About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

33
Reageer op dit artikel

avatar
12 Comment threads
21 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
mr. vmattiasAdmiral AckbarDirk BauwensRobokat Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
mattias
Gast
mattias

inderdaad waanzin; al veel aan die quote gedacht in die context. Maar ik denk dat als de ECB (of andere CB) zou toegeven dat ze fout waren, de kans te groot is dat ze hun aura van alwetende ontastbaarheid verliezen en dat dat nog erger is dan de waanzin bestendigen, en zelfs nog vererger door bvb cash te gaan verbieden

Jens
Gast
Jens

En wat gaat er gebeuren met die 30 year treasuries wanneer de rente in de VS genormaliseerd wordt? Veiligheid vs. illusie van veiligheid (rendement 30 year treasury nu 2,24%!). Ikzelf zit voor 80% in aandelen, veeleer goedkope familiebedrijven met weinig of geen schulden die conservatief gemanaged worden. Ik ben er zeker van dat mijn rendement op lange termijn een veelvoud zal zijn van dat van Amerikaanse staatsobligaties, ondanks alle problemen in de wereld. Het gevaar bestaat dat we problemen stelselmatig gaan uitvergroten, doordat we in het hier en nu leven.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dringend gezocht: iemand met een werkende glazen bol.

Zeepbel
Gast
Zeepbel

Gelukkig zijn er nog mensen zonder werkende glazen bol die anders redeneren dan de auteur van bovenstaand artikel: als iedereen zijn geld enkel nog zou investeren in cash, staatsobligaties en goud, dan stevenen we pas op een economische ramp zonder voorgaande waartegen geen enkele negatieve intrestvoet zal opgewassen zijn…

Dirk Bauwens
Gast

Als de Fed de korte rente optrekt, leidt dat tot afvlakking van de opbrengstcurve. Wat POSITIEF is voor langere Treasuries, vooral de 30-jarige. Afkoeling van de economie is positief voor obligaties.

Admiral Ackbar
Gast
Admiral Ackbar

Ook ik stel me vragen bij een heel grote positie in 30y treasuries, zeker omwille van dit artikel: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-04/buffett-says-he-d-short-30-year-bond-if-he-had-easy-way-to-do-it

Ik zou voorzichtig zijn met VS-obligaties met een zeer lange looptijd.

mattias
Gast
mattias

als FED de KT-rente optrekt (“als”) dan kan de LT-rente toch ook gewoon meestijgen. Waarom zou de rentecurve daarom per se afvlakken?

Dirk Bauwens
Gast

Ikzelf kies voor een veiligere bank (een echt veilige bank bestaat niet) zoals Triodos of Argenta (niet meer dan 50.000 € wegens mogelijkheid confiscatie). Koop ook wat fysiek goud (niet meer dan 10% van je vermogen). Ikzelf heb nogal geld gestoken in 30jarige Amerikaanse staatsobligaties (een van de veiligste beleggingen).

Luc
Gast
Luc

Inderdaad! Maar wat baten kaars en bril als de uil niet zienen wil……..

Leon
Gast

We leven inderdaad in een “gemanipuleerd systeem” waarvan moeilijk gezegd kan worden dat dit nog een echte vrije markteconomie is. Anderzijds gebeurde De Grote Crash van 1929 in een niet-gemanipuleerd systeem! Kapitaalbehoud realiseren is al een hele klus geworden, laat staan netto rendement. Zeer lage rentes, 2% inflatie in België, RV van 27% (30%?), … Belasting op belasting tot in de kist. Als het niet meer mogelijk is zijn spaarkapitaal in stand te houden dan is men toch bezig met de verkeerde manipulatietools. De tijd zal het uitwijzen. Wie heeft de ware glazen bol?

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Je moet dit eens van een andere kant bekijken. Als je 10 jaar geleden op pensioen ging met een kapitaal van pakweg 200k, en een afbetaald huis, en je zette die centen op een gewone spaarrekening (of 2, al dan niet in Lux), dan had je elk jaar ca.10.000€ netto rente, of een kleine 1000€ per maand. Als je nu het dubbele hebt, en je wil iets of wat rendement, dan moet je risico’s nemen, want op een spaarboekje smelten je centen weg. Ik zie dat als een herverdelende factor tussen de renteniers en de werkenden. Om een stabiel inkomen… Lees verder »

mr. v
Gast
mr. v

Is de echte reden van het lage rente beleid door de ECB niet dat ze interbancaire liqiditeitsproblemen zoals in 2008 willen vermijden. De roekeloosheid van banken wordt als het ware gestimuleerd. Ook vreemd dat vele beursgrootheden als Buffet al een tijdje roepen dat de beurs, met name de S&P, overgewaardeerd is en toch blijft die vrolijk doorstijgen. In feite kan het systeem nog jaren ziek blijven zonder dat er iets gebeurt. Bedrijven kunnen eindeloos die buybacks blijven doen en zo hun EPS in stand houden. Welke triggers zien jullie die eventueel eens tot een correctie zouden kunnen leiden? De brexit… Lees verder »

Dirk Bauwens
Gast

Er zijn verschillende ‘triggerkandidaten’ : Deutsche Bank, Italië maar ook Japan (staatsschuld) of China (zeepbeleconomie).

mjinde
Gast
mjinde

Wat ik me eigenlijk afvraag. Iedereen heeft de mond vol over groei, extra consumptie en productie etc. Maar wat kan er nog toenemen in onze maatschappij? Iedereen bezit een wagen, de meesten 2, iedereen gaat op verlof, de meesten meerdere keren, 80% van de belgen bezit zijn eigen huis (al dan niet afbetaald). Kleding nodig, ga naar de winkel. In Europa is 85% van de mensen niet kansarm of arm. Dus als er significante toename in rijkdom mogelijk is, is het in die groep. Al de rest is marginale stijging. Dat er een ongelijke verdeling is tussen vb Duitsland en… Lees verder »

Mathias
Gast
Mathias

Ja we hebben veel maar het is wel ten koste van veel: milieuschade, sociale schade,… Kunnen houden wat we hebben zonder schade te berokkenen dat lijkt mij wel een uitdaging met veel groeipotentieel 🙂

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Er is zeker nog groei mogelijk.
In landen als Indië, China, Rusland etc is de levensstandaard echt zeer laag. De uitdaging zit in het duurzaam ontwikkelen.

In andere landen zit de groei in diensten. Netflix, Spotify, gaming… allemaal industriën die 30 jaar geleden niet bestonden, en waar geen geld naar toe ging. Denk ook maar eens aan gezondheidszorg. Daar kan nog heel veel in geïnvesteerd worden.

Heel de overgang van een oliemaatschappij naar een groene economie met windmolens, zonneenergie, electrische auto’s,

de kleine kmo-er
Gast
de kleine kmo-er

Eigenlijk gaat het hier niet over rentes en dergelijke maar over een maatschappij die misschien wel niet (meer) leefbaar blijkt op de lange termijn. Het is in de laatste duizenden jaren gebleken dat (vrijwel?) geen enkele maatschappij de juiste was om te blijven overleven. Een volk heeft de regering die het verdient (Joseph de Maistre 1753-1821) en dat zien we ook duidelijk. Bij elke nieuwe verkiezing wordt het in ons piepklein landje moeilijker om een regering te vormen omdat we steeds meer verdeeld zijn. De leuze ‘Eendracht Maakt Macht’ willen we blijkbaar niet meer snappen. Als we internationaal kijken is… Lees verder »

Dirk Bauwens
Gast

Hoe sneller de beleidsmakers het roer wenden, hoe beter. Had eigenlijk al in 2008 moeten gebeuren. Zoals ik het zie moeten we ons gehele financieel-economische grotendeels ombouwen.

Druon
Gast
Druon

Zonder enige afbreuk te willen doen aan de argumenten, vind ik persoonlijk de ondertoon hier bijzonder zwartgallig en fatalistisch. Precies omdat er gemanipuleerd wordt mag men er toch van uit gaan dat de effecten zullen en kunnen worden afgezwakt. Waar de overheid helemaal niet kon of wou ingrijpen begin 20ste eeuw, kan en doet ze dat nu wél.
“Dé finale crash” zal eerder een langdurige en tergend trage evolutie in de verkeerde richting zijn denk ik. Interessanter dan een conclusie vind ik het te lezen over de verbanden en diverse mechanismen bij dergelijke scenario’s.

Jan
Gast
Jan

Zeer interessante artikels…
De vraag is nu dan wel – wat kan de gewone man/spaarder/ belegger doen om zich hier tegen in te dekken ?

Kevin B
Gast
Kevin B

idd, als ik het goed lees waarschuwen ze beleggers voor zeepbellen, vastgoedinvesteerders voor crashes en spaarders voor ontwaarding en negatieve intresten. Wat moet je dan doen als kleine spaarder om je centjes veilig te stellen/wat te laten aangroeien ???

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be