About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

44
Reageer op dit artikel

avatar
12 Comment threads
32 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
piel de torroAl FondscostaadejejethroRobokat Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
piel de torro
Gast
piel de torro

Als er hier gesproken wordt over ‘mijn portefeuille’ over welke bedragen hebben we het dan eigenlijk?
Ik begrijp dat het voor iedereen anders is maar het is toch interessant om te weten over welke bedragen het gaat

jethro
Gast
jethro

Velen onder ons hebben fondsen van de mixer in portefeuille.
Maar zijn er ook die zelf hun huiswerk gemaakt hebben en extra mixfondsen hebben toegevoegd ?
Ik heb in ieder geval Nordea-1 Stable Return Fund BP toegevoegd.
Reden: 100% positief resultaat over 97 periodes van 5 jaar. Gemiddeld rendement van 5,25% en in 2008 net geen 10% verloren.

costaadeje
Gast
costaadeje

Misschien wordt jouw fonds binnenkort toegevoegd aan het mixerfonds? Lijkt me er alvast in thuis te horen…

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dat wordt onderzocht. Dat fonds kan je terugvinden in de screeningresultaten: het zit er al een tijdje in.

jean claude
Gast
jean claude

Een andere manier om zich “een beetje” te beveiligen is de distributie variante van de fondsen kopen en de dividenden op een spaarboekje storten ;-))

kulderzipken
Gast
kulderzipken

Als je maandelijks gespreid instapt tijdens dat kwartaal wordt die 17% daling waarschijnlijk al beperkt tot een 3-4% daling.

Tweede deel van een mogelijke oplossing: 30-40% van je te investeren cash achter de hand houden om bij een semi-crash/crash in een tracker(-mixer) te investeren die waarschijnlijk sneller zal recuperen.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Gemakkelijk om te zeggen maar als advokaat van de duivel volg ik jou nog bij deel1.
Maar hoe bepaal je het moment van die bijstorting als het heel lang duurt voor er beweging in de zaak komt? Een voorbeeld: de MSCI Emerging Markets in EUR slaagt er al sedert december 2010 in om in een flauwe jojo-beweging terplaatste te blijven trappelen… De waarde van toen en van nu is nagenoeg dezelfde.

costaadeje
Gast
costaadeje

“…nog efkes wachten op een deftige daling of gewoon starten met het plan? Ook al staan de fondsen hoog genoteerd…” Met die vraag worstel ik ook constant eerlijk gezegd.
Stel dat we nu onmiddellijk investeren in de volatielere fondsen en er volgt een daling van 20%, dan verschuift de beleggingshorizon natuurlijk wel met een paar jaar en moet je je geld pakweg 7 tot 10 jaar kunnen missen om van het herstel te kunnen profiteren vermoed ik…Iemand een andere kijk?

roel
Gast
roel

Duidelijk een grote angst om op het ‘foute’ moment in te stappen voor velen.
Misschien moet je je niet de vraag stellen of het tijdstip juist gekozen is maar wel:

* Is het bedrag van je toekomstige belegging niet te groot tov je beschikbare kapitaal?
* Is het uitgezochte financieel product niet te volatiel?
* Hoe goed gaat je nachtrust zijn als je belegging een negatieve return laat zien?

Probeer op voorhand de mogelijke trajecten van je ‘investering’ te zien.

costaadeje
Gast
costaadeje

Kunnen we de volatielere mixfondsen eigenlijk als “te volatiele fondsen” beschouwen? Ik heb gisteren toch even de som op de proef genomen en alle kwartaalrendementen van Blackrock Global Allocation bekeken en in 2001 verloor dit fonds maar liefst 17,1% in 1 kwartaal. Ik moet dan eerlijk bekennen dat ik een dergelijke daling in 3 maanden liever bespaard blijf en toch liever instap na deze daling dan ervoor of hoe zien anderen dit nu de koersen zo hoog genoteerd staan?

wickedwillie
Gast

Na anderhalf jaar info verzamelen op deze website ben ik sinds enkele maanden begonnen met de aankoop van enkele Mixfondsen (via Medirect). Hiernaast ben ik nu al efkes (relatief ‘veilige’) aandelen aan het volgen (GIMV en TINC gekocht), misschien koop ik ook nog een GVV… Ik heb ook een rekening geopend bij Keytrade, met de bedoeling om een Keyplan op te starten. Lijkt het jullie verstandig om bij het samenstellen van dit Plan ook te kiezen voor enkele Mixfondsen die ik reeds in portefeuille heb of kies ik beter fondsen die ik nog niet heb? Ook al weet ik dat… Lees verder »

jean claude
Gast
jean claude

Instappen is voor mij ook altijd moeilijk . Als de fondsen gestegen zijn vraag ik mij “zijn zij niet te veel gestegen” ? Als zij dalen is de vraag “gaan zij niet verder dalen” ? Ik denk dat iedereen zo redeneerd behalve diegene die opdracht geven om b.v. maandelijks op dezelfde datum te investeren , maar dan op welke fond ? en bij Keytrade kost dat veel in instapkosten : 1% op 1000 euro ( zonder spreiding ) ! Als ik , zoals nu , in een periode ben waar ik twijfel , koop ik veilige fondsen zoals Ethna ,… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

In een Keytrade Plan (maandelijkse stortingen) zijn er geen kosten als je de fondsen 5 jaar in portefeuille houdt.

jean claude
Gast
jean claude

Inderdaad , maar de keus van de Keytradeplan is tamelijk beperkt en voldoet niet aan al de eisen van de mixer .
Een andere vraag . Als u , na 4 jaar bv van de Keytrade plan , voor een bepaalde reden , moet uitstappen en dat u maandelijks aankopen gemaakt hebt , moet u dan 48 x 9,5 € aan Keytrade terug betalen ?
Als u om gespreid wilt instappen en maandelijks b.v. 5 verschillende fondsen koopt , zou in dit geval het uitstappen van de plan gewoon onbetaalbaar worden .

tr1981
Gast
tr1981

Als je spreekt over maandelijkse investeringen, dan zie ik niet in waarom je zou wachten, er van uitgaande dat je het voor een lange periode zou doen.

costaadeje
Gast
costaadeje

Is het nu opportuun om maandelijks 200 euro te investeren in de volatielere mixfondsen (genre Flossbach von Storch, Franklin Funda. Strat….)? Graag jullie meningen? Wat denken jullie? Beter wachten op daling of toch geleidelijk aan verder investeren?

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik herhaal mijn vraag nog even. Is het zinvol om momenteel een maandelijks bedrag te investeren in Blackrock Global allocation, Flossbach von Storch en DNCA Invest Evolutif als bestanddeel van het mixerfonds? Ik herinner me dat Robokat een tijdje geleden schreef dat het nu niet het moment is om het flexerfonds op te starten..Ik stel deze vraag juist omdat lackrock Global allocation, Flossbach von Storch en DNCA Invest Evolutif ook deel uitmaken van de flexer.
Graag jullie meningen…

Du Faux Ludovic
Gast
Du Faux Ludovic

Beste Robokat
Bij Ethna-Aktiv-T (LU0431139764) bedroeg de prestatievergoeding “in” het laatste boekjaar 0,78%
(gehaald uit de KIID gehecht aan de analyse van het fonds bij Morningstar). Mijn vraag: op welke basis wordt die 0,78 % berekend ? De KIID bezorgt de nuttige gegevens niet om zelf te berekenen hoeveel die prestatievergoeding concreet in cijfers uitgedrukt vertegenwoordigt. “In” het laatste boekjaar is trouwens niet hetzelfde als “voor” het laatste boekjaar.
Akkoord met jou dat een prestatievergoeding een motivering betekent voor het management, maar het moet m.i. in absolute cijfers verantwoord blijven, te meer dat in dit fonds de lopende kosten reed 1,88% bedragen.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het moet verantwoord blijven, zeg jij.
De vraag is dan: wat is of hoeveel is verantwoord ?
Dat Kevin De Bruyne zo’n 200 miljoen euro verdient per week: is dat verantwoord ? Voor zijn club waarschijnlijk wel.
Van mij mag zo’n fondsbeheerder miljoenen per jaar verdienen als er voor mij ook voldoende rendement is.

If you pay peanuts, you get monkeys…

CP1234
Gast
CP1234

200 miljoen euro per week ?? Ik ken niets van voetbal maar ik gok ( hoop ) dat je nu de bal serieus naast het doel shot …

Vino
Gast
Vino

Al Fonds,

Vervang miljoen door honderd duizend ( is ook dan nog veel te veel)

Onze landgenoot kan bij City een contract voor vijf seizoenen met optie tekenen, tegen een weeksalaris van zo’n 320.000 euro. Dat bedrag bevat wel alle premies: wedstrijdpremies, winstpremies en extra bonussen bij winst van de Premier en Champions League. Hij moet alles winnen om het totale bedrag op te strijken.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik lees op bladzijde 39 van de Tijd: zo’n slordige 200.000 euro (sorry geen miljoenen).
En ik zit hier verd… gratis en voor niks te bloggen….
Ik benijd hem absoluut niet. Ik vind dat hij heel goed kan voetballen en hij moet er waarschijnlijk heel veel voor doen en laten.
Hij kan echte prestaties leveren en ik hoop dat de fondsbeheerders dat ook doen.

Ann
Gast
Ann

Toen ik nog niets van fondsen kende, en ook deze site voor mij nog onbekend was, heb ik mijn First bij Ethias afgekocht. Hiermee ben ik naar mijn bank gegaan. Naast een obligatie gekocht en nog een beetje op mijn spaarboekje gezet te hebben, heb ik ongeveer 65% in fondsen gestopt. 2 Dakfondsen, bleek achteraf, met 2,5% instapkosten. Ondertussen is ook gebleken dat ik ze op het hoogste punt (midden april 2015) gekocht heb, en dat ze nu op -6,92% en -5,87% verlies staan (rekening houdend met de instapkosten, anders is het -4,6% en 3,51%). Aangezien het grote bedrag dat… Lees verder »

jempi
Gast
jempi

Ben ook half april ingestapt in de mixer 12 van 13 fondsen en nog een A2 global all global funds
Redelijk bedrag
Maar we zijn nog maar enkele maanden verder en je moet het bekijken op 3 tot 5 jaar!
Ik vertrouw op de kennis en de goede uitleg van deze site!
Dat we toch na die periode meer opbrengst hebben dan op een spaarboekje.
Maar uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk voor de gelden!

Ann
Gast
Ann

Je schrijft het zelf, ik vertrouw op de kennis en goede uitleg van deze site. Maar mijn aankopen dateren van voor ik de site kende. En het zijn helemaal geen mixfondsen. Wel 2 dakfondsen, die slecht uit de screening komen, hoge kosten kennen en bovendien qua inhoud ook nog eens dezelfde zijn. Bij de ene ligt de nadruk iets meer op aandelen, bij de andere iets meer op obligaties. Maar om een idee te geven, als ik ze door de X-ray haal, gaan mijn top-10 posities (overlap) van 8,5% tot 3%. En zelfs met mijn keyplan erbij krijg ik het… Lees verder »

De kleine spaarder
Gast
De kleine spaarder

Op zo’n moment werk ik in excel met de korte en de lange trendlijnen. Gaat die trendlijn verder de berg af, dan verkoop ik. Kan ze geen richting kiezen of eerder stijgend, dan wacht ik verder af en volg de evolutie.
Let wel: door de huidige correctie zouden bijna alle trendlijnen kunnen dalen.
Verliezen onder controle houden kan erg nuttig zijn. Als je verkoopt, wil dat niet zeggen dat je ook onmiddellijk weer moet herinvesteren.
Haast en spoed is zelden goed.

Ann
Gast
Ann

Bedankt voor de tip.
Als ik naar de 2 – wekelijkse gegevens kijk, is de trend dalend (deze gaan terug tot medio april). Kijk ik naar de gegevens van de laatste maand (deze heb ik dagelijks), dan is de trend stijgend. Ik ga toch maar even afwachten tot ze er iets beter voor staan, om dan een deel te verkopen.

Wita
Gast
Wita

Dag An, Concrete hulp kan ik je niet bieden. Wel dat midden april een heel slecht instapmoment was. Zelf ben ik dan gestart met 8 mixfondsen, die nu een gemiddeld verlies optekenen van – 6%. Twee fondsen leunen aan tegen de -10%. Opbeurend is dat niet als beginnend belegger, ook bij mij gaat het om een groot bedrag, ik wil alleen maar aangeven dat jouw verliezen momenteel “normaal” zijn. Of je nu moet uitstappen of niet, kan ik niet beantwoorden. Als je een lange beleggingstermijn hebt (10, 15 jaar) dan kom je misschien voordeliger uit met de uitstapkosten te betalen,… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

‘k Ga het nog een tijdje aanzien, tot ze er hopelijk iets minder slecht voorstaan… Maar dat ik leergeld zal moeten betalen, daar ben ik wel van overtuigd.
Maar ja, op termijn, ander en beter (de mixer van deze site)…

Du Faux Ludovic
Gast
Du Faux Ludovic

Persoonlijk zou ik, wanneer mogelijk, naast enkele mixfondsen eveneens wat aan geografische en sectoriële spreiding doen en de indeling van Morningstar kan hierbij helpen, bv: – geografische spreiding: – 1/3de aandelen Azië-Pacific (Japan incluis) en opkomende markten; – 1/3de aandelen Europa (Groot-Brittanië incluis); – 1/3de aandelen Noord-Amerika – sectoriële spreiding: – technologie – biotechnologie – farmacie en gezondheid – infrastructuur – onroerend goed. Dit is een samenstelling volgens persoonlijke smaak, maar misschien kan dit helpen of minstens reacties uitlokken. Ik maak van de gelegenheid gebruik om jullie aan te raden bij iedere belegging in een fonds toch een blik te… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Toen ik pas ging werken, maakte ik soms ook de opmerking dat die of die toch wel veel geld verdiende.
Mijn toenmalige baas zei altijd:”maak nooit iemands anders rekening. Kijk wat er voor jou in zit en focus je daar op”.
Enkele dagen geleden nog geschreven hier dat de kosten geen element zijn bij de selectie van fondsen. Een fout die velen maken.

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Tenzij je hetzelfde goed presterende fonds kan krijgen aan de helft van die kosten 😉

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Welke glazenbol ga jij gebruiken voor die regio en sector fondsen ? Denk je dit beter te kunnen doen dan een fondsbeheerder van een mixflex fonds ? Zo ja hoe ga je dit aanpakken ?

jempi
Gast
jempi

Mooie portefeuille!

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be