Het Marktoverzicht van deze week door Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het beheer bij DNCA. Afgesloten op 27/07/2018.
Oog om oog, tand om tand … zo kan de sfeer op de markt momenteel samengevat worden.
De minste tegenvaller wordt afgestraft. Netflix (-5 %) en nog drastischer Facebook (-19 %) werden het slachtoffer van de prikkelbare beleggers die sinds al te lang dromen van onaantastbare groei, vooral voor technologiewaarden.
In Europa zagen we na een wat moeizame start en matige publicaties een herschikking in het voordeel van sterke publicaties (Total, Telefonica, Carrefour, Capgemini …). Er zijn momenteel geen voorbodes van een uitgesproken vertraging van de economieën, ook al drukken de volatiliteit van de wisselkoersen en de prijsstijging van grondstoffen hun stempel op de resultatenrekeningen van internationale bedrijven. Dit verhindert de beleggers niet om Europa te blijven ontvluchten (20e week op rij van uitgaande stromen). Ook daar geldt de wet van vergelding. Zolang Europa niet de weg naar de politieke stabiliteit heeft gevonden en de winstgroeivooruitzichten voor 2018 niet bevestigd worden, zullen de beleggers het oude continent links laten liggen.
In de Verenigde Staten gebeurt het omgekeerde. Vorige week lieten ETS in Amerikaanse aandelen hun sterkste instroom van de drie voorbije weken optekenen ($ 3,8 mld.), wat de netto-ophaling in Amerikaanse aandelen op meer dan $ 51 mld. sinds begin dit jaar brengt. De toenadering tussen Europa en de Verenigde Staten na de ontmoeting tussen Donald Trump en Jean-Claude Juncker zou de markten moeten bedaren … wellicht in afwachting van een volgende tweet en een volgend dreigement. De zomer is niet noodzakelijk het aangewezen moment om al te duidelijk koers te kiezen op de markten. Na drie maanden van brutale en massale onderprestaties zou stockpicking en value beheer zich kunnen herpakken op basis van beter dan verwachte resultaten en onderwaarderingen. De verwachtingen zijn voorzichtig en het door de handelsconflicten gevoede pessimisme duwt de feiten vaak naar de achtergrond.
Toch gaat het economische leven door en de rentesituatie maakt het onmogelijk om een rendabele veiligheidsoplossing te kiezen.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be