De wereldeconomie vertraagde in 2019 met een wereldwijde bbp-groei van 3,1% tegenover 3,9% in 2018. 2020 wordt een jaar van wereldwijde groeistabilisatie. Recente PMI-metingen voor de verwerkende industrie wijzen uit dat de huidige zwakte een bodem heeft bereikt. Bovendien kunnen een accommoderend mondiaal monetair beleid en het einde van de beleidsonzekerheid betreffende de handelsoorlog tussen de VS en China de wereldeconomie een impuls geven en een deel van de veerkracht terugbrengen. Het einde van de onzekerheid over verdere tariefverhogingen en het terugdraaien van een aantal bestaande tarieven zal voldoende zijn om de bedrijfsuitgaven te verhogen en de wereldwijde CAPEX-recessie om te buigen. De wereldwijde voorraden liggen immers op een laag niveau en de bedrijven stellen zelfs de basis CAPEX uit, in afwachting van enige duidelijkheid over de politieke onzekerheid.
Het IMF voorspelt dat de groei in 2020 zal toenemen, waarbij de wereldeconomie met 3,4% zal groeien (2019-3,0%). Als we dieper ingaan op de verschillende regio’s, zien we een bescheiden versnelling van verschil tussen de opkomende en ontwikkelde markten, de opkomende markten met een groei van van 4,50% tot 4,70% (4,10% in 2019) en de ontwikkelde markten een groei van 1,50% tot 1,60% (1,70% in 2019).
Met betrekking tot de opkomende markten verwacht men dat de Chinese economie in het eerste kwartaal verder zal stabiliseren, dankzij de verminderde politieke onzekerheid en de voortzetting van het versoepelde monetaire beleid. In Latijns-Amerika zijn er cyclische verbeteringen in alle grotere economieën, Brazilië, Mexico en Colombia. In de CEEMEA-regio blijft het macrobeeld precies hetzelfde. In Turkije en Zuid-Afrika ziet men een groter risico op beleidsfouten, maar deze zouden het economisch herstel op korte termijn niet mogen beïnvloeden.
De economieën van de opkomende markten zullen naar verwachting relatief gezien sneller groeien dan de economieën van de ontwikkelingslanden volgens een studie van Mainfirst. Dit terwijl investment grade obligaties uit opkomende markten in 2019 een sterk rendement lieten zien, zal het high yield-segment in 2020 beter presteren volgens hen.
Men verwacht dat de high yield obligaties van bedrijven uit opkomende markten in 2020 een rendement zullen behalen tussen 6% à 8%. Terwijl de rente rond 2% zal blijven, alsook een bescheiden spreaddruk van 30-50 bp. Gezien het huidige rendement van de J.P. Morgan CEMBI HY-index van 6% en een cyclisch herstel van de lokale economie ziet men dat een dergelijke doelstelling zeer realistisch is.
2019 wordt gekenmerkt door een sterk rendement van het IG-segment, vanwege de rally in de VS, met een daling van de 5 Yr UST van 2,50% begin dit jaar naar 1,50%. Men denkt dat, gezien het cyclische herstel van de wereldeconomie, de Amerikaanse rentes positief beïnvloed zullen worden. Opmerkelijk is dat een stijgende Amerikaanse rente gepaard gaat met een outperformance van HY ten opzichte van IG, omdat het HY-segment profiteert van de kortere looptijd ten opzichte van IG en van een grotere spreaddruk. Dit gezegd zijnde, denkt men dat in 2020 high yield beter zal presteren dan investment grade.
Men is constructief op het gebied van Aziatisch HY, en geven de voorkeur aan Chinese vastgoedontwikkelaars en eigenzinnige projecten in cyclische sectoren die aantrekkelijke risico-rendementsprofielen bieden. De Chinese vastgoedsector verkeert in een gezonde staat, met prijzen die in de buurt komen van 10% YoY vanaf oktober 2019 en een vastgoedverkoop die met ongeveer 30% YoY groeit. De verstedelijking blijft een structureel thema dat zich verder doorzet naarmate mensen de sociale ladder beklimmen. Vanuit een waarderingspunt ziet Chinees vastgoed er aantrekkelijk uit. De beleidsbeperkingen die de Chinese regering in de tweede helft van 2018 invoerde om de vastgoedsector te optimaliseren, in combinatie met de onzekerheid met betrekking tot de handelsoorlog tussen de VS en China, hebben geleid tot een aanzienlijke ondermaatse prestatie van de vastgoedsector ten opzichte van de JPPM CEMBI-index.
In Latijns-Amerika ziet men het meeste potentieel in Mexico en houden ze van de niet-bancaire financiële sector die tegen aantrekkelijke waarderingen wordt verhandeld en kan stijgen door zijn blootstelling aan het herstel van de Mexicaanse economie. Deze heeft sinds de tweede helft van 2018 ondermaats gepresteerd vanwege de verkiezingen in 2018 en de handelsspanningen tussen de VS en Mexico. AMLO werd president na de verkiezingen in juli 2018 en hoewel zijn beleid gematigder is dan gevreesd, hebben bepaalde beleidsfouten het bedrijfssentiment pijn gedaan. Als reactie op de toegenomen onzekerheden is het monetaire beleid sinds 2018 aangescherpt, wat een stabiele wisselkoers opleverde maar de groei aantastte.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be