About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Philippe
Philippe
4 jaren geleden

Flossbach heeft zijn beleggingsregels voor zijn fonds Multiple Opportunities gewijzigd sedert 1 januari 2018. Zij beleggen nu minimum 25% van hun kapitaal in aandelen.

Dit omwille van een wijziging in de Duitse belastingwetgeving die Duitsers toelaat om bepaalde meerwaarden belastingvrij te ontvangen als het fonds minimum 25% in aandelen belegd is.

De fondsbeheerder kan dus zijn assets niet volledig vrij meer vastleggen.

Wat in het geval van FVS geen verandering in de prestaties meebrengt want ze hebben altijd al meer dan 25% in aandelen belegd.

Mark
Mark
4 jaren geleden

Interessant om eens de nuchtere Duitse visie van Flossbach te horen, veruit het beste mixfonds. Wel opmerkelijk dat ze al over recessie spreken.

Kan je hen trouwens eens vragen wat hun strategie was in 2008 waar ze toch uitzonderlijk sterk doorheen geworsteld hebben. Amper -14% gevolgd door +41% in 2009 (zie de Duitse KIID of jullie excel met jaarcijfers).

Uit een grafiek van hen kon ik zien dat ze toen hun aandelen verlaagd hebben naar 40% en voor een groot deel in converteerbare obligaties zaten dus ze hebben wel degelijk actief iets gedaan toen maar kan je hen daar eens wat meer uitleg over vragen want zo’n grafiek zegt niet zoveel.

PS. weet je soms of er nog gearchiveerde factsheets bestaan van hun fonds (de originele Duitse variant) uit die periode 2008-09.

Mark
Mark
4 jaren geleden

Dag Marc,

Als kan zou het wel interessant zijn als je hen eens wil vragen hoe ze hun strategie aangepast hebben tijdens de bankencrisis. Met maar -14% in 2008 gevolgd door +40% in 2009 was hun prestatie echt wel uitzonderlijk sterk. Geen enkel ander fonds doet hen dat na. Zelfs als ze niet alles willen prijsgeven zullen ze hopelijk wel iets daarover willen toelichten.

Denk je dat je dat eens kan doen? Kijk er naar uit. 🙂

Mark
Mark
4 jaren geleden

Beste Marc,

Hieronder nog een link naar die historische asset allocatie grafiek van Flossbach von Storch Multi Opps. Opvallend is dat ze de eerste helft van 2008 nog hadden opgebouwd tot 80% aandelen (“Aktien”), terwijl de beurs toen al aan het glijden was. Eind 2008 is dat maar een goede 40% meer en is dat blijkbaar voor een groot stuk vervangen door convertible bonds (“Wandelanleihen”). Opmerkelijk is ook dat ze goud maar echt zijn beginnen gebruiken vanaf 2010 dus dat heeft niet gespeeld in hun 2008-09 crisis strategie.

Misschien kan je hen die factsheet met grafiek (2e link) eens tonen en vragen of ze wat meer kunnen toelichten wat ze toen precies gedaan hebben want zo’n grafiek blijft abstract natuurlijk. Staat alleen op de Duitse site. Het is wel duidelijk dat ze toen actief ingegrepen hebben met dus een uitzonderlijk sterk resultaat als gevolg. Ze mogen zich terecht een actief, flexibel fonds noemen waar velen kunnen van leren.

Link grafiek (inzoomen):comment image

En hier de monthly Duits factsheet (pdf) waar deze grafiek van komt (blz. 3): https://www.flossbachvonstorch.de/__funds/documents/?document=monthEndFactsheet/LU0323578657/de_DE/

Mark
Mark
4 jaren geleden
Antwoord aan  Mark

Is er trouwens een rede waarom de Duitse maandelijkse factsheet meer info toont dan de Belgische? Is dat allemaal regelneverij van de FSMA? Op de Duitse vind je naast die grafiek hierboven ook steeds commentaar van de fondsbeheerder over hun strategie.

Toch erg dat wij als Belgische burgers niet alle info mogen hebben terwijl dat in buurlanden geen probleem is.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Antwoord aan  Mark

Het document in de url hierboven is een commercieel uitgave van FvS. Dat dit niet met de Belgische beleggers gedeeld word is een beslissing van FvS.

Zowel op de Duitse als de Belgische site van FvS zul je het officiële KIID document vinden met dezelfde informatie.

Mark
Mark
4 jaren geleden

Klopt, denk dat FvS zich de moeite bespaart. Wie wil kan het op de Duitse site vinden. Marc, hopelijk kan je hen dan eens meer uitleg vragen over bovenstaande aan de hand van die grafiek in de Duitse factsheet. Alvast bedankt voor de moeite.

Philippe
Philippe
4 jaren geleden
Antwoord aan  Mark

Goed om weten dat de Duitsers meer info geven over de verschillende fondsen dan de Belgen (zeker voor wie de Duitse taal machtig is).
Inderdaad een overdaad aan regelneverij hier ten lande

John
John
4 jaren geleden
Antwoord aan  Mark

Ik zie dat dit fonds pas vanaf 2014 bestaat.
Hoe kan het dan resultaten hebben in 2007-2009?

John
John
4 jaren geleden

Ah, was dit dan zo een van de testfondsen die fondsbeheerders lanceren om dan later, als de strategie succesvol is, het fonds open te stellen voor het grote publiek?

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  John

Flossbach volgen we al sinds het prille begin van MijnKapitaal in 2012. In die tijd was het fonds nog niet in Belgie verkrijgbaar en moest je via allerlei truken de Duitse versie kopen.

Pas in 2014 hebben we het fonds officieel toegevoegd aan de Mixer, want zolang moesten we wachten tot het fonds naar België kwam. Dat was nog lang voordat Mixfondsen populair werden.

Het Duitse moederfonds is overigens 10 keer zo groot als de Belgische versie.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

17
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x