschot van geld.

Guido Kuppens
Gast
Guido Kuppens

Dat enorme bedrag aan misgelopen intresten op spaargeld, houdt dat rekening met het verschil tussen de rente en de inflatie? Vroeger was de rente hoger, maar ook de inflatie.

Dirk Bauwens
Gast

Daar heb ik niet zo’n zicht op. Eigenlijk bestaan er verschillende soorten inflatie. De belangrijkste inflatie is diegene die impact heeft op het consumptiepatroon van uzelf en dat van uw gezin : het is een goed idee om die persoonlijke inflatie een keer in kaart te brengen.

Vermeersch
Gast
Vermeersch

Vraag is hoe je je hiertegen kunt wapenen ? Als je een spaarpotje hebt, dat je zult nodig hebben tegen je pensioen, wat doe je dan het best? bv Als er nog ruimte is voor pensioensparen, doe je dat dan of net niet ?
Of als er ruimte is om vastgoed aan te kopen? Of goud? Of fondsen ?
Wat kan men het beste doen dan ?

Dirk Bauwens
Gast

Ik zit helemaal op de lijn van Diederik Schmull. We krijgen structurele vermogensdeflatie en dan zijn cash, Amerikaanse staatsobligaties en een beetje goud de beste beschermers. Kies ook voor een veiligere bank zoals Triodos of Argenta en hou daar niet meer dan 50.000 euro aan.

De Vriendt koen
Gast
De Vriendt koen

denkt u werkelijk dat als vele banken failliet gaan ze nog tot 50000 euro kunnen garanderen, laat staat per bank. reken eerder op 20000 euro.

Karien
Gast
Karien

Met cash, bedoelt u dan fysiek geld in sokken onder de matras ???

Kevin
Gast
Kevin

Als ik het goed begrijp, dan staan we aan de vooravond van een enorme crisis (zoals 90 jaar geleden)?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be